Uusimmat

Testi Xiaomi 12 Lite -puhelin – Tasavahva keskiluokan malli, joka kompastuu heikkoon hinta-laatusuhteeseen

31.10.2022 20:00 Ilari Hauhia

Xiaomi 12 Liten pääkamera perustuu Samsungin ISOCELL HM2-kennoon, jonka tarkkuus on 108 megapikseliä. Kennon (1/1,56″, 0,7 µm) aukkokoko on f1.9. Kamerakattauksen täydentävät kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera (f2.2, 120 astetta) sekä kahden megapikselin makrokamera (f2.4).

Pääkameran laatu on hintaluokan keskitasoa. Kuvien väritoisto, yksityiskohdat ja kontrastit ovat kohtalaisia tasolla. Myös kameran dynaaminen alue on riittävä, eikä kuvissa esiinny kohinaa. Kamera kuvaa oletusasetuksilla 27 megapikselin kuvia, mutta tarjolla on myös aito 108 megapikselin tila. Pääkamera ei kuitenkaan tee mitään erityisen poikkeuksellista, jolla se erottuisi erityisesti edukseen hintaluokan muista puhelimista.

Ultralaajakulmakamera tuottaa samalla pääkameran tavoin tavanomaista kuvanlaatua. Kuvien yksityiskohdat ja väritarkkuus eivät yllä aivan pääkameran tasolle, mutta kuvista tulee kuitenkin riittävän hyviä. Ultralaajakulmakamera on kiinteätarkenteinen, mikä saattaa kuitenkin tietyissä tilanteissa tehdä yksityiskohdista epätarkkoja.

Xiaomi 12 Lite -puhelimessa ei ole erillistä telekameraa. Näin kaksinkertaisen zoomin mahdollistava näppäin ottaa käytännössä kuvan pääkameralla, ja rajaa sen siten, että se näyttää kaksinkertaisella suurennokselta.

Puhelimen kolmas kamera on makrokamera. Yleensä makrokamerat tuntuvat enemmän tai vähemmän turhakkeilta, eikä tilanne ole muuttunut Xiaomi 12 Liten kohdalla. Kameran tilalle ottaisi paljon mielummin telekameran, tai ylimääräisen kameran voisi jättää vaikka kokonaan pois tilan säästämiseksi.

Hämärässä sekä pääkamera että ultralaajakulmakamera toimivat niin ikään hyvin, ja ne molemmat tukevat erillistä yökuvaustilaa. Yötila ottaa kuvia verrattain nopeasti, joten sen käyttäminen ei tunnu hankalalta. Kamerat eivät siis erotu kilpailijoistaan erityisen paljon hyvässä tai huonossa valossa, vaan suoriutuvat tasaisen keskiverrosti.

Xiaomi 12:n 32 megapikselin etukamera on sekin toimiva tapaus. Sillä otettujen kuvien laatu riittää hyvin esimerkiksi sosiaalisen median käyttöön.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Mi 11 -käyttöjärjestelmän kameraohjelmisto on toimiva.  Kuvaustilojen välillä on helppo siirtyä ja asetukset löytyvät intuitiivisista paikoista. Tarjolla oleviin kuvaustiloihin kuuluvat tavallinen kuvaustila, manuaalisäädöt mahdollistava pro, videokuvaustila, muotokuvatila sekä yökuvatila, joiden lisäksi valikosta löytyvät myös makrotila sekä muita erikoisempia vaihtoehtoja.

Videokuvauksen saralla Xiaomi 12 Lite tuottaa pettymyksen. Kamera yltää parhaimmillaan 4K-tarkkuuteen vain 30 kuvan sekuntinopeudella. Hintaluokasta löytyy useita malleja, joissa 4K/60fps-laatu on käytettävissä. Tuettuja videokuvausmuotoja ovat 1080p -tarkkuus 30/60/120 sekuntinopeuksilla. Videokuvan laatu on muuten still-kuvien tasolla, eri varsin keskimääräistä.

Xiaomi 12 Liten yksi heikkouksista on sen suorituskyky. Puhelimeen valittu Qualcomm Snapdragon 778G löytyi jo viimevuotisista malleista, ja esimerkiksi suorituskykyisempi MediaTek Dimensity 1300 löytyy jo edullisemmistakin malleista kuten OnePlus Nord 2T:stä. Puhelimeen olisi odottanut vähintään piristettyä Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriä, tai mielellään vieläkin enemmän tehoa.

Arkikäytössä Snapdragon 778 riittää kyllä kohtalaisen hyvin, eikä käyttäjän tarvitse katsella hidastelua esimerkiksi valikkojen välillä. Myös pelitehoa on riittävästi ainakin tyypillisiin kevyempiin mobiilipeleihin. Suoritin ei myöskään ylikuumene pahasti.

Suorituskykytesteissä Xiaomi 12 Liten kohtasivat MediaTek Dimensity 8100 -järjestelmäpiirillä varustettu Realme GT Neo3, Xiaomin tavoin Snapdragon 778G:llä varustettu Honor 50 sekä Snapdragon 780G:llä varustettu Xiaomi Mi 11 Lite 5G.

3DMarkissa Realmen laite päihittää loput kolme kilpailijaansa selvällä erolla.

 

Sama toistuu myös GFXBenchissä. Snapdragon 778G:llä varustettujen Xiaomi 12 Lite- ja Honor 50 -mallien tulokset ovat identtiset.

Antutu-testi ei tuota sen suurempaa yllätystä, Realmen laitteen johtaessa ja muiden puhelimien ollessa tasaväkisiä.

Geekbench 5 vahvistaa saman lopputuloksen kuin aiemmatkin testit.

Arkikäytössä puhelimen akku kestää hyvin päivän verran, ja 67 watin latausteholla puhelin latautuu kiitettävän nopeasti. Tyhjä akku täyttyy noin 40 minuutissa. Geekbenchin akkutestissä mallit olivat melko tasaväkisiä, joskin Xiaomi Mi 11 Lite jäi hieman muista malleista jälkeen.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat