UUSIMMAT

Ensituntumat: Samsung Galaxy S20 –puhelinmallisto – Parannuksia juuri oikeisiin paikkoihin

11.02.2020 21:00 | Kai Taipale

Samsung on vuosien varrella paaluttanut asemansa puhelinvalmistajien ykköskastissa. Valmistajan uusi lippulaivamalli pääseekin aina valokeilaan, ovat uudistukset sitten isoja tai pieniä. Uusi Samsung Galaxy S20 -mallisto on juuri julkaistu. Muropaketin ensituntumien perusteella muutokset eivät tälläkään kertaa olleet mullistavia, mutta osuivat silti oikeaan.

Puhelinmarkkinat ovat, vähintään huippumallien osalta, ainakin tilapäisesti jakautumassa länsimaisesta näkökulmasta entistä enemmän Applen ja Samsungin välille. Android-puhelimissa ykkösvaltikka on Huawein jouduttua Yhdysvaltojen hampaisiin puolihuolimattomasti valunut Samsungille. Tämä on harmi, sillä nyt esiteltyä Samsung Galaxy S20 -mallistoa on selvästi kirittänyt esimerkiksi Huawein jo aiemmin esittelemät ominaisuudet, kuten periskooppizoomi.

Tällä kertaa Samsung Galaxy S20 -mallisto ei sisältänyt isoja yllätyksiä. Lähes kaikki ominaisuudet oli jo ehditty vuotaa julkisuuteen. Myös se oli jo tiedossa, että nimeämiskäytäntö on muuttunut.

Nimien uuteen kaavaan opetteluun menee hetki:

Vielä viime vuonna Samsungin malliston tarkenteet olivat S10e, S10 ja S10+. Nyt mallit ovat pienimmästä suurimpaan Galaxy S20, Galaxy S20+ ja Galaxy S20 Ultra.

Pienintä mallia tähyävä suuntaa siis vastaisuudessa katseensa Galaxy S20 -malliin, isompaa ruutua kaipaavat päätyvät Galaxy S20+ -versioon ja kaikki herkut sisältävät malli tunnetaan nyt nimellä Galaxy S20 Ultra. Jälkimmäinen on siis selvästi viime vuoden Galaxy S10+ -mallia suurempi (kuvassa S10+ vasemmalla, S20 Ultra oikealla)

Hinnoittelukin noudattaa kokojärjestystä: Galaxy S20 -malli maksaa 1049 euroa ja Galaxy S20+ -versio 1149 euroa. Kaikki herkut sisältävä huippumalli on 1399 euron arvoinen.

Kaikki Suomeen myyntiin tulevat mallit ovat 5G-versioita ja ne ehtivät myyntiin 13. päivä maaliskuuta.

Merkittävimmät parannukset mallistossa kohdistuvat tuttuun tapaan kameraan, näyttökoon ja nopeuden kasvattamiseen sekä suorittimeen. Ehdottomasti mielenkiintoisinta on 5G-yhteyksien saapuminen koko mallistoon. Tänä vuonna merkittävässä osassa huippumalleista löytyykin jo 5G-valmius, tarvitsee käyttäjä sitä tässä vaiheessa tai ei.

Samsungin mukaan tärkein syy puhelimen päivittämiseen löytyy kamerasta. Puhelimien kameroissa edelleen yksi lievistä kipupisteistä on hämäräkuvaus, johon on luvassa jälleen lisäapua. Ei siis mikään ihme, että erityisesti huippumallissa siihen on kiinnitetty erityishuomiota.

Samsung on jo pian parin vuoden ajan markkinoinut 8K-tarkkuuden televisioitaan. Näin tarkkaa liikkuvaa kuvaa ei vielä ole tarjolla kovinkaan runsaasti. Ei siis ihme, että uudet Galaxy S20-mallit kykenevät nyt 8K-videokuvaukseen, ja tallenteita pystyy ihastelemaan valmistajan televisioissa tai jakamaan YouTubessa. Puhelimet kykenevät toki muuntamaan 8K-videot myös alemmille tarkkuuksille, jotta niiden jakaminen onnistuu myös muuhun käyttöön.

Uutena ominaisuutena on tuotu kaikkiin malleihin ”Single take” -toiminto, jonka avulla puhelimen saa ottamaan kuvan kaikilla kameroilla samaan aikaan, niin valokuvana kuin videona. Tästä puhelimella saa sitten koostettua useaa näkökulmaa tarjoavan yhdistelmäotoksen.

Yksi Samsung Galaxy S20 -malliston aidosti käyttöön vaikuttavista ominaisuuksista on näytön päivittäminen nopeammaksi. Aiemman 60 hertsin päivitysnopeuden nostaminen uusien mallien 120 hertsiin sulavoittaa liiketoistoa miellyttävästi. Näytön nopeuttamisen lisäksi myös sen käyttömiseen vaikuttavan kosketusanturin päivitysnopeus on nyt 240 hertsiä.

Euroopassa puhelimissa joudutaan tyytymään seitsemän nanometrin prosessilla valmistettuun Exynos 990 -mobiiliprosessoriin, muun maailman saadessa Snapdragon 865 -version. Uuden kahdeksanytimisen Exynoksen vikkelimmät ytimet yltävät 2,73 gigahertsiin nopeuteen, joten odotettavissa on jonkinlaista suorituskyvyn nousua edeltäjiin verrattuna.

Mielenkiintoisin versio on luonnollisesti Samsung Galaxy S20 Ultra, jota käsittelemme ensituntumissa.

Ultra-version pääkamerassa käytetään nyt uutta kennoa, jossa on 108 megapikseliä. Pikselikooksi ilmoitetaan 0,8 mikrometriä. Pelkkä kasvanut pikselimäärä ei vielä tee mitään ihmeitä. Järkevästi tarjolla on kuitenkin mahdollisuus esimerkiksi yhdistää pikseleitä, jolloin saadaan ”vain” 12 megapikseliä kuvia, mutta samalla pikselikoko kasvaa 2,4 mikrometriin. Tästä on luvassa iloa erityisesti hämäräkuvaukseen.

Ultran kameraratkaisu koostuu neljästä kamerasta. Jo mainitun, laajakulmaisen pääkameran rinnalla ovat 12 megapikselin ultralaajakulma sekä telekamera. Näiden lisäksi käytössä on myös syvyyskamera. Yhdistelmä herättää ansaittua huomiota myös ulospäin, sillä kamerakyhmy on kookas ja saa puhelimen keikkumaan pöydällä.

Ennakkotilaisuudessa kuvausolot olivat valoisat, joten todelliseen testiin puhelin pääsee vasta testiyksilön saapuessa toimitukseen. Puhelimen ruudulta tarkasteltuna täyden tarkkuuden kuvat olivat tarkkoja, mutta myös Samsungille tuttuun tapaan myös hyvin luontevia. Ensivaikutelman perusteella Samsung Galaxy S20 Ultra tulee jatkamaan valmistajan laadukkaiden puhelinkameroiden mainetta. Vasta varsinaiset testiolosuhteet kuitenkin vasta paljastavat onko siitä tämän hetken parhaaksi puhelinkameraksi. Alkuasetelma on kuitenkin erittäin lupaava.

Merkittävä uudistus on myös Galaxy S20 Ultran zoomissa. Siinä missä on ennen tyydytty enintään kaksinkertaiseen zoomiin, nyt optista zoomia on tarjolla aina 5x-tasoon asti. Toteutus on hoidettu Huawein tapaan periskooppizoomilla. Optista zoomia hyödyntävää hybridizoomausta löytyy 10x-lukemaan asti, siitä ylöspäin aina 100x-kertoimeen on tarjolla digitaalista versiota.

Kuten ennenkin, jo ensituntumat paljastavat, että kymmenkertaisella zoomilla on mahdollista saada erittäinkin käyttökelpoisia kuvia, ja aivan unelmaoloissa jopa 30x voi toimia dokumentointikäyttöön. Sen sijaan 100x on kuvatessa heiluva ja huojuva, eikä lopputulostakaan voi tarkkana pitää. Ainakaan tässä vaiheessa tälle superzoomille on vaikea keksiä toimivaa käyttöä.

Selkeä ero uusissa malleissa on myös näytön kaartuvuudessa reunoille. Siinä missä Galaxy S10- ja Galaxy S10+ -malleissa tämä on ollut puheliminen yksi selkeimmistä erikoispiirteistä, niin uusissa malleissa tässä on menty monta askelta tavanomaisempaan.

Tämä ei kuitenkaan ole huononnus, vaan päinvastoin.

Ulkoreunoille kaartuva näyttö ei oikeastaan ole tuonut käytettävyyteen mitään lisää, vaan on voinut aiheuttaa lähinnä virhepainalluksia. Tätä ongelmaa ei Samsung Galaxy S20 Ultrassa tuntunut olevan.

Uutuusmallin 6,9-tuumainen näyttö on erinomainen. Siinä riittää tarkkuutta ja amoled-paneeleista tutut ominaisuudet ovat tallella: hieno kontrasti, riittävä kirkkaus ja hyvät värit. Samsungille tuttuun tapaan näyttö tukee myös HDR10+ -laajasävytoistoa.

Isokokoinen malli tulee varmasti jakamaan mielipiteitä käytännöllisyydellään. Puhelimen ulkomitat nimittäin ovat 166,9 x 76 x 8,8 millimetriä. Käytännössä puhelin mahtuu juuri ja juuri taskuun, mutta tukevan suojakotelon kanssa tilanne voi jo olla toinen. Itse sain vielä hyvän otteen hieman pitkulaisenmallisesta puhelimesta.

Painoakin on kertynyt melkoisesti, nimittäin 220 grammaa. Yllättäen puhelin ei kuitenkaan tunnu kädessä niin raskaalta kuin lukema antaa ymmärtää. Isokokoiseen puhelimeen mahtuu kuitenkin kelvollisen kapasiteetin akku, nimittäin Ultrassa sille ilmoitetaan lukemaksi 5000 milliampeerituntia.

Pienemmistä malleista on kuitenkin todettava, että erityisesti Galaxy S20+ istuu käteen erinomaisesti. Se on juuri sopivasti pienempi ja tuntuu silti vähintään riittävän isonäyttöiseltä. Monelle tämä vaihtoehto voikin olla se sopivin, ellei kaipaa isoveljen megapikselimonsterikameraa tai sen zoomia. Mikäli haluaa vielä hieman kutistetumman huippupuhelimen, niin Galaxy S20 täyttää tämän markkinaraon.

Kaiken kaikkiaan Samsungilla tuntuu jälleen olevan palikat kohdallaan. Jo aiemmin erinomaisiksi puhelimiksi todetut Galaxy S -mallit ovat hioutuneet vielä entisestään. Jos aiemminkaan Samsungin huippumalleissa ei enää ole ollut mitään merkittäviä puutteita tai suurempia ongelmia, nyt niitä vähiäkin on viilattu vielä pois.

Yli tuhanteen euroon kipuava alin hinta on silti kova. Onneksi sen vastineeksi puhelimet ovat 5G-versioita, joten tältäkin osin laitteet ovat vähintään ajan tasalla ja ominaisuudet lupaavat mukavan pitkää käyttöikää.

Alla vielä uutuusmallien tekniset tiedot:

Samsung Galaxy S20

 • Hinta: 1049 €
 • Näyttö: 6,2” (Quad HD+, Amoled, 563 PPI, HDR10+)
 • Suoritin: Exynos 990 (7nm, kahdeksan ydintä, enintään 2,73+2,6+2,0 GHz)
 • Muisti ja tallennustila: 8 Gt ja 128 Gt (MicroSD-muistikortilla laajennettavissa enintään 1 Tt)
 • Kolmoistakakamera: Laajakulma (12 MP, f1.8, 1,8 μm, OIS), Ultralaajakulma (12 MP, f2.2, 1,4 μm), Tele (64 MP, f2.0, 0,8 μm, OIS). Optinen hybridizoomi 3x.
 • Etukamera: 10 MP, f2.2, 1,22 μm
 • Yhteydet: 5G (NSA, Sub 6), LTE Cat.20
 • Mitat, paino: 151,7 x 69,1 x 7,9 mm, 163 g
 • Akku: 4000 mAh
 • Värivaihtoehdot: Pinkki, sininen, harmaa
 • Muuta: IP68-hyväksyntä, langaton lataus

Samsung Galaxy S20+

 • Hinta: 1149 €
 • Näyttö: 6,7” (Quad HD+, Amoled, 525 PPI, HDR10+)
 • Suoritin: Exynos 990 (7nm, kahdeksan ydintä, enintään 2,73+2,6+2,0 GHz)
 • Muisti ja tallennustila: 8 Gt ja 128 Gt (MicroSD-muistikortilla laajennettavissa enintään 1 Tt)
 • Neloistakakamera: Laajakulma (12 MP, f1.8, 1,8 μm, OIS), Ultralaajakulma (12 MP, f2.2, 1,4 μm), Tele (64 MP, f2.0, 0,8 μm, OIS), syvyyskamera. Optinen hybridizoomi 3x.
 • Etukamera: 10 MP, f2.2, 1,22 μm
 • Yhteydet: 5G (NSA, Sub 6), LTE Cat.20
 • Mitat, paino: 161,9 x 73,7 x 7,8 mm, 186 g
 • Akku: 4500 mAh
 • Värivaihtoehdot: harmaa, musta
 • Muuta: IP68-hyväksyntä, langaton lataus

Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Hinta: 1399 €
 • Näyttö: 6,9” (Quad HD+, Amoled, 511 PPI, HDR10+)
 • Suoritin: Exynos 990 (7nm, kahdeksan ydintä, enintään 2,73+2,6+2,0 GHz)
 • Muisti ja tallennustila: 12 Gt ja 128 Gt (MicroSD-muistikortilla laajennettavissa enintään 1 Tt)
 • Neloistakakamera: Laajakulma (108 MP, f1.8, 0,8 μm, OIS), Ultralaajakulma (12 MP, f2.2, 1,4 μm), Tele (12 MP, f3.5, 1,6 μm, OIS), syvyyskamera. Optinen hybridizoomi 10x.
 • Etukamera: 40 MP, f2.2, 0,7 μm
 • Yhteydet: 5G (NSA, Sub 6), LTE Cat.20
 • Mitat, paino: 166,9 x 76 x 8,8 mm, 220 g
 • Akku: 5000 mAh
 • Värivaihtoehdot: harmaa, musta
 • Muuta: IP68-hyväksyntä, langaton lataus