Uusimmat

Puhelimen ominaisuudet, suorituskyky ja yhteenveto

27.06.2018 19:00 Joonas Koivisto

Puhelimen ominaisuudet, suorituskyky ja yhteenveto

Peruskäytössä Nokia 1 -puhelin toimii yllättävänkin sulavasti. Valikot toimivat sujuvasti eivätkä mitkään perustoiminnot jäädyttäneet puhelinta.

Suorituskykytesteissä otettiin vertailukohdaksi Nokia 6, jota saa nykyään niin edullisesti, että sen voi melkein laskea samaan hintaluokkaan. Muistin käsittelynopeutta testattiin Androbenchillä, prosessorin suorituskykyä Geekbenchillä ja arkikäyttöä simuloivana testinä käytettiin tutusti PCMarkia.

Näkyvin ero tulee luonnollisesti Geekbenchissä. Snapdragon 430:n kahdeksanydinprosessori antaa kalliimmalle puhelimelle selkeän edun Nokia 1:n maltillisesti kellotettua neliydinprosessoria vastaan. Muissakaan testeissä tulos ei yllätä, vaan 50-100 euron loikka hinnassa näkyy tehoissa selvästi.

Suorituskyky ei tosin riitäkään oikeastaan mihinkään tekstinkäsittelyä tai kevyttä kuvien muokkausta vaativampaan. Jos pelikäyttöä miettii, kannattaa keskittyä Pasianssin ja Sudokun tyyppisiin yksinkertaisiin ajanvietteisiin.

Kolmiulotteista grafiikkaa vaativissa peleissä suorituskyky ei ole kovinkaan hyvä, mutta esimerkiksi vanhemmat runner-pelit kuten Temple Run toimivat vielä ihan siedettävästi. Todellisissa 3D-peleissä, kuten Asphalt-sarjassa ruudunpäivitys on jo armottoman hidasta.

Näytön alhainen resoluutio näkyy selvästi käytössä, joten kuva on hieman rosoinen. Kirkkaus ei riitä mukavaan käyttöön suorassa auringonpaisteessa, mutta muissa olosuhteissa se ajaa asiansa. Pitkissä lukusessioissa tai videoita katsoessa se ei ole kovinkaan mielyttävä käyttää. Väritoisto on korkeintaan keskinkertaista. Olen tosin käyttänyt viime vuodet vain AMOLED-näytöillä varustettuja mobiililaitteita, joten siihen tottuminen vaikuttaa tässä varmasti.

Äänien toisto ei sekään ole kummoista.

Kaiuttimista puuttuu basso lähes täysin ja ääni hukkuu ympäröivään pieneenkin hälinään herkästi. Kyllä sillä kuitenkin kuuntelee esimerkiksi radiota tai muuta puhepainotteista sisältöä tarpeen vaatiessa esimerkiksi kotioloissa. Suomen markkinoilla yllättävänä yksityiskohtana Nokia 1:ssä on FM-antenni. Käyttöjärjestelmän oma radiosovellus toimii ihan mukiinmenevästi, ja radiota voi kuunnella huoleti ulkona kävellessä. Taajuuden haku ei kuitenkaan ole kapealla näytöllä kovinkaan mukavaa.

Mukava, joskin vähäpätöinen lisä ovat vaihdettavat takakuoret. Nykyään kun vaihdettava akku ja avattava takakuori alkavat olemaan harvinaisia, ei tätä mahdollisuutta oikein osaa kaivata.

Nokia 1:n kamerat eivät säväytä ollenkaan, mutta ajavat asiansa. Päivänvalossa ja helppoja kohteita kuvatessa takakamera suoriutuu suhteellisen hyvin, mutta liike tai hämärä olosuhde käy kameralle nopeasti vaikeaksi. Hämärässä kuvatessa kamera asettaa itsestään suljinajan todella pitkäksi, joten hämärässä kuvatessa täytyy tietää olla paikallaan riittävän pitkään.

Etukameran laatu riittää yksinkertaisiin kuviin tai videopuheluihin, mutta tuskin riittää aktiiviselle selfie-kuvaajalle. Kamerasovellus sisältää suhteellisen vähän erilaisia asetuksia, mikä on muokkaamattomalle Androidille tyypillistä.

Nokia 1 on hyvä uuden ajan peruspuhelin. Sen akku kestää rajoiteutun moniajon myötä kahdesta kolmeenkin päivää käytöstä riippuen. Minkäänlaista pikalatausta ei ole, mutta tarvittaessa voi ostaa toisen akun varalle. Hinta tuntuu ominaisuuksiin nähden sopivalta, eikä se lupaa mitään erityistä. Toki ongelmana on, että jo noin 200 eurolla saa huomattavasti suorituskykyisemmän puhelimen, mutta hinta onkin kriittisempi tekijä kehittyvillä markkinoilla, jonne Nokia 1 on eittämättä suunnattu.

Suomalaisen ostajan näkökulmasta kannattaa mielummin satsata noin parin sadan euron puhelimeen tai odottaa esimerkiksi Nokia 6:sta hyvää tarjousta. Hieman kalliimmalla ja ”täysverisellä” älypuhelimella kun kuitenkin tekee huomattavasti enemmän. Kevytkin nettiä, sosiaalista mediaa, viihdettä ja satunnaista kuvaamista sisältävä käyttö on mukavampaa esimerkiksi Galaxy A3:lla tai Huawei P10 Litellä.

Itse keksin Nokia 1:n ainoaksi pääkäyttäjäryhmiksi Suomen markkinoilla lapset tai puhelintaan todella kevyesti käyttävät, jotka kuitenkin tarvitsevat älypuhelintoimintoja silloin tällöin. Ikäihmisillekkään puhelin ei ole kovinkaan hyvä vaihtoehto verrattain pienen kosketusnäytön myötä. Kakkospuhelimeksi se sopii jo useampaan tilanteeseen. Nokia 1:n sopiikin parhaiten esimerkiksi varapuhelimeksi tai vähän suorituskykyä puhelimelta vaativaan työkäyttöön.

Nokia 1:n puolesta puhuvat seikat ovat Android Go’n akkukesto ja sen tarjoama mahdollisuus pitkäikäisempään käyttöön. Akku on helposti vaihdettavissa, eikä tulevienkaan käyttöjärjestelmien pitäisi käydä puhelimelle erityisen raskaiksi. Suomen markkinoille Nokia 1:lle ei vaan ole oikein luontevaa lokeroa.

Hyvää

  • Akkukesto
  • Oikea panostus perusominaisuuksiin
  • Hinta
  • Android Go on hyvä idea, jota toivottavasti jatketaan

Huonoa

  • Moniajon puute
  • Kamera
  • Muistin vähyys

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Android Go
  3. Puhelimen ominaisuudet, suorituskyky ja yhteenveto