Uusimmat

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

24.01.2024 19:00 Samuli Herttua

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

OnePlus 12:n suuri kamerakyhmy antaa jo mahdollisesti osviittaa siitä, että kamerakokoonpanoon on haluttu panostaa. Mistään täysin uudesta kamerakokoonpanosta ei voida kuitenkaan puhua, sillä uutuuden kamerakolmikko nähtiin jo ensimmäisen kerran OnePlus Open -taittuvan puhelimen yhteydessä.

Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä huono asia, sillä OnePlus Openin kamerajärjestelmä keräsi kovasti suitsutusta. Ainoastaan pääkameroiden kuvakennoissa on pientä eroa, mutta kuvakennot ovat niin sanotusti sukulaisia keskenään.

OnePlus on jatkanut edelleen yhteistyötään kameravalmistaja Hasselbladin kanssa. Yhteistyön hedelmät näkyvät niin mahdollisimman luonnollisessa värikalibroinnissa kuin kameraohjelmiston pikanteissa yksityiskohdissa ja ominaisuuksissa.

Pääkameran kuvakennona on uusi Sonyn 50 megapikselin LYT-808, joka on kooltaan 1/1,4 tuumaa. Sen aukkoarvona on f1.6. Kamera tallentaa kuvat vakiona noin 12,5 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakameran kuvakenno on myös tuttu OnePlus Openista sekä edellismallista OnePlus 11:sta, sillä kyseessä on Sony IMX581. Sensori on kooltaan 1/2 tuumaa, ja kuvat tallentuvat 48 megapikselin tarkkuudella. Kuvat tallentuvat 114 asteen kuvakulmalla. Aukkoarvo on säilynyt f2.2:ssa. Ultralaajakulmakamerassa on myös automaattitarkennus.

Telekameran kuvakennona toimii tällä kertaa OmniVision OV64B, joka on kooltaan 1/2 tuumaa. Telekameran tarkkuus on 64 megapikseliä, mutta kuvat tallentuvat noin 16 megaikselin tarkkuudella. Aukkoarvo on f/2.0. Tällä kertaa telekamera kykenee kolminkertaiseen optiseen polttoväliin, ja digitaalinen zoomi ylettyy jopa 120-kertaiseen suurennukseen. Telekamera on optisesti kuvanvakautettu.

Etukameran kenno on vaihtunut, ja se on nyt Sony IMX615, jonka tarkkuus on 32 megapikseliä. Etukameran aukkoarvo on f2,4, eikä se sisällä automaattitarkennusta. Etukamera kykenee nyt tallentamaan 4K-tason videokuvaa 30 kuvaa sekunnissa.

Kuten ehkä olettaa saattaa jo OnePlus Openin kameroiden suitsutuksista, tuottaa OnePlus 12:n pääkamera todella loistavia kuvia.

Parhaiten kameran kuvanlaatua voi kuvailla juurikin luonnolliseksi, vaikkakin ehkä nykypäivän sosiaaliseen mediaan kuvat voivat olla ajoittain liian latteita. Kuvissa on kuitenkin terävyyttä ja värit toistuvat luontevasti, vaikkakaan Suomen talvinen maisema ei ole se värikkäin näkymä. Samat kommentit koskevat pääkameraa myös hämärässä, jossa kamera saa tallennettua kiitettävästi yksityiskohdat sekä värit kohdilleen.

Samaa suitsutusta ansaitsee ultralaajakulmakamera, vaikkakin aivan pääkameran tasolle ei kuitenkaan päästä. Erityisesti hämärässä kuvien reunat pehmenevät jonkin verran. Suurempi ongelma tulee kuitenkin valoisalla lumisessa maisemassa, jossa kuvien värilämpötila on huomattavasti pääkameran kuvia kylmempi. Jostain syystä ongelmaan ei törmää hämärässä.

Eikä telekamerakaan tuota pettymystä. Sekin tallentaa värit ja yksityiskohdat tarkasti. Puhelin ei lähde aivan helposti vaihtamaan telekamerasta pääkameralle valon heiketessä, vaan tallentaa kuvat telekameralla hämärässä sisävalaistuksessakin. Telekamera tarjoaa jopa kuusinkertaisen zoomin suoraan kamerasovelluksessa, jolloin se tarjoaa korkeatasoisen rajauksen suoraan kennolta. Vaikkakin laatu selvästikin kärsii optiseen polttoväliin verrattuna, on kuusinkertaisella zoomilla tallennetut kuvat vielä niin sanottua ”käyttiskamaa”.

Videokuvauksen maksimitarkkuus on pysynyt 8K-laadussa 24 kuvaa sekunnissa, ja sekin ainoastaan pääkameralla. 4K 60fps -laadulla kuvatessa kaikki kamerat ovat käytettävissä, mutta kameroiden vaihto ei onnistu kesken videokuvauksen, vaan vasta 4K 30fps -laadulla kuvatessa puhelin osaa vaihtaa kameroiden välillä. Puhelin osaa nyt myös tallentaa Dolby Vision -laajasävyvideota parhaimmillaan 4K 30fps -laadulla.

OnePlus on luottanut lippulaivapuhelimissaan Qualcommin sen hetken parhaimpaan järjestelmäpiiriin, eikä perinteestä poiketa tälläkään kertaa. Suorituskyvystä vastaa siis Snapdragon 8 Gen 3, joka koostuu yhdestä 3,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta ARM Cortex-X4 -ytimestä, kolmesta 3,2 gigahertsin ja kahdesta 3,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A720 -ytimestä sekä kahdesta 2,3 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Cortex-A520 -ytimestä. Grafiikkapuolesta vastaa uusi Adreno 750 -grafiikkasuoritin.

Niin RAM- kuin tallennusmuistin määrää on lähdetty kasvattamaan. Tällä kertaa LPDDR5X RAM-muistia on tarjolla joko 12 tai 16 gigatavua, ja tallennusmuistia 256 tai 512 gigatavua. Verrattuna edelliseen malliin RAM-muistia on tullut pienempään muistivariaatioon neljä gigatavua lisää, mutta tärkeämpänä uudistuksena voi pitää tallennustilan määrän tuplaantumista. Muistikorttipaikkaa puhelimessa ei ole.

Kuten ehkä olettaa saattaa, tarjoaa uusi huippujärjestelmäpiiri taas järkyttävän määrän potkua. Arkisessa käytössä minkäänlaista nykimistä tai muita ongelmia ei havaittu testikäytön aikana.

Sen sijaan ajoittain testiohjelmia ajettaessa törmättiin laitteen selvään ylikuumenemiseen, ja jotkut testiohjelmista lopetti pyörimisen kesken kaiken suojellakseen puhelinta. Tämä ongelma kuitenkin jäi pelkästään testiohjelmien riesaksi, sillä samanlaista ylikuumenemista ei saatu aikaseksi edes tiukoilla pelisessioilla.

Ainoastaan pitkän kuvailusession jälkeen puhelin oli aavistuksen lämpimämpi kuin yleensä, mutta varoituksia ylikuumenemisesta ei tullut. Ylikuumenemisen mahdollisuus on kuitenkin hyvä tiedostaa, jos puhelimella on tarkoitus ajaa erityisesti suoritinta rasittavia ohjelmia. Tämä siitäkin huolimatta, että puhelimessa pitäisi olla valmistajan suurin höyrykammio (kahden höyrykammion yhteispinta-alaksi kerrotaan 9140 mm²).

Koska mittausdataa ei ole vielä tarjolla uusista Samsungin S24-sarjalaisista, vertailemme OnePlus 12:ta suorituskykymittauksissa edellisvuoden huippupuhelimia vastaan. Kaikki vastakkain olevat käyttävät samaa Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriä, paitsi Samsungin S23 Ultrassa kyseessä on hieman viritetympi Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy -versio.

Suorituskykymittaukset tehtiin perusasetuksilla sekä erillisellä suorituskykytilalla, mikäli tuloksissa oli merkittävä ero, näkyvät ne molemmat graafeissa. Näytön virkistystaajuus sekä resoluutio oli asetettu automaattiasetukselle.

Ytimien suorituskykyä mittaavassa Geekbenchissä uusi tehokkaampi järjestelmäpiiri näyttää voimansa. Erot eivät veny yhdellä ytimellä mitattuna kovinkaan suuriksi, mutta useamman ytimen ollessä käytössä kaulaa tulee edellismalleihin jo kiitettävästi. OnePlus 12:n erillinen suorituskykytila parantaa tuloksia hivenen, mutta hätkähdyttävää parannusta sillä ei saavuteta.

AnTuTu -testissä OnePlus 12 ehkä hieman yllättää, sillä perusasetuksilla sen tulos jää jopa edellismalleja heikommaksi. Suorituskykytilassa sen sijaan se ottaa kärkipaikan.

Suurin yllätys odottaa kuitenkin PCMarkin tuloksissa, sillä tulos jää perusasetuksilla sekä suorituskykytilalla mitattuna muita malleja jälkeen.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä OnePlus 12 ottaa taas kärkisijan, tuloksien ollessa noin 10-20 prosenttia parempia verrattuna kilpailijoihinsa.

Puhelinten huippumallien akkujen maksimikapasiteetti on heilunut noin 5000 milliampeeritunnin luokassa jo vuosia. Tällä kertaa kuitenkin OnePlus 12 pistää aavistuksen paremmaksi, sillä sen akun maksimikapasiteetti nousee 5400 milliampeerituntiin. Suuren akkukapasiteetin ja uuden järjestelmäpiirin ansiosta puhelimen akku kesti helposti päivän. Puhelin toisti YouTube -videota täydellä kirkkaudella WiFi-verkkoon kytkettynä noin 20,5 tuntia.

Geekbenchin akkutestissä OnePlus 12:n noin 14 tunnin tulos ei kuitenkaan loista, sillä tulos jää jälkeen jopa OnePlussan omasta edellisvuoden mallistaan.

OnePlussan vahvuuksiin on aina kuulunut puhelimien nopeat latausnopeudet, eikä OnePlus 12 tee siihen poikkeusta. Vaikka latausteho ei olekaan kasvanut edellismallin 100 watista, latautuu puhelin äärettömän nopeasti.

Tyhjää puhelinta ladattaessa virtaa tuli vartissa noin 60 prosenttia, ja täyteen lataus onnistui 31 minuutissa. Valmistaja lupaa puhelimen latautuvan noin 27 minuutissa tyhjästä täyteen, joten hieman jäätiin parhaista lukemista. Jotta kuitenkin näihin lataustehoihin ja -aikoihin päästään, on käytettävä OnePlussan omaa Supervooc-latauslaitetta. Kuluttajan onneksi laturi tulee kuitenkin mukana myyntipakkauksessa.

Monen onneksi myös langaton lataus on tehnyt paluun. Puhelin tukee langatonta latausta jopa 50 watin teholla, mutta vaatii siihen oman Airvooc-laturin. Lataus onneksi onnistuu myös Qi -standardin latureilla, joskin hieman pienemmällä teholla. Puhelin tukee myös käänteistä langatonta latausta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto