Uusimmat

Kokeilu Sonos Roam -matkakaiutin – Tukevasti menossa mukana

06.05.2021 10:00 Kai Taipale

Sonos on parhaiten tunnettu äänentoiston monihuonejärjestelmistään. Valmistaja on kuitenkin julkaissut jo toisen mobiilikaiuttimensa, tällä kertaa aiempaa kompaktimpaan kokoluokkaan. Sonos Roam osoittautuikin Muropaketin kokeilussa oikein soivaksi matkakumppaniksi.

Ensimmäinen Sonos-mobiilikaiutin oli malliltaan Move. Se julkaistiin jo vuonna 2019, mutta sijoittui merkittävästi suurempaan kokoluokkaan kuin maaliskuussa julkaistu ja huhtikuun 20. päivä kauppoihin saapunut Roam-malli.

Kaiutin on saatavissa joko valkoisena tai mustana värivaihtoehtona.

Kokeiltavaksi otetun Sonos Roam -kaiuttimen suositushinta on 179 euroa. Uutuusmalli kilpailee siis hintansa puolesta samassa luokassa kuin esimerkiksi suositut JBL-mallit Charge 5 tai Link Portable sekä Sony SRS-XB43. Nekin kaikki sijoittuvat alle 200 euron luokkaan. Halvimmat Bluetooth-kaiuttimet maksavat kuitenkin vain pari kymppiä, joten vaatimustaso kasvaa huomattavasti viimeistään silloin, kun siirrytään hinnassa satasen yläpuolelle. Tällöin voi vaati laadukkaampaa ääntä, toimivaa ohjausta, riittävää akkukestoa ja joitain perustasolta erottavia ominaisuuksia.

Sonos Roam pyrkii vastaamaan kaikkiin näihin haasteisiin. Siinä on pyritty luomaan tasapainoinen äänentoisto, kaiuttimen voi ottaa osaksi Sonos-äänentoistojärjestelmää ja sen langatonta latausta tukevan akun lupaillaan kestävän kymmenen tunnin soittoaika. Muilla markkina-alueilla kaiuttimessa on käytössä myös Amazon Alexa- ja Google Assistant -virtuaaliapurit, mutta näitä ei tueta Suomessa.

Myyntipakkauksessa ei liikoja ole, ei edes latauslaitetta vaan on tyydytty vain USB-C – USB-A -kaapeliin ja käyttöohjeeseen. Itse kaiutin on pakkauksessa kuitukangaspussissa, jota voi hyvinkin käyttää auttavana suojapussukkana myös myöhemmin.

Kierrätyspahvista valmistetusta paketista kuoriutuva Sonos Roam on rakenteeltaan vakuuttavan jämäkkä. Kolmiomaiset päädyt ovat hieman kumimaisempaa materiaalia, ääni tulee ulos tiheäreikäisin verkon takaa. Muu kotelo on tukevaa, hieman sormenjälkiäkin keräävää muovia.

Laitteella on IP67-luokitus, joten se kestää myös matalaan veteen upotusta alle puolen tunnin ajan.

Kaiuttimen ulkomitat ovat 168 x 62 x 60 millimetriä. Painoa on kertynyt 430 grammaa, mikä voi tuntua kohtuullisen paljolta, mutta se samalla alleviivaa rakenteen jämäkkyyttä. Kooltaan laite on lähellä puolen litran pulloa, joten sen voi sijoittaa helposti vaikkapa repun sivutaskuun, tai jopa väljän takin taskuun.

Pohjan kumitassut ovat pienet, mutta joustavina tuovat reippaasti pitoa.

Painikkeita ei ole liikaa. Laitteen takana on USB-C-liittimen vieressä virtapainike. Muut käyttöpainikkeet sijaitsevat toisessa päätykolmiossa. Sieltä löytyvät omat painikkeensa äänenvoimakkuuden nostamiseen ja laskemiseen, mikrofonille sekä vielä play/pause-painike. Jälkimmäisellä hoidetaan myös musiikin siirto kaiuttimesta muihin Sonos-laitteisiin sekä kappaleen vaihdot. Yhden painikkeen monitoimisuus vaatii hetken opettelua, mutta toiminnot ovat riittävän loogiset, ettei tästä muodostu ongelmaa.

Laitteessa on myös kolme pientä led-merkkivaloa, joista yksi sijaitsee mikrofoni-painikkeen vieressä, kaksi muuta verkon takana laitteen vastakkaisissa reunoissa. Niistä selviää lähinnä onko mikrofoni käytössä, mihin verkkoon kaiutin on yhteydessä ja onko akku tyhjenemässä tai latauksessa.

Käyttöönottovaiheessa itse laitteesta käytännössä vain laitetaan virta päälle, ja kaikki muu hoituu Sonos S2 App -sovelluksen kautta. Testissä käytössä oli Android-versio.

Käyttöönottovaiheessa myös luodaan Sonos-tili, ellei sellaista entuudestaan ole. Asennusohjelma ohjaa viemään puhelimen viedään lähelle kaiuttimen pohjaa, jonka laite lisätty sovellukseen. Tämän jälkeen sovellus ohjaa vielä yhdistämään laitteen käytössä olevaan WiFi-verkkoon.

Vasta tämän jälkeen onnistuu myös Bluetooth-paritus. Sonos Roam tukee myös esimerkiksi Spotify Connectia, joten äänien toisto onnistuu ilman Sonos-sovellustakin, mutta käytännössä se on järkevä käyttöliittymä.

Kaiuttimesta voi toistaa ääntä kiitettävän monella tapaa. Monipuolisimmillaan Roam voi olla osa Sonos-monihuonejärjestelmää sen yhtenä kaiuttimena. Tuolloin toisto onnistuu WiFi-yhteyden kautta, jota hyödyntää myös käytettävissä oleva AirPlay 2 -yhteys. Kun poistutaan WiFi-verkon ulottumattomiin, ääni siirtyy kaiuttimeen Bluetooth 5.0 -yhteyden kautta. Jälkimmäisen parittaminen onnistuu virtapainikkeen pitkällä painalluksella. Kun kaiutin on kertaalleen paritettu Bluetooth-laitteeseen, se osaa automaattisesti vaihtaa sen käyttöön kun WiFi-yhteyttä ei ole käytössä.

Kaiuttimeen on tuotu myös mahdollisuus siirtää kuunneltava musiikki toiseen Sonos-laitteeseen, mutta koska testiympäristössä ei sellaista ollut, ei sitä myöskään voitu kokeilla.

(Kuva: Sonos)

Kaiuttimen äänentoistosta vastaa kaksi elementtiä ja kaksi H-luokan vahvistinta. Elementeistä toinen vastaa diskanteista ja toinen keski- ja alaäänistä.

Ääntä voisi kuvailla hyvässä mielessä harmittomaksi. Käytännössä kaikista vokaaleista saa ongelmitta selvää ja keskialueen sekä diskanttitoiston välinen tasapaino on kunnossa. Tällä osastolla on myös riittävästi potkua. Harmiton on siis myös miellyttävän rasittamaton.

Se missä kompakti koko kuitenkin kuuluu, on luonnollisesti bassotoisto, ja lähinnä sen toiston rajallisuus. Tämä kuuluu lievänä epätarkkuutena, vaikka kaiuttimen bassotoisto ei yllä mitenkään erityisen alas. Toisto on kuitenkin vielä riittävän napakkaa, jottei tämäkään osasto käy varsinaisesti häiritsemään. Tämän tasoinen soinnin kepeä vaivattomuus ei ole vielä tässäkään hintaluokassa mitenkään selviö.

Osa kaiuttimen käytännön hyvästä toiminnasta selittyy TruePlay-toiminnolla, jonka edellytys on kaiuttimen mikrofonin päällä olo. Sen avulla kaiutin tavallaan kuuntelee, millaisessa ympäristössä ääntä toistetaan, ja pyrkii hienosäätämään toiston kaiuttimen asentoon, tilaan ja materiaaliin sopivaksi. Mitenkään dramaattinen toiminto ei ole, mutta esimerkiksi hyvin kaikuvassa tilassa toiminto saa äänen toimimaan hieman paremmin. Myöskään kaiuttimen kääntäminen eri pysty- tai vaaka-asentoihin ei muuta ääntä häiritsevästi.

Pieneksi kaiuttimeksi äänenpainettakin irtoaa riittävästi. Sisätiloissa kaiuttimella pystyy täyttämään kohtuullisen vaivattomasti ainakin noin 25-neliöisen huoneen, mutta ulkona rajat tulevat vastaan paljon nopeammin: Kaiutin toimii vielä puistopiknikillä, muttei enää varsinaisten ulkobileiden tahdittajana.

Olennainen osa Bluetooth-kaiutinta on akku ja sen lataus. Myyntipakkauksessa ei puhelimissa yleistyvään tyyliin ole ollenkaan latauslaitetta vaan vain kaapeli. Akun tankkaus hoituu kuitenkin millä tahansa vähintään 7,5 watin tehoisella USB-latauslaitteella, kuitenkin enintään 15 watin teholla. Hienoa on, että Sonos tukee myös langatonta Qi-latausta. Testin aikana käytössä oli myös 49 euron hintaan myytävä Sonos-latausalusta. Siihen kaiutin napsahtaa magneettien saattelemana kätevästi latautumaan, ja onnistuupa sillä Qi-latausta tukevien puhelimen akun täyttökin. Langaton lataus toimii myös muilla yhteensopivilla Qi-alustoilla.

Sonos Roam -kaiuttimen akun saa kestämään luvatut kymmenen tuntia, mutta tuolloin käytössä on oltava hyvä WiFi-yhteys ja äänenvoimakkuus on asetettava taustamusiikkitasolle. Mikäli laitteen potkua hyödyntää yhtään reippaammalla kädellä, voi akkukestoa joutua tinkimään parikin tuntia. Aamusta iltaan kuuntelusessioihin siitä ei siis akun varassa ole. Kilpailijoista löytyy pidempääkin soittoaikaa tarjoavia vaihtoehtoja, mutta mitenkään toivottomana ei Roamin suoritusta voi pitää. Valmiustilassa akku kuitenkin tyhjenee luvattoman nopeasti, sillä testikäytön aikana kutakuinkin puolillaan ollut akku tyhjeni jo noin kolmessa vuorokaudessa.

Parhaimmillaan Roam-kaiutin on varmasti osana Sonos-järjestelmää, jolloin kaikki sen hienoudet pääsevät oikeuksiinsa ja hinnalle saa täyden vastineen. Muita käyttäjiä viehättää tukevan ja kestävän oloisen rakenteen lisäksi toimiva automaattisäätö sekä mahdollisuus langattomaan lataukseen – nämä piirteet lisäävät kaiuttimen käyttömukavuutta yllättävän paljon. Jos käyttöprofiili vaatii kuitenkin pitkää akkukestoa tai todella reipasta äänenpainetta, löytyy samalla rahalla muitakin vaihtoehtoja. Sonos-perheen pienin edustaja jätti kuitenkin itsestään oikein positiivisen ja käyttökelpoisen fiiliksen.

Hyvää

  • Äänenlaatu kokoon nähden
  • Tukeva rakenne
  • Hillitty olemus
  • Langaton lataus miellyttää käytössä
  • Monipuoliset yhteydet

Huonoa

  • Akkukesto ei aivan parasta luokkaa
  • Täysi hyöty vain Sonos-ympäristössä
  • Akun nopea tyhjeneminen valmiustilassa
  • (Langaton) latauslaite hankittava erikseen

Tekniset tiedot Sonos Roam:

  • Hinta: 179 €
  • Vahvistin: 2 x H-luokan digitaalivahvistin, tehoa ei ilmoiteta
  • Kaiutinelementit: 1 x keskiäänet, 1 x diskantti
  • Langattomat yhteydet: Bluetooth 5.0, WiFi 802.11b/g/n/ac, AirPlay 2 (vähintään iOS 11.4)
  • Akku: 18 Wh (tuettu enintään 15 W USB-C-lataus, lisäksi langaton Qi-lataus)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 10 h
  • Mitat, paino: 168 x 62 x 60 mm, 430 g
  • Muuta: IP67-luokitus, USB-C-liitäntä, monihuonetoisto yhteensopivien Sonos-kaiuttimien kanssa, Trueplay-säätötekniikka.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat