Uusimmat

Ensivilkaisu Honor 90 -puhelin – Tyylitietoinen ja itsevarman oloinen puhelin armottoman kovaan luokkaan

09.07.2023 10:00 Kai Taipale

Honorin viimeisin täydennys mallistoon on Honor 90 -puhelin. Se sijoittuu tukevasti ylempään keskiluokkaan, mutta olemukseen on saatu hienosti viimeisteltyjä piirteitä, ja itse puhelin on mukavan ohut ja riittävän kevyt. Honorin toinen tuleminen jatkuu tällä mallilla valmistajan valitsemalla uralla.

Honorin irtauduttua Huaweista on sen mallisto ollut Suomessa kohtuullisen maltillinen. Malleja on esitelty kohtuulliseen tahtiin. Käytännössä kaikissa näissä malleissa on nähty näyttävää viimeistelyä ja myös ainakin osittain omaperäisiä piirteitä.

Jos ominaisuuksissa onkin ollut ajoittain pientä toivomisen varaa, on ulkoasu voinut korvata tilanteen huomattavasti paremmaksi. Onpahan valmistajalta nähty taittuvanäyttöinen mallikin, kuten aiemmasta arviosta voi lukea.

LUE MYÖS: Testi Taittuvanäyttöinen Honor Magic Vs -puhelin – Hyvälläkään haastajalla ei ole helppoa

Tyylikkään ja viimeistellyn ulkoasun leima on lyöty myös jo aiemmin kansainvälisille markkinoille julkaistun Honor 90 -malliin.

Nyt tämä malli rantautuu myös Suomeen, sillä myynti alkaa 17. päivä heinäkuuta. Tarjolle tulee kaksi malliversiota: 549 euroa maksavassa versiossa muistia on 12 gigatavua ja tallennustilaa 256 gigatavua. Kalliimpi versio maksaa 599 euroa, ja siinä on muistia 16 gigatavua ja 512 gigatavua tallennustilaa. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, jännästi kuvioitu hopea ja kuvissakin esiintyvä vihreä.

Laitteen mitat ovat 161,9 x 74,1 x 7,8 millimetriä ja painoa on kertynyt maltilliset 183 grammaa. Käsituntuma on tämän myötä kevyen puoleinen, ja hieman epätasainen takapinta parantaa otetta. Jokaiseen suuntaan kaartuvat reunat tarjoavat mukavan istuvuuden kädessä.

Honor 90 -puhelimen näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa. Näytön reunat ovat kaartuvat ja siinä käytetään OLED-paneelia. Tarkkuus on 2664 x 1200 pikseliä ja se yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen. Näytön enimmäiskirkkaudeksi mainitaan jopa 1600 nitiä. Näyttö on kaiken kaikkiaan oikein mainio tapaus, sillä se on käytössä riittävän tarkka ja erityisesti kesäkeleillä arvostusta herättävän kirkas. Suurin virkistystaajuus toimii hyvin, ja on hyvinkin riittävä.

Kaartuvien reunojen hallitsema olemus ja puhelimen taustan himmeä pintaviimeistely tekee siitä tyylikkään, ja sitä voisi pitää helposti hintaansa kalliimman näköisenä.

Tehoista vastaa Qualcommin Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri. Keskiluokan puhelimeen suunnattu järjestelmäalusta yltää käytännössä ihan mukavaan suorituskykyyn. Käytössä on vieläpä viritetty (Accelerated Edition) -versio, jossa tehokkain ydin yltää 2,5 gigahertsin kellotaajuuteen. Kun muistia on vielä runsaasti eli 12 tai 16 gigatavua, niin arkipäivän toiminta tuntui ensikokeilun myötä ihan pätevältä. Käytännössä peruskäyttö ei tahmannut, mutta aivan tykimmäksi pelipuhelimeksi laitteesta ei välttämättä ole. Runsas tallennustila on arvossaan, sillä muistikorttipaikkaa ei ole.

Honor 90 -puhelimessa on 200 megapikselin pääkamera sekä 12 megapikselin ultralaajakulmakamera. Erillistä telekameraa ei ole, vaan kolmas kamera on kahden megapikselin syvyyskamera. Edessä on lisäksi 50 megapikselin etukamera.

Nopeiden kuvaussessioiden myötä pääkamera osoittautui hommansa hoitavaksi. Sen myötä kuvissa on tarkkuutta, mutta sävytoistossa on hieman liioittelua. Valon vähetessä kuvaaminen hidastuu, mutta kuvat pysyvät edelleen käyttökelpoisina. Oletuksena puhelin hyödyntää pikselien yhdistämistä, muiden vastaavaa pikselimäärää tarjoavien kameroiden kanssa. Ultralaajakulmaa käytetään myös makrona, mutta tämä aiheuttaa kuvaustilanteisiin ajoittaista kuvakulman hyppimistä – tämä on piirre, joka voi vähän turhauttaa kuvaajaa.

Ultralaajakulmakameran kuvat ovat pehmeämpiä, ja erityisesti valon vähetessä tilanne korostuu. Erillisen syvyyskameran hyödystä ei ensikuvauksilla tullut mitään erityistä iloa. Zoomailua kannattaa harkita, sillä ainakin vähäisessä valossa on välillä luvassa melkoisen heikkotasoista jälkeä. Jos kuvaaminen perustuu lähinnä pääkameran käyttöön, Honor 90 hoitaa hommansa kohtuullisesti.

Puhelimessa on kookas 5000 milliampeeritunnin akku, jota voidaan ladata 66 watin tehoisella langallisella pikalatauksella. Iso pettymys on se, ettei puhelimen isohkossa myyntipakkauksessa ole latauslaitetta, eikä myöskään suojakuorta. Honor 90 tarjoaa kuitenkin nopeatoimisen sormenjälkilukijan, NFC-tuen sekä Bluetooth 5.2- ja WiFi 6 -yhteydet.

Käyttöjärjestelmänä on Android 13 -versioon perustuva MagicOS 7.1. Jälkimmäisen tyyli poikkeaa melkoisesti puhtaasta Androidista. Jos on tottunut Honor-käyttäjä, tämä voi olla kotoisaa, mutta muille tyyliin tottuminen voi ottaa aikansa.

Käyttöjärjestelmän tyyliä suurempi ongelma on päivityslupaus, joka rajoittuu kahteen käyttöjärjestelmän versiopäivitykseen. Tietoturvapäivityksiä on sentään tarjolla kolmeksi vuodeksi. Parhaat kilpailijat, Samsung etunenässä, tarjoavat tässä hintaluokassakin jo neljä versiopäivitystä ja tietoturvapäivitykset viideksi vuodeksi, mikä auttaa tarjoamaan pidemmän elinkaaren, vaikka puhelimen ostaisi selvästi julkaisun jälkeenkin.

Honor 90 -puhelin otetaan tarkempaan testiin pikimmiten, mutta jo ensikosketus kielii tyylikkäästä laitteesta, jossa on hyvinkin käyttökelpoinen, riittävän kirkas ja hyvään virkistystaajuuteen yltävä näyttö, vähintään kohtuullinen pääkamera ja riittävästi muistia ja tallennustilaa. Ykkösvaltti on kuitenkin puhelimen joukosta erottava ulkoasu ja miellyttävä istuvuus käteen.

Honor 90 tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hinta: 549 / 599 € (12 + 256 / 16 + 512 Gt)
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 (Accelerated Edition)
  • RAM-muisti, tallennustila: 12 / 16 Gt (LPDDR4X), 256 / 512 Gt (UFS)
  • Näyttö: 6,7 tuumaa, OLED, 2700 x 1224, 120 Hz virkistystaajuus, 1600 nitiä, 19.98:9-kuvasuhde
  • Kamerat: 200 MP (f1.9, 1/1.4″ pääkamera), 12 MP (f2.2, 122 astetta ltralaajakulmakamera, 2 MP (f2.4 syvyyskamera) ja 50 MP etukamera (f2.4)
  • Akku, lataus: 5000 mAh, 66 W pikalataus
  • Liitännät: USB-C 2.0, Bluetooth 5.2
  • Mitat, paino: 161,9 x 74,1 x 7,8 millimetriä, 183 grammaa
  • Käyttöjärjestelmä: Android 13, MagicOS 7.1

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat