Uusimmat

Edessä matka Yhdysvaltoihin? Varaudu sosiaalisen median perusteelliseen syynäämiseen – rekrytoinneissa jo käytössä

09.06.2019 21:34 Muropaketin toimitus

Yhdysvaltojen reissu voi tulevaisuudessa jäädä tekemättä – mikäli paikalliset viranomaiset niin päättävät sosiaalisesta mediasta kerättyjen tietojen perusteella.

Yhdysvalloissa säädettyjen uuden pykälien mukaan melkein kaikkien viisumia hakevien täytyy BBC:n mukaan luovuttaa sosiaalisessa mediassa käytössä olleet nimet, sähköpostiosoitteet sekä puhelinnumerot viiden vuoden ajalta.

Tämä ei kuitenkaan koske aivan kaikkia, sillä esimerkiksi diplomaatit säästyvät uusilta tiukoilta toimilta. Sen sijaan vaikkapa opiskelemaan matkaava joutuu tarkempaan syyniin.

– Yritämme jatkuvasti löytää mekanismeja parantaaksemme ennakkotarkastuksia suojellaksemme Yhdysvaltain kansalaisia – pyrkien samalla tukemaan matkailua Yhdysvaltoihin, ulkoministeriöstä tiedotettiin.

Viranomaisten arvion mukaan uudet säädökset tulevat vaikuttamaan vuosittain 14,7 miljoonaan ihmiseen.

Kansalaisten oikeuksia ja vapauksia valvoja American Civil Liberties Union älähti tiukennuksista. Heidän mukaansa ei ole todisteita siitä, että sosiaalisen median tarkkailu olisi tehokasta tai reilua. Säädökset saavat heidän mukaansa ihmiset harrastamaan itsesensuuria.

Rapakon takana tutkitaan myös töitä hakevien ihmisten tekemisiä sosiaalisessa mediassa. Crimcheck.net -sivuston mukaan 61 prosenttia rekrytoijista haki kandidaatin palkkaamista tukevaa tietoa sosiaalisesta mediasta.

50 prosenttia puolestaan selvittelee netistä kandidaatin persoonaa ja onko se yhteneväinen ansioluettelosta saadun ammatillisen kuvan kanssa. 37 prosenttia rekrytoijista halusi tietää, mitä muut ihmiset ajattelevat hakijasta ja tutkivat siis muidenkin kuin hakijan kirjoittelua.

2017 tehdyssä kyselytutkimuksessa selvisi, että rekrytoijat olivat löytäneet sosiaalisesta mediasta muun muassa epäasiallisia kuvia, videoita tai muuta tietoa. Rekrytointipäätöksiin oli saattanut vaikuttaa jopa liian suuri aktiivisuus sosiaalisessa mediassa – tosin vain 17 prosenttia rekrytoijista näki tämän merkitseväksi asiaksi.

Sosiaalisen median käyttö rekrytoinnissa on yrityksille tarkka paikka. Esimerkiksi etnisyys, syntyperä, uskonto, sukupuoli, raskaus, invaliditeetti tai ikä ei saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen – ainakaan jos tieto on kaivettu internetistä. Noin neljäsosa yhdysvaltalaisista yrityksistä ei tiettävästi käytä rekrytoinnissa sosiaalista mediaa lainkaan oikeustoimien mahdollisuuden vuoksi.