UUSIMMAT

Ensituntumat: taittuvanäyttöinen Samsung Galaxy Z Flip -puhelin – Vetoaa trenditietoiseen ja kolahtaa retroilijaan

13.02.2020 10:00 | Samuli Herttua

Jo viime vuoden loppupuolella alkoivat huhut uuden taittuvanäyttöisen puhelimen ympärillä. Tällä kertaa kyse ei ollut kuitenkaan Galaxy Foldin seuraajasta, vaan mallia otettiin pikemminkin historiasta. Otimme tuoreeltaan ensituntumat uudesta Samsung Galaxy Z Flip -puhelimesta Euroopan julkaisutilaisuudessa Lontoossa.

Vaikka puhelin ehti vuotamaan julkisuoteen videopätkineen jo ennen virallista julkaisua, niin edes Samsung itse ei malttanut pitää uutta simpukkapuhelintaan piilossa ennen virallista julkaisua. Samsung vilautti puhelinta itse julkisesti Oscar-gaalan mainoskatkolla esitetyssä mainoksessa, jossa puhelimen ulkokuorta esitellään auliisti.

Heti ensikosketuksesta Samsung Galaxy Z Flip -puhelin tuntuu enemmän muoti- tai luksusesineeltä kuin teknologiatuotteelta. Täysin suljettuna se onkin neliönmallinen laatikko, jolla paksuutta on suljettuna 15,4-17,3 millimetriä hieman mittaustavasta riippuen. Painoa puhelimella on 183 grammaa.

Vaikka simpukkatyylisessä älypuhelimessa on hieman jopa retron tuntua, ei Samsung kuitenkaan ollut ensimmäinen, joka toi uudenlaisen simpukkatyylisen älypuhelimen markkinoille. Tämän kruunun kerkesi nappaamaan Motorola, joka herätti henkiin Razr -nimen. Ensikommentit rapakon takaa eivät ole olleet erityisen mairittelevia kyseisestä puhelimesta, joten toivotaan että Samsung on välttänyt samat virheet puhelimen kanssa.

Puhelimen avattua paljastuu 6,7 tuuman AMOLED-näyttö, jota Samsung kutsuu Infinity Flex Displayksi. Foldista poiketen Z Flipin näyttö on uutta Ultra Thin Glass (UTG) -lasimateriaalia, joka on näppituntumalta huomattavasti laadukkaan sekä kestävämmän oloiselta kuin Galaxy Foldin näyttö. Näytön päällä on kuitenkin vielä kerros muovimaista materiaalia, joten aivan normaalin älypuhelimen kovaan tuntumaan se ei kuitenkaan yllä. Saranan sijaintipaikassa on edelleen helposti tunnettavissa saranakohta, mutta silmää se ei kuitenkaan häiritse.

Pitkulaisen olemuksen takia näytön kuvasuhde on 21,9:9, ja tarkkuutta löytyy 2636 x 1080 pikselin verran. Avattuna puhelin siis muistuttaakin hyvin pitkälti nykyisiä Samsungin huippumalleja, poislukien hieman paksut reunat näytön ympärillä jotka tuovat mieleen Galaxy Foldin.

Myös puhelimen ulkokuorelle on asennettuna erittäin pieni näyttö, joka on kooltaan 1,1 tuumaa. Tämä toimiikin kokonsa johdosta lähinnä ilmoitusnäyttönä, josta on helposti vilkaistavissa eri ilmoitustiedot, kellonaika tai akun varaustaso. Hauskana yksityiskohtana kansinäyttöä voidaan käyttää myös kameran etsimenä, jolloin esimerkiksi selfiekuvat onnistuvat puhelimen kannen ollessa kiinni.

Laatutuntuma puhelimessa on erittäin kohdallaan. Saranamekanismi tuntuu todella jämäkältä, ja se pysyy kiltisti siinä asennossa, mihin se on taivutettu. Napsautettaess puhelin kiinni, pitävät magneetit huolen siitä, että puhelin pysyy kiinni. Magneetit eivät kuitenkaan tunnu olevan aivan yhtä voimakkaat kuin Foldissa. Sormenjälkilukija on asennettuna virtanäppäimeen, joka on puhelimen oikeassa kulmassa.

Ongelmia kuitenkin tuottaa puhelimen avaaminen yhdellä kädellä. Kyljestä ei löydy näppäintä tai edes mitään pientä viiltoa tai koloa, mikä helpottaisi puhelimen avaamista. Näytön avaaminen vaatiikin hieman sormiakrobatiaa, sillä peukalolla täytyy hieman raottaa puhelinta ja tämän jälkeen heilauttaa puhelin auki. Tähänkin kuitenkin luultavasti oppisi paremman tekniikan tai tottuisi ajan myötä. Ehkä kannen avaaminen yhdellä kädellä estää myös puhelimen turhaa käyttöä stressileluna.

Simpukkarakenteen hienous tulee esille erilaisissa käyttötarkoituksissa, erityisesti kameraa käytettäessä. Puhelimen voi avata ja jättää 90 asteen kulmaan, jolloin esimerkiksi kamerasovellus osaa hyödyntää ylä- sekä alaosaa erikseen. Samalla puhelin toimii omana jalustana, jolloin vältytään tärähteneiltä kuvilta tai videolta.

Suorituskyvyn osalta Samsung luottaa Z Flipissä Qualcommin suorittimiin, kuten myös Foldissakin. Tällä kertaa sisällä jyllää Snapdragon 855+, joka nähtiin viime vuonna esimerkiksi OnePlus 7T ja 7T Pro -malleissa. RAM-käyttömuistia puhelimessa on 8 gigatavua ja tallennustilaa mukavat 256 gigatavua. Tallennustilaa ei ole mahdollista laajentaa muistikortin avulla. Hieman poikkeuksellisesti Z Flip tulee pelkästään 4G-variaationa, toisin kuin uudet S20-sarjalaiset.

Akku jakautuu puhelimen molemmille osille, ja niiden yhteiskapasiteetti on ehkä hieman vaatimaton 3300 milliampeerituntia. Puhelimen mukana tulee 15 watin tehoinen pikalaturi, ja se tukee langatonta latausta sekä langatonta virranjakoa.

Kamerapuolella tyydytään vain kahteen 12 megapikselin kameraan. Pääkamera on varustettu f1.8 aukolla sekä optisella kuvanvakaajalla. Sen kaverina on ultralaajakulmakamera, jonka aukko on f2.2. 10 megapikselin etukamera on sijoitettuna näytön yläkulmaan.

Samsung Galaxy Z Flip on mielenkiintoinen ja tervetullut avaus uuteen tuoteryhmään. Vaikka kyseessä ei olekaan ehkä saman tason innovaatio kuin Fold, on silti vaikeaa olla innostumatta laitteesta. Tämänkään tuotteen osto ei välttämättä ole järjellä selitettävissä, mutta johonkin nostalgia- tai retrotunteeseen se allekirjoittaneen kohdalla kolahti.

Samsung Galaxy Z Flip -puhelinten ennakkomyynti on alkanut 11.2. klo 21:00, ja varsinainen myynti alkaa 21. helmikuuta väreissä Mirror Purple ja Mirror Black. Suositushinta on 1550 euroa.

Samsung Galaxy Z Flip tärkeimmät tekniset tiedot:

 • Hinta: 1550 euroa
 • Suoritin: Qualcomm Snapdragon 855+
 • Muisti, tallennustila: 8 Gt + 256 Gt (UFS 3.0, laajennettavissa microSD-muistikortilla)
 • Päänäyttö: 6,7″ (Dynamic AMOLED, Infinity Flex, Full HD+, 21,9:9-kuvasuhde)
 • Apunäyttö: 1,09″ (300 x 116 pikseliä, Super AMOLED)
 • Pääkamera, etukamera: 12 MP (f1.8, OIS) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f2.2), 10 MP (f2.4)
 • Akku: 3300 mAh (15W lataus, langaton lataus)
 • Käyttöjärjestelmä: Android 10
 • Mitat (auki/kiinni), massa: 167,9 x 73,6 x 7,2 mm / 167,9 x 73,6 x 17,3 mm, 183 g
 • Muuta: USB-C, kaksois-SIM, sormenjälkilukija kyljessä
 • Värivaihtoehdot: Musta ja violetti