Uusimmat

Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä

27.03.2024 18:30 Otso Lammi

Olemus, Ominaisuudet ja käyttöliittymä

Oppo on todellakin tehnyt Reno 10 5G puhelimesta tyylikkään ja laadukkaan oloisen kokonaisuuden. Lähes koko etuosan peittävä näyttö yhdistettynä säkenöivästä lasista valmistettuun takapaneeliin ja tummanharmaisiin muovisiin kylkiin luo paketin, jonka ihasteluun ei heti kyllästy. Ainoa silmäänpistävä osa on suoraan laitteen takapaneeliin laserkaiverrettu kierrätysmerkintä, sekä kohtalaisen rujo erillinen tuotetiedot sisältävä tarra.

Laitteen fyysiset mitat ovat 162,43 x 74,19 x 7,99 millimetriä ja painoa on vaivaiset 185 grammaa. Niin kuin näytön koosta voi päätellä kyseessä ei ole pieni puhelin, mutta ohut runko ja puhelimen keveys tekevät laitteesta yllättävän siron tuntuisen kädessä.

Laitteesta löytyy oikeasta kyljestä volyyminappi sekä virtanäppäin. Alaosasta löytyy kaksi NanoSIM-korttipaikkaa, microSD-korttipaikka sekä USB-C 2.0 -latausliitäntä. Puhelimessa on myös eSIM-tuki.

Näytön alaosasta löytyy nopea ja tarkka sisäänrakennettu sormenjälkitunnistin, joka tekee kasvojentunnistuksen parina laitteen avaamisesta vaivatonta. Laitteen yläosassa on lisäksi nykyään hieman harvinainen infrapunalähetin esimerkiksi television ohjaamiseen puhelimella. Puhelin on IPX4-roisketiivis, mutta ei ikävä kyllä ole vedenpitävä toisin kuin useat saman hintaluokan laitteet.

Oppo Reno 10 5G:n näyttö on 2412 x 1080 pikselin 6,7-tuumainen HDR10+ tuettu AMOLED-näyttö, joka yltää 120 hertsin virkistystaajuudteen. Näytöltä on mahtava katsoa elokuvia sisätiloissa, mutta ulkona auringonpaisteessa laitteen käyttö käy ajoittain haastavaksi alhaisen 950 nitin huippukirkkauden vuoksi.

Oppo lupaa tuotekuvauksessaan suuria miltei jokaisen puhelimen ominaisuuden osalta. On luonnollista, että tässä hintaluokassa osassa lupauksista joudutaan lopulta tinkimään.

Reno 10 5G:n osalta tämä tarkoittaa todella keskinkertaisia kaiuttimia. Puhelimessa on ala- että yläreunassa sijaitsevat kaiuttimet, joiden pitäisi tuottaa stereoääntä, mutta tosiasiassa yläreunan kaiutinelementti on niin pieni, että sen löytäminen musiikkia kuunnellessa vaati todellista ponnistelua. Äänenlaatu on kohtalainen, mutta kuulostaa todella lattealta ja terävältä äänenvoimakkuutta nostettaessa yli puolenvälin.

Puhelimen käyttöönotto on Androidista tuttuun tapaan kohtalaisen mutkatonta, mutta Oppo tyrkyttää käyttöönoton yhteydessä todella monia sovelluksia ladattavaksi, ja esiladattuna puhelimesta löytyy huomattava määrä sovelluksia. Tämä tuntuu hieman turhauttavalta, sillä esiladattujen sovellusten poistamisessa kesti kauemmin kuin tarvittavien sovellusten lataamisessa.

Oppo Reno 10 5G toimii Oppon omalla ColorOS 13.1 -käyttöjärjestelmällä, joka ei juurikaan eroa normaalista Android 13 -käyttöjärjestelmästä, johon ColorOS perustuu. Tuttujen Googlen sovellusten lisäksi Oppo tarjoaa esiladattuna omat sovelluskauppansa sekä erillisen selaimen. Puhelimessa on myös esiladattuna teemakauppa täynnä värikkäitä ilmaisia ja maksullisia ulkoasuja.

Erikoisuutena Reno 10 5G:stä löytyy työkalu erillisien ikkunoiden luomiseen. Tämä mahdollistaa toisen sovelluksen auki pitämisen näytöllä pienempänä ikkunana, joka on kätevää esimerkiksi muistiinpanojen ottamista varten. Työkalu on kohtalaisen intuitiivinen käynnistää, mutta tuntui hieman kömpelöltä verrattuna Android 13 -käyttöjärjestelmän jaetun ruudun työkaluun verrattuna. Muutaman kerran toinen auki olevista sovelluksista myös kaatui erillistä ikkunaa käytettäessä.

Oppo lupaa Reno 10 5G:lle kaksi vuotta käyttöjärjestelmäpäivityksiä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä yhdistettynä erinomaiseen akunkestoon tarkoittaa sitä, että puhelinta voisi hyvin kuvitella käyttävänsä kolme tai neljä vuotta. Alle vuoden vanhalta puhelimelta olisi kuitenkin jo toivonut Android 14 -käyttöjärjestelmään perustuvaa versiota, jonka Oppo on julkaissut Reno 10 5G puhelimeen muilla markkinoilla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöliittymä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto