UUSIMMAT

Palasin The Walking Deadin pariin kahden vuoden jälkeen – ”Samaa soutamista ja huopaamista kuin ennenkin, mutta sarjan uusin jakso yllätti…”

18.03.2020 14:01 | Helinä Laajalahti

AMC-kanavan The Walking Dead on ehtinyt jo kymmenenteen tuotantokauteensa. Valtavana hittinä alkanut sarja on kuitenkin menettänyt suosiotaan vuosien varrella.


Juttu välttelee suuria spoilereita The Walking Deadin tarinasta.


Jokunen vuosi sitten Robert Kirkmanin kulttisarjakuvaan pohjautuva The Walking Dead oli suosikkisarjojani. Ahmin ensimmäiset tuotantokaudet jakso kerrallaan janoten koko ajan lisää. Harva sarja oli yhtä raaka hahmojaan kohtaan, mihin tietysti perustui osa The Walking Deadin viehätyksestä. Yllätyksellisyyteen, sillä kuka tahansa saattoi kuolla.

The Walking Dead käsitteli zombien ja suolenpätkien ohella mielenkiintoisella tavalla maailmanlopun jälkeistä maailmaa, ihmisten keskinäisiä valtasuhteita ja uusien, maailmanlopunjälkeisten yhteiskuntien muodostumisen mekaniikkaa. Sekä tietenkin mikrotasolla tutummiksi syvennettävien hahmojen keskinäisiä, hyvinkin haastavia ihmissuhteita

Viidennen kauden jälkeen jano alkoi kuitenkin sammua.

Lokakuussa 2016 alkaneen seitsemännen kauden katsoin loppuun vasta vuosi myöhemmin. Tuolloin alkaneesta kahdeksannesta kaudesta katsoin ehkä ensimmäisen jakson. Ajattelin, että palaan sarjan pariin sitten joskus, myöhemmin, paremmalla aikaa.

Kaksi tuotantokautta hujahti ohi palaamatta.

Kuulin huhuja ja silmäilin uutisia, joissa kerrottiin joidenkin tuttujen hahmojen kuolleen, joidenkin näyttelijöiden siirtyneen eteenpäin. En saanut aikaiseksi palattua. Sisarsarja Fear the Walking Dead jäi kesken jo toisen kauden jälkeen.

The Walking Deadista on tällä hetkellä meneillään kymmenes kausi. Pari viikkoa sitten uutisoitiin faneja hämmentäneestä ja ällöttäneestä seksikohtauksesta, nyt alkuviikosta yllättävistä hahmojen kuolemantapauksista. Ajattelin tyydyttää uteliaisuuttani hieman ja palata vanhan suosikkisarjani pariin, hypätä kylmään veteen kesken kauden, paria aiempaa kautta kurkistamatta.

Katseluun lähti neljä uusinta saatavilla olevaa jaksoa kymppikaudelta.

Hetken aikaa meni, että pääsin kärryille missä nyt mennään, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ollut. The Walking Deadin ongelmaksi – siksi ongelmaksi, joka minutkin aikoinaan sai jättämään sarjan kesken – oli muodostunut liiallinen soutaminen ja huopaaminen, samojen asioiden pyörittely hieman eri nimillä.

Ja samassa tilanteessa oltiin edelleen.

Keskeiset toimijat olivat hieman muuttuneet mutta tapahtumat ovat käytännössä aivan samoja, joita muutama tuttu hahmo juurruttaa suurempaan kokonaisuuteen. Jo kaukana menneisyydessä suosikkihahmojani olivat olleet (tuskin kovinkaan yllättäen) Norman Reedusin esittämä Daryl ja Melissa McBriden esittämä Carol. Olin iloinen, että he olivat edelleen elossa.

The Walking Dead alkoi kymmenen vuotta sitten selviytymistaisteluna, missä elossa olevat ihmiset taistelivat zombiapokalypsin jälkeen eläviä kuolleita vastaan. Pian kuitenkin elävien joukossa alkoi muodostua yhdyskuntia, joiden johtoon nousi vallanhimoisia hahmoja, ja zombeja vaarallisemmiksi vihollisiksi muodostuivatkin toiset elävät. Seriffi Rick Grimesin (Andrew Lincoln) johtama joukko selviytyjiä joutui kohtaamaan toinen toistaan kammottavammaksi muodostuvia vastustajia.

Sarjan alussa moni ajatteli, ettei Kuvernööriä (David Morrissey) ilkeämpää pahista voi ollakaan. Jeffrey Dean Morganin esittämän Neganin astuessa kuvaan paljastui että kylläpäs voi. Ja viime aikoina häijyys on nostettu taas uudelle tasolle Alphan (Samantha Morton) johtamien Kuiskaajien myötä.

Mutta kun samantyyppistä asetelmaa toistetaan tarpeeksi monta kertaa, katsoja väkisinkin herpaantuu. Myönnän nyt putkeen katsottujen neljän jakson lopulta tempaisseen mukaansa, mutta jakso viikossa -tahdilla The Walking Deadin on enää nykyisellään aika hankala saada pidettyä mielenkiintoa yllä.

Tällä viikolla julkaistu, sarjan tuotannossa pitkään mukana olleen Greg Nicoteron ohjaama jakso 12 (“Walk with Us”) oli kuitenkin askel parempaan suuntaan. Se oli oikeasti kiinnostava, teki yllättäviä ratkaisuja ja jätti jälkeensä pienen kutkutuksen takaraivoon.

Että pitäisikö sittenkin ensi viikolla kurkistaa, mitä jatkossa tapahtuu?

The Walking Deadin yhdeksän ensimmäistä kautta ovat nähtävissä HBO Nordicilla, missä on tarjolla myös sisarsarja Fear the Walking Deadin viisi kautta. Meneillään olevaa TWD-kautta esittää Suomessa Fox ja uusimmat jaksot voi katsoa ilmaiseksi kuukauden ajan televisioesityksen jälkeen Ruudussa.

Muropaketin uusimmat