Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

27.06.2024 10:00 Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

OnePlus Nord CE 4 Lite tarjoaa 50 megapikselin pääkameran, joka perustuu Sonyn LYT-600 -kennoon. Sen aukon koko on f1.95. Edeltävään malliin verrattuna megapikseleiden määrä on yli puolittunut, sillä OnePlus Nord CE 3 Litessä megapikseleitä oli 108, ja myös aukko on pienentynyt hieman. Tällä kertaa mukana on kuitenkin optinen vakautus.

Pääkameraa täydentää kahden megapikselin mustavalkokamera (f2.4), ja edellisestä mallista tuttu makrokamera on jäänyt historiaan. Myöskään ultralaajakulmakameraa tai telekameraa puhelimesta ei löydy.

Pääkamera ottaa päivänvalossa kohtalaisen hyviä kuvia, ja omassa hintaluokassa sen suorituskyky on riittävää. Värejä kamera saattaa kuitenkin ylikorostaa, ja kuvat näyttävät välillä myös luonnottoman yliteräviltä. Dynaaminen alue tuottaa lievnän pettymyksen, kun kirkkaat ja tummat kontrastit eivät tallennu aina kovin erinomaisesti. Kamera on megapikseleiden vähentymisestä huolimatta kenties hieman edeltäjää parempi.

Aiempi malli tarjosi korkeammalla megapikselimäärällä varustetun pääkameran, joka mahdollisi kolminkertaisen ”häviöttömän” digitaalisen zoomin kuvaa rajaamalla. Uudesta mallista vastaavaa temppua ei löydy, ja käytännössä zoomaaminen johtaa aina kehnoon lopputulokseen.

Väritoisto ja valotus ovat kohdallaan, joskin välillä kontrastit ja terävöitys tuntuvat turhan korostuneilta ja kuvat ovat välillä hieman epätarkkoja. Hämärässäkin kamera ottaa vielä kohtuullisen hyviä kuvia, vaikka kuviin ilmestyykin nopeasti kohinaa. Erillisen yötilan käyttäminen on suositeltavaa illan hämärtyessä.

Pääkameran kennon sijaan kameran suorituskyvyn pullonkaula lienee Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin rajallisessa suorituskyvyssä. Järjestelmäpiirin suorituskyky ei riitä kuvien kattavaan käsittelyyn, ja tehokkaampi puhelin saisi todennäköisesti samalla kamerakennolla enemmän aikaiseksi. Mustavalkokamera on melko ylimääräinen, eikä edellisestä mallista tuttua makrokameraa ole myöskään ikävä.

Videokuvaus onnistuu OnePlus Nord CE 3 Litellä parhaimmillaan 1080p 30 fps -laadulla, eli tarjolla ei ole 4K-kuvausta eikä edes 60 fps tilaa 1080p-tarkkuudella. Kilpailijoihin verrattuna laatu on matala, joten puhelinta ei voi suositella paljon videokuvausta harrastavalle. Vaikka uudessa pääkamerassa on optinen kuvanvakautus, ei videokuva ole edelleenkään erityisen vakaata.

Suorituskyvyn puolesta OnePlussan uutukaisessa käytetään Qualcommin valmistamaa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriä. Loppuvuodesta 2021 julkaistu järjestelmäpiiri oli nähnyt parhaat päivänsä jo viime vuonna. Siitä huolimatta piiri on tuttu monista vanhemmista keskiluokan puhelimista, mukaan lukien kahden vuoden takaisesta Nord CE 2 Litestä. Nykyhetken standardeilla järjestelmäpiiri alkaa tuntua jo aika ankealta arkikäytössäkin, eikä Nord CE 4 Lite ole todellakaan mikään pelipuhelin, vaikka kevyt pikkupelattava laitteella pyöriikin.

Suorituskykytestissä OnePlus Nord CE 4 Lite sai vastaansa niin ikään Snapdragn 695 -järjestelmäpiirillä varustetun Honor Magic5 Liten, Poco X5 Pron joka luottaa Qualcommin Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin sekä Exynos 1480:lla varustetun Samsung Galaxy A55:n.

PCMarkissa OnePlus ja Honor sijoittuivat odotetun tasaväkisesti joukon hännille.

Myö

Myös graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä OnePlus ja Honor sijoittuivat yhdessä testijoukon viimeisiksi.

Myöskään Geekbench 5 ei tuottanut yllätystä, testijoukon sijoituksien säilyessä ennallaan.

Screenshot

OnePlus Nord CE 4 Lite tarjoaa edeltävään malliin verrattuna 150 milliampeerituntia suuremman 5150 milliampeeritunnin akun. Virtaa riittää helposti päiväksi, ja kohtuullisella peruskäytöllä ja vähän enemmälläkin myös kahdeksi. Hyvä akkukesto on huomattavissa myös Geekbenchin akkutestissä. 80 watin pikalatauksella puhelimen akku täyttyy tyhjästä täyteen noin 50 minuutissa, mikä on hintaluokassa hyvä suoritus. Mikäli virtaa tarvitsee nopeasti, saa vartin latauksella noin 40 prosenttia lisävirtaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat