Arvostelu | The Last Duel ei ole Ridley Scottin parhaita elokuvia, mutta sen tarina on kiehtova

14.10.2021 11:48 | Helinä Laajalahti

Ridley Scottin ohjaama The Last Duel on tositapahtumiin pohjautuva, kolmesta eri näkökulmasta kerrottu keskiaikainen draama, jota tähdittävät Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer ja Ben Affleck.


Ensi-ilta: 15. lokakuuta 2021
Alkuperäisnimi: The Last Duel
Ohjaus: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Nicole Holofcener, Ben Affleck & Matt Damon, perustuu Eric Jagerin kirjaan
Pääosissa: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck
Pituus: 153 minuuttia
Ikäraja: K16


Ridley Scott on tehnyt urallaan koko joukon mestarillisia elokuvia Alienista ja Blade Runnerista Thelma & Louiseen, Gladiatoriin ja Black Hawk Downiin, ollut neljä kertaa Oscar-ehdolla, mutta uskomatonta mutta totta, ei ole voittanut kultapystiä kertaakaan. Tänä vuonna 84 vuotta täyttävän ohjaajan uusin elokuva on todelliseen tapahtumaan pohjautuva, historiallinen draama Ranskan viimeisestä laillisesta kaksintaistelusta.

The Last Duel kertoo Sir Jean de Carrougesin ja Jacques Le Grisin kaksintaistelusta vuonna 1386. Vaikka kyseisestä tapauksesta on kulunut jokunenkin vuosi, on se yksi tuon ajan tarkimmin muistiin merkittyjä oikeustapauksia, minkä vuoksi elokuvankaan tapahtumia ei voi pitää täysin keksittynä fiktiona.

Jean de Carrouges ja Jacques Le Gris olivat hyviä ystäviä, joiden ystävyys alkoi rakoilla naistenmiehenäkin tunnetun Le Grisin päästyä paikallisen maaherran, kreivi Pierre d’Alençonin suosioon Carrougesin kustannuksella. Lopullinen välirikko syntyi Carrougesin vaimon, Margueriten syytettyä Le Grisiä raiskauksesta. Le Gris tietenkin kiisti tämän, jolloin Carrouges haastoi entisen ystävänsä kaksintaisteluun, jotta “Jumala voisi paljastaa valehtelijan”.

Kuolemaan saakka käytävät kaksintaistelut olivat tuohon aikaan jo mennyttä aikaa, mutta Carrouges vei vaatimuksensa kuningas Kaarle VI:lle, joka lopulta antoi siihen virallisen luvan.

 

The Last Duel / Matt Damon, Adam Driver

Nicole Holofcenerin, Ben Affleckin ja Matt Damonin käsikirjoittama The Last Duel pohjautuu professori Eric Jagerin kirjaan The Last Duel: A True Story of Crime, Scandal, and Trial by Combat in Medieval France. Elokuvassa sama tarina kerrotaan kolmen eri ihmisen näkökulmasta – hieman samaan tapaan kuin Akira Kurosawan Rashomonissa (1950).

Carrougesia Scottin elokuvassa esittää Damon, Le Grisiä Adam Driver ja Margueritea Jodie Comer. Heistä jokaisen näkökulmasta kerrotun tarinan taustalla kreivi d’Alençonina nähdään puolestaan yhdessä uransa iljettävimmistä rooleista esiintyvä Affleck.

Kaksi ja puoli tuntia kestävä, satavuotisen sodan aikaan sijoittuva historiallinen elokuva kuulostaa eepokselta, jossa miekat ja haarniskat kalisevat yhtenään. The Last Duel on kuitenkin tätä enemmän ihmissuhdedraama, joka värittää jokaisen tarinan omanlaisekseen, muistuttaen, että jokainen kokee elämänsä tapahtumat omalla tavallaan ja täysin objektiivisen totuuden löytämiseen joudutaan usein lukemaan myös rivien välit.

Koska elokuvan nimi on The Last Duel ja ohjaajana Ridley Scott, mukana on tietenkin myös verisiä toimintakohtauksia masentavan harmaassa ja lohduttoman karulta tuntuvassa maailmassa. Niissä nähdään raskaita ja hitaasti liikkuvia haarniskoita sekä rähjäisiä, mutaisia ja hikisiä miehiä, joiden kasvoilta kuultaa tuon ajan elämän kovuus, mutta toimintakohtauksia ei siltikään nosteta elokuvan pääosaan.

The Last Duel / Ben Affleck

Margueriten osuuden käsikirjoituksesta vastaava Holofcener tarjoaa elokuvan kiinnostavimman osion näkökulmalla keskiaikaisen naisen elämään – miesten osuudet kun ovat elokuvissa perinteisemmin nähtyjä – sotaa, politiikkaa, uskontoa, kirkasotsaista sankaruutta, viiniä ja irstailua. Aiheeltaan yhä nykypäivänäkin hyvin ajankohtaisessa elokuvassa Marguerite tekee paljastuksen, josta noina aikoina yleensä pysyttiin hiljaa, sillä naiset olivat aviomiestensä omaisuutta ilman oikeudellista asemaa.

Vaikka Damonin hikinen takatukka ja Affleckin vaaleaksi värjätty kuontalo aika ajoin uhkaavatkin varastaa estradin lähes koomisella tavalla, elokuvan keskiössä vakuuttaa erinomainen Jodie Comer (Free Guy). Comer loistaa roolissaan oppineena ja älykkäänä aatelisnaisena, joka päättää uskaltaa vaatia oikeutta – roviolla elävältä polttamisen uhallakin.

Nykypäivänä tuon rovion paikalle on helppo kuvitella internet ja sen syvyyksistä huudetut tuomiot.

The Last Duel / Jodie Comer

The Last Duel tuntuu mittavaa pituuttaan lyhyemmältä, vaikka siinä onkin paljon perinteistä, historialliselle draamalle tyypillistä patsastelua, eikä se aivan koko mittaansa onnistu vakuuttamaan tai pitämään otteessaan. Lisäksi eri näkökulmien läpikäynnissä on ymmärrettävästi paljon samaa.

Pitkän uran tehneen Scottin filmografiassa The Last Duel ei pääse nousemaan kärkikahinoihin, mutta silti ohjaaja onnistuu tekemään eri näkökulmien läpikäynnistä tarpeeksi kiehtovalla tavalla tarpeeksi erilaisia ja ajatuksia herättäviä.

THE LAST DUEL

3/5
”Ridley Scottin ohjaama The Last Duel on kolmesta eri näkökulmasta kerrottu oikeussalidraama keskiaikaiseen tapaan. Tarina on kiehtova, mutta toteutus jää harmaaksi muutenkin kuin visuaalisen ilmeen osalta.”