Uusimmat

Ensituntumat OnePlus 10T -puhelin – Huipputehokas kompromissi

03.08.2022 18:30 Ilari Hauhia

OnePlus on lanseerannut uuden OnePlus 10T -mallin, joka asettuu valmistajan mallistossa alempaan lippulaivaluokkaan suoraan alkuvuodesta ilmestyneen OnePlus 10 Pro -mallin alapuolelle. Ensituntumat laitteesta ovat vähintäänkin varovaisen myönteisiä.

OnePlus 10T:n myynti Suomessa alkaa 25. päivä elokuuta, ja laitteen ennakkotilaukset ovat jo käynnissä. Puhelimesta on tarjolla kaksi eri muistivaihtoehtoa, jotka ovat 8 + 128 gigatavun malli (699 €) sekä 16 + 256 gigatavun malli (799 €).

Saimme OnePlus 10T:n kokeiluun jo muutama päivä ennen sen virallista julkaisua. Kun myyntipakkauksen avaa, ilmestyy esille paljolti aiempaa OnePlus 10 Pro’ta muistuttava puhelin. Puhelimen takapuolella laitteen ulkonäköä hallitsee edelleen suurikokoinen kameramoduuli, ja laite vastaa myös ulkomitoiltaan (163 x 75,37 x 8,75 millimetriä) OnePlus 10 Pro -mallia.

Kenties kiinnostavimpana ominaisuutena OnePlus 10T tarjoaa Qualcommin uuden Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin, joka tarjoaa Android-maailman tämän hetken parasta suorituskykyä. Puhelimen käyttö onkin erittäin jouhevaa, ja suorituskyky pesee myös aiemman OnePlus 10 Pro’n. Ainakin ensikokemusten perusteella myös Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriä vaivanneet ylikuumenemisongelmat on saatu ratkaistua, eikä laite tunnu kuumenevan läheskään yhtä pahasti.

Puhelimen 2412 x 1080 pikselin tarkkuudella toimiva 6,7-tuumainen AMOLED-näyttö yltää 120 hertsin virkistystaajuuteen. Näyttöön on upotettu 16 megapikselin pääkamera ja näytön reunat ovat tasaiset, eivätkä siis kaarru reunoja kohti.

20:9-kuvasuhteisen laitteen tuntuma kädessä onkin kaikin puolin mukava. Testikappale on jaden vihreä, ja hillitty väritys sopii puhelimeen hyvin, eikä pinnoite tunnu keräävän kovin pahasti sormenjälkiä. Toinen värivaihtoehto on musta.

Harmillisesti OnePlussan puhelimista tuttu fyysinen valitsin hiljennykselle puuttuu puhelimesta kokonaan. Myös langaton lataus puuttuu puhelimesta.

Näytön laatu vaikuttaa ainakin lyhyen testiperiodin perusteella oikein hyvältä. Kirkkaus riittää hyvin aurinkoisessakin säässä ja valmistajan mukaan 10-bittinen näyttö tukee HDR10+-standardia. Näyttö on valmistettu Gorilla Glass 5 -lasista.

OnePlus 10T:n valtavasta kamerakyhmystä löytyvä 50 megapikselin pääkamera perustuu Sonyn IMX766-kennoon, joka on tuttu muun muassa OnePlus 9 Pro’n ultralaajakulmakamerasta. Tällä kertaa kamera on vakautettu optisesti ja se pystyy kuvaamaan 10-bittisiä kuvia.

Pääkameraa tukevat 119,9 asteen kuvakulmaan yltävä kahdeksan megapikselin ultralaajakulmakamera sekä kahden megapikselin makrokamera.

Tällä kertaa mukana ei ole Hasselblad-brändättyjä kameroita, mutta OnePlus lupaa puhelimen kuvanlaadu olevan silti hyvin laadukas. Ainakin ensituntumien perusteella pää- ja ultralaajakulmakamera hoitavat hommansa toivottuun tapaan, mutta makrokamera on tuttuun tapaan varsin ylimääräiseltä tuntuva lisä.

Makrokameran sijaan OnePlus olisikin voinut panostaa vielä laadukkaampiin kahteen kameraan, tai kenties mahduttaa mukaan telekameran.

Puhelimella otettuja esimerkkikuvia voi tarkastella alta. Päivänvalossa otetut kuvat näyttävät värien ja tarkkuuden osalta onnistuneilta, eikä hämäräkuvissakaan ole liiemmin valittamista.

Vaikka OnePlus esitteli OnePlus 10T:n ohella myös Android 13 -pohjaisen OxygenOS 13 -käyttöjärjestelmän, ei uusi puhelin ilmesty vielä uudella käyttöjärjestelmällä varustettuna, vaan päivitys on luvassa myöhemmin. Julkaisuhetkellä mukana on OxygenOS 12.1.

Erilaiset käyttöliittymät Androidin päällä ovat aina pitkälti mielipide- ja tottumiskysymyksiä, mutta OxygenOS on joka tapauksessa varsin onnistunut kokonaisuus. Graafisesti tyylikäs käyttöliittymä vastaa yksinkertaisuudessaan pitkälti puhdasta Androidia, mutta mukaan on liitetty muutamia hyödyllisiä lisäominaisuuksia.

OnePlus 10T:n 4800 milliampeeritunnin akku latautuu peräti 150 watin SUPERVOOC-pikalatauksella. Latausteho edustaa Android-maailman tämän hetken huippuluokkaa ja akku täyttyy tyhjästä täyteen noin 20 minuutissa.

OnePlus lupaa, että akun käyttöiästä on jäljellä vielä ainakin 80 prosenttia vielä 1600 lataussyklin jälkeen, eli noin neljän vuoden käytön jälkeen. Vauhdikkaan latauksen ohella myös puhelimen akkukesto vaikuttaa riittävältä ainakin yhden kokonaisen päivän käyttöä varten.

Ensivaikutelmien perusteella OnePlus 10T on kiinnostava lisä valmistajan valikoimaan. Kyse tulee olemaan kilpailukykyisestä laitteesta erityisesti niiden käyttäjien kannalta, jotka haluavat parasta mahdollista suorituskykyä kalliimpia lippulaivoja edullisemmalla hinnalla. Palaamme vielä OnePlus 10T:n käyttökokemuksiin tarkemman testin muodossa, kunhan puhelinta ehditään ensin käyttää pidempään ja tutustua siihen tarkemmin.

Tärkeimmät tekniset tiedot OnePlus 10T

  • Hinta, muistivaihtoehdot: 8 + 128 gigatavun malli 699 € / 16 + 256 gigatavun malli 799 €
  • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
  • Näyttö: 6,7” (AMOLED, enintään 120 Hz, 2412 x 1080 pikseliä)
  • Kamerat: 50 MP (pääkamera, f1.9, Sony IMX 766), 8 MP (ultralaajakulma, 119,9 asteen kuvakulma), 2 MP (makro)
  • Akku, lataus: 4800 mAh, 150 watin pikalataus
  • Käyttöjärjestelmä: OxygenOS 12 (Android 12)

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat