UUSIMMAT

Ensituntumat: OnePlus Concept One -konseptipuhelin on ehdottoman tyylikäs, mutta jättää siltä hieman kylmäksi

23.02.2020 10:00 | Ilari Hauhia

OnePlus julkisti tammikuussa ensimmäisen konseptipuhelimensa, OnePlus Concept Onen. Laite on kiistämättä tyylikkäästi muotoiltu, mutta silti se jättää toivomaan, että valmistaja olisi keksinyt jotain vielä mullistavampaa.

Pääsimme tutustumaan OnePlus Concept Oneen lähemmin Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa. Helsingin tilaisuus oli yksi OnePlussan maailmankiertueen kohteista, jonka aikana valmistaja esittelee laitetta eri puolilla maailmaa.

OnePlus Concept Onen sisälmykset vastaavat pitkälti OnePlus 7T Pro -mallia, eikä niissä ole oikeastaan mitään ihmeellistä. Konseptipuhelimen erikoisuus liittyy sen sijaan laitteen ulkoiseen designiin.

Yhdessä McLarenin kanssa suunniteltu konseptipuhelin on maailman ensimmäinen puhelin, jossa on käytetty elektrokromista lasiteknologiaa. Teknologian avulla lasi vaihtaa väriä ja tekee kamerasta näkymättömän. Tarvittaessa puhelimen takalasi muuttuu mustasta erottuvaksi kameraksi vain 0,7 sekunnissa. Samaa teknologiaa hyödynnetään myös McLarenin 720S Spider -autossa, jolta puhelin lainaa myös värityksensä.

Kun puhelinta ei käytetä, pinta näyttää tasaiselta ja yhteneväiseltä, eikä kameraa näy. Lasista on hyötyä myös kuvauksessa: se toimii kameran sisäänrakennettuna ND-suotimena, jonka avulla käyttäjät voivat ottaa teräviä kuvia voimakkaassakin valossa.

Konseptipuhelinta on ilo käsitellä ja se näyttää todella hyvältä. OnePlus Concept Onen etupuolella lasi kaareutuu reunoja kohti. Reunalla kulkee tyylikkäänä yksityiskohtana kultainen juova, jossa on OnePlussan mukaan käytetty aitoa kultaa.

Tyylikkään ulkomuodon lisäksi OnePlus Concept One sopii käteen hienosti. Nahkainen pinta tuntuu kädessä miellyttävältä eikä pinnoite ole liukas. Monissa nykyhetken puhelimissa on muusta rungosta esiin työntyvä kameramoduuli, joka ei välttämättä ole kaikkien mieleen. OnePlus Conceptin takapuoli on sen sijaan tasainen, lukuunottamatta kohtaa jossa nahka ja puhelimen takapuolen keskeltä kulkeva lasipinnoite kohtaavat.

Suurin mielenkiinto kiinnittyy toki puhelimen erikoiseen kameraan. Kun kamerasovelluksen avaa, ilmestyvät linssit puhelimen takapuolelle kuin tyhjästä. Kun sovelluksen sulkee, katoavat linssit luvatusti jälleen näkyvistä. Linssien elektrokromista lasiteknologiaa voi testata myös kamerasovelluksen Pro-tilasta löytyvän ND-suotimen avulla. Ikävä kyllä testitilan olosuhteissa ND-suotimen testaaminen apuna kuvauksessa ei ollut mahdollista.

Kuten OnePlus 7T Prossa, on myös etukamera piilotettu tarvittaessa esiin liukuvaan telakkaan. Näin kameroita ei näy myöskään etupuolella. Ohjelmiston puolesta testilaitteeseen oli asennettu McLarenin papaijanoranssia väriteemaa mukaileva teema.

Testitilaisuuteen oli kutsuttu myös OnePlus-yhteisön edustajia. Muut paikallaolijat vaikuttivat kohtuullisen vaikuttuneilta puhelimen ominaisuuksista ja laite otettiin vastaan positiivisesti.

OnePlussan mukaan varsinkin McLaren on toivonut useaan otteeseen, että se voisi tarjoa konseptipuhelinta esimerkiksi eksoottisten autojensa kaupanpäällisinä, mutta näillä näkymin laitetta ei saada myyntiin edes erikoistapauksissa.

OnePlussan mukaan Concept One ei ole toistaiseksi massatuotettavissa ja sen kokoaminen vaatii paljon käsityötä. Lisäksi laitteet ovat hyvin kalliita. OnePlussan mukaan nyt nähtävästä konseptipuhelimesta tuttu teknologia saattaa kuitenkin kehittyä lähivuosina niin, että se voidaan mahdollisesti nähdä kuluttajalaitteissa muutaman vuoden päästä.

Totuuden nimissä on kuitenkin myönnettävä, että katoava kamera tuntuu kokonaisuudessaan varsin pieneltä uudistukselta. Se näyttää kyllä hienolta, mutta ensimmäisen vau-reaktion jälkeen se ei juuri aiheuta tunteita. Voi olla, että arkikäytössä katoava kamera unohtuisi varsin nopeasti.

Modernien älypuhelimien ”ongelma” on, että laitteet ovat kehittyneet viimeisen vuosikymmenen aikana niin pitkälle, ettei ”oikeasti tarpeellisia” uusia ominaisuuksia ja toimintoja ole enää kovin helppoa keksiä. Siksi myös konseptipuhelimet ovat hieman tylsiä. OnePlus ei tietenkään paini ongelman kanssa yksin, vaan se vaivaa koko älypuhelinmarkkinoita.

Tilaisuudessa paikalla olleen OnePlussan edustajan mukaan esimerkiksi kehittyneempi akkuteknologia, kuten grafeeniakut, olisivat tällä hetkellä valtava hyppy eteenpäin. Edustaja ei kuitenkaan uskonut, että akkuteknologian kanssa edistyttäisiin lähivuosina välttämättä kovinkaan paljoa. Näin puhelimien uudistukset jäänevät jatkossakin pienempiin yksityiskohtiin.

Taittuvanäyttöiset puhelimet antavat kuitenkin toivoa uusista tuulista puhelinmarkkinoilla. Taittuvassa näyttöteknologiassa riittää vielä useita ongelmia ratkaistaviksi ennen kuin taittuvanäyttöiset puhelimet pystyvät korvaamaan perinteisemmät älypuhelimet. Taittuvanäyttöisissä malleissa onkin vielä rutkasti sijaa innovaatioille ja oivalluksille.

Muropaketin uusimmat