Uusimmat

Testi Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra -sähköpotkulauta – Erittäin mukavasti ja todella pitkälle

09.07.2023 20:00 Kai Taipale

Xiaomin viimeisin skuuttimalli on Electric Scooter 4 Ultra. Tämän sähköisen kulkuvälineen erikoisuuksiin kuuluu kaksoisjousitus ja pitkä toimintasäde. Näillä eväillä se taittaa matkaa vähän heikoimmissakin oloissa.

Kesä on sähköskuuttien unelma-aikaa. Muropaketti pääsi kokeilemaan reilun parin viikon ajan Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra -sähköpotkulautaa. Olosuhteet olivat kokeilulle lähes parhaat mahdolliset, sillä kelit olivat pääsääntöisesti 10 ja 20 celsius-asteen välillä.

Muropaketin edellinen skuutti olikin kohtuullisen selkeä kilpailija nyt kokeillulle Xiaomi-mallille. E-Way E-6075FRS on viime kesän malleja, ja sen katuhinta on tuhannen euron luokassa. Ja juuri siihen osuu myös Xiaomi Electric Scooter Ultra 4:n katuhinta.

Kovimmat kilpailijat tulevat esimerkiksi Ninebotin tai juuri E-Wayn suunnasta. Kilpailijoita löytyy toki myös paljon edullisemmista ja kevyemmistä luokista, jonne on runsaasti tarjontaa myös Xiomin mallistossa. Nyt kokeiltu Xiaomi Electric Scooter Ultra 4 edustaa puolestaan todella raskasta sarjaa, sillä painoa on virallisen lukeman mukaan peräti 25 kilogrammaa. Tämä on samaa luokkaa kuin monilla sähköpyörillä eli todella paljon.

LUE MYÖS: Kokeilu | E-Way E-6075FRS -sähköpotkulauta – Raskaaseen luokkaan, pitkään matkaan

Skuutti saapuu kookkaassa pahvilaatikossa, jolla on silläkin painoa lähes 30 kilogrammaa. Sen käsittely yhdeltä henkilöltä onnistui juuri ja juuri. Jo laatikon ulkomitat kielivät siitä, että itse potkulauta on valmiiksi koottu. Käyttäjälle jää tehtäväksi taiteilla lauta ulos pahvipaketista, kääntää pystytolppa ylös sekä kiinnittää ohjaustanko neljällä ruuvilla. Myös ilmatäytteisten renkaiden ilmanpaineet on hyvä tarkistaa heti ja aika ajoin – tästä antaa myös laitteen sovellus muistutuksen.

Ennen käyttöönottoa akku on ladattava. Latausliitäntä sijaitsee varsin järkevässä paikassa rungossa, astinlaudan etupuolella kumitulpan suojaamana. Latauslaite on järeistä kannettavista tuttua kokoluokkaa. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 561,5 wattituntia. Valmistajan mukaan sähköpotkulauta on suojattu IP55-luokituksen mukaan. Käytännössä siis lauta on pölyltä ja vesiroiskeilta suojattu, joten pienet sateet eivät sen puolesta ole ongelma.

Akun lataus ottaa tovin, mutta latauskäyrä on loppua lukuun ottamatta kiitettävän tasainen: 25 prosenttia lisävarausta sujahtaa akkuun 80 minuutissa. Tyhjä akku on siis 75 prosentin varauksessa neljässä tunnissa, ja käytännössä täynnä 5,5 tunnissa (99 %). Viimeisen prosentin heruttamiseen voi mennä yli puoli tuntia, joten aivan täynnä akku on reilussa kuudessa tunnissa.

Ennen skuutilla kurvailua se pitää vielä yhdistää Xiaomi Home -mobiilisovellukseen. Kommunikointi sujuu Bluetooth-yhteydellä.

Sovelluksesta voi tarkistaa perusjutut, kuten akun varaustilan ja sillä saavutettavan kantaman sekä vaihtaa ajotilaa ja regeneroinnin tasoa. Sovelluksella voi myös lukita skuutin ja asettaa ajovalot palamaan jatkuvasti. Sen suurempaa hienosäätöä ei ole tarjolla, eikä käytettävissä ole myöskään tasanopeussäädintä.

Laudan korkeus on avattuna 126 senttimetriä ja pituus 120 senttimetriä. Kokoon taitettuna korkeus supistuu noin 55 senttimetriin, ja sama mitta on myös ohjaustangon leveydellä. Kyseessä on siis kookas lauta. Tämä yhdistettynä painoon kertovat suoraan laudan olevan suunnattu vähintään keskikokoisille käyttäjille. Lyhyille käyttäjille hallintalaitteet jäävät turhan ylös, mutta 180 senttimetriä pitkä kuljettaja on tämän kanssa täysin kotonaan, ja vielä pidemmät arvostavat varmasti väljää mitoitusta.

Xiaomin perushallintalaitteet ovat helpot.

Virta kytketään näytön yhteydessä sijaitsevalla painikkeella, josta valitaan myös ajotila ja kytketään päälle etuvalo. Lyhyellä painalluksella led-valon saa päälle tai pois ja tuplapainallus puolestaan vaihtaa ajotilaa. Toimintoja on vähän, joten ne oppii nopeasti, mutta useiden tuplapainallusten tekeminen ajossa on vähän kiikkerää puuhaa.

Teholle ja jarrulle on omat vipunsa. Voimaa säädetään ohjaustangon oikealta puolelta peukalolla. Ainoa jarrukahva sijaitsee puolestaan ohjaustangon vasemmalla puolella, jossa on myös soittokello. Jälkimmäisestä lähtee ääntä kohtuullisen määrätietoisella jousen virityksellä.

Kumiset otekahvat ovat leveät, mutta aavistuksen karkeat. Näyttö kertoo nopeuden ja viisiportainen palkisto kertoo karkeasti akun varauksen tilasta. Näyttö on riittävän iso, ja sitä pystyy tarvittaessa vilkuilemaan vauhdissakin.

Kun Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra -sähköpotkulaudan ottaa käyttöön, yksi asia on selvä, sillä 25 kilogramman paino tuntuu. Jos keveys on tärkeää, kannattaa välittömästi kääntää katseensa muihin malleihin.

Paino tekee ensinnäkin sen, että lautaa ei todellakaan oteta tuosta vaan kantoon kaupunkioloissa. Tästä kielii myös pystytolpan lukituksen salpa, joka on todella tukeva, mutta samalla sen kaksivaiheisuuden käyttäminen vaatii määrätietoisuutta ja välillä myös kärsivällisyyttä. Jäykkä mekanismi ei aina asetu täydellisesti paikalleen, vaikkakin tuntui sentään notkistuvan käytön myötä. Ohjaustangon saa pysymään paikoillaan astinlautaan osuvan lenkin avulla.

Menopeli on syytä pitää aina käyttökunnossa, joten sen ominaisin paikka on vaikka pyörävarasto tai muu helposti tavoitettava sijoituspaikka. Rungossa ei ole selkeää paikkaa fyysiselle lukolle, mikä tuntuu tämän paino- ja hintaluokassa hieman oudolta ratkaisulta.

Laudalle nousemisen jälkeen huomaa heti, että astinlauta on kookas ja reipas paino pitää myös painopisteen matalalla. Enimmäispainosuositus onkin asetettu niinkin ylös kuin 120 kiloon.

Laudalle on helppo sijoittaa molemmat jalat ilman ahtauden tunnetta. Myös asennon vaihtelu onnistuu muitta mutkitta. Astinlaudan pinta on kohtuullisen helppo pitää siistinä, mutta aivan karkein mahdollinen se ei ole. Pitoa on kuitenkin juuri riittävästi.

Lauta tuntuu erittäin tukevalta, eikä se nitku tai notku. Ajossa laudasta kuului aluksi resonanssiääniä, ilmeisesti takalokasuojan liepeiltä, mutta ne katosivat kilometrien karttuessa.

Skuutti ei lähde liikkeelle vain vipua kääntämällä, vaan lauta varmistaa ensin laitteen jo olevan liikkeellä. Käytännössä tarvitaan siis reipas potku tai parikin antamaan raskaalle laudalle alkuvauhdit, jotta matka voi alkaa.

Reipas paino on periaatteessa omiaan syömään kiihtyvyyttä, nopeutta ja ajomatkaa. Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra on kuitenkin varustettu riittävän tehokkaalla moottorilla. Moottorin jatkuvaksi tehoksi ilmoitetaan 500 wattia, mutta huipputehoksi peräti 940 wattia. Ei siis ihme, ettei laudan omapaino tunnu juuri missään lautaa kiihdytettäessä ajonopeuteen.

Ajoasetuksia on neljä: S+, Sport, Standard ja Pedestrian. Näistä kaksi ensimmäistä tarjoaa täyden 25 kilometrin tuntinopeuden ja Standardissa se on rajoitettu 20 kilometriin tunnissa. Jalankulkuasetuksella pääsee 5-6 kilometrin tuntivauhtia eli nimensä mukaisesti kävelyvauhtia.

Testiajot suoritettiin lähes täysin Sport-tilassa, sillä se tarjoaa käytännöllisimmän yleistoiminnan. S+:n kanssa kiihtyvyys on ärhäkämpää, mutta sporttitilassakin pääsee hyvin liikkeelle esimerkiksi liikennevaloista. Standard-ajotila puolestaan leikkaa huippunopeuden ohessa myös käytännön suorituskykyä esimerkiksi jyrkemmissä nousuissa, mikä puolestaan saa ajon tuntumaan tukkoisemmalta.

Laudan kiihtyvyys oli viritetty järkeväksi erityisesti Sport-tilassa. Kiihtyvyys ei ole räjähtävää, mutta lauta tuntuu etenevän erittäin määrätietoisesti noin 80 kiloisen kuljettajan alla. Lauta kiihtyi ihan riittävän nopeasti aina lain sallimaan 25 kilometrin enimmäistuntinopeuteen. Tehoa laudassa riitti hyvin myös jyrkkiin mäkiin – niissä vauhti kyllä hiipuu, mutta vääntö vie kohti huippua tasaisen varmasti – ainakin ellei akku vetele viimeisiään.

Omassa kotipihassa on kohtuullisen jyrkkä ajoluiska pihaan. Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra jaksaa nousta mäen ilman alkuvauhtia, toisin kuin esimerkiksi saman valmistajan Mi Electric Scooter 3 -skuutti, joka ei selvinnyt mäestä moitteetta edes alkuvauhdilla.

Jarrutus täydestä 25 kilometrin tuntivauhdista sujuu pehmeälläkin alustalla ilman suurempia ongelmia. Jarrun tuntuma on kuitenkin vähän pehmoinen, eikä painava lauta aivan pysähdy aivan niin tehokkaasti kuin toivoisi. Jarrujen lukkiutumattomuus hoitaa kyllä hommansa, eikä mitään yllätyksiä testin aikana päässyt syntymään, vaikka osa ajoista kohdistui kuiviin ja irtohiekkaisiin väyliin – jarrutusmatkat kyllä venähtivät pitkän tuntuisiksi.

Xiaomissa on siis ilmatäytteiset, 10-tuumaiset renkaat, mikä tekee niistä alttiit myös rengasrikoille. Valmistaja tosin kertoo niissä olevan itsepaikkautuvia ominaisuuksia, mikäli renkaan läpäisee alle 3,5 millimetrin esine. Tätä ei onneksi jouduttu käytännössä toteamaan. Renkaat selittävät osaltaan, miksi Xiaomin potkulaudalla ajoa leimaa mukavuus.

Toinen, ehkä vielä merkittävämpi tekijä löytyy jousituksesta, sillä sellainen on rakennettu skuutin kumpaankin päähän. Aluksi suorastaan kovalta tuntunut jousitus tuntui kilometrien myötä notkistuvan. Etu- ja takajousitus silottaa menoa erityisesti huonommalla alustalla. Terävät poikittaissaumat iskevät kyllä edelleen näpeille, mutta esimerkiksi kivetyksellä ajaminen sujuu muitta mutkitta – vain aidot mukulakivet tekivät ajosta vielä liian röykyttävää.

Siinä missä syyskeleissä E-Way E-6075FRS -sähköskuutilla ei päässyt tehomoodilla kovin helposti edes 30 kilometrin matkaa, Xiaomilla taivallettiin merkittävästi pidempään. Yhden akun kantama osoittautui nimittäin kesäkeleillä erinomaiseksi.

Ilman minkäänlaista säästelyä ja pintojen vaihdellessa asvaltin, sorateiden ja kovien polkujen välillä riitti akku käytännössä 55 kilometrin ajomatkaan. Ajoreitit olivat pitkälti samoja kuin E-Wayn kanssa käytettiin.

Käytettävyys pysyi hyvän pitkään. Vasta akun varauksen ollessa kymmenen prosenttia suorituskyvyn hiipuminen alkoi hiljalleen tuntua käytössä kiihtymisen hidastumisena, joskin mäet skuutti jaksoi edelleen nousta.

Kun akun varaustaso laski alle viiden prosentin, hiipui suorituskyky jo merkittävästi. Nyt kiihtyvyys oli suorastaan hidasta ja täydellä akulla leikiten noustu kotipihan mäki oli jo liikaa, ja lauta piti työntää ylös. Käytännössä siis akun varaustason vajotessa kymmenen prosentin alle, alkaa lataus olla ajankohtainen.

Täydellä akulla voi siis huoletta ajella noin 50 kilometriä, mikä on huomattavasti enemmän kuin vastaavan paino- ja kokoluokan Ewayn suoritus oli.

Noin parin viikon testiaika ei tällä kertaa riittänyt systemaattiseen eri ajotilojen kulutuserojen seurantaan, joten akkukantaman riittoisuus on testattu Sport-tilassa. Valmistajan ilmoitus kantamaksi on enintään 70 kilometriä, mikä näppituntumalla voisi kesäkeleillä olla Standard-ajotilassa olla aika lähellä mahdollista.

Aivan täydellistä meno ei tälläkään laudalla ollut.

Yksi häiritsevä piirre liittyy regeneroinnin säätelyyn voimavivulla. Esimerkiksi alamäessä hidastaminen menee väkisinkin tökkiväksi, sillä pienetkin vivun liikkeen muutokset aiheuttivat pienemmän tai suuremman nykäyksen. Tämä korostui, kun regenerointia pidettiin testin aikana suurimmalla asetuksella, sillä muuten kaupunkipätkillä sai olla jarrukahvalla turhan usein. Useammassakin ajotilanteessa jäi silti kaipaamaan vieläkin voimakkaampaa regenerointia, joka olisi auttanut pysymään irti jarrukahvasta. Täydellä akulla tätä ei käytännössä ole ollenkaan, vaan silloin joutuu aina käyttämään jarrua.

Toinen hieman kahtiajakoinen piirre on eturengas, joka kääntyy todella reippaasti. Tämä helpottaa laudan käsittelyä työntäessä ja ahtaissa nurkissa käsittelyssä, mutta nopeassa ajossa lauta voi jopa tuntua turhan äkäisesti nopeisiin ohjausliikkeisiin reagoivalta.

Pienenä laatupoikkeamana voi pitää myös sitä, ettei ohjaustanko ollut täydellisesti samalla linjassa eturenkaan kanssa, vaan heittoa on muutaman asteen verran. Tämä ei varsinaisesti vaikuta ajamiseen, mutta kertoo pienestä viimeistelemättömyydestä.

Mukavan ajettavuuden myötä toivelistalla olisi myös tasanopeussäädin, jota ei ole. Sen myötä pidempien asvalttibaanojen läpi sujahtaminen olisi vielä rennompaa.

Xiaomin potkulaudan suurin ongelma käytön suhteen on sen paino. Kokoon taitettuna skuuttia ei mielellään kanna yhtään missään. Tätä voikin pitää sen suurimpana ongelmana. Muita pienempiä käyttöön liittyviä epämukavuustekijöitä ovat tasanopeussäätimen puute ja ilmarenkaiden puhkeamisriski. Käytössä myös jarru voisi toimia ärhäkämmin. Myös aavistuksen tehokkaampi regenerointi auttaisi pysymään erossa jarruvivusta kaupungissa.

Näiden vastapainoksi tarjolla onkin sitten poikkeuksellisen mukavaa kyytiä, ja laudalla ajelee mielellään kaupungissa kuin vähän heikommassakin maastossa. Yhdellä akulla pääsee todella pitkälle, ja laudan ulkonäkö ja hyvä viimeistely tekevät siitä miellyttävän ajopelin.

Mikäli paino, iso koko tai tuhanteen euroon nouseva hinta eivät pelota, niin Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra on erittäin mukava matkakumppani erityisesti pidemmille kaupunkisiirtymille.

Hyvää

  • Ajomukavuus
  • Käytännön teho
  • Riittävä kantama
  • Tukeva rakenne

Huonoa

  • Paino
  • Ei tasanopeussäädintä
  • Ilmarenkaiden puhkeamisriski
  • Koko pienemmälle käyttäjälle

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi Electric Scooter 4 Ultra

  • Hintaluokka: 1000 €
  • Moottoriteho: 500 / 940 wattia
  • Akku: 561,5 Wh
  • Renkaat: 10” (ilmatäytteinen)
  • Huippunopeus: 25 km/h
  • Jarrut: E-ABS ja rumpujarru
  • Ilmoitettu enimmäiskäyttösäde yhdellä latauksella: 70 km
  • Paino: 24,5 kg
  • Kantavuus: 120 kg
  • Muuta: led-valo edessä ja takana, äänimerkki, mittaristo, IP55-suojausluokitus

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat