Uusimmat

Arvostelu Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One on upean umpihullua toimintaa

Kuva: © 2023 Paramount Pictures.

11.07.2023 14:46 Aki Lehti

Tom Cruisen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Christopher McQuarrien Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One on parasta mitä Hollywoodilla on tarjota.


Mission Impossible - Dead ReckoningEnsi-ilta: 12.7.2023.
Alkuperäisnimi: Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
Ohjaus: Christopher McQuarrie
Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie
Pääosissa: Tom Cruise, Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby
Pituus: 163 minuuttia
Ikäraja: K12


Seitsemäs Mission: Impossible -toimintaseikkailu ei nouse aivan parin edeltävän elokuvan tasolle, mutta on täyttä riemua kesän aiempien jättileffojen ja tehostehirvitysten rinnalla.

Transformers: Rise of the Beasts -tai Netflixin Extraction 2 -mekastusten kohdalla odotukset eivät olleet kovin korkealla, mutta myös esimerkiksi Indiana Jones and the Dial of Destiny ja The Flash osoittautuivat huimiksi pettymyksiksi. Tom Cruisen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Christopher McQuarrien Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One on parasta mitä Hollywoodilla on tarjota. Heidän kesäviihteensä kaikki osa-alueet ansaitsevat kehut.

Dead Reckoning jatkaa elokuvasarjaa tutulla ja hyväksihavaitulla kaavalla. Pahiksena on tällä kertaa tekoäly, jonka päihittäminen vaatii mahdottoman tuntuisen esine- ja henkilöjahdin. Palapelimäinen juoni on vielä edeltäviäkin elokuvia hölmömpi. Fanit tietävät, että agenttileffat yrittävät huijata ja harhauttaa heitä. Ohjaaja-käsikirjoittaja McQuarrie puolestaan tietää fanien tietävän tämän, joten koko leffa on silkkaa älytöntä juonenkäännettä toisen perään.

Mission: Impossible — Dead Reckoning

© Paramount Pictures

Tahallisesta höpsöydestään huolimatta Dead Reckoning on mielipuolisen komeaa ja hauskaa massaviihdettä. Elokuvan pahis on tekoäly, mutta monista muista franchise-tuotoksista poiketen Mission: Impossible ei tunnu AI:n kasaamalta.

Juoni on tahallisessa monimutkaisuudessaan vielä aiempiakin leffoja korkealentoisempi. Rauhallisemmissa kohtauksissa hahmot puhuvat suunnilleen suoraan katsojalle, avatessaan koukeroista kokonaisuutta ääneen. Ekspositio kuitenkin toimii, sillä siihen on upotettu tunnelman mukaan sopiva määrä huumoria tai tilanteen vakavuutta korostavia suuria tunteita.

Cruisen ja kumppaneiden mahdottaman vihollisen päihittämisellä ja uudella Indiana Jonesilla on yllättävän paljon yhteistä. Molemmat ovat jatkuneet useita vuosikymmeniä ja pääosaa on esittänyt alusta asti sama näyttelijä. Dial of Destinyn tavoin myös Dead Reckoningissa etsitään kahta mystistä esinettä, jotka pystyvät yhdistettyinä ihmeisiin. Väärissä käsissä ne voivat tuhota koko maailman. Molempien leffojen pitkät junan sisällä ja katolla tapahtuvat toimintakohtaukset on jopa kuvattu osittain samalla radanpätkällä Iso-Britanniassa.

Mission Impossible Dead Reckoning

© Paramount Pictures

Yhtäläisyydet loppuvat onneksi tähän. Dead Reckoning on kaavamaisuudestaan huolimatta raikas tekele. Elokuva on täysin relevantti ja tässä ajassa kiinni, toisin kuin mitäänsanomaton Dial of Destiny.

Cruisen Ethan Hunt -agentti sooloilee taas tuttuun tyyliin ympäri maailmaa apunaan ystävänsä ja kollegansa. Heidän perässään ovat tällä kertaa muun muassa The Entity -tekoälyn kätyrit, CIA ja eri maiden paikalliset viranomaiset.

Elokuva panostaa jälleen juonen sijaan laajaan hahmogalleriaan, sekä tietysti temppujen ja stunttien tekniseen taituruuteen.

Tekoäly yrittää pysäyttää Huntin hänen ainoan heikkoutensa, eli lähipiirinsä kautta. Maasta toiseen Huntin kanssa matkaavat tietysti Simon Pegg ja Ving Rhames Benji- ja Luther-agentteina. Mukana on myös parista edellisestä elokuvasta tuttu Rebecca Fergusonin Ilsa-agentti. Uutena kasvona Hayley Atwellin Grace-mestarivaras nousee Cruisen jälkeen tärkeimpään rooliin. Atwellin ja Cruisen kemiat pelaavat mainiosti yhteen, niin koomisissa kuin toiminnantäyteisissä kohtauksissa.

Mission Impossible Dead Reckoning Part 1 / Pom Klementieff

© Paramount Pictures

Tekoälyn kätyrinä toimii Esai Moralesin esittämä Gabriel-terroristi, jonka kanssa Huntilla on yhteinen historia. Pahista jeesaa Pom Klementieffin esittämä Paris-palkkamurhaaja. Harvasanainen nainen on kävelevä, lyövä ja potkiva kliseekimppu, mutta jollain ilveellä tappokone on uskottava.

Myös vuoden 2018 Fallout-elokuvassa esitelty Vanessa Kirbyn näyttelemä asekauppias White Widow tekee paluun. Mukana on myös aivan ensimmäisestä Mission: Imbossiblesta tuttu Henry Czernyn esittämä IMF-pomo Eugene Kittridge, jolle on keksitty jopa järkevää tekemistä.

Moralesin esittämä Gabriel-terroristi on hieman tylsä pahis, mutta pakollinen hahmo eräänlaisena tekoälyn avatarina. Vain hetkittäin animaationa tietokoneruuduilla vilahtava AI olisi lähes näkymättömänä vihollisena liian tylsä.

Näyttelijöistä kehut ansaitsee myös aavikolle ja hiekkamyrskyyn sijoittuvassa kohtauksessa nähtävä hevonen, jonka nimeä en harmi kyllä tajunnut bongata lopputeksteistä. Kyseessä on yksi parhaista heppanäyttelijöistä sitten Viggo Mortensenin Taru sormusten herrasta -elokuvien Bregoa näytelleen Uraeus-kauramopon.

Mission Impossible Dead Reckoning

© Paramount Pictures

Dead Reckoningin toimintakohtauksissa, stunteissa ja tempuissa on edeltävää elokuvaa enemmän rosoa.

Fallout-arviossani kehotin hieman hullun kuuloisesti tsekkaamaan sekopäisiä kohtauksia avaavat mainosvideot ennen elokuvaa. Niin hienoa kuin sen toiminta olikin, niin muutama kohtauksista näytti siltä kuin ne olisi toteutettu aivan julmetun hyvin CGI:n avulla. Temput tehtiin tietysti kaikki kameran edessä.

Tällä kertaa ei kannata kurkata ennakkoon ainuttakaan mainospätkää. Cruisen mielipuoliset stuntit ovat elokuvalle parasta promoa, mutta tekevät tietysti suurimman vaikutuksen valkokankaalta ensimmäisen kerran nähtyinä. Miehen hyppy moottoripyörällä alas vuorenrinteeltä on hänen uransa vaarallisin temppu, mutta omalla tavallaan komein toimintakohtaus on pitkä takaa-ajo Rooman kaduilla ja kujilla.

Kohtaus sekoittaa actionia ja huumoria juuri oikeassa suhteessa. Kirkkaankeltaisella Fiatilla kolmea perässään olevaa kööriä karkuun kaahaavaa Hunt ja Grace -kaksikkoa tuijottaa monttu ihmetyksestä auki ja ääneen nauraen. Lähes slapstickin puolelle menevän rymistelyn aikana kuultava tahallisen korni sanailu on leffan hauskinta.

Mission Impossible Dead Reckoning

© Paramount Pictures

Kameran edessä tehtyjen tehosteiden ja temppujen keskeltä silmille pari kertaa hyppäävä elokuvan ainoa feikiltä näyttävä asia on Tom Cruisen kasvot. Leikkaus suoraan niistä lähikuvaan miehen käsistä ei ole hyvä idea. Kourat näyttävät kuuluvan pari vuosikymmentä vanhemmalle ihmiselle.

Elokuvan kuukausien ja jopa vuosien valmistelun vaativat stuntit ja action-kohtaukset alkavat olla sillä tasolla, että niitä on kohta mahdotonta ylittää. Cruise on yhä suuntaamassa toisen elokuvan tiimoilta kuvaamaan avaruuteen. Hän kertoi pari päivää sitten toivovansa uransa olevan vähintään yhtä pitkä kuin Harrison Fordilla. Näyttelijä sanoi myös ilmeisen tosissaan haluavansa tehdä Mission: Imbossible -elokuvia vielä 80-vuotiaanakin.

Niin upeita kuin tuotokset ovatkin, niin ainakin tämä fani toivoisi vuoden kuluttua ensi-iltansa saavan Dead Reckoning Part Two:n jäävän leffasarjan viimeiseksi. Cruisen mainitsema Ford ja viides Indiana Jones -elokuvansa ovat oiva esimerkki miksi elokuvasarjaa ei kannata jatkaa liian pitkään. Cruise pystynee tekemään stunttejaan vielä useamman vuoden, mutta elokuvien taso ei voi pysyä loputtomiin näin korkealla. Jo se on ihme, että seitsemäs Mission: Impossible kuuluu elokuvasarjan parhaimmistoon.

Mission Impossible Dead Reckoning

© Paramount Pictures

Ohjaaja McQuarrien massiivisten toimintakohtausten ja komeiden ilmakuvien lisäksi hänen taitojaan tehdä kiivaita lähitaisteluja ei voi taas kuin ihailla. Kuvaaja Fraser Taggartin ja leikkaaja Eddie Hamiltonin avustuksella joka ainoan kohtauksen huippunopeasta mäiskeestä saa selvää.

Jättimäisestä työryhmästä kunniamaininnan saa myös äänisuunnittelija James Mather. Finnkinon Tennispalatsin Isense-salin penkit kirjaimellisesti tärisivät bassotaajuuksien tahtiin. Atmos-ääniraita on harvinaisen nyanssirikas, eikä pelkkää täysillätuuttaamista turhan monen viihde-elokuvan tyyliin.

Eokuvan tarina jää tietysti kesken, mutta loppu on siitä huolimatta tyydyttävä. Vuosi on silti pitkä aika odottaa kertomuksen päättävää toista osaa. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One on Hollywood-viihteen parhaimmistoa, joka tuntuu paljon 163 minuutin mittaansa lyhyemmältä.

MISSION: IMPOSSIBLE – DEAD RECKONING PART ONE

”Tom Cruise onnistuu jälleen mahdottomassa ja on tehnyt taas kesän parhaan viihde-elokuvan, joka kannattaa katsoa suurimmalta mahdolliselta valkokankaalta.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat