Uusimmat

Testi Huawei Watch 4 Pro -älykello – Tyylikäs, kestävä ja hintava

30.07.2023 19:00 Ilari Hauhia

Huawein uusin Watch 4 Pro on edeltävien mallien tavoin toimiva älykello tyylikkäällä muotoilulla. Kovin suuria uudistuksia Harmony OS 3.0 -pohjainen laite ei kuitenkaan tarjoa.

Huawei Watch 4 Pro -kellon suositushinta Suomessa on 549 euroa, eli kello edustaa jo älykellojen premium-luokkaa. Kellot tulivat myyntiin Suomessa kesäkuussa.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Applen uusimman Apple Watch Series 8:n voi edullisimmillaan hankkia noin 400 eurolla. Urheilijoille kohdennettu Garmin Forerunner 255 maksaa noin 370 euroa kun taas Xiaomi Watch S1 Pro’n hinta on noin 290 euroa. Samsung Galaxy Watch5 -mallien hinnat asettuvat hyvässä tarjouksessa edullisimmillaan 170 euron tuntumaan. Juuri julkaistun Galaxy Watch6 -malliston kalliimpi pää sijoittuu sekin noin viiden sadan euron paikkeille.

Huawei Watch 4 Pro on ulkoisesti tyylikäs ja laadukas älykello. Kellon kehys on titaania ja ranneke nahkaa. Kun laitteen nostaa ensimmäistä kertaa esiin pakkauksesta, huomaa 1,5-tuumaisella AMOLED-näytöllä varustetun älykellon olevan huomattavan suurikokoinen. Älykellon fyysiset mitat ovat 47,6 x 47,6 x 12,9 millimetriä , eli laite on todellakin massiivinen jokaiseen suuntaan. Lisäksi kello painaa jo ilman ranneketta 65 grammaa, joka tuntuu jo ranteessa.

LUE MYÖS: Testi | Huawei Watch Ultimate -älykello – Poikkeuksellisen näyttävä ja kestävä kello monipuolisin urheiluominaisuuksin ei irtoa pikkurahalla

Oman ranteeni kaltaisessa ohuessa ranteessa suuri kello näyttää jo hieman kornilta. 22 millimetriä leveä ranneke tiukalle kiristettynä laite on kädessä silti kohtuullisen mukava, varsinkin kun nahkaranneke käytön myötä pehmenee hieman.

Vaikkapa juoksulenkillä laite alkaa kuitenkin herkästi pyöriä ranteen ympärillä, mutta suurempiranteisella käyttäjällä samaa ongelmaa ei välttämättä ole. Pikakiinnityksen avulla hihnan voi halutessaan vaihtaa toiseen 22 millimetrin rannekkeeseen helposti ja nopeasti.

Älykellon keraaminen pohja tuntuu rannetta vasten miellyttävältä. Mikäli haluaa hieman pienemmän kellon, ei 449 euroa maksava Watch 4 -perusmalli ole aivan yhtä suurikokoinen.

Kello on on ainakin teknisten ominaisuuksiensa puolesta kestävä. Sen näyttö on naarmuja hyvin kestävää safiirilasia, ja sillä on IP68-suojaus vettä ja pölyä vastaan. 5ATM-luokituksen myötä kellon kanssa uskaltaa sukeltaa periaatteessa jopa 30 metrin syvyyteen saakka, vaikka kyse ei olekaan varsinaisesta urheilukellosta. Käyttötestissä älykello ei kärsinyt ulkoista vahinkoa, vaikka se kolahteli arkikäytössä sinne sun tänne.

Älykellon hieman kaartuvan näytön tarkkuus on 466 x 466 pikseliä. AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan Watch 4 Pro’n näytön musta väri todellakin mustaa ja myös maksimikirkkaus on riittävä, jotta näytöstä saa selvää päivänvalossa. LTPO-näyttö mahdollistaa virtaa säästävän virkistystaajuuden säätelyn. Kello tuo mukanaan interaktiivisia ja näyttäviä kellotauluja, jotka ovat kuitenkin hieman epäkäytännöllisiä, ja ne vaihtaa mielellään hieman tavanomaisempaan vaihtoehtoon.

