Uusimmat

Pikakokeilu Joy NanoPower-varavirtalähde – Tehokas, kompakti ja näyttävä virta-apu myös kannettaville

12.03.2024 20:00 Kai Taipale

Varavirtalähteitä on monenlaisia. Useimmat kaipaavat niitä lähinnä puhelimien lataamiseen, mutta jos samalla pitäisi saada lisävirtaa kannettavaan, niin harvassa teho riittää tähän. Pikakokeilimme suomalaisen Joyn NanoPower-mallia, joka puskee virtaa ulos jopa 65 watin teholla.

Moni puhelimen käyttäjä on törmännyt akun lataustarpeeseen päivän aikana. Ahkeralle kannettavan tietokoneen käyttäjälle tämä on vielä paljon yleisempää. Useimmiten mukana on laturi, mutta aina ei virtapistoketta olekaan tarjolla. Apu voisi löytyä varavirtalähteestä.

Useimmat kannettavat tarvitsevat latautuakseen vähintään jonkin alimman mahdollisen lataustehon, jotta niiden akku suostuu täyttymään edes hitaasti. Jos samalla haluaisin vielä käyttää tietokonettaan, tehontarve kasvaa entisestään. Joy on kotimaiseen suunnitteluun perustuvia tuotteita tarjoava yritys. Joy NanoPower -varavirtalähde pyrkiikin vastaamaan tehontarpeen haasteeseen. Syytä olisikin, sillä hintaa on peräti 129 euroa, mikä on paljon varavirtalähteestä. Joskin vastaavaa tehoa tarjoavat, yhtä pienet mallit ovat harvassa. Suurempia läppäriluokan tehoihin yltäviä on saatavilla merkittävästi halvemmalla.

LUE MYÖS: Kokeilu Joy Tiny Power -varavirtalähde – Erittäin kompakti ja kätevä

NanoPower-varavirtalähteessä on kolme liitäntää virran ulostulolle. Näistä USB-C on tehokkain, sillä siitä irtoaa peräti 65 watin latausteho. Aivan tehottomia eivät ole myöskään USB-A-liitännät, sillä niistäkin irtoaa 30 watin teho kummastakin.

Itse varavirtalähde ladataan USB-C-liitännän kautta ja sen täydentäminen onnistuu valmistajan ilmoituksen mukaan 45 watin teholla. Käytännössä tyhjä virtapankki täyttyy kuitenkin tätäkin kovemmalla teholla. Testissä käytettiin 90-wattista PD-virtalähdettä, jolla NanoPowerin sai puolilleen reilussa 20 minuutissa. Loppua kohti tahti vähän hiipuu, mutta akku oli silti täynnä jo noin tunnissa.

Kapasiteettia varavirtalähteellä on 10050 milliampeerituntia eli 36,18 wattituntia. Nykykännykän kanssa voidaan siis puhua karkeasti parista latauskerrasta. kun halutaan tyhjä akku täyteen. Käytännössä näin tapahtuikin, sillä tyhjä akku onnistuttiin täyttämään kaksi kertaa, jolloin varavirtalähteessä oli vielä alle kymmenen prosenttia virtaa jäljellä.

Kannettavissa tietokoneissa tilanne on jo aivan toinen, sillä kapasiteetti riittää vain auttavaan käyttöön. Esimerkiksi hyvin virtapiheissä ultrabook-luokan kannettavissa nähdään usein noin 50 wattitunnin akkuja. Käytännössä tämä varavirtalähde avittaa siis tarjoamalla noin 70 – 75 prosentin lisän akkuun. Isokokoisessa pelikannettavassa lukema jää puoleen tästä.

Onkin siis todettava tämän varavirtalähteen toimivan erinomaisesti esimerkiksi kahden puhelimen yhtäaikaiseen lataamiseen tien päällä. Kannettavan kanssa puhutaan pikemminkin hätäavusta, vaikka teho kyllä riittää.

Testijakson aikana varavirtalähteestä ladattiin useaan otteeseen puhelimia, mutta myös paria eri kannettavaa. Ultrabook-luokkaan sijoittuva, vanhempi Samsung Galaxybook Pro oli tämän kanssa kotonaan. Läppärin maltillisen kokoinen akku riittää kyllä sekalaisessa työkäytössä lähes työpäivän. Siinä vaiheessa kun siirrytään laitteen oman mobiiliyhteyden varaan, ja vuorossa on esimerkiksi akkua syöviä Teams-palavereja, muuttuu tilanne nopeasti. Tässä vaiheessa Joy NanoPower on omiaan. Akku kiinni koneeseen, ja työ voi jatkua ja samalla akku latautuu.

