Uusimmat

Netflixin ylistetty Annihilation pohjautuu Jeff VanderMeerin romaaniin – kirjailija kävi Suomessa jo viime kesänä avautumassa elokuvasta

14.03.2018 08:19 Tatu Junni

Kirjailija Jeff VanderMeerin mukaan Annihilation-elokuva ottaa isoja vapauksia lähdemateriaaliin nähden.

Netflixissä maanantaina julkaistu Annihilation eli Hävitys on viime aikojen kehutuimpia scifi-elokuvia Arrivalin ja Blade Runner 2049:n rinnalla. Elokuvan innoittajana on toiminut yhdysvaltalaiskirjailija Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogian avausosa Hävitys (Like, 2015).

Jeff VanderMeer vieraili viime kesänä Suomessa ja esiintyi useissa yhteyksissä Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä Worldcon-tapahtumassa. Yksi ohjelmanumeroista oli luento, jonka aikana VanderMeer esitelmöi Hävitys-romaanista ja Annihilation-elokuvasta sekä niiden välisistä eroista.

Jeff VanderMeer teki selväksi, että vaikka hän vieraili kuvauspaikalla ja oli jossain määrin tekemisissä ohjaaja-käsikirjoittaja Alex Garlandin kanssa, tehtiin elokuva ilman hänen panostaan. Rivien välistä oli luettavissa, ettei VanderMeer ollut aivan vakuuttunut kaikista Garlandin tekemistä ratkaisuista. Kirjailija myös huomautti, että hänelle filmatisointi esiteltiin huomauttamalla, että ”tämä tehdään joka tapauksessa”, oli VanderMeer mukana tai ei.

Vandermeer

Kuten Eteläraja-romaanit lukeneet tietävät, ei uusi Netflix-elokuva noudata Jeff VanderMeerin tarinoita kuin viitteellisesti. Worldconissa esitelmöidessään kirjailija summasi merkittävimmät erot romaanin ja elokuvan väliltä.

(Varoitus: luvassa luonnollisesti juonipaljastuksia)

Merkittävin ero elokuvan ja romaanin tarinoiden välillä on Jeff VanderMeerin mukaan se, että Alex Garland halusi aloittaa tarinansa tutuista aineksista ja johdattaa sitten katsojat kummallisuuksien pariin. VanderMeer sen sijaan heittää romaanissaan lukijat heti syvään päähän ja katsoo vasta sitten, mitä pohjasta löytyy.

Muita eroavaisuuksia elokuvan ja romaanin väliltä löytyy hahmoista, dialogista, tapahtumapaikoista ja koko kerronnan rakenteesta. Alle on summattu joitakin yksityiskohtia, jotka VanderMeer Worldconissa nosti esille.

Alex Garlandin elokuvalle ei ole tulossa jatkoa, mutta Hävitys-romaanin tarina jatkuu Liken julkaisemissa Hallinnassa ja Hyväksynnässä. Molemmat romaanit avaavat Alue X:n maailmaa ja Annihilationin mytologiaa tuntuvasti lisää.

Eteläraja-trilogian lisäksi Jeff VanderMeeriltä on suomennettu Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki (Loki-kirjat, 2006).

Arvostelu: Netflixin Annihilation-scifi-elokuva on lumoava mestariteos

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat