Uusimmat

Ensituntuma: Samsung Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+ -puhelimet – Kynälle lisää toimintoja ja sisälle uusi mobiilisuoritin

07.08.2019 23:00 Samuli Herttua

Muropaketti pääsi kurkistamaan Samsungin uusia tehopakkauksia eli Galaxy Note10 ja Galaxy Note10+ -puhelinmalleja Amsterdamissa jo viikko ennen virallista julkaisua. Peruskonsepti on ennallaan, mutta muotoilu on modernimpaa, kynää voi käyttää monipuolisemmin ja suoritinkin on uunituore.

Samsungin Galaxy Note -sarjalla on edelleen vankka kannattajakuntansa – jopa siinä määrin että Samsung toteaa Note-käyttäjien olevan heidän lojaaleimpia asiakkaitaan. Puhelimen perusresepti onkin pysynyt lähes ennallaan jo vuosikymmenen. Viime vuosien aikana Samsung on kuitenkin laajentanut Noten käytettävyyttä perinteisen bisneskäytön lisäksi myös luovempiin tehtäviin. Uuden Noten ominaisuudet kosiskelevat molempia käyttäjäkuntia.

Kaksi uutta Galaxy Note-mallia ovat ulkonäöltään lähes identtiset, ja ne erottaa toisistaan vain koon avulla. Pienemmän Galaxy  Note10 -version mitat ovat 151,0 x 71,8 x 7,9 mm ja painoa on 168 grammaa, kun taas Galaxy Note10+:n mitat ovat 162,3 x 77,2 x 7,9 mm ja painoa 196 grammaa.

Samsung Galaxy Note9-malliin verrattuna Note10+:n pituus ja leveys ovat lähes pysyneet ennallaan, mutta puhelin on kaventunut lähes millimetrin ja painoa on pudonnut viisi grammaa.

Puhelinten ulkonäkö on saanut vaikutteita Galaxy S10 -sarjasta, mutta myös jotain uutta ja erikoista löytyy Galaxy Note10 -sarjasta. Puhelimen takana sijaitsevat kamerat on nyt siirretty pitkittäin takakuoren vasempaan yläkulmaan.

Puhelimen ennakkomyynti alkaa tänään, ja virallinen myynti alkaa 23. elokuuta. Samsung Galaxy Note10:n hinnat lähtevät 999 eurosta ja Note10+:n hinnat alkavat 1149 eurosta. Molemmat puhelimet julkaistaan Suomessa Aura Black ja Aura Glow -väreillä, joista Aura Glowin S Pen on väriltään sininen.

Malleista julkaistiin myös 5G-versiot, mutta niiden aikataulusta tai Suomeen tulosta ei ole tietoa.

Note10:n ulkonäkö on ottanut harppauksen eteenpäin, ja se saa edellismallin näyttämään saman tien vanhanaikaiselta. Uusien Galaxy Note10-mallien käsituntuma on erittäin laadukas, ja ne tunnistaa Note-sarjalaiseksi Galaxy S10-mallia suoremmista kotelon kulmista.

Takakuoresta on myös tehty varsin minimalistinen. Sinne ei ole sijoitettu muuta kuin kamerat. Sormenjälkilukija on siirretty kosketusnäytön alle. Puhelimen lukituksen voi myös avata kasvontunnistuksella, mutta se perustuu pelkästään etukameraan.

Puhelimen oikealta reunalta ei löydy enää näppäimiä, sillä virtanäppäin on siirretty Bixby-näppäimen tilalle. Kaikki kytkimet ovat nyt siis puhelimen vasemmassa reunassa.

Suurin ja eniten kritiikkiä aiheuttava muutos on tapahtunut kuitenkin puhelimen alareunassa, josta kuulokeliitäntää ei enää löydy. Puhelin on luokiteltu IP68 pöly- ja roisketiiviiksi.

Käyttöjärjestelmänä Note-malleissa on Android 9, jonka päällä on Samsungin oma One UI -käyttöliittymä.

Note-sarjassa kahden erikokoisen puhelimen taktiikkaan lähtenyt Samsung varmistaakseen, että jokaiselle löytyy omaan käteen sopiva Galaxy Note-malli. Mistään pienestä puhelimesta ei voi kuitenkaan puhua edes pienemmän Galaxy Note10 -puhelimen kohdalla, sillä näytön koko on 6,3 tuumaa. Ehkä joidenkin pettymykseksi Note10:n Dynamic AMOLED -näytön tarkkuus on vain 2 280 x 1 080 pikseliä.

Isompi Note10+ edustaakin ehkä hieman tutumpaa Note-linjaa. Sen etupuolta hallitsee suuri 6,8 tuumainen Dynamic AMOLED -näyttö, jonka tarkkuus on 3 040 x 1 440 pikseliä.

Samsung on luopunut S-sarjan tapaan tunnistimista näytön yläkulmasta, ja näyttö peittää nyt molemmissa malleissa lähes kokonaan etupuolen. Näytön yläkulman keskelle on kuitenkin jätetty pieni reikä etukameralle. Täysin keskelle sijoitettu reikä on varmasti mielipiteitä jakava ratkaisu.

Kameroiden asettelun lisäksi optiikassa on tapahtunut pientä viilausta. Molempien Note10-mallien takana sijaitsee nyt kolmoiskamerat, jotka ovat tuttuja keväisestä Galaxy S10-mallistosta.

Pääkamera on varustettu optisesti kuvanvakautetulla 12-megapikselin kennolla ja f1,5-2,4 välillä säätyvällä aukolla. Pääkameran lisäksi on 16 megapikselin ultralaajakulmakenno, jonka aukko on f2,2. Kenno kykenee jopa 123 asteen laajakulmakuvaan. Teleoptiikalla varustettu optisesti kuvanvakautettu 12 megapikselin kenno tuottaa kaksinkertaisen polttovälin. Tässä kamerassa nähdään pientä eroa Galaxy S10-mallistoon, sillä aukon koko on kasvanut f2,1:en.

Isommassa Galaxy Note10+ -versiossa on Galaxy S10 5G -mallista tuttu Time-of-Flight -kamera, joka avustaa syvyysmittauksessa. Hieman ihmetystä herättää kymmenen megapikselin etukamera, sillä se on varustettu vain f2,2 aukolla, kun S10-mallistosta löytyvä etukamera kykeni f1,9 aukkoon.

Kameran video-ominaisuuksiin on erityisesti panostettu. Uutena ominaisuutena esitellään Live Focus Video, jonka avulla voi luoda videoihin valokuvista tuttu bokeh-efekti. Lisäksi uutta on Zoom-In Mic -toiminto, joka videokuvauksen aikana zoomatessa koittaa puhelimen mikkejä hyväksikäyttäen kohdistamaan äänentallennuksen zoomattavaan suuntaan.

Galaxy S10-mallistosta tuttua Super Steady -vakaustilaa on nyt myös hieman paranneltu Galaxy Note10 -malleihin. Videoiden muokkauksesta on nyt yritetty tehdä helpompaa, sillä valmiiksi asennettuna on Samsungin natiivi videonmuokkausohjelma. Sovelluskauppaan on myös tulossa Galaxy-puhelimille optimoitu Adobe Rush -ohjelma.

Tavallisesti Note-sarjan suorituskyvystä on vastannut jo keväällä julkaistun S-sarjalaisen Exynos-piiri, mutta tällä kertaa Samsung tekee poikkeuksen. Molemmissa Galaxy Note10 -versioissa nähdäänkin uusin Exynos 9825 -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu 7 nanometrin prosessilla.

Samsung kehuu suorituskyvyn kasvaneen Galaxy Note9 -puhelimeen verrattuna suorittimessa 33 prosenttia ja jopa 42 prosenttia grafiikkasuorittimen osalta. Pienempi Galaxy Note10 tulee ainoastaan varustettuna kahdeksan gigatavun RAM-muistilla ja 256 gigatavun tallennusmuistilla.

Jostain syystä pienemmästä Galaxy Note10:sta on poistettu muistikorttipaikka, joten tallennusmuistia ei ole mahdollista laajentaa muistikortilla.

Galaxy Note10+ tulee markkinoille aina 12 gigatavun RAM-muistilla varustettuna, ja tallennustilaa on vaihtoehtoisesti joko 256 tai 512 gigatavua. Molemmissa puhelimissa tallennusmuisti on nopeampaa UFS 3.0 -muistia. Isommasta Note10+:sta microSD-muistikorttipaikka vielä löytyy.

Vaikka Galaxy Note10+ onkin kaventunut edellismalliin verrattuna, akun kapasiteetti on kuitenkin saatu kasvatettua kiitettävään 4300 milliampeerituntiin. Pienemmän Note10:n 3500 milliampeeritunnin akku voi nykypäivänä tuntua hieman pieneltä, joten olisi toivottavaa että Samsung on saanut tehtyä uudesta suorittimestaan virtapihin.

Laitteiden pikalatauksessa tuettuina ovat sekä QC2.0, AFC että PD3.0-standardit. Pakkauksesta löytyvä latauslaite on 25-wattinen, Galaxy Note10+ -versioon on erikseen hankittavissa vieläkin tehokkaampi, 45-wattinen lisävarustelaturi (49 €).

Galaxy S10 -malleista tuttu langattoman latauksen jakaminen tulee myös Galaxy Note10-sarjaan.

Galaxy Note -sarjan kohokohta eli kosketuskynä S Pen on oppinut gyroskoopin ja kiihtyvyysanturin ansiosta myös uusia temppuja. Jo edellismallissa S Pen mahdollisti esimerkiksi kameran etälaukaisun, mutta nyt S Penin nappia painamalla ja tiettyjä eleitä puhelimen edessä tehden voi vaihtaa kameratiloja tai esimerkiksi zoomata.

Eleitä tukevat sovellukset rajoittuvat lähes kokonaan multimediasovelluksiin, mutta Samsung avaa myös eleiden liittämisen ulkopuolisiin sovelluksiin. Kynän akku on nyt valmistettu litiumtitanaatista, ja sille luvataan noin kymmenen tunnin toiminta-aika lepotilassa.

Samsungin muistiinpanosovellus Notes on myös kehittynyt. Jatkossa sovellus osaa muuttaa käsinkirjoitettuja tekstejä helposti tekstimuotoon ja tallentaa muistiinpanot useassa eri muodossa, kuten PDF:nä tai Word-tiedostona. Puhelimen ruuduntallennus osaa ottaa S Penin paremmin huomioon, ja tukee nyt myös Picture in Picture -ominaisuutta.

Samsungin Galaxy Note -sarja on edustanut aina lähes poikkeuksetta parasta Samsungia, eikä uusi Note10-sarja tee tässä asiassa poikkeusta. Galaxy Note -puhelimen ostaja saa S-sarjalaiseen verrattuna hieman jotain uutta uuden suorittimen ansiosta, sekä uudet ominaisuudet ilahduttavat Note-ostajakuntaa. Suurta itkun ja potkun aihetta monelle aiheuttaa varmasti 3,5 millimetrin kuulokeliitännästä luopuminen Note-sarjalaisessa. Nyt viimeistään voi virallisesti julistaa kuulokeliitännän kuolleeksi.

Puhelimien kokojen kasvaessa pienempi Galaxy Note10 on tervetullut versio. Valitettavasti pienemmän version karsitut ominaisuudet kuten muistikorttipaikka, heikompi näytön resoluutio sekä huomattavasti kapasiteetiltaan pienempi akku pakottavat miettimään, onko Galaxy Note10 kuitenkin pienoinen kompromissi. Samsung Galaxy Note -puhelimen ostaja on tottunut saamaan parasta mitä rahalla saa.

Samsung Galaxy Note10 tekniset tiedot

Hinta: 999 €

Muistivaihtoehdot: 8/256 Gt

Näyttö: 6,4” (2280 x 1080, 401 PPI, AMOLED)

Suoritin, grafiikkasuoritin: Exynos 9825 (kahdeksan ydintä, enintään 2,7 GHz), Mali-G76 MP12

Etukamera: 10 MP, f2.2

Takakamerat: 12 MP, f1,5-f2,4 OIS, (pääkamera) / 12 MP, f2.1, OIS (2x-telekamera) / 16 MP, f2.2 (123 asteen laajakulma)

Akku: 3500 mAh

Liitännät: USB-C, kaksois-SIM

Yhteydet: LTE 4×4 Mimo Cat. 20, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, NFC, GPS,          ANT+, Glonass, Beidou, Galileo, A-GPS

Anturit: Sormenjälkilukija näytön alla, kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, läheisyys, vallitseva valo, kompassi

Mitat, paino: 151,0 x 71,8 x 7,9 mm, 168 g

Käyttöjärjestelmä: Samsung One UI (Android 9)

Värit: Aura Black, Aura Glow

Samsung Galaxy Note10+ tekniset tiedot

Hinta: 1149e (256Gt) / 1249e (512Gt)

Muistivaihtoehdot: 12/256 Gt ja 12/512 Gt

Näyttö: 6,8” (3040×1440, 498 PPI, AMOLED)

Suoritin, grafiikkasuoritin: Exynos 9825 (kahdeksan ydintä, enintään 2,7 GHz), Mali-G76 MP12

Etukamera: 10 MP, f2.2

Takakamerat: 12 MP, f1,5-f2,4 OIS, (pääkamera) / 12 MP, f2.1, OIS (2x-telekamera) / 16 MP, f2.2 (123 asteen laajakulma) / ToF-kamera

Akku: 4300 mAh

Liitännät: USB-C, kaksois-SIM

Yhteydet: LTE 4×4 Mimo Cat. 20, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, ANT+, Glonass, Beidou, Galileo, A-GPS

Anturit: Sormenjälkilukija näytön alla, kiihtyvyysmittari, gyroskooppi, läheisyys, vallitseva valo, kompassi

Mitat, paino: 162,3 x 77,2 x 7,9 mm, 196 g

Käyttöjärjestelmä: Samsung One UI (Android 9)

Värit: Aura Black, Aura Glow

Muropaketin uusimmat