Varavirtalähdettä tarvitaan, kun ollaan liikkeellä. Se ei siis saa olla liian iso tai painava. NanoPowerin ulkomitat ovat hyvinkin maltillisesti 110 x 63,5 x 22 millimetriä. Painoa on noin nykyaikaisen, isonäyttöisen puhelimen painon verran eli 208 grammaa.

Käytännössä varavirtalähde on kohtuullisen kompakti. Se on aavistuksen paksumpi kuin monet vastaavan kapasiteetin tarjoavat muut varavirtalähteet, mutta toisaalta se melko kapea. Lopputulos on, että varavirtalähde kulkee matkassa yllättävänkin mukavasti.

Kotelo on valmistettu ABS-muovista, joten se ei näytä tai tunnu mitenkään liian hienostuneelta, ylellisestä nyt puhumattakaan. Käyttöä se kestänee, sillä testijakson aikana laite kulki mukana ilman minkäänlaista sääliä. Käyttö ei pinnasta näy.

Se mikä virtalähteestä näkyy, on sen varaustaso ihan omalla näytöllään. Ja vielä suurin ja selkein numeroin.

Tämä todella ilahduttava piirre – muutaman ledin kanssa virtapankin todellisen tason arviointi on aina niin ja näin. Varavirtalähteet kertomat prosentit tuntuivat myös pitävän käytössä hyvin paikkaansa.

Ehdottomasti parasta Joy NanoPower -varavirtalähteessä on sen monikäyttöisyys ja kyky ladata puhelimia riittävän nopeasti. Erityisesti reissukäytössä arvostaa joskus jopa hotellihuoneen niukkojen sähköpistokkeiden kanssa mahdollisuutta ladata jopa kolmea laitetta samaan aikaan. Tässä käytössä virtalähde hieman lämpenee liittimien läheltä, mutta kuumaksi sitä ei voinut sanoa. Selvästi kuumempana laite käy sitä pikaladatessa, jolloin yläosa on selvästi lämmennyt, muttei edelleenkään kuuma.

Jos lataa vain yhtä vähemmän virtaa syövää laitetta, esimerkiksi puhelinta, kerrallaan, niin Joy NanoPowerin 129 euron hinta on tähän käyttöön turhan kova. Tuolloin riittää lähes mikä tahansa moderni 10 000 milliampeeritunnin varavirtalähde, tai jopa Joyn mallistosta löytyvä minikokoinen, pienikapasiteettinen versio.

Jos taas latailee samaan aikaan kahta tai kolmeakin laitetta, joista yksi on vielä kannettava tietokone, niin NanoPowerin hinta on jo siedettävä ja ominaisuudet pääsevät arvoonsa. Kapasiteettia saisi olla enemmänkin, mutta samalla kasvaisi koko, mikä taas turhauttaa käytössä.

Joy NanoPower on monikäyttöisyydessään hyvin toimiva reissukaveri. Jos hinta olisi kaksinumeroinen, voisi varavirtalähdettä suositella liki varauksetta.

Hyvää

  • Tehokas ulostulo
  • Mahdollisuus ladata useaa laitetta yhtä aikaa
  • Havainnollinen näyttö
  • Kohtuullisen kompakti koko
  • Nopea ladattava

Huonoa

  • Hinta
  • Kapasiteetti kannettavan lataamiseen

Tärkeimmät tekniset tiedot Joy NanoPower (PD65A)

  • Hinta: 129 €
  • Kapasiteetti: 10050 mAh (36,18 Wh)
  • USB-C-liitäntä: tulo 5V / 9V / 12V / 15V / 3A, 20 V – 2,25 A, 45 W Max / ulostulo 5V / 9V / 12V / 15V / 3A, 20V – 3,25 A, 65 W Max
  • USB-A-liitäntä (2 kpl): 5V / 9V – 3 A, 12V – 2,5 A, 20V – 1,5 A, 30W Max
  • Mitat, paino: 110 x 63,5 x 22 mm, 208 g
  • Materiaali: ABS
  • Muuta: kahden vuoden takuu.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat