Uusimmat

Testi Langattomat Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeet – Suurin heikkous on vaatimaton vastamelu

13.07.2022 10:00 Kai Taipale

Täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoille on tunkua. Xiaomi yrittää valloittaa oman osansa hinnaltaan ylempään keskiluokkaan kuuluvalla Xiaomi Buds 3T Pro -mallillaan. Rakenne, perusääni ja akkukesto ovat kaikki kunnossa, mutta vastamelutoiminto jää kuulokkeissa vaatimattomaksi.

Xiaomi on tuonut viimeisen vuoden aikana myyntiin runsaasti puhelinmalleja myös Suomessa. Luonteva osa malliston kasvattamista ovatkin juuri kuulokkeet.

Aiemmin myynnistä on löytynyt esimerkiksi edullisemmat Xiaomi True Wireless Earbuds – ja Redmi-alamerkillä myytävät Buds 3 Pro -kuulokkeet. Xiaomi 12 -malliston yhteydessä julkaistiin nyt myös selvästi korkeampaan hintaluokkaan Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeet. Niiden suositushinta on 169 euroa, mikä vastaa pitkälti myös kirjoitushetken katuhintaa. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen.

Kilpailua riittää, sillä alle 200 euron hintaluokkaan osuu malleja todella monilta äänentoistostaan tunnetummilta valmistajilta, kuten JBL, Sony tai Sennheiser, ja osuvatpa edullisimmat Apple Airpodsitkin tähän. Samalla vaatimustaso asettuu jo melkoisen korkealle.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi luonnollisesti latauskotelo, joka kytketään USB-C-kaapelilla. Kotelo latautuu myös langattomasti Qi-standardin mukaisella alustalla. Käyttöohjeiden lisäksi mukana on yhteensä neljät silikonisovitteet, joilla istuvuutta korvaan pystyy hienosäätämään.

Olemuksessa ei ole mitään mullistavaa, tai oikeastaan edes uutta. Kuulokkeiden olemus perustuu korvan sisään asettuvaan kuulokeosaan ja siitä ulostulevaan varsiosaan.

Kuulokkeet eivät tunnista napautuksia, mutta varsiin on tehty puristamalla toimiva ohjaus. Kuulokkeet kyllä tunnistavat puristuksen, kunhan oikean kohdan oppii. Puristaminen muuttaa kuitenkin herkästi kuulokkeen asentoa, joka voi taas johtaa tarpeeseen hiplailla vartta uudelleen. Oletuksena puristus pysäyttää ja aloittaa toiston.

Xiaomi Buds 3T Pron idea on tulpata reippaasti ulkopuolelta tulevaa ääntä. Kuulokkeiden ominaisuuksiin kuuluu kyllä myös aktiivinen vastamelu, mutta sen vaikutus tuntuu olevan tehokkaimmassa vaihtoehdossaankin välillä niin mieto, että tulee epäiltyä sen olemassaoloa. Toiminnon käyttäminen aiheuttaa ääneen ajoittain huminan kaltaista efektiä, mikä ei oikein edusta enää tätä päivää ominaisuuden toiminnassa.

Käytännössä toimiakseen hyvin, näiden kuulokkeiden pitää siis istua todella hyvin. Tämä auttaa luomaan kelvollisen eristyksen ulkoisista äänistä. Omiin korviini nämä napit asettuivatkin tukevasti ja hyvin istuvasti. Käyttäminen oli poikkeuksellisenkin mukavaa vielä reiluun pariin tuntiin venyneissä käyttösessioissa.

Osa toiminnoista on lähtökohtaisesti käytettävissä vain Xiaomi-puhelimien kanssa, sillä niissä kuulokkeiden hallintasovellus löytyy Bluetooth-asetusten kautta. Samalla kuulokkeet ovatkin aavistuksen vähemmän houkutteleva vaihtoehto muiden Android- tai Apple-laitteiden käyttäjille.

Testin aikana käytetyssä Xiaomi 12 Pro -puhelimessa tärkein säätömahdollisuus on melunvaimennus päälle/pois tai ottaa käyttöön läpimukavuustila. Samasta paikasta voi valita myös esimerkiksi käytetyn koodekin, tarkistaa korvasovitteen istuvuuden ja valita tunnistetaanko onko kuuloke korvassa vaiko ei.

Esimerkiksi äänen mahdolliset hienosäädöt on aina tehtävä puhelimen päästä, mutta toisaalta tämä myös suoraviivaistaa käyttöä, kun ominaisuuksien osalta ei säädettävää varsinaisesti ole. Toisto sentään pysähtyy, kun napin ottaa pois korvasta. Android-laitteille on saatavissa Play-kaupasta ilmainen, kolmannen osapuolen luoma Mi Buds M8 -sovellus, joka ei kuitenkaan tue aivan kaikkia samoja toimintoja kuin Xiaomi-puhelimissa on tarjolla.

Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeet voi yhdistää kahteen laitteeseen kerralla. Kuulokkeet on suojattu IP55-luokituksen mukaisesti, joten ne kestävät pölyyntymistä ja kastumista. Kuulokkeissa käytetään kahteen magneettiin perustuvaa, 10-millimetristä elementtiä, ja kummassakin kuulokkeessa on kolme mikrofonia.

Jotta näistä kuulokkeista saa kaiken irti, käytössä olisi hyvä olla Xiaomi-puhelin, joka tukee LHDC 4.0 -koodekkia (ei oletuksena käytössä), ja hyvälaatuista ääntä tarjoava palvelu, kuten vaikkapa Apple Music tai Tidal. Muita käytössä olevia koodekkeja ovat SBC ja AAC. Useamman viikon testijakson aikana kuulokkeita kokeiltiin ensisijaisesti Samsung- ja OnePlus-puhelimilla, mutta säätöjen ja koodekkien osalta siis myös LHDC 4.0 -koodekkia tukevalla Xiaomi 12 Pro -puhelimella.

Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeiden vahvuus on niiden äänessä. Se osoittautui luokassaan hyväksi, myös käytettäessä muuta kuin Xiaomi-puhelinta. Ääni ei ole liian bassovoittoinen, mutta hiljaisessa ympäristössä riittävä ja napakka. Tilanne kuitenkin muuttuu siirryttäessä meluisampaan ympäristöön, jossa matalien äänien taso jää niukemmaksi. Keskiäänet ovat hyvin kontrollissa, eikä liian pahoja korostumia ole havaittavissa. Sama linja jatkuu ylä-äänissä. Näiden osalta tilanne on parempi myös vähän meluisammassa ympäristössä.

Stereokuva on kuulokkeissa mainio. Ääntä voisikin luonnehtia yleispätevän neutraaliksi, mutta ehkäpä samalla vähän värittömäksi. Parhaissa nappikuulokkeissa alkaa olla sävyä ja musikaalisuutta, mihin Buds 3T Pro -kuulokkeet eivät ihan yllä. Puhelukäytössä sisätiloissa mikrofonit hoitivat hommansa kelvollisesti, sillä vastapuolelta ei tullut missään vaiheissa moitteita tästä.

Yhdellä latauksella kuunteluaikaa lupaillaan kuuden tunnin edestä, ja langattomasti ladattava kotelo pidentää valmistajan mukaan kuunteluajan jopa 24 tuntiin. Tämä pitää hyvin paikkansa myös käytännössä, sillä kuunteluajaksi ilman vastamelutoimintoa saatiin peräti kuusi tuntia ja 45 minuuttia, vastamelun käyttö nipistäisi tästä varmasti ainakin tunnin verran, mutta lukema on silti oikein mainio. Kaapelilla kotelo latautuu tyhjästä täyteen hieman yli tunnissa.

Kuulokkeiden latauskotelo on rakenteeltaan jämäkkä, sen sarana napsahtaa tukevasti kiinni ja napit on helppo poimia koloistaan. Kun kokoa ei ole liikaa ja muotokin on sopivan pyöristetty, on kyseessä oikein taskukelpoinen tapaus. Latauksen täydentäminen onnistuu USB-C-liitännän kautta, mutta myös langattoman Qi-latausalustan kautta.

Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeissa oli paljon kehuttavaa.

Kuulokkeet istuvat napakasti, ääni kuulostaa hyvältä ja akku kestää miellyttävän pitkään. Yksi merkittävä ongelma niissä on. Tässä hintaluokassa voi kaikilta ominaisuuksilta vaatia vähintään kohtuullista toimintaa, mutta Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeet pettävät siinä, että vastamelu toimii heikosti. Mikäli tätä ei koe tarpeelliseksi, kuulokkeet voivat olla hyvä ratkaisu erityisesti uusien Xiaomi-puhelimien kanssa. Tehokasta vastamelutoimintoa kaipaavien kannattaa kuitenkin kääntää katse muihin vaihtoehtoihin.

Hyvää

  • Tukeva latauskotelo
  • Äänenlaatu varauksin
  • Langaton lataus käytettävissä
  • Istuvuus
  • Akkukesto

Huonoa

  • Vaatimaton vastamelutoiminto
  • Parhaimmillaan vain Xiaomi-puhelimien kanssa.

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi Buds 3T Pro -kuulokkeet

  • Hinta: 169 €
  • Elementin halkaisija: 10 mm
  • Taajuusvaste: Ei ilm.
  • Paino: 4,9 g (kuuloke), 48 g (kotelo)
  • Yhteys, koodekit: Bluetooth 5.2, SBC, AAC, LHDC 4.0
  • Akkukesto, ilmoitettu: 6 h (24 h kotelon kanssa)
  • Muuta: IP55-luokitus, USB-C-latausliitäntä, tuki langattomalle Qi-lataukselle

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat