HSA tekee tuloaan mobiilimaailmaan, ARM, Mediatek ja Imagination lupaavat tukea ensi sukupolvessa

07.10.2015 19:48 | Petrus Laine

AMD:n alulle panema HSA- eli Heterogeneous System Architecture on saamassa lisää tuulta purjeisiinsa lähiaikoina. HSA:n ideana on hyödyntää sekä prosessoria että grafiikkaohjainta ja muita laskentayksiköitä yhdessä saman koodin ajamiseksi nopeammin. AMD:n lisäksi HSA Foundationin perustajajäseniin kuuluvat ARM, Imagination, MediaTek, Qualcomm ja Samsung.

Monet mobiilipuolen järjestelmäpiirien ja arkkitehtuurien suunnittelijoista ovat jo toteuttaneet eri asteisia heterogeenisiä ratkaisuja, mutta täysin HSA 1.0 -yhteensopivia tuotteita on toistaiseksi vain AMD:llä.

ARM on jo ilmoittanut aikeistaan täyttää HSA 1.0 -standardin vaatimukset ilmeisesti seuraavan sukupolven tuotteissaan, mutta tarkempaa aikataulua yhtiö ei ole valitettavasti vielä kertonut. Mediatek myötäilee ARM:n linjaa, ja lupailee seuraavaan sukupolveen HSA-yhteensopivuutta.

Imagination on puolestaan antanut jo oman aikataulunsa julki. Ensimmäiset HSA-yhteensopivat IP-ratkaisut yhtiöltä on luvassa ensi vuoden kuluessa, mikä tarkoittaa valmiita tuotteita todennäköisimmin vuonna 2017, vaikkei vuotta 2016:kaan voi täysin sulkea pois laskuista. Imaginationin HSA-yhteensopiva ratkaisu tottelee tällä hetkellä nimeä Smart Vision IP -alusta. Yhtiö lupaa tuoda HSA-yhteensopivuuden kaikkiin MIPS I- ja P-luokan prosessoriytimiinsä, PowerVR-grafiikkaohjaimiinsa sekä järjestelmäpiirien muuhun rakenteeseen.

AnandTech, HSA Foundation Update: More HSA Hardware Coming Soon