Näyttöä voi ohjata joko kosketuksella tai kruunua pyörittämällä. Kruunun alle on lisäksi lisätty toinen ohjelmoitava näppäin, joka oletusasetuksilla avaa harjoittelutilan, mutta jonka toimintaa voi säätää mieleisekseen. Molempien näppäimien tuntuma on hyvä ja niiden käyttö onnistuu myös hanskat kädessä.

Huawei Watch 4 Pro tukee Bluetooth 5.3:n lisäksi edeltäjän tavoin WiFiä sekä eSIMin avulla myös LTE-yhteyksiä. Näin älykellon kanssa ei ole pakko käyttää puhelinta, mikäli laitteelle haluaa hankkia oman liittymän. Mukana on myös tuki NFC:lle, mutta mobiilimaksuihin laite ei kykene ainakaan Suomessa.

Laitteen myyntipakkaukseen kuuluvat kellon lisäksi kiinteällä johdolla varustettu latausasema, takuusta ja laitteesta lisätietoja kertova vihko sekä lappu, jolle on printattu QR-koodi. QR-koodin voi lukea sekä Android- että iOS-laitteella, jolloin se ohjaa käyttäjän lataamaan Huawei Health -sovelluksen laitteen sovelluskaupasta.

Älykellon käyttöönotto iOS-laitteella on helppoa. Älykellon näytöltä luetaan QR-koodi, joka ohjaa lataamaan Huawein Health-sovelluksen App Storesta. Laitteen yhdistäminen on vaivatonta sovelluksen kautta. Androidilla Health täytyy asentaa joko sovelluskaupan ulkopuolelta tai AppGallerysta.

Huawei Health antaa käyttäjälle kattavasti tietoja omasta terveydestä. Watch 4 Pro tukee runsaasti liikuntatiloja, ja suorituksiin voi tutustua joko kellon näytöltä tai kattavammin puhelimesta sovelluksen kautta. Lisäksi laite seuraa muita terveysominaisuuksia, kuten unta. Unen laadun seuranta vaikuttikin mittaavan lepoa kohtuullisen tarkasti.

Huawei Watch 4 Pro’n HarmonyOS 3.0 tarjoaa pätevän ja melko selkeän käyttökokemuksen. Oletusasetuksilla sovellukset on listattu siirreltävään ”ruudukkoon”, mutta asetuksista ruudukon voi vaihtaa perinteisempään listaan. Käyttipä sitten ruudukkoa tai listaa, ei käyttöliittymän animaatioissa ole näkyvissä hidastelua tai muitakaan ongelmia. Mikäli on käyttänyt aiempia Huawein kelloja, on käyttökokemus entuudestaan tuttu.

Esiasennettuina sovelluksina Huawei Watch 4 Pro’sta löytyvät muun muassa ajastin, herätyskello, ohjattu hengitystoiminto, kompassi, barometri sekä puhelimen etsintätoiminto. Älykelloon on mahdollista asentaa lisäsovelluksia Huawein oman AppGalleryn kautta, jos laitetta käyttää Androidilla. Lisäsovellusten valikoima on joka tapauksessa suppea verrattuna Wear OS:n ja varsinkin Applen älykellojen sovellusvalikoimaan.

Älykello tukee valtavaa määrää erilaisia urheilutiloja ja tuettuja lajeja ovat esimerkiksi perinteiset juoksu, uinti, pyöräily, jooga sekä salitreeni. Käytännössä suurin ero urheilutilojen välillä on suurimmalta osin siinä, että älykello tietää, tuleeko suorituksen ajaksi laittaa GPS päälle vai ei. Joogasession aikana seurannasta kun ei olisi kovin paljoa hyötyä. Lisäksi oikea urheilulaji toki tallentuu käyttäjän treenikalenteriin.

Watch 4 Pro löytää GPS-signaalin vauhdikkaasti, ja sen antama tulos matkan pituudesta oli yhteneväinen verrokkikellon ja puhelimen antamiin tuloksiin. Vaikka kyse ei ole varsinaisesta urheilukellosta, sopii kello hyvin myös oman aktiivisuuden tarkkailuun.

Lukittumisen jälkeen GPS onneksi toimii kohtuullisen hyvin ja sen mittaama matka vastaa pitkälti iPhone 12 mini -puhelimella mitattua matkaa. Paikannukseen liittyen myös esimerkiksi sääennusteen tarkistaminen kellosta ei aina toiminut, sillä kello ei osannut paikantaa itseään, vaikka se oli yhdistetty puhelimeen ja Huawei Healthille oli annettu tarpeelliset oikeudet sijainnin jakamiseen.

Laitteen ranteesta tapahtuva optinen sykemittaus vaikuttaa kohtuullisen tarkalta varsinkin tasaisissa suorituksissa, kuten juoksulenkillä. Vertailu Garmin Enduro 2 -urheilukellon kanssa oli tasaväkistä ja tulokset pitkälti yhteneviä. Kuntosalitreenissä tai intervalliharjoittelussa optinen sykemittaus ei ole yhtä tarkka.

Huawei Healthista näkee kyllä harjoituksen tärkeimmät tiedot, kuten nopeuden, matkan ja sykekäyrän, mutta muut sovellukset voivat tarjota enemmän analyysiä. Urheilusuorituksien tietoja voikin halutessaan siirtää vaikkapa Stravaan, Google Fitiin tai Apple Healthiin.

Huawei Watch 4 Pron akku kestää aktiivisella käytöllä noin kolmesta neljään päivää. Tarjolla on myös eri laatuisia virransäästötiloja, jotka vähentävät kellon ominaisuuksia ja suorituskykyä, mutta pidentävät akkukestoa jopa noin kolmeen viikkoon. On myös paljon käyttäjän omista käyttötottumuksista kiinni, kuinka kauan akku kestää. Esimerkiksi aina päällä oleva näyttö kuluttaa luonnollisesti enemmän akkua.

Kokonaisuudessaan Huawei Watch 4 Pro on pätevä, joskin hintava älykello. Mikäli haluaa panostaa klassisen tyylikkääseen ja toimivaan muotoiluun, ei Watch 4 Pro ole huono vaihtoehto. Kello tarjoaa toimivia liikuntaominaisuuksia, mutta varsinaista urheilukelloa etsivien kannattaa todennäköisesti kääntää katse vaikkapa Garminin tai Suunnon malleihin. Myös vastaavan kaltaiset älyominaisuudet on mahdollista löytää halvemmasta mallista.

Watch 4 Pro tukee sovelluksia, mutta laajaa sovellustarjontaa etsivien kannattanee kääntyä Apple Watchien tai Wear OS -mallien puoleen. Huawein kello onkin tavallaan keskitien kulkija – ei välttämättä paras millään osa-alueella, mutta kohtalaisen hyvä kaikessa.

Hyvää

  • Tyylikäs ulkonäkö ja laatuvaikutelma
  • Näytön laatu ja maksimikirkkaus

Huonoa

  • Kallis hinta
  • Sovellusvalikoiman rajallisuus

Tekniset tiedot Huawei Watch 4 Pro

  • Hinta: 549 €
  • Ulkomitat, paino: 48,8 mm x 47,6 mm x 12,9 mm, 65 grammaa
  • Näyttö: 1,5″ AMOLED-näyttö, 466 x 466 pikseliä, 310 ppi
  • Akku (valmistajan mukaan): 4,5 päivän akun kesto tyypillisessä käyttöskenaariossa vakiotilassa. Jopa 21 päivän akunkesto erittäin pitkän akunkeston tilassa
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus:  Android 6.0 tai uudempi, iOS 9.0 tai uudempi
  • Sensorit: Kiihtyvyyssensori, gyroskooppi, optinen sykesensori, ympäristön valontunnistin, barometri, kompassi, ihon lämpötila, ECG, syvyysanturi
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat