Uusimmat

Abit & MSI: RD480

28.02.2006 00:00 Muropaketin toimitus

ATIn CrossFire-konsepti on saamassa tulta alleen CrossFire-yhteensopivien näytönohjaimien ja emolevyjen ilmestyttyä viime kuukausien aikana myös suomalaisten kauppojen hyllyille. Muropaketin testipenkkiin saatiin tällä kertaa mainioilla ylikellotusominaisuuksilla varustettu Abit AT8 CrossFire Edition sekä edullinen MSI:n RD480 Neo2 Socket 939 -alustalle. Myös useimmat muut emolevyvalmistajat ovat saaneet markkinoille joukon CrossFire-yhteensopivia emolevyjä.

 

Sekä Abitin että MSI:n CrossFire-emolevyt perustuvat ATIn RD480-northbridgeen ja ULin valmistamaan southbridgeen. Abit käyttää emolevyssään M1575-piiriä ja MSI on tyytynyt RD480 Neo2 -emolevyllään edellisen sukupolven M1573-piiriin. ATIn oma SB450-southbridge ei ole saavuttanut kaikkia sille asetettuja odotuksia ja seuraajaksi nimetty SB600-southbridge ei ole vielä valmis. NVIDIAn ja ULin yhdistymisen jälkeen spekuloitiin paljon ULin ja ATIn hybridipiirisarjojen lähitulevaisuuden näkymistä, mutta ainakin toistaiseksi NVIDIAn ja ATIn epäpyhä liittouma on jatkunut muuttumattomana ja NVIDIA on luvannut kunnioittaa kaikkia ULin aiemmin tekemiä sopimuksia.

CrossFire-tekniikka julkaistiin alunperin kesäkuussa 2005 ja Muropaketissa tekniikkaan luotiin katsaus jo viime syyskuussa ATI CrossFire -artikkelissa. Samassa yhteydessä tutustuttiin ATIn Xpress 200 CrossFire Edition -piirisarjaan ja ATIn referenssiemolevyyn. Myöhemmin marraskuussa testin kohteena oli DFI LanParty UT RDX200 CF-DR -emolevy, joka koetteli ATI-fanatikkojen kukkaron pohjia 250 euron hintalapullaan. Nyt testissä olevat CrossFire-emolevyt edustavat kuitenkin huomattavasti edullisempaa joukkoa, sillä Abit AT8:n saa ostettua Suomesta halvimmillaan 117 euron hintaan ja MSI:n RD480 Neo2:n puolestaan sadalla eurolla.

ATI RD480 & ULi M1575 & ULi M1573

ATIn RD480-piirin saloja on Muropaketissa kaiveltu jo useaan kertaan, pieni kertaus ei liene kuitenkaan pahitteeksi. RD480 sisältää 20 PCI Express -linjaa, joista 16 on käytettävissä näytönohjaimelle ja loput neljä lisäkorttipaikoille tai integroiduille piireille. CrossFire-tilassa yhdelle näytönohjaimelle on siis käytössä vain kahdeksan PCIe-linjaa täyden 16 sijaan. NVIDIA julkaisi nForce 4 SLI -piiristään x32-version jo kuukausia sitten, mutta ATIn seuraavan sukupolven CrossFire-piirisarjaa on jouduttu odottamaan aina näihin päiviin asti.

ULi M1575 on päivitetty versio M1573-piiristä. Ominaisuuksiin kuuluvat nelikanavainen SATA II -ohjain sekä kaksikanavainen ATA-133-ohjain kattavilla RAID-ominaisuuksilla. Tuki löytyy myös HD Audio-ääniominaisuuksille ja kahdeksalle USB 2.0 -portille. Merkittävin ero MSI:n käyttämään vanhempaan piiriin on SATA II -tuki.

Abit AT8

Socket 939 -yhteensopiva Abit AT8 CrossFire Edition on monessa mielessä varsin houkutteleva pakkaus CrossFire-emolevytarjonnassa. Sen ylikellotusominaisuudet ovat paperilla varsin mainiot ja southbridgen osalta ATIn SB450:n heikkoudet on onnistuttu välttämään käyttämällä ULin uutta M1575-piiriä. Myös hinnan suhteen etulyöntiasema on erittäin selvä esimerkiksi DFI:n LanParty UT RDX200 CF-DR -emolevyyn verrattuna. Edullisuutta harvemmin rinnastetaan kuitenkaan laatuun ja niinpä tarkempi tutustuminen emolevyn ominaisuuksiin on paikallaan.

Pakkaus ja oheistuotteet

Säästötoimenpiteet on oikeaoppisesti aloitettu oheistuotevalikoiman karsimisesta. Ajuri-CD:n ja ohjekirjojen lisäksi pakettiin kuuluu neljä SATA-kaapelia, yhdistetty FireWire- ja USB-liitinpaneeli, levykeasema- ja IDE-kaapelit sekä I/O-paneeli. Oheistuotevalikoima on riittävä ja esimerkiksi SATA-virta-adaptereista ollaan jo päästy eroon. CrossFire-kokoonpanolle on lähes poikkeuksetta hankittava uusi virtalähde, joten erillisten adapterien toimittaminen paketin mukana olisikin lähes tuhlausta.

Vanhempien uGuru-yhteensopivien Abit-emolevyjen omistajia viihdyttänee tieto siitä, että esimerkiksi uGuru-kello tai koteloon liitettävä etupaneeli toimii mainiosti myös AT8:n kanssa.

Ominaisuudet

Perusominaisuuksien puolella AT8:n omistajaa hemmotellaan kahdeksalla USB 2.0 -portilla (joista neljä I/O-takapaneelissa), FireWire-ominaisuuksilla, gigabitin integroidulla verkkokortilla ja Realtek ALC882D -piirillä toteutetulla HD Audio -ääniominaisuuksilla. Sarja- ja rinnakkaisporteille Abit on jättänyt hyvästit.

Realtek RTL8110SB:n kautta toteutetut verkko-ominaisuudet eivät ole aivan muun emolevyn kanssa samalla tasolla, sillä piiri käyttää vielä PCI-väylää. PCI-väylää käyttävien verkkopiirien nopeus ja prosessoritehon kulutus jää armotta PCI Express -väylää käyttävien piirien varjoon. Sen sijaan Realtek ALC882D-piirin kautta toteutettu ääniratkaisu on varsin miellyttävä erityisesti Dolby Digital -ominaisuuksiensa puolesta. Realtekin integroidut DA-muuntimet eivät tarjoa markkinoiden parasta suorituskykyä, mutta digitaalipuolella ratkaisu on erinomainen peli- ja multimediakäytössä.

Abit on viimeaikoina onnistunut hillitsemään himojaan vilkkuledien ja ampiaisparven tavoin sirisevien pikkutuulettimien aiheuttamilta kutkutuksilta. Tuloksena on näyttävä Silent OTES, jonka heatpipe-putki jäähdyttää piirisarjaa sekä virransyötön tehokomponenteja. I/O-takapaneeliin on muotoiltu siilin kohdalle avoimet tuuletusreiät, jotka yhdessä prosessorituulettimen suotuisan avustuksen avulla pitävät emolevyn kuumat paikat herkässä tilassa.

Abitin mainioon uGuru-ohjelmistoon on tutustuttu useampaan otteeseen aina Abit-arvosteluiden yhteydessä. Emolevyn biosin ja Windows-ohjelmiston hellä ja hilpeä yhteys lisää käytettävyyttä erityisesti lämpötilojen ja tuulettimien tarkkailussa, sekä ylikellotusasetusten hienovirittämisessä.

Usealle sivulle jaetut informaatioruudut kykenevät kertomaan emolevyn tilan yhden tuulettimen pyörähdyksen tarkkuudella. Traktorimiehiä ja -naisia lämmittää Valmetista tuttu käyttötuntimittari.

Varsinaisten asetusten puolelta onnistuu muun muassa ylikellottaminen ja tuuletin- sekä peliprofiilien säätäminen. Erityisen käteviä profiilit ovat esimerkiksi raskaasti ylikellotetun kokoonpanon hiljentämiseksi yön ajaksi.

Makoisten pikkuporkkanoiden värinen piirilevy on tuttu myös Abitin muista perusemolevyistä. M1575-piirin SATA II -ohjaimen tukemat neljä SATA-liitintä on järjestetty tiiviiseen rivistöön emolevyn alareunaan ja IDE-liittimet näppärästi aivan piirilevyn reunalle. M1575-piirin päälle on asennettu alumiininen passiivijäähdytys.

Abitin tunnusmerkiksi muodostunut diagnostiikkaledinäyttö löytyy omalta paikaltaan, mutta valitettavasti AT8 ei sisällä joistakin muista emolevymalleista tuttuja virta- ja reset-kytkimiä. Liittimet kotelon ledeille ja kytkimille on värikoodattu ja kaavio on lisäksi painettu piirilevylle selkeästi.

Levykeaseman liitin on sijoitettu mahdollisimman hankalaan paikkaan alimmaisen PCI-paikan alle. Abitin insinöörien hienovarainen viesti levykeaseman käyttäjille tulee varsin selväksi. Kahden PCI-paikan lisäksi emolevyltä löytyy luonnollisesti kaksi PCI Express x16 -liitintä ja kaksi x1-liitintä. Alin PCIe x16 -paikka toimii CrossFire-kokoonpanossa Master-liittimenä, joten käytännössä PCI-paikkojen määrä kutistuu yhteen.

Muistipaikkoja emolevyltä löytyy luonnollisesti neljä kappaletta. ATX-virtaliitin on uutta 24-pinnistä mallia. uGuru-ohjelmistolla säädettäviä tuuletinliittimiä emolevyltä löytyy peräti kuusi kappaletta.

Socket 939 -kannan ympärille on jätetty tilaa kohtalaisesti ja heatpipe-jäähdytyksen ansiosta lähellä sijaitseva piirisarja ei ole suurikokoisten jäähdytysratkaisujen tiellä. Virransyötölle tarvittavan mehun tuo nelipinninen 12V-virtaliitin. PCI Express -liittimien virransyöttöä tehostamaan voidaan emolevylle kytkeä vielä yksi nelipinninen molex-liitin.

Prosessorin virransyöttö on kolmivaiheinen. Abit on käyttänyt emolevyllä laadukkaita KZG:n kondensaattoreita. Prosessorin ja virransyötön lämpöongelmia vastaan AT8 taistelee virransyötön tehokomponenttien alle jätetyllä kuparilla ja piirilevyn takapuolelta löytyvillä tinanauhoilla.

PCIe x16 -liitinten sijoittelun vuoksi minkäänlaisia konflikteja esimerkiksi pitkän näytönohjaimen ja muistien kanssa ei pääse syntymään.

BIOS

Abit perustaa biosinsa suosittuun Phoenix-Award-biosiin, mutta on uGurun myötä kyennyt erottumaan muista emolevyvalmistajista erittäin monipuolisin ylikellotusominaisuuksin.

OC Guru -valikon alta löytyvät tärkeimmät emolevyn, muistien ja prosessorin ylikellottamiseen liittyvät säädöt. Prosessorin väylää pystyy säätämään 200-400 megahertsin alueella yhden megahertsin askelin ja PCIe-väylän nopeutta kellotaajuutta voidaan säätää 90-140 megahertsin välillä.

Emolevyn jännitteen säädöistä lyhyt yhteenveto alla.

  • CPU: 1,3 – 1,70 V
  • Muisti: 2,5 – 3,2 V
  • NB 1,8 V: 1,5 – 2,0 V
  • HT: 1,2 – 1,4 V
  • NB 1,2 V: 1,0 – 1,8 V
  • DDR Reference Voltage: -60 – 60 mV

Käyttötuntimittari paljastaa armotta emolevyn käytön laajuuden.

Kaikki kuusi emolevyn tuuletinliitäntää ovat säädettävissä erikseen.

Jännitteiden tarkkailu on laajuudessaan varsin käsittämätön.

Muistiasetusten säätövalikko tarjoaa tavallisimmat säätömahdollisuudet. Kaikki muistiasetusten säätömahdollisuudet eivät toimineet nykyisellä BIOS-versiolla aivan odotetulla tavalla ja esimerkiksi Row Cycle Time -asetus ei suostunut jäämään suorituskyvyn kannalta hyvään 7 Clocks -asentoon, vaan palautui tallennuksen jälkeen aina automaatille.

PCIe x16 -liittimien tilaa on mahdollista säädellä biosista ohjelmallisesti.

BIOS-profiilit ovat tulleet jäädäkseen ylikellotusemolevyihin. Esimerkiksi muistiasetusten hienosäätö onnistuu valmiin perusprofiilin ansiosta merkittävästi helpommin kuin ilman.

Käyttökokemukset

Abit AT8 toimi testijakson aikana lähes moitteetta. Vakaus- ja yhteensopivuusongelmia ei esiintynyt juuri lainkaan. Ainoastaan vielä hieman keskeneräinen BIOS aiheutti testiasetusten suhteen päänvaivaa, joidenkinasetusten nollauduttua tallennuksen yhteydessä.

MSI RD480 Neo2 on markkinoiden edullisin CrossFire-emolevy. Minimipalkkamallin edullisuus on saatu aikaiseksi tinkimällä SATA II -tuen tarjoavasta uudemmasta ULi M1575-southbridgestä ja muun muassa oheistuotevalikoimasta. Peruskäyttöön ominaisuusvalikoima on kuitenkin täysin riittävä. MSI ei ole Abitin tapaan tullut tunnetuksi erityisen mehukkaista ylikellotusominaisuuksista tai kattavista oheistuotevalikoimista, vaan toimivuudesta, vakaudesta ja laajoista ominaisuuksien ja hinnan mukaan skaalautuvista mallistoista.

Pakkaus ja oheistuotteet

Myyntipakkauksen grafiikka on vähintäänkin mielenkiintoista, mutta suurinta kummastusta herättävät takapuolelle erikseen painetut ilmoitukset. Ominaisuuksien esittelyn jälkeen iso tummennettu teksti kertoo kaikkien tietojen, oheistuotteiden ja pakkauksessa esiintyvien kuvien olevan valinnanvaraisia. Oudot viittaukset eivät lopu tähän sillä pakkauksessa ilmoitetaan erikseen, että prosessoria ei toimiteta emolevyn mukana.

Emolevyn oheistuotevalikoima onkin vähintäänkin vaihtoehtoinen, sillä mukana tulee muun muassa yksi SATA-kaapeli. MSI ei toimittanut lehdistöversion mukana ajuri-cd:tä, mutta toivon mukaan sellainen löytyy varsinaisesta myyntipakkauksesta.

Ominaisuudet

MSI RD480 ei pääse juuri juhlimaan ominaisuuksillaan. ULin valmistama M1573-southbridge tarjoaa nelikanavaisen SATA-ohjaimen, kaksikanavaisen ATA-133-ohjaimen, kahdeksan USB 2.0 -porttia, FireWire-tuen, gigabitin integroidun verkkokortin ja Realtekin ALC880-piiriin perustuvan ääniratkaisun.

RD480 Neo2:n integroitu verkkokortti perustuu samaan RTL8110SB-piiriin kuin Abit AT8:n vastaava tuotos. Teoreettisesti gigabitin siirtonopeuteen yltävän verkkokortin kompastuskivi on hidas PCI-liitäntä. MSI ei ole Abitin tapaan päättänyt käyttää yhdessä ULin southbridgeen integroidun HD Audio tuen kanssa Realtekin varsin kohtalaista ALC882D-piiriä, vaan tyytyy heikkotasoisempaan ALC880-piiriin. Suurin puute valinnasta seuraa Dolby Digital -pakkauksen uupumisen puitteissa, mutta myös analoginen äänenlaatu kärsii entisestään.

Komponenttien sijoittelu

MSI RD480 Neo2:n punainen piirilevy on miellyttävän värinen. Neljä muistipaikkaa kuuluvat tämän tasoisen emolevyn vakiovarustukseen ja levykeasema- sekä IDE-liittimet on sijoitettu järkevästi aivan muistipaikkojen viereen. ATX-virtaliitin on 24-pinnistä mallia.

Abitin tapaan alin PCIe x16 -paikka toimii kokoonpanon Master-väylänä. Kaksi korttipaikkaa vievä näytönohjaimen jäähdytys jättää ainoastaan alimman PCI-paikan vapaaksi. Oranssin PCI-paikan MSI on nimennyt Communication Slotiksi ja ilmoituksen mukaan signalointi tähän PCI-paikkaan on toteutettu erityisen tarkasti.

Emolevyn alakulma on varsin avonaisen näköinen. Neljä SATA-liitintä on sijoitettu näppärästi saataville aivan emolevyn reunalle. Käytännöllisyyden vuoksi aavistuksen väljempi muodostelma olisi parempi. ULi M1573-southbridgen päälle on liimattu passiivinen alumiiniripa.

Kolmivaiheinen virransyöttö ei ole erillisjäähdytetty. Suurikokoisten prosessorijäähdytysten omistajat saattavat joutua ongelmiin erittäin lähelle Socket 939 -kantaa sijoitetun kondensaattoripatteriston vuoksi, mutta käytännössä useimmiten ongelmia ei synny. Suurempi ongelma on sen sijaan prosessorikannan sijoitus lähelle emolevyn reunaa. Käytettäessä esimerkiksi Zalmanin 7700Cu -jäähdytysratkaisua, ylettää kupariviuhka selvästi yli emolevyn reunan.

Virransyötölle tarpeellisen 12 voltin jännitelinjan tarjoaa kahdeksanpinninen virtaliitin. Ylimmän PCIe x1 -liittimen yläpuolelta löytyvä erillinen virtaliitin on syytä pitää paikoillaan CrossFire-kokoonpanoa käytettäessä. Kolmipinnisiä tuuletinliitäntöjä MSI:stä löytyy vain kolme kappaletta.

Värikoodatut liittimet kuuluvat asiaan. Pelkkien kotelon ledien ja kytkimien lähtöjen lisäksi väriä ovat saaneet myös USB-liittimet.

RD480-piirin päältä löytyvä passiivisiili on profiililtaan varsin korkea. Pieni siili jäähdyttää kohtalaisen maltillisesti lämpiävää northbridgeä hyvin. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on mainittava, että PCIe x16 liittimistä puuttuu tyypilliset lukitusmekanismit kokonaan. Liittimen ”häntä” puristaa piirilevyä perästä, joka takaa näytönohjaimen paikallaan pysymisen, mutta ei lukitse korttia erityisemmin.

BIOS

Ehkäpä suurin ero MSI RD480 Neo2:n ja Abit AT8:n välillä löytyy biosista. Vastoin kuin Abit AT8:n BIOS, perustuu RD480 Neo2:n BIOS AMI:n tuotokseen. Käytännön tasolla molempien BIOS-valmistajien tuotokset ovat käytettävyydeltään samaa tasoa, mutta pienet erot pinnan alla ovat usein tuoneet eroa suorituskykyyn ja muun muassa muistiyhteensopivuuteen.

 

Prosessorille syötettävää referenssikellotaajuutta voidaan RD480 Neo2:n biosista muuntaa välillä 200-350 megahertsiä. Erikoisuutena PCIe-väylän kellotaajuuden saa peräti kaksinkertaistettua 200 megahertsiin halutessaan.

Emolevyn jännitteen säädöistä lyhyt yhteenveto alla.

  • CPU: vakio + 750 mV
  • Muisti: 2,55 – 2,85 V
  • PCIe 1,8 V: 1,8 – 2,22 V
  • NB 1,2 V: 1,2 – 1,8 V

Abitin tapaan PCIe-väylien tilaa voidaan muokata biosista käsin.

Varsin rajoittunut lämpötilojen ja jännitteiden tarkkailu sisältää vain kaikista oleellisimmat kohteet.

Käyttökokemukset

MSI RD480 Neo2 toimi testien ajan täysin moitteetta ja ongelmitta. Minkäänlaisia yhteensopivuus- tai vakausongelmia ei havaittu. Abitista poiketen MSI:n BIOS vaikuttaa varsin valmiilta pakkaukselta, johon viittaa jo se että MSI ei ole toistaiseksi julkaissut yhtään BIOS-päivitystä emolevylle. Abit lähetti jopa testijakson aikana useita beta-bioseja testiin. MSI RD480 Neo2 ei ole ehkä ominaisuuksiltaan aivan Abitin tasolla, mutta vaikuttaa huomattavasti kypsemmältä kokonaisuudelta.

Kovin laajoihin ja kattaviin ylikellotustesteihin ei tällä kertaa ryhdytty. Emolevyjen ominaisuudet erityisesti muistijännitteiden suhteen ovat varsin erilaiset ja ilman modifikaatioita esimerkiksi Mushkinin RedLine-sarjan muistit eivät saa edes Abitissa riittävästi jännitettä uusien ennätysten hakemiseen. Suoraan laatikosta otettuna DFI:n huippukallis RD480-emolevy on varsin lyömätön tällä alueella.

Ylikellotustestissä päätettiin hakea suurin vakaa Hypertransport-väylän kellotaajuus 5x-kerrointa käytettäessä.

MSI hyytyi 5X-kertoimella noin 270 megahertsin väylätaajuuden kohdalla. Kerrointa laskemalla yli 300 ei muodostu ongelmaksi.

Yllätykseksi Abit pärjäsi ylikellotustestissä muutaman megahertsin MSI:tä huonommin. Tulokset ovat kuitenkin varsin mainioita ja HTT-väylän kertoimen laskeminen takaa emolevyn riittävyyden rankemmassakin ylikellotuskäytössä.

Testit

Testeissä molempien emolevyjen suorituskykyyn vaikuttavat BIOS-asetukset on säädetty mahdollisimman tiukoiksi. MSI:n osalta todellinen väylän kellotaajuus oli aina yhden megahertsin asetettua korkeampi, joten testiprosessorin kokonaiskellotaajuudeksi asettui MSI:n osalta 2010 megahertsiä, kun se Abitissa oli tasan 2000 megahertsiä. Myös muistiasetusten osalta MSI onnistui päihittämään Abitin toimivien valikoiden takia.

Testikokoonpanosta yhteenveto alla olevassa listassa

  • Prosessori: AMD Athlon 64 X2 3800+
  • Muisti: Kingston HyperX PC3200UL 2 x 512 MB
  • Kiintolevy: Seagate Barracuda V 120 GB
  • Näytönohjain: 2x ATI Radeon X1900 XTX
  • Virtalähde: Silverstone 560 W
  • Windows XP SP2
  • Catalyst 6.2

Testitulokset

3DMark06-perustestissä sekä CPU-testi että kokonaispistemäärä ovat odotetusti lähellä toisiaan. MSI RD480:n aavistuksen tiukemmat muistiasetukset ja prosessorin kellotaajuus antavat pienen etulyöntiaseman.

Doom3-testissä pelattiin pätkä peliä Caverns 2 -kentässä. Yllätykseksi Abit AT8 onnistui kuromaan itselleen pienen etumatkan MSI:n nähden. Sama ero toistui kolmella peräkkäisellä testiajolla.

PhotoShop CS2 -kuvankäsittelyohjelmassa testi suoritettiin kääntämällä 15 Fuji S2 Pro -digitaalikameran tuottamaa raakakuvaa käsiteltävään muotoon. Samalla piirisarjalla ja oheislaitteilla varustettujen emolevyjen erot jäävät tässäkin testissä odotetun alhaiselle tasolle.

CDex-testissä noin 400 megatavun kokoinen WAV-tiedosto käännettiin pakattuun OGG-muotoon. Pääasiassa prosessoritehoa mittaava testi paljastaa testiprosessorin toimivan moitteetta molemmissa testiemolevyissä.

Suositussa SuperPi-testissä aavistuksen Abitia kireämmät muistiasetukset siivittivät jälleen RD480 Neo2:n niukkaan johtoon.

Muistikaistaa kysyvässä WinRAR-pakkaustestissä pakattiin suuri joukko erilaisia tiedostoja parhaalla pakkausmetodilla. Erot jäivät jälleen odotetun pieniksi.

Noin 200 megatavun kokoinen MPEG2-tiedosto kääntyi DivX Converterillä tasatahtiin.

Testitulokset paljastivat molempien testiemolevyjen suorituskyvyn olevan samalla tasolla. Taisteluparin voittoon noustaankin suorituskykytestien sijaan muilla avuilla.

Sekä Abit että MSI ovat onnistuneet tuomaan kauppojen hyllyille perustason CrossFire-emolevyn, jonka hinta/laatu-suhde on kohdallaan esimerkiksi NVIDIAn piirisarjoihin perustuviin emolevyihin verrattuna. Kumpikaan testiemolevy ei tuo mukanaan suuria yllätyksiä tai pettymyksiä, mutta ominaisuuksiensa puolesta Abit AT8 on selvä voittaja uudemman ULi M1575-southbridgen, SATA II -tuen ja parempien ääniominaisuuksiensa ansiosta. Lisäksi Abitin uGuru-ominaisuudet erityisesti biosissa ovat ylikellotuskäytössä eduksi.

Komponenttien sijoittelun puolesta molempien emolevyjen perusrakenne on samankaltainen. Moitteita saa ainoastaan PCIe x16 -liittimien sijoittelu, joka jättää käytännössä käyttöön ainoastaan yhden PCI-paikan. Vanhojen rinnakkaisporttia käyttävien tulostimien tai sarjaporttia käyttävien laitteiden omistajat puolestaan joutuvat pettymään Abit AT8:n puutteisiin.

Suorituskyvyn puolesta emolevyjen välillä ei juuri ole eroja. CrossFire-kokoonpanossa seuraava suuri harppaus lienee odotettavissa ATIn julkaistessa RD580-piirisarjan lähiaikoina. ULin M1575- ja M1573-southbridget toimivat moitteetta ja tarjoavat ATIn omaa SB450-piiriä paremmat ominaisuudet ja suorituskyvyn.

>> Takaisin pääsivulle

Antti Valkeinen 28. Helmikuuta 2006 (antti.valkeinen@https://muropaketti.com)