Uusimmat

iPad Air on iPad 3:a edullisempi valmistaa

07.11.2013 13:25 Juha Kokkonen

IHS

Tutkimusyhtiö IHS on purkanut Applen uuden iPad Airin ja määritellyt komponenttien avulla sen valmistuskustannuksia. Laskelmien mukaan uusi Air-malli on edullisempi valmistaa, kuin parin sukupolven takainen iPad 3, sillä Airin valmistuskustanukset ovat 274 – 361 dollaria, kun taasen iPad 3:n tapauksessa vastaava haarukka oli 316 – 409 dollaria. Haarukka muodostuu edullisimman Wi-Fi-mallin ja arvokkaimman Cellular-mallin kustannuksista.

IHS:n tutkimusten mukaan suurimmat muutokset ovat tapahtuneet näytön suhteen. Näyttöasetelma on muuttunut ohuemmaksi ja sen rakenteessa on käytetty vähemmän erillisiä kerroksia. Vanhan näyttöpaneelin paksuus on 2,23 mm, kun taas uusi on ohentunut 1,8 mm:iin. Näytön hinnan kerrotaan kasvaneen selvästi 87 dollarista 133 dollariin (näyttö $90, kosketustekniikka $43). Myös näytön valaistuksessa on tapahtunut muutoksia, sillä ledejä löytyy ainoastaan 36 kappaletta aiemman 87:n sijaan. Syyksi tähän kerrotaan tehokkaammat ja virtapihimmät ledit sekä valoa tasaisesti levittävät optiset kalvot.

Applen uuden A7-järjestelmäpiirin kerrotaan kustantavan 18 dollaria, eli viisi dollaria vähemmän, kuin vanha A5-piiri 18 kuukautta sitten. Qualcommin valmistaman LTE-yhteyden tarvitsemien piirien hinnaksi kerrotaan 32 dollaria ja koska ne tukevat kaikkia taajuuksia, vaikuttaa se alentavasti myös kokonaisvalmistuskustannuksiin. DRAM-muistin hinnaksi arvioidaan noin 10 dollaria ja NAND Flash -tallennustilan hinnaksi 9 – 60 dollaria määrästä riippuen.

IHS:n arvioiden mukaan Applen myyntikate uudelle iPad Air -mallistolle liikkuu noin 45 ja 61 prosentin välimaastossa. Parhaimman katteen yritys repii suurella muistimäärällä varustetuista Cellular -versioista.

AllThingsD, iPad Air Has Spendier Display, Costs Less to Make Than Earlier Models