Uusimmat

Arvostelu The Woman King yllättää – ”Afrikkalainen Braveheart” on yksi vuoden parhaista toimintaelokuvista

23.11.2022 12:00 Helinä Laajalahti

Todellisesta historiasta inspiraationsa ottava The Woman King on kuin afrikkalainen Braveheart. Viola Davis tekee Gina Prince-Bythewoodin komeasti ohjaamassa toimintaelokuvassa yhden uransa cooleimmista rooleista jämäkkänä soturikenraalina.


The Woman KingEnsi-ilta: 25.11.2022
Alkuperäisnimi: The Woman King
Ohjaus: Gina Prince-Bythewood
Käsikirjoitus: Dana Stevens
Pääosissa: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, John Boyega & Sheila Atim
Pituus: 135 minuuttia
Ikäraja: K16


The Woman King -elokuvassa on tyylillisesti paljon samaa kuin syksyn suuressa Marvel-seikkailussa: se on Afrikkaan sijoittuva seikkailu, jossa ärhäkän tehokkaista naissotureista koostuva sotajoukko suojelee maataan. Samankaltainen tunnelma korostui, kun molempien elokuvien lehdistönäytökset sattuivat olemaan vain parin päivän erolla toisiinsa.

Gina Prince-Bythewoodin ohjaama ja Dana Stevensin käsikirjoittama The Woman King on kuitenkin Black Panther: Wakanda Foreveria huomattavasti kiehtovampi elokuva. Tästä puuttuvat supervoimat ja teknologinen ylivertaisuus. The Woman King on kuin afrikkalainen Braveheart, upealta näyttävä, uskottavasti maadoitettu ja siksi realistisen tuntuinen sota- ja seikkailuelokuva, jolla on yhteydet todelliseen historiaan.

The Woman King sijoittuu rikkaaseen ja vaikutusvaltaiseen Dahomeyn kuningaskuntaan, joka sijaitsi läntisessä Afrikassa nykyisen Beninin seudulla 1600-luvulta 1900-luvun vaihteeseen. Dahomey oli tunnettu erityisesti naispuolisista sotureistaan, agojiesta eli Dahomeyn amatsoneista.

Viola Davis

Yhdysvalloissa jo alkusyksystä julkaistussa The Woman King -elokuvassa agojien joukkoa johtaa Viola Davisin esittämä kenraali Nanisca, joka kouluttaa uusia tyttöjä puolustamaan maataan. Keskeisimpinä hahmoina mukana nähdään Thuso Mbedun esittämä nuori Nawi, joka ei temperamenttinsa vuoksi kelpaa isänsä mielestä puolisoksi kenellekään miehelle, Lashana Lynchin esittämä Izogie sekä Sheila Atimin esittämä Amenza.

Sotajoukko joutuu tositoimiin, kun Dahomeyn kuningaskuntaa uhkaavat orjakauppaa länsimaihin tekevät, Oyon imperiumin sotilaat.

The Woman King on niitä elokuvia, jotka yllättävät iloisesti. Tarinassa on uskottavaa painoa, siinä ei ole turhalta tuntuvaa täytettä ja se myös pysyy erinomaisesti kasassa. Muun muassa The Old Guard -toimintaelokuvan ohjaajana tunnettu Prince-Bythewood pitää kokonaisuuden komeasti ohjaksissaan syventämällä juuri oikeista paikoista ja karsimalla liialliset rönsyt pois.

The Woman King

Historiaan löyhästi nivoutuva tarina on kerrottu tavalla, joka saa katsojansa uskomaan tarinan hahmoihin. He tuntuvat aidoilta, oikeilta ihmisiltä, jotka elävät ja taistelevat uskomansa asian puolesta. Sotaisaa ja tyylikästä toimintaa höystetään maanläheisellä ja rehellisen tuntuisella huumorilla sekä keskinäisen ystävyyden synnyttämällä lämmöllä.

Taidokkaine ja jokaista piirtoa myöten mietittyine yksityiskohtineen The Woman King lisäksi näyttää hyvältä. Tuloksena on täysiverinen, erittäin näyttävä toimintaelokuva, mikä korostuu kameran saatellessa katsojan keskelle veristä taistelua ja kuolemaa. Tästä on fantasiamainen leikittely kaukana: miekoissa on painoa, lihaksissa uskottavaa voimaa, eikä askellus ole lainkaan yhtä kepoista kuin Legolasilla.

Viola Davis tekee elokuvassa uransa ehkä cooleimman roolin hahmona, jollaisia perinteisesti esittävät saman ikäluokan miesnäyttelijät. Oscarilla palkittu Davis on totuttu näkemään draamallisempien roolien esittäjänä, mutta kun suoraselkäinen, jäntevän lihaksikas ja vastustajaansa ylpeästi katsova Nanisca astelee kuvaan, ei epäilykselle jää mitään sijaa: tässä on niin uskottava soturi että oksat pois.

The Woman King

Davisin esittämä Nanisca on elokuvaa varten luotu, fiktiivinen hahmo, mutta esimerkiksi John Boyegan esittämä kuningas Ghezo todella hallitsi Dahomeyn kuningaskuntaa 1800-luvun alkupuoliskolla. Vaikka elokuva niin koittaa väittää, hänen valtakaudellaan orjakauppaa länsimaihin ei kuitenkaan lakkautettu.

Thuso Mbedun esittämä Nawi on puolestaan saanut nimensä viimeiseltä agojielta, joka kuoli vuonna 1979 yli sadan vuoden iässä.

THE WOMAN KING

4/5

”Black Panther: Wakanda Foreverin realistisempi vastine on löyhästi todelliseen historiaan pohjautuva seikkailu Viola Davisin vaikuttavasti esittämän kenraalin johtamasta soturijoukosta.”

Suosittelemme

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat