Uusimmat

Esittelyssä vuoden 2012 ensi-iltaelokuvat osa 3: John Carter

18.01.2012 13:46 Muropaketin toimitus

John Carter

Dome.fi:ssa esitellään sattumanvaraisessa järjestyksessä vuoden 2012 suurimpia ensi-iltoja. Tarkoituksena on luoda elokuvarintamaa harvemminkin seuraaville ihmisille käsitys siitä, mistä leffafriikit intoilevat ja miksi.

Kolmantena esittelyvuorossa on Edgard Rice Burroughsin kirjasarjaan pohjautuva John Carter.

John Carter

Ensi-ilta: 9. maaliskuuta 2012
Ohjaaja: Andrew Stanton
Pääosissa:Taylor Kitsch, Lynn Collins, Samantha Morton, Mark Strong, Ciaran Hinds, Dominic West, Bryan Cranston, Thomas Haden Church ja Willem Dafoe

Marsin Tarzaniksikin kutsuttu John Carter on Edgar Rice Burroughsin luoma romaanisankari, jonka ensimmäinen seikkailu ilmestyi jo vuonna 1912. Kunnioitettavasta sadan vuoden iästään huolimatta John Carter ei ole Tarzanin kaltainen ikoni, vaan joko sci-fi-fanien tuntema kulttisankari tai hämärä muistikuva poikavuosien lukuhetkistä. Walt Disney Pictures kuitenkin uskoo hahmon vetovoimaan niin paljon, että päätti tehdä John Carterista elokuvan, jonka budjetiksi on arvioitu peräti 250 miljoonaa dollaria.

John Carter

John Carterin ohjaajaksi palkattiin animaatiostudio Andrew Stanton. 47-vuotias bostonilaismiekkonen on tähän mennessä ohjannut Pixarin elokuvista jättihitit WALL-E ja Nemoa etsimässä. Vaatimattomammin menestyneen Ötökän elämää Stanton ohjasi yhdessä John Lasseterin kanssa. John Carter on miehen ensimmäinen näytelty elokuva ja moni odottaakin mielenkiinnolla miten Stanton esimerkiksi henkilöohjauksesta suoriutuu.

John Carterin tarina sijoittuu salaperäiselle Barsoom-planeetalle, joka myös Marsina tunnetaan. Elokuvan pääosassa nähdään sodan kauhut kokenut entinen Konfederaation kapteeni John Carter (Taylor Kitsch), joka siirtyy selittämättömällä tavalla halki avaruuden ja joutuu vasten tahtoaan keskelle barsoomilaisten mahtipontisia välienselvittelyjä. Mukana tarinassa ovat kirjasarjastakin tutut hahmot: suuri soturi Tars Tarkas (Willem Dafoe) ja kuvankaunis prinsessa Dejah Thoris (Lynn Collins). John Carter perustuu ensisijaisesti Edgar Rice Burroughsin ensimmäiseen Barsoom-romaaniin Marsin sankari (A Princess of Mars).

John Carterista julkaistut kaksi traileria ovat saaneet varovaisen suopean vastaanoton, mutta mistään varsinaisista pankinräjäyttäjistä ei ole ollut kyse. Huolestuneimmat ovatkin jo arvelleet, että John Carterista tulee vuoden 2012 ensimmäinen suuri floppi. Elokuva on kieltämättä melko iso riski Disneylle. Budjetti on suuri, franchise uusi ja Taylor Kitsch suurelle yleisölle tuntematon nimi. Mies on kyllä esiintynyt parissa hyvinkin tunnetussa elokuvassa (X-Men Origins: Wolverine ja Snakes on a Plane), mutta vain sivuosarooleissa. Vuosi 2012 saattaa kuitenkin muuttaa tilanteen, sillä John Carterin ohella Kitsch esiintyy huhtikuussa ensi-iltansa saavassa Battleship-elokuvassa.

Viime lokakuussa Walt Disney Pictures ilmoitti tekevänsä jatko-osan John Carterille vain jos elokuva tuottaa yli 700 miljoonaa dollaria. Sci-fi-seikkailulla on siis melkoiset paineet harteillaan, mutta tuotti John Carter Disneylle voittoa tai ei, ainakin se on nyt tehty. Burroughs-romaanin filmatisointi ehti nimittäin leijua tuotantolimbossa ennätykselliset 79 vuotta.

Lue myös:

Esittelyssä vuoden 2012 suurimmat ensi-iltaelokuvat osa 1: The Avengers

Esittelyssä vuoden 2012 ensi-iltaelokuvat osa 2: The Amazing Spider-Man

Teksti: Tatu Junni

Muropaketin uusimmat