Uusimmat

Testi Realme GT Neo 3- ja Poco X4 Pro -puhelimet – Kuinka hyvää hinta-laatusuhdetta ”lippulaivojen tappajat” oikeasti tarjoavat?

14.08.2022 10:00 Ilari Hauhia

Kiinalaiset Realme ja Xiaomi pyrkivät haastamaan puhelimillaan kalliimmat lippulaivat tarjoamalla korkeaa suorituskykyä ja muita ominaisuuksia kilpailukykyiseen hintaan. Otimme testiin kaksi ”lippulaivojen tappajaa” kahdesta eri hintaluokasta ja kokeilimme, kuinka hyvää hinta-laatusuhdetta ne tarjoavat.

Markkinoille ilmestyy jatkuvasti yhä kalliimpia, jopa yli 1500 euron lippulaivapuhelimia. Samalla jokseenkin toimivan budjettiälypuhelimen voi löytää kaupasta alle sadallakin eurolla. Koska puhelimien hintahaitari on venynyt kokonaisuudessaan, on myös keskihintainen hintaluokka hajonnut osiin. Nykyisin puhutaankin ”alemman keskiluokan” (noin 300–500 €) ja ”ylemmän keskiluokan” (noin 500–700 €) laitteista, vaikkei hintaluokille toki olekaan mitään tarkkoja rajoja.

Poimimme Muropaketin paritestiin molempien hintaluokkien ääripäistä kaksi laitetta, joita ainakin valmistajien markkinointiosastot kutsuvat ”lippulaivojen tappajiksi”: 699 euron hintaisen Realme GT Neo3:n sekä 299 euron hintaisen Poco X4 Pro -puhelimen.

Realme on suomalaisittain kohtuullisen tuore puhelinvalmistaja, sillä sen ensimmäiset mallit saapuivat Suomeen alkuvuonna. Realmen aiempi GT 2 Pro oli hintansa (749 €) ja ominaisuuksiensa puolesta jo lippulaivaleirin edustaja. Uudempi GT Neo3 on aavistuksen edullisempi, mutta myös osassa ominaisuuksista on nähty pientä karsintaa. GT Neo3:n ohella tarjolle saapui myös 599 euron hintainen GT Neo3T -sisarmalli.

GT Neo 3 pohjautuu MediaTek Dimensity 8100 -järjestelmäpiiriin. 6,7-tuumaisen AMOLED-näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa ja virkistystaajuus 120 hertsiä.

Kameroiden osalta GT Neo 3:sta löytyvät 50 megapikselin pääkamera, kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahden megapikselin makrokamera. Ohjelmiston puolesta puhelimessa hyödynnetään Android 12 -pohjaista Realme UI 3.0:aa.

150 watin DartChargella varustetun mallin akun kapasiteetti on 4500 milliampeerituntia. Toisena vaihtoehtona saatavilla on myös 80 watin teholla latautuvalla 5000 milliampeeritunnin akulla varustettu Neo 3T-versio.

Xiaomin alla toimiva Poco tuli tunnetuksi muutama vuosi sitten julkaistusta Pocophone F1:stä, joka tarjosi aikanaan huippuluokan suorituskykyä kilpailukykyisellä hinnalla. Sittemmin Pocon mallisto on laajentunut moneen suuntaan, mutta kalliimpien puhelimien haastaminen elää edelleen vahvasti ainakin Pocon brändäyksessä.

Poco X4 Pro tarjoaa Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin, joka on hieman heikkotehoisempi Poco X3 Pro’sta löytyneeseen Snapdragon 860 -järjestelmäpiiriin verrattuna. Sen sijaan parannuksia on tehty muualla. Laitteessa on  2400 x 1080 pikselin tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella toimiva 6,67-tuumainen AMOLED-näyttö sekä 67 watin teholla latautuva 5000 milliampeeritunnin akku.

Merkittävimmät parannukset löytyvät Poco X4 Pro’n kamerakokonaisuudesta. 108 megapikselin pääkameraa tukevat kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahden megapikselin makrokamera.

Realme GT Neo3 kilpailee saman valmistajan muiden mallien ohella mm. Motorola Edge 20 Pron ja Asus Zenfone 8 -mallien kanssa. Poco X4 Pro’n kilpailijoita ovat esimerkiksi Xiaomi 11 Lite, Galaxy A52s sekä OnePlus Nord 2, joita saa samaan hintaan ainakin alennusmyynneistä.

Molempien valmistajien myyntipakkauksien sisältöön kuuluvat puhelimien lisäksi laturit, suojakuoret ja tavanomainen nippu ohjevihkoja.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemukset, ominaisuudet sekä käyttöjärjestelmät
  3. Kamerat, suorituskyky, akkukesto
  4. Yhteenveto

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat