Uusimmat

Arvostelu Tätä elokuvaa ei pelasta edes hullu Nicolas Cage – Jiu Jitsu on luokattoman huono tieteistoimintalättänä

13.01.2021 12:00 Helinä Laajalahti

Dimitri Logothetisin ohjaama ja Nicolas Cagen nimellä markkinoitu Jiu Jitsu on mielikuvituksettomaksi jäävä tieteistoimintaelokuva maailmaa kuuden vuoden välein uhkaavasta alien-rodusta ja sitä vastaan taistelevista jiu jitsu -mestareista.


Julkaistu VOD-palveluissa: tammikuu 2021
Alkuperäisnimi: Jiu Jitsu
Ohjaus: Dimitri Logothetis
Käsikirjoitus: Dimitri Logothetis, James McGrath
Pääosissa: Alain Moussi, Nicolas Cage, Frank Grillo, Tony Jaa, JuJu Chan
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K16


Maailmaa uhkaavat alienit ja sitä suojelevat jiu jitsu -mestarit sekä hullun kiilto silmissään näyttelevä Nicolas Cage – kuulostaa juuri sopivan sekopäiseltä yhdistelmältä viihdyttäväksi aivot narikkaan -elokuvaksi. Mutta Dimitri Logothetisin ohjaama Jiu Jitsu hukkaa kulttikalkkuna-potentiaalinsa aivan täysin ja lopputulos on katsomiskelvotonta sotkua.

Logothetis tunnetaan muun muassa Kickboxer-elokuvien uusien versioiden ohjaajana. Niissä pääosaa esitti taistelulajiekspertti ja stunt-näyttelijänä tunnettu Alain Moussi, joka nähdään myös Jiu Jitsun keskeisessä roolissa. Moussin ongelma on kuitenkin se, ettei hänen karismansa vielä aivan riitä kannattelemaan pääosaa. Hän on taitava toimintakohtauksissa, mutta hiljaisen hahmonsa syventäjänä tämä kivikasvo näyttää pelkästään väärässä paikassa olevalta puupökkelöltä.

Jiu Jitsun aihe kuulostaa aivottomien(kin) toimintaelokuvien ystävästä hillittömän viihdyttävältä. Kerran kuudessa vuodessa maapalloa lähestyy komeetta, jonka myötä salaperäisen portaalin kautta maahan saapuu tappava alien, Brax (Ryan Tarran). Braxin on määrä taistella Maan parasta jiu jitsu -mestaria vastaan ja mikäli mestari häviää, tiedossa on koko maapallon tuho.

Elokuva alkaa tökerön näköisellä kohtauksella, missä (myöhemmin Moussin esittämäksi Jakeksi paljastuva) mies juoksee pakoon keskellä viidakkoa ninjatähtien viuhuessa oikealta ja vasemmalta. Juoksu päättyy jyrkänteelle, mistä hänen on hypättävä alas veteen, jossa hän lyö päänsä.

Muistinsa menettänyt mies päätyy Yhdysvaltain armeijan tukikohtaan, jossa myöhemmin hieman taistellaan, minkä jälkeen miehelle paljastuu, että hän on salaperäisen, maailmaa tappaja-alieneilta suojelevan jiu jitsu -ryhmän keskeisin jäsen, jonka tehtävänä on ottaa maahan saapuneen alienin kaksintaisteluhaaste vastaan.

Jaken jiu jitsu -ryhmä koostuu muun muassa Frank Grillon esittämästä Harriganista, Tony Jaan esittämästä Kuengista ja JuJu Chanin Carmenista. Taustalla häärii sivuroolissa myös Nicolas Cagen esittämä, luolassa asustava ja paperihattuja askarteleva miekkamestari Wylie.

Elokuvan markkinointi Cagen nimellä on ymmärrettävää, sillä hän on ainoa näyttelijä, joka saa Logothetisin sotkuun mitään eloa. Aurinkolaseihin ja punaiseen huiviin pukeutunut Wylie tulee hullun kiilto silmissään kuvioon kuitenkin vasta elokuvan puolivälissä, eikä hänen roolinsa ole suuren suuri.

Jiu jitsu näyttää paljolti 1980-luvulla tehdyltä toimintaelokuvalta, joka käyttää häikäilemättömäksi hyväkseen ensimmäisen Predator-elokuvan (1987) ideaa ja pelillisiä kuvakikkoja. Tämän ohella Logothetis heittää joukkoon myös omia kamerallisia jippojaan, joista yhdessä taistelukohtauksessa kuvakulma vaihtuu välillä pelimäisesti hahmon omaan näkökulmaan. Tämä tuntuu jäävän elokuvan ainoaksi kohokohdaksi, sillä esimerkiksi kaikki tieteiselokuvalle tyypilliset erikoisefektit ovat kammottavan huonoja.

Logothesisilla olisi ollut mahdollisuus tehdä täydellinen kieli poskessa -kuvattu tieteistoimintasekoilu, mutta sen sijaan tarjolla on sekavasti rytmitetty, tarinallisesti yksiulotteinen, oikeastaan kaikilla elokuvan osa-aluella lättänäksi jäävä ja yksinkertaisesti tylsä toimintasetti, josta on vaikea löytää mitään positiivista sanottavaa.

Kun elokuvan nimi on Jiu Jitsu, odottaa katsoja näkevänsä (edes) taidokasta kamppailua ja hienoja taistelukoreografioita. Vaikka rooleihin on valittu asiansa osaavia kamppailulajien taitajia, näyttävistä kiertopotkuista huolimatta luvassa on pelkkää väkivaltaista ja paikoin joka summittaisen näköistä mättöä, jota rytmittämään on laitettu laimeita hidastuksia. Lisäksi toiminta pysähtelee ja jättää hahmot käkkimään paikoilleen kun pitäisi toimia.

Käsikirjoituksellisesti Jiu Jitsu on niin kaukana itämaisesta itsepuolustusfilosofiasta kuin vain voi olla. Tarinallinen loogisuuskin on hukassa, sillä elokuvassa kerrotaan alieneiden tuoneen aikoinaan jiu jitsun Maahan ja että Brax-alien odottaa vastustajaltaan rehellistä kaksintaistelua eikä mitään aseellista armeijaa. Brax ei kuitenkaan itse taistele oman filosofiansa mukaisesti, vaan käyttää kamppailussa hyväkseen kehittynyttä teknologiaansa.

Elokuvan tarina sijoittuu Myanmariin, mutta katsojaa hämää sen ympäristö, joka näyttää aivan Etelä-Euroopalta. Tämä ei ole mikään ihme, sillä elokuva on kuvattu Kyproksella.

JIU JITSU
0/5
”Nicolas Cagen nimellä markkinoitu, itämaisia taistelulajeja ja scifiä keskenään sekoittava Jiu Jitsu on luokattoman huono pannukakku.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat