Uusimmat

Natsisyytökset, hermoromahdus ja avioero varjostivat Tintti-sarjakuvan isä Hergén elämää

29.01.2015 10:03 Tatu Junni

Hergé

Vuosittainen dokumenttifestivaali DocPoint järjestetään Helsingissä 27.1.-1.2.2015. Poimimme ohjelmistosta kolme kiinnostavaa uutuuselokuvaa tarkempaan tarkasteluun. Kolmantena on vuorossa Tintti ja minä.

DocPointissa nähdään useita uutuuselokuvia, mutta ohjelmistosta löytyy myös jo ikääntyneempiä julkaisuja. Seniorisarjaa edustaa vuonna 2003 valmistunut Tintti ja minä (Tintin et moi).

Tintin belgialainen luoja Hergé alias Georges Remi tunnettiin melko sulkeutuneena miehenä, mutta Tintti ja minä -elokuvassa hän puhuu elämästään hyvinkin avoimesti ja suorasanaisesti. Anders Østergaardin ohjaama dokumentti on nähty vuosien saatossa Suomessa jo niin televisiossa kuin Kino Engelin kankaallakin. Silti Tintti ja minä -elokuvalla on hyvä lisä DocPointin ohjelmistoon. Se on mainio, informatiivinen ja jopa koskettava katsaus yhden kaikkien aikojen suurimman sarjakuvataiteilijan elämään ja tuotantoon.

Vuoden 1971 haastattelunauhojen ympärille rakentunut Tintti ja minä havainnollistaa, miten uutteran lehtimiehen harmittomina pidetyt seikkailut olivat tosiasiassa Hergén keino käsitellä omia demonejaan. Taiteilija oli vapaudenkaipuinen seikkailija, joka teki parhaansa selvitäkseen toisesta maailmansodasta ja omista henkilökohtaisista kriiseistään. Hergén elämää varjostivat niin avioero kuin hermoromahduskin. Østergaardin haastattelussa Hergé käy myös läpi syytöksiä, joiden mukaan hän sympatiseerasi natseja sodan aikana.

Tintin seikkailut alkoivat kolonialismin ilosanoman julistuksina, mutta pian albumien luonne muuttui ja etenkin loppua kohti niistä tuli tekijänsä henkireikä. Hermoromahduksestaan Hergé selvisi pitkälti Tintti Tiibetissä albumin ansiosta.

Sarjakuvataiteilijan lisäksi Anders Østergaard on jututtanut dokumenttiaan varten myös Tintti-asiantuntijoina tunnettuja Michael Farria ja Harry Thompsonia. Miehet rakentavat kiehtovalla tavalla siltoja Hergén tuotannon ja tosielämän tapahtumien välille, sortumatta kuitenkaan uppiniskaiseen ylianalysointiin.

Jos Tintti ja minä on yhä näkemättä, voi sitä suositella lämpimästi. Toisenkin katselukerran kelpo dokumentti kestää, mutta moinen tuskin on tarpeen muille kuin suurimmille Hergé -faneille. Elokuva esitetään Helsingin Kinopalatsissa lauantaina 31.1.2015. Ohjaaja Anders Østergaard on paikalla näytöksessä. Lisätietoa aiheesta DocPointin kotisivuilla.

Tintin et Moi Trailer from STORM Productions on Vimeo.

Teksti: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat