Uusimmat

Viikon valio: Vuoden 2009 kotimaiset ensi-illat

14.02.2009 09:08 Henri Lassander

Kotimainen elokuvavuosi on jo hyvässä vauhdissa. Aleksi Mäkelän ohjaama ja lukuisten kotimaisten elokuvatähtien näyttelemä Rööperi valtasi elokuvateatterit heti vuoden alussa ja lienee tämän vuoden kovin kotimainen myyntitykki. Suomalainen elokuvatarjonta ei kuitenkaan jää siihen…

Tammikuun lopulla katseluun tulivat myös Annika Grofin dokumentti Liikkumavara, Lenka Hellstedtin Maata meren alla ja Jukka-Pekka Valkeapään Muukalainen. Helmikuussa on puolestaan valkokankaan nähnyt Dome Karukosken Kielletty Hedelmä.

Eikä tässä vielä kaikki. Kaista kokosi loppuvuoden leffatarjonnan kätevään pakettiin:

Toinen jalka haudasta

Maaliskuussa puolestaan saa ensi-iltansa Johanna Vuoksemaan elokuva Toinen jalka haudasta, joka kertoo kuolemansairaasta Visa Vuoriosta. Parisuhdekriisin keskellä elävällä miehellä on vielä yksi unelma: hän haluaa rakentaa unelmiensa puiston. Kauniin tavoitteen tiellä on kuitenkin kunnallinen byrokratia. Projektin aikana Visa tapaa Hannan, toimittajan, joka kirjoittaa juttusarjaa kuolevien ihmisten viimeisistä toiveista. Visa löytää kohtaamisesta uuden kipinän elämän loppusuoralla.

Komedia kertoo rakkauden ja menettämisen pelosta. Haudanvakavan aiheen keskeltä löytyvät elämän pienet ja suuret ilot. Elokuvassa näyttelevät mm. Tobias Zilliacus, Helena Vierikko, Susanna Mikkonen, Jarkko Pajunen, Tuomas Rinta-Panttila.

Toinen jalka haudasta ensi-illassa 20.3.

Postia pappi Jaakobille

Ohjaaja Klaus Härön aiemmat elokuvat Nattflykt (1999) ja Uusi ihminen (2006) sekä dokumentti Kolme toivetta (2001) ovat menestyneet niin kotimaassa kuin kansainvälisillä festivaaleillakin. Hänen tunnettuja elokuviaan ovat lisäksi Äideistä parhain (2005) ja Näkymätön Elina (2002).

Härön uutuuselokuva on Postia pappi Jaakobille, joka kertoo elinkautisvanki Leilasta (Kaarina Hazard) ja pappi Jaakobista (Heikki Nousiainen). Leila saa armahduksen tuomiostaan ja päätyy huolehtimaan syrjäisen pappilan papista, jonka elämäntehtävä on vastata apua pyytävien ihmisten kirjeisiin. Asetelma ei ole lupaava, sillä itsensä huolehtimiseen tottunut Leila ei näe kirjeiden kirjoittelussa mitään järkeä. Kun kirjeiden tulo yllättäen lakkaa, kaksi erilaista ihmistä näkevät toisensa yllättäen uudessa valossa.

Postia pappi Jaakobille ensi-illassa 3.4.

Pihalla

Romanttinen draamakomedia Pihalla on ohjaaja Toni Laineen ensimmäinen pitkä elokuva, jonka pääosissa nähdään Sibel Kekilli ja Mikko Lempilampi.

Elokuva kertoo nuorten aikuisten urapaineista, ihmissuhteista ja yhteisöllisyydestä. Laura on muuttanut Suomeen miehensä työn perässä, eikä osaa istahtaa uuteen elämäänsä loskaisessa Suomessa. Sattumalta Laura alkaa elää kuin yksinhuoltajaäidin elämää ja Tamperekin alkaa näyttää paljon valoisammalta.

Pihalla ensi-illassa 7.8.

Haarautuvan rakkauden talo

Petri Karran romaanikäsikirjoitukseen perustuva elokuva kertoo sopuisaa avioeroa hakevasta pariskunnasta, Juhanista ja Tuulasta. Sopuisuudesta ei ole kuitenkaan enää tietoakaan, kun Tuula kutsuu vielä yhteiseen kotiin toisen miehen ja Juhani päättää kostaa, on pandoran lipas avattu ja rakkauden ja vihan voimat pääsevät valloilleen.

Elokuvan ohjaajaa Mika Kaurismäkeä ei tarvinne liiemmin esitellä. Kaurismäen veljeksistä vanhempi on ohjannut niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin produktioita ja myös Kaurismäen nykyinen kotimaa Brasilia on ollut edustettuna hänen tuotannossaan. Kaurismäen edellinen elokuva, Sonic Mirror, valmistui viime vuonna.

Haarautuvan rakkauden talo ensi-illassa 21.8.

Skavabölen pojat

Antti Raivion menestysnäytelmään perustuva traaginen, mutta lämminhenkinen tarina kertoo Skavabölen pojista Rupertista ja Evertistä. Poikien elämään kuuluvat jännittävät länkkärileikit ja naapurintytöt – sekä vanhempien riitely ja perheen hajoaminen. Isä vaihtaa äidin uuteen ja pojat vannovat verivalan: valehdella ei saa, eikä kuolla ennen toista, muuten joutuu maksamaan miljoonan tai enemmän koko elämänsä ajan.

Kymmenen vuotta myöhemmin Rupert yrittää ymmärtää lapsuutensa tapahtumia. Ne eivät ole ainoastaan kaukainen muisto, vaan historia, joka uhkaa toistaa itseään.

Zaida Bergrothin ohjaamassa elokuvassa näyttelevät mm. Ilmari Järvenpää, Onni Tommila, Lauri Tilkanen ja Iiro Panula

Skavabölen pojat ensi-illassa 4.9.

Väärät juuret

Saara Saarelan ohjaama Väärät juuret kertoo Kuuran perheen perinteistä ja perinnöistä. Isän sairaus tuo uusperheen saman katon alle ensimmäistä kertaa ja keskellä epävakaista talvea he etsivät tasapainoaan salaisuuksien ja totuuksien välimaastosta.

Vanhemmat joutuvat kohtaamaan itsensä ja käsittelemään pitkään vaiettuja asioita. Samaan aikaan lapset yrittävät löytää paikkansa perheessä ja ymmärtää mitä he tulevat vanhemmiltaan perimään.

Elokuvassa nähdään mm. Milka Ahlroth, Pertti Sveholm, Niko Saarela, Silva Robbins ja Vieno Saaristo.

Väärät juuret ensi-illassa 18.9.2009

Täällä Pohjantähden alla

Väinö Linnan romaanitrilogia ei ole sen vähempää kuin suomalaisen kirjallisuuden klassikko. Timo Koivusalon elokuvitus herättää henkiin värikkään aikakauden 1800-luvun lopulta 1950-luvulle, Suomen taivalta itsenäiseksi valtioksi Venäjän vallan alta, läpi sisällissodan ja toisen maailmansodan. Täällä Pohjantähden alla on tarina uhrauksista joita pienet ihmiset ja tavalliset perheet joutuvat tekemään hiekanmurusina historian rattaissa.

Trilogia filmattiin ensimmäisen kerran jo 60-luvulla ja se oli huippumenestys.

Elokuvan ensimmäinen osa tulee teattereihin joulukuussa 2009 ja toinen osa vuotta myöhemmin.

Täällä Pohjantähden alla ensi-illassa 4.12.

Elokuvien ensi-illat perustuvat Suomen Elokuvasäätiön tietoihin.