Uusimmat

Arvostelu Rogue One -ohjaajan uusi The Creator -tieteiselokuva on komea pettymys

Kuva: © 20th Century Studios

26.09.2023 19:00 Aki Lehti

Vähän fiksumpana suuren budjetin scifinä markkinoitu The Creator on pettymys. Tieteiselokuva on kyllä teknisesti todella komea, mutta kolisee muuten tyhjyyttään.


The CreatorEnsi-ilta: 29.9.2023
Alkuperäisnimi: The Creator
Ohjaus: Gareth Edwards
Käsikirjoitus: Gareth Edwards & Chris Weitz
Pääosissa: John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson & Madeleine Yuna Voyles
Pituus: 134 minuuttia
Ikäraja: K12


Rogue One -ohjaaja Gareth Edwardsin The Creator -elokuvalla oli kaikki mahdollisuudet olla hyvää valtavirran scifiä. Tarjolla on valitettavasti melkoinen pettymys.

Tekoälyyn ja ihmisyyteen keskittyvä tieteistoimintadraama on todella komean näköinen. Kauniiden kuvien lisäksi sillä ei ole juuri mitään muuta tarjottavaa. 80 miljoonan dollarin budjetilla tehty scifi-elokuva näyttää paremmalta kuin yksikään muu tämän vuoden tehostespektaakkeleista. Se ei kuitenkaan riitä, sillä muilta osin The Creator on perustauhkaa. Suurin osa näyttävistä kohtauksista tuntuu olevan mukana vain siksi, että ohjaaja-käsikirjoittaja Edwards on halunnut änkeä elokuvaansa mahdollisimman monta ideaansa.

Raksi ruutuun ja kohti seuraavaa kuvauspaikkaa.

The Creator

Kuva: © 20th Century Studios

The Creator on poikkeuksellisesti niin tyylikästä tehostemäiskettä, ettei elokuvan typeryys ärsyttänyt sen pyöriessä, vaan vasta jälkikäteen. Edwards malttaa kyllä esitellä futuristista maailmansa. Harmi vain, ettei sen yksityiskohdissa ja hahmojen käytöksessä tai teoissa ole oikein mitään tolkkua.

Vaikka The Creatoria mainostetaan Rogue One -ohjaajan nimellä, niin elokuva tuntuu studion mahtikäskyjen mukaan kyhätyltä. Vähän fiksumpana scifinä yleisölle myydyn elokuvan käsikirjoitus on laiska hutaisu ja puolivalmiin oloinen kyhäelmä. Täysin ennalta-arvattava tarina on täynnä aukkoja ja typeryyksiä.

John David Washington esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa elokuvassa erikoisjoukkojen agentti Joshuaa, jonka parisuhde on peitetehtävän aikana mennyt liian pitkälle. Washington näyttelee periaatteessa täsmälleen samaa hahmoa kuin Tenetissä. Joshua-agentti on hieman Tenetin protagonistia tunteellisempi, mutta Washingtonille on jälleen tärkeintä näyttää mahdollisimman coolilta.

The Creator

Kuva: © 20th Century Studios

Agentti päätyy suojelemaan Madeleine Yuna Voylesin näyttelemää robottilasta. Ympärillä riehuu ihmisten ja tekoälyn välinen sota, jonka osapuolina ovat Yhdysvallat ja Uusi-Aasia. Koko leffan parhaasta roolisuorituksta vastaa Voylesin näyttelemä tekoälyjuniori. Lapsi on ase, jonka avulla koneiden ja ihmisten liittoon uskovat liittoutuneet Aasian maat yrittävät tuhota Jenkkien jättimäisen sotakoneen, joka tykittelee kiertoradalta käsin hurjalla tuhovoimalla.

Konsepti on simppeli ja turhan tuttu – mies päätyy suojelemaan aluksi pahana pidettyä lasta. Kaksikon suhde syvenee heidän ollessaan karkumatkalla ja etsimässä totuutta. Tunneside ei tunnu aidolta, vaan tekosyyltä juosta näyttävästä setistä toiseen rymistely -tai takaa-ajokohtaukseen.

Kaikki ei tietenkään ole mustavalkoista, vaan kliseinen kässäri tarjoaa höyhenenkevyttä pohdintaa ihmisyydestä.

The Creator

Kuva: © 20th Century Studios

The Creator on Thaimaan futurististen riisipeltojen keskelle sijoitettu Blade Runner -mukaelma, jonka kohdeyleisö lienee yläasteikäiset. Keinoälyn ja ihmisyyden vastakkainasettelu ja edes hitusen kiinnostavampi draama jäävät pintapuolisiksi raapaisuiksi.

Leffan yllätysjuonenkäänne on ilmiselvä heti alusta alkaen. Pöhköyksiä riittää liikaa listattavaksi. Todetaan vain, että ihmisten lisäksi myös elokuvan synteettiset ihmiset ovat idiootteja.

The Creator herättää kyllä kysymyksiä, mutta ne liittyvät lähinnä sen maailman käytännön asioihin. Robotit yrittävät piileksiä, mutta miksei niillä ole ihoa koko pään alueella? Tietysti siksi, että se näyttää siistiltä. Miksi osa koneista on raihnaisen oloisia vanhuksia? Robotit ilmeisesti kasvavat ja vanhenevat, mutta miten? Vaihdetaanko niihin osia? Miksi elävät peltipurkit tarvitsevat yhteydenpitoon ties mitä vekottimia? Eikö tulevaisuudessa ole langatonta verkkoa?

Miksi kaikki ihmiset ja robotit ovat täystolloja?

The Creator

Kuva: © 20th Century Studios

The Creator näyttää onneksi niin julmetun hyvältä, että kysymykset hiipivät mieleen vasta lopputekstien jälkeen. Leffan setit, lavasteet ja tietokonetehosteet imaisevat väkisin mukaansa reilun parin tunnin ajaksi. Täynnä reikiä olevan juonen antaa ainakin osittain anteeksi leffan pyöriessä.

Hahmoihin ei synny minkään sortin tunnesidettä, kun elokuvan kaikki ansiot ovat pelkästään teknisellä puolella. Myös äänisuunnittelu toimii, mutta Hans Zimmerin pateettisena pauhaava musiikki vakuuttaa vaan massiivisissa taistelukohtauksissa. Score ei tehosta haluttuja tunteita soidessaan siirappisena dramaattisimmissa kohtauksissa. Leffan ihmishahmot nyyhkivät koneiden kokemien karmeuksien takia, mutta tunne ei tartu.

Edwards osaa tehdä teknisesti taitavia tieteissotadraamoja. Hahmojen käsikirjoittajana mies ei ole kaksinen. The Creatorin jokaisen henkilön funktio on vain kuljettaa kliseistä juonta näyttävästä kohtauksesta toiseen.

The Creator

Kuva: © 20th Century Studios

Kaikista hölmöyksistään huolimatta ohjaajan futuristinen maailma tuntuu laajuudessaan aidolta. Voi kunpa tähän paikkaan olisi saatu sijoitettua oikeasti tunteellinen ja ihmisyyttä syvällisemmin pohtiva tarina.

The Creator on pelkkää silmäkarkkia, joka saa ehkä liikaakin anteeksi pelkän teknisen taituruutensa ansiosta.

THE CREATOR

Arvosana: 3/5

”The Creator on huima pettymys. Sen kerran kun ison budjetin scifi-elokuva ei ole jatko-osa tai adaptaatio, niin teknisen taituruuden ohella elokuva kolisee tyhjyyttään.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat