Uusimmat

Arvostelu Poor Things on räävitön aikuisten satu, jota Emma Stone kantaa upeasti

Kuva: © 20th Century Studios.

11.01.2024 12:00 Aki Lehti

Fantastinen feministifantasia Poor Things sekoittaa Frankenstein-mukaelmaansa hillittömän hauskaa mustaa komediaa, monsterileffaa, seksuaalista heräämistä ja suurta seikkailua. Satiirin sisältä pilkistää sopiva määrä ymmärtäväistä empatiaa.


Poor ThingsEnsi-ilta: 12.01.2024
Alkuperäisnimi: Poor Things
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Tony McNamara
Pääosissa: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael
Pituus: 142 minuuttia
Ikäraja: K16


Poor Things on upean kaheli steampunk-satu ja fantasia, joka shokeeraa, koskettaa ja naurattaa ääneen. Estottoman Bella Baxterin tarinan kertova satiiri ja kauhufantasia on täynnä seksiä, olematta seksikäs.

Poor Things on omituisuudestaan huolimatta kreikkakumman ykkösohjaajan Yorgos Lanthimosin elokuvista helpoin, kosiskelematta suurta yleisöä millään tavoin. Elokuva voi päällisin puolin vaikuttaa silkalta sekoilulta runsailla seksikohtauksilla varustettuna. Lanthimos tykittelee viktoriaanista scifikuvastoa verkkokalvoille ja kertoo groteskin satunsa vertauskuvin meidän ajastamme.

Elokuvan alun värikuvissa Emma Stonen esittämä Bella Baxter heittäytyy jyrkänteeltä kuolemaansa. Tarina muuttuu mustavalkoiseksi, arpinaamaisen Frankensteinin hirviötä muistuttavan tiedemies Godwin Baxterin (Willem Dafoe) herättäessä nuoren naisen takaisin henkiin.

Poor Things

Kuva: © 20th Century Studios

Vailla filttereitä

Baxterin kartanossa tepastelee ympäriinsä kummallisia eläinhybridejä. Yli-innokas Bella on syystä lapsenomainen ja kävelee kuin taaperoikäinen marionetti. Myös puhe on vauvamaista mökellystä. Franksteinin hirviön näköinen, mutta tohtori Frankensteinin tavoin toimiva Baxter on istuttanut Bellan pääkoppaan naisen syntymättömän lapsen aivot.

Elokuvan kaikki mieshahmot haluavat Bellalta jotain, myös tohtori Baxter. Kirurgi on miehistä paremmasta päästä, isähahmo, jolle Bella on tieteellinen koe. Lapsinainen haluaa vain oppia uutta, eikä osaa hillitä itseään millään saralla. Tiedemiehen apulainen Max McCandles (Ramy Youssef) haluaa naida Bellan. Kiltti mies olisi ehkä hyvä puoliso, ja pitäisi aisoissa naisen, jolta uupuu kaikki filtterit.

Bella kasvaa ja kehittyy vauhdilla, mutta elokuva pysyy mustavalkoisena. Leffa räjähtää väreihin vasta Bellan herätessä seksuaalisesti. Hän karkaa maailmanmatkalle lakimies Duncan Wedderburnin (Mark Ruffalo) kanssa. Suhde omitushaluisen hedonisti-lakimiehen kanssa on silkkaa seksiä.

Poor Things

Kuva: © 20th Century Studios

Vinksahtanutta kauneutta

Lihan iloihin Bella ei kyllästy, mutta hyypiömäiseen mieheen kyllä.

Matka jatkuu muun muassa bordellityöntekijäksi, jossa Bella tutustu niin kapitalismiin kuin sosialismiin. Koko kertomus on rakennettu perusvitsien päälle. Bella ei ymmärrä seksuaalisuuden tabuja, ja itsemääräämisoikeus on hänelle itsestäänselvyys. Naisesta tulee tasa-arvon ja vapauden puolustaja.

Satiirisen tarinan kuvasto on yhdistelmä vinksahtanutta kauneutta ja rumuutta. Gootti-kitschiä, viktoriaanista steampunkia ja scifiä haaleissa väreissä sekoittava maailma on omintakeisen lumoava. Unen, valveen ja painajaisen rajamaille sijoittuva kertomus muistuttaaa osin Paroni von Münchhausenin seikkailut -elokuvaa. Lavastajat James Price ja Shona Heath, sekä puvustaja Holly Waddington irrottelevat ohjaajan ja näyttelijöiden tavoin täysillä.

Lanthimos ja elokuvaaja Robbie Ryan hyödyntävät edeltävän The Favourite -elokuvan tavoin kalansilmälinssiä, joka vääristää jo valmiiksi kahelia kuvastoa sopivasti lisää.

Alasdair Grayn vuoden 1992 kirjaan perustuvasta käsikirjoituksesta vastaa myös The Favouritesta tuttu Tony McNamara. Hieman turhankin moneen suuntaan rönsyilevän elokuvan pitää kasassa mustan huumorin seasta erottuva empatia.

Poor Things on kuitenkin erityisesti taitavien näyttelijöiden juhlaa.

Poor Things

Kuva: © 20th Century Studios

Räväkkä hybridi

Emma Stonen muutama päivä sitten voittama parhaan naispääosanesittäjän Golden Globe -palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Bellan todella vaikeassa roolissa alastomuus ja seksikohtaukset ovat vain osa haastetta. Rooli vaatii perinteisemmän draamaosaamisen lisäksi vakuuttavaa muuntautumiskykyä ja heittäytymistä fyysisen komedian puolelle. Stone saanee upeasta suorituksestaan myös Oscar-palkinnon.

Dafoe loistaa roolissaan tuttuun tyyliinsä, mutta leffan hauskimman miesroolin näyttelee Ruffalo. Hedonistinen lakimieshahmo on hulvattoman hauska. Ramy Youssefin aiemmasta poikkeava rooli kilttinä apulaisena jää myös mieleen.

Poor Things on valloittavan räväkkä ja räävitön hybridi. Se sekoittaa feminististä kasvutarinaa, monsterileffaa, seksi-iloittelua, tiedostavaa mustaa komediaa ja sadunomaista satiiria hillittömän hauskaan pakettiin, joka ottaa kaunistelematta kantaa.

POOR THINGS

”Poor Things on upean groteski ja räävitön aikuisten satu, jonka pääosassa Emma Stone tekee uransa parhaimpiin kuuluvan roolin.”

Suosittelemme

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat