Uusimmat

Kokeilu Google Play Pass -palvelu – Valikoima on laaja, mutta kiinnostavien pelien ja sovelluksien löytäminen on haastavaa

27.10.2020 20:00 Ilari Hauhia

Google lanseerasi Play Pass -palvelunsa hiljattain myös Suomessa. Testasimme, miltä kuukausimaksullinen kokoelma pelejä ja sovelluksia tuntuu käytännössä.

Google Play Pass maksaa 4,99 euroa kuukaudessa ja 29,99 euroa vuodessa. Play Pass -tilauksen voi myös jakaa korkeintaan viiden perheenjäsenen kanssa.

Kuukausimaksun vuoksi palveluun kuuluvissa peleissä ja sovelluksissa ei ole lainkaan mikromaksuja tai mainoksia, ja palvelu sisältää lukuisia tavallisesti maksullisia pelejä ja sovelluksia. Jos tilauksen keskeyttää, palaavat ilmaiset sovellukset mainosrahoitteisiksi eikä maksullisten sovellusten käyttäminen enää onnistu.

Google Play Passin valikoima on laaja, mikä on kaksiteräinen miekka. Toisaalta on toki mukavaa, että rahalle saa vastinetta, mutta toisaalta kiinnostavien pelien ja sovelluksien löytäminen on haastavaa.

Tällä hetkellä valikoiman selaaminen on hankalaa, varsinkin jos ei oikein tiedä mitä on etsimässä, koska Play Passin käyttöliittymä ei ole paras mahdollinen.

En ainakaan itse löytänyt Play Passista ”näytä kaikki” tyylistä valintaa, vaan kaikki pelit ja sovellukset on jaoteltu lukuisien alakategorioiden alle. Tällaisia kategorioita ovat esimerkiksi ”Trending Apps & Games”, ”Train your brain”, ”Educational” ja ”Abstract graphics”.

Nekin ovat täynnä tavaraa, sillä Play Pass -valikoimaan kun tuntuu kuuluvan myös hieman turhilta ja ei niin houkuttelevilta kuulostavia pelejä, joita Play Store on muutenkin täynnä. Esimerkiksi pelejä selatessa vastaan tulee lukusia erilaisia Sudoku-sovelluksia ja sanapelejä. Tällöin oikeasti uniikit pelit hukkuvat helposti massaan.

Jos tietää jo valmiiksi, että jokin peli kuuluu Play Pass -valikoimaan, voi sitä toki hakea myös tavallisella hakutoiminnolla. Kehuttujen ja kohtalaisten tunnettujen pelien joukkoon kuuluvat esimerkiksi Stardew Valley, The Escapist 2, Terraria ja Monument Valley. Voi kuitenkin olla, että en olisi löytänyt näitä pelejä vielä pitkään aikaan vain selailemalla katalogia, ellen olisi etsinyt internetistä tietoa kiinnostavista Play Pass -valikoimaan kuuluvista peleistä.

Hyötysovelluksien puolesta kiinnostavia sovelluksia olivat esimerkiksi opiskelua helpottava Flashcards sekä äänentallennuksen helpoksi tekevä Easy Voice Recorder Pro. Nämäkin sovellukset piti kuitenkin kaivaa esiin kymmenien pitkälti toisiaan muistuttavien kalenteri- ja muistiinpanosovellusten seasta.

Kokonaisuudessaan Google Play Pass lienee ihan rahanarvoinen tilaus, jos valikoimasta onnistuu löytämään useampia itselle mieluisia sovelluksia. Vuositilauksen avulla kuukausihinnaksi tulee vain 2,5 euroa, joten jos palvelusta löytää edes yhden hyödyllisen sovelluksen tai kiinnostavan pelin joka kuukausi, voi tilaus olla jo rahan arvoinen.

Google Play Pass on myös siinä mielessä hyvä, ettei yhdessäkään sen kautta jaettavassa sovelluksessa ole mainoksia eikä mikromaksuja. Play Storessa jaetaan usein ilmaiseksi rajoitettuja lite- tai testiversioita ja sovelluksen todellinen hinta on piilotettu mikromaksujen taakse, mutta Play Pass -sovelluksien kohdalla tämä ei ole ongelma.

Varsinkin innokkaiden mobiilipelaajien lienee helppo löytää ainakin yksi kiinnostava peli laajasta valikoimasta aina silloin tällöin, jolloin kuukausimaksulle on helppo saada vastinetta.

Toisaalta, suurelle osalle Play Passiin kuuluvista sovelluksista voi ladata Play Storesta myös ilmaisen vastineen, varsinkin jos sietää mainoksia. Myös pelien suhteen Play Storesta löytyy lähes loputon tarjonta laadukkaita tai vähintään keskinkertaisia pelejä, joista ei tarvitse välttämättä maksaa mitään.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat