Uusimmat

DNA esitteli tulevaa 5.5G-tekniikkaa – Kikkailemalla päästiin mobiiliverkossa jo liki 10 gigabitin nopeuksiin

Kuva: @ Muropaketti

13.12.2023 14:31 Kai Taipale

5G-yhteystekniikka on hiljalleen vakiinnuttanut paikkansa niin mobiililaitteissa kuin -verkoissa. Seuraava askel on 5.5G-standardi, joka julkaistaan kaupalliseen käyttöön jo alkuvuodesta 2024. Nimillä 5.5G tai 5G Advanced kulkeva päivitys on 5G-tekniikan seuraava askel matkalla kohti 6G-aikakautta.

DNA esitteli tänään 13. päivä joulukuuta pääkonttorillaan 5.5G-tekniikka hyödyntävän demon myötä seuraavan mobiiliverkkojen kehitysvaiheen potentiaalia. Nopeudet olivatkin näissä optimioloihin viritetyissä demoissa melkoisia.

Kuva: @ Muropaketti

DNA oli tekniikkademoon luonut hyvät olosuhteet kovien nopeuksien saavuttamiseksi. Testipiste oli alle 50 metrin etäisyydellä operaattorin pääkonttorin katolle viritetyistä, eri taajuusalueita hyödyntävät antenneista.

Kuva: @ Muropaketti

Myös dataa vastaanottavassa pisteessä käytössä oli 5G-päätelaitetta yhdistettynä, sillä varsinaista 5.5G-tekniikkaa tukevat kaupalliset päätelaitteet tulevat saataville vasta myöhemmin, vuoden 2024 aikana. Nopeusmittauksessa käytettiin sekä 26 ja 3,5 gigahertsin aikajakoisia että 2600, 2100 ja 1800 megahertsin taajuusjakoisia kaistoja.

Yhdistelmä tarjosikin kyllä melkoisen hyvää kyytiä. Nopeus huiteli alituiseen liki kymmenen gigabitin paikkeilla. Hiljaisempaan aikaan rajapyykin ylittäminen olisi – juuri ja juuri – ollut DNAn edustajien mukaan mahdollista.

Vaikka 5.5G-tekniikkaa ei vielä ole kuluttujien saatavilla, on kehitystyö sen käyttöön ottamiseksi hyvässä vauhdissa. 5.5G tai 5G Advanced, kuten standardointivaihe myös tunnetaan, on jo tällä hetkellä standardointiprosessissa. Tämä tekniikan vaihe kattaa starndardoinnissa vastaavan 3GPP:n (3rd Generation Partnership Project) kolme seuraavaa standardiversiota, jotka tunnetaan julkaisuina (release) 18, 19 ja 20. Julkaisu 18 valmistuu alkuvuodesta 2024, ja siihen pohjautuvia kaupallisia verkko- ja päätelaiteratkaisuja odotetaan markkinoille myöhemmin ensi vuonna.

5.5G:n odotetaan tuovan tulevaisuudessa etuja niin palveluntarjoajille kuin käyttäjille. Tässä vaiheessa sen kerrotaan mahdollistavan jopa kymmenkertaisen datanopeuden ja verkkoon kytkeytyvien laitteiden määrän verrattuna alkuperäiseen 5G-standardiin. Samalla mahdollistuvat gigaluokan lähetysnopeudet mobiiliverkossa.

Tulevaisuudessa myös tekoälyn rooli verkossa kasvaa. Se tuleekin standardoinnin myötä kiinteäksi osaksi verkkoratkaisua. Tämä puolestaan mahdollistaa erilaisten toimintojen, kuten energiakulutuksen ja suorituskyvyn, entistäkin paremman optimoinnin.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat