UUSIMMAT

IFA 2018: Ensifiilikset ZTE Axon 9 Pro -lippulaivapuhelimesta – Iso akku, mutta muuten luokassaan turhan tavanomainen

04.09.2018 18:00 | Kai Taipale

IFA 2018 -messuilla esitelty ZTE Axon 9 Pro -puhelin sisältää lippulaivaluokkaan vaadittavat ominaisuudet, kuten Snapdragon 845 -suorittimen, riittävästi muistia ja niin kovin muodikkaan näyttöloven. Muropaketti käväisi messuilla ottamassa näppituntumaa uutuusmalliin.

ZTE on Suomessa vähemmän tunnettu kiinalaismerkki, joka ei ainakaan vielä ole murtautunut suosituimpien puhelinvalmistajien joukkoon. IFA 2018:ssa esittelyvuorossa oli valmistajan uusi Axon 9 Pro -lippulaivamalli, joka on hinnoiteltu messumaa Saksassa 649 euroon.

Hinta asemoi ZTE Axon 9 Pron todella kovia kilpailijoita sisältävään luokkaan. Aivan ensimmäinen käsituntuma saa kyllä tätä ihmettelemään. Puhelimen laatuvaikutelma pärjää kyllä vaikkapa OnePlus- tai Honor-puhelimille, mutta mitään erityistä vetovoimaa siinä ei ole.

Pyöristetyt reunat kiertävät runkoa, joka saa reunat tuntumaan hieman kulmikkailta. Painoa ei ole liikaa, ja lasipinta tarjoaa juuri riittävästi pitoa. Käteenistuvuus ei silti yllä lähellekään esimerkiksi Samsungin S8/9-sarjan tai Huawein P20 -mallien tasolle.

ZTE Axon 9 Pron rakenne on sentään tukeva, ja valmistaja on hankkinut sille myös IP68-luokituksen.

Hyvää puhelimessa on myös sen näyttö.

6,21-tuumainen ja näyttölovellinen AMOLED-paneeli on tarkkuudeltaan 2248 x 1080 pikseliä. Näyttö tukee ZTE Axon Vision -teknologiaa, jolla luvataan nostaa kaikkien videoiden ruudunpäivitysnopeus 60 ruutuun sekunnissa lisäämällä sopiviin väleihin lisäruutuja.

Puhelimen ruutu täyttää laitteen etupuolesta kiitettävän suuren osan, mutta vastaavasti näyttölovi on leveä.

Käytännössä ruudun katselukulmat osoittautuivat erittäin hyviksi. Värikylläisyyden sai järkevälle tasolle, eivätkä kirkkaat spotit tehneet siitä läheskään lukukelvotonta. Perusasiat ovat siis hyvällä tolalla. Videotoiston ruudunpäivitystä oli testipuhelimen demomateriaalilla mahdoton todentaa, mutta siitä voi kuvitella olevan iloa esimerkiksi pelikäytössä.

Kaksoiskamerasta löytyvät 12 megapikselin f1.75 -aukolla toimiva pääkamera sekä tätä tukeva 20 megapikselin laajakulmalinssi. Kuvien laatua luvataan parantaa tekoälyn avulla.

Takakameran osalta pitää valitettavasti todeta, että messuyksilössä oli pikemminkin tekoälyttömyyttä, sillä se onnistui kuvissa harvinaisen heikosti. Automaatti ei löytänyt oikein mihinkään luonnollisia värisävyjä. Samalla kuviin ilmestyi hyvästä valosta huolimatta kohinaa, ja tarkkuus jäi reilusti tämän hintaluokan valiopuhelinkameroista.

Suorituskykyisellä Snapdragon 845 -suorittimella varustetussa mallissa on myös riittävästi muistia: kuusi gigatavua LPDDR4X RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Kuulokeliitäntä ja microSD-muistikorttipaikka puuttuvat kuitenkin tästä puhelimesta.

Tämän koko- ja painoluokan laitteeksi Axon 9 Prossa on poikkeuksellisen kookas, 4000 milliampeeritunnin akku. Hyvää on myös laitteesta löytyvä stereokaiutin ja sen pariksi puhelimeen esiasennettu Dolby Atmos -sovellus, joka antaa hyvät mahdollisuudet äänen säätämiselle.

Pisteet ZTE:lle voi antaa myös käytössä olevan Android Oreon pitämisestä hyvin lähellä perusversiota, joten tältä osin puhelimen kanssa on välittömästi sinut.

ZTE julkaisee Axon 9 Pron syyskuussa ainakin Kiinan, Saksan sekä Venäjän markkinoille.

Mikäli puhelin joskus päätyy laajemmin euromarkkinoille, täytyy toivoa hinnan asettuvan selvästi nykytason alapuolelle.