Uusimmat

Haastattelussa Ryan Reynolds: ”Deadpool on sitä, mitä olen aina halunnut tehdä”

21.06.2016 10:17 Joe Utichi Suomennos: Tatu Junni

Ryan Reynolds ehti näytellä supersankarielokuvissa useampaan otteeseen, ennen kuin napakymppi osui vihdoinkin kohdalle. Helmikuussa ensi-iltansa saanut Deadpool on näyttelijän uran menestynein elokuva lähes 780 miljoonan dollarin lipputuloillaan.

Eikä siinä kaikki: Deadpool on myös vuonna 2000 alkunsa saaneen X-Men-elokuvasarjan suosituin osa. Ei hullummin aikuiskatsojille suunnatulta toimintakomedialta, jota 20th Century Fox ei olisi millään halunnut tuoda valkokankaalle asti.

Ryan Reynolds esitti Deadpoolia ensimmäistä kertaa vuoden 2009 X-Men Origins: Wolverinessa. Sarjakuvajuurensa hukannut versio ei ollut fanien mieleen, eikä Reynoldskaan Foxin tulkinnasta nauttinut.

Syykin on selvä: näyttelijä oli Deadpoolin fani kauan jo ennen kuin astui kameran eteen.

Deadpool
Mikä sai sinut kiinnostumaan Deadpoolista?

Minulle lähetettiin nippu sarjakuvia vuonna 2004. Luin ne ja rakastin niitä. Ihastuin Deadpooliin ja yllätyin, kun en tiennyt hahmosta mitään jo aikaisemmin. Oikeastaan minulle kehittyi jopa pieni pakkomielle. Minua kiehtoi Deadpoolissa metataso ja neljännen seinän rikkominen sekä hahmon itseinho ja huono itsetunto. Tuntui ettei moni tiennyt miten Deadpoolista voisi tehdä elokuvan, koska hahmo oli niin outo. Loppujen lopuksi saimme kuitenkin pikkuisen rahaa Foxilta, joiden turvin Rhett Reese ja Paul Wernick kirjoittivat Deapdoolin käsikirjoituksen. Lukittauduimme samaan huoneeseen neljäksi tai viideksi viikoksi päättääksemme mitä tarinan pitäisi käsitellä.

Sitten elokuvan tekemisen polki taas paikallaan, kunnes saimme taas vähän rahaa tehdä lyhyen esityksen Deadpoolin sisällöstä. Se vuodettiin nettiin ja niin elokuvaa päästiin tekemään. ”Saatte tehdä tämän elokuvan, mutta se tehdään tavallisen supersankarielokuvan tarjoilujen hinnalla”, meille sanottiin. ”Selvä homma, kyllä tästä selvitään”, me vastasimme. Sen jälkeen laitoimme joka ikisen pennin valkokankaalle ja tässä sitä ollaan. Studio antoi meidän olla rauhassa ja kaikki ovat olleet hyvin kannustavia.

deadpoolorigins

Sarjakuvissahan Deadpool ehdotti että sinä olisit paras vaihtoehto esittämään häntä elokuvaversiossa, eikö totta?

Joo, ja toisessa sarjakuvassa Deadpoolin sanottiin näyttävän ”Ryan Reynoldsin ja Shar Pein risteytykseltä”. Sarjakuvan ja elokuvan välillä on outo ja tyydyttävä symmetria, joka oli olemassa jo ennen kuin minä astuin mukaan kuvioihin.

Elokuvassa on paljon irvailua muun muassa Green Lanternillesi. Oliko Deadpool terapeuttinen kokemus sinulle?

Se oli ja studio oli yllättävän sinut kaikkien viittaustemme kanssa X-Meniin ja Wolverineen. Olen huomannut, että muiden niskaan voi kusta, kunhan kusee samalla omille kintuilleen. Deadpoolin elokuva ei varsinaisesti pilkkaa ketään tiettyä julkisuuden henkilöä ilman, että myös Ryan Reynolds ottaa osumaa.

Tuollainen vaatii kanttia näyttelijältä.

Aloitin elokuvabisneksessä niin, etten ottanut itseäni liian vakavasti, ja huomasin pian – ehkä 19-vuotiaana – että se oli tilaisuuteni saada jalkani oven väliin. Itselleni nauraminen oli hauskaa, joten jatkoin sen tekemistä. En ole koskaan ottanut itseäni järin vakavasti ja minun kohdalla riittää kyllä materiaalia mistä vääntää vitsiä.

Deadpool

Oliko Deadpoolissa alusta asti mukana syntykertomus ja oliko Ajax alkuperäinen valinta pahikseksi?

Olisimme halunneet mukaan muitakin hahmoja, mutta emme saaneet niitä. Kyse on lisensseistä ja Marvel omistaa itse tietyt hahmot. Meillä oli yhdessä vaiheessa mukana myös Garrison Kane, mutta Ajax sopi elokuvaan ja syntykertomukseen parhaiten. Elokuvasta löytyy kuitenkin easter egg -viittauksia muihin hahmoihin, jotka saattavat tulla mukaan jatkossa.

Missä vaiheessa Tim Miller tuli mukaan ohjaajaksi?

Pian sen jälkeen kun käsikirjoituksen ensimmäinen versio saatiin valmiiksi. Olimme siinä kohtaa tavanneet noin kymmenen eri ohjaajaa ja pari tyyppiä kiinnitettiinkin mukaan lyhyeksi aikaa. Tim tuli kerta toisensa jälkeen takaisin innoissaan, mutta hän ei ollut ohjannut aiemmin yhtään elokuvaa. Tim kuitenkin vakuutti, että hän todellakin pystyy tekemään Deadpoolin. Ja juuri ensikertalaisuuden myöntäminen oli Timin vahvuus. Olen tehnyt elokuvia aloittelevien ohjaajien kanssa, joilla on kovat luulot itsestään, ja se voi olla turhauttavaa.

Tim pyysi apua kun sitä tarvitsi, ja niin neitsytmatkallaan olevan kaverin pitääkin tehdä. Hän oli kyllin viisas tukeutuakseen muihin elokuvantekijöihin, ja se on tärkeä ominaisuus. Olisin ollut kauhuissani, jos hän olisi tullut tekemään Deadpoolia henkseleitä paukutellen.

Deadpool

Olet sanonut, että Deadpool on viimeinen sarjakuvahahmo, jota esität. Tuntuuko yhä siltä?

Todellakin. Olen tehnyt näitä rooleja enemmän kuin ehkä olisi kannattanut, ja minusta tuntuu, että juuri Deadpool on sitä, mitä olen aina halunnut tehdä. Hahmo tuntuu kuin olisin tullut kotiin. Eikä Deadpool ole supersankari vaan antisankari ja jotain ihan erilaista. Hahmo puhuttelee sarjakuvafaneja suoraan ja seison sen takana täysin. Jos Deadpool olisi ollut perinteinen supersankarielokuva, se ei olisi ollut minua varten. En olisi saanut edes roolia siitä. Sellainen on jo kohdallani nähty ja joku muu saa jatkaa niissä hommissa.

Deadpool tuntuu tulevan ulos juuri oikeaan aikaan. Se tuntuu melkein vastalauseelta kaikille nykyisille supersankarielokuville.

Juurikin näin ja siksi on hienoa, että elokuvan tekemiseen meni niin kauan. Deadpool julkaistiin juuri oikeaan aikaan. En tiedä onko yleisö jo väsynyt supersankareihin, noita elokuvia kun tullaan kuitenkin katsomaan sankoin joukoin. Siltikin on hienoa että Deadpool tuli ulos nyt, koska yleisö ymmärtää hahmoa paremmin.

Uskotko että esität Deadpoolia myös jatkossa? Olisi outoa nähdä hänet X-Men-elokuvassa…

Nimenomaan! Hän sanoisi Wolverinea Hugh Jackmaniksi, joten se todellakin sotkisi universumia tietyllä tavalla. Uskon kuitenkin että Deadpoolin maailmassa on hahmoja, jotka voisi tuoda jatko-osaan. Esimerkiksi Cable olisi mahtavaa nähdä valkokankaalla.

Deadpool julkaistaan dvd:llä ja blu-raylla 27. kesäkuuta.

Deadpool
Kaikki jutut aiheesta

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat