Uusimmat

Arvostelu The Favourite on lähes viiden tähden huippuelokuva The Lobsterin ohjaajalta

06.02.2019 12:52 Helinä Laajalahti

1700-luvun brittihoviin sijoittuva The Favourite sai 10 Oscar-ehdokkuutta ja toi ohjaaja Yorgos Lanthimosille pääpalkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Perinteistä pukudraamaa etsivien kannattaa kuitenkin kiertää kiero, ihastuttavan absurdi ja mustan huumorin ryydittämä draamakomedia kaukaa.


Ensi-ilta: 8.2.2019 / Alkuperäisnimi: The Favourite / Ohjaus: Yorgos Lanthimos / Käsikirjoitus: Deborah Davis, Tony McNamara / Pääosissa: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult & Mark Gatiss / Pituus: 120 minuuttia / Ikäraja: 16


The Favourite on elokuva tutusta muotista eroavien elokuvien ystäville ja pukudraama(komedia) niille ihmisille, jotka eivät yleensä katso pukudraamoja. Kreikkalainen, absurdeista elokuvistaan tunnettu Yorgos Lanthimos nimittäin pitää huolen siitä, että historiallisessa brittihovissa on mukana aimo annos äkkiväärää, mustaa huumoria, lesboseksiä sekä kielenkäyttöä, jota ei tyypillisesti liittäisi kuninkaalliseen hoviin.

1700-luvun alkuun sijoittuvassa elokuvassa nähdään Englannin kuningatar Anne (Olivia Colman), joka on henkilökohtaisten menetystensä vuoksi henkisiltä voimavaroiltaan lapsen tasolla. Hän ei saa hallittua edes omaa päiväänsä, saati kokonaista sodan kynnyksellä tasapainoilevaa valtakuntaa. Valtakuntaa hänen sijastaan johtaakin Annen ystävä ja rakastettu lady Sarah (Rachel Weisz), joka pitelee kuningatarta tiukassa mutta silkkisen pehmeässä liekanarussa – muut valtiomiehet eivät sitten yhtä pehmeää käsittelyä saakaan.

Sarahin vallan huomaa myös hoviin saapunut palvelijatar Abigail (Emma Stone), joka hivuttautuu pikkuhiljaa ensin Sarahin ja lopulta Annen suosioon esittämällä herttaista ja ystävällistä kamarineitoa. Pian hän hoitaa kuningattaren hyvinvointia myös petivaatteiden välissä – ja keinottelee itselleen pysyvän paikan hovissa.

“Outo” on ensimmäinen sana, mikä The Favouritesta nousee mieleen. Mutta elokuva on ilahduttavalla tavalla sekopäinen ja samalla hurmaavan älykäs perinteisten brittihovin historiasta kertovien, usein yksitotisten pukudraamojen joukossa. Elokuvan keskiössä pyörii erikoinen kolmiodraama, jossa nähdään kolme täydellisen roolisuorituksen tekevää naisnäyttelijää, hassahtaneita pukuja ja peruukkeja sekä vallanhimoa eri muodoissaan.

Perinteisen pukudraaman ystäville The Favourite on varmasti pettymys, sillä Lanthimos tekee siitä hyvin Lanthimosin tyylisen elokuvan – timanttisen kieron ja kaikessa absurdiudessaan vaikeasti sulatettavan – minkä lisäksi hän jättää sen vaille tyydyttävää loppuratkaisua. Elokuvassa on runsaasti ohjaajan edellisistä elokuvista (The Lobster ja Killing of the Sacred Deer) tuttua häiriinnyttävyyttä, joka voi tuntua liialliselta niille katsojille, jotka odottavat pelkkää kauniissa puvuissa tepastelua ja eleganttia kielenkäyttöä. Mutta niille, jotka nauttivat Lanthimosin oivallisesta häröilystä, voi The Favouriteakin suositella varauksetta.

THE FAVOURITE

4,5/5

”Kieroon kasvaneista tarinoista ja pikimustasta huumorista nauttiville katsojille The Favourite on kaikkine kaneineen (niitä on 17) erinomainen elokuva, eivätkä sen saamat kymmenen Oscar-ehdokkuutta tunnu yhtään liioittelulta.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat