UUSIMMAT

Qualcomm kiistää Snapdragon 835 -yksinoikeushuhut

02.03.2017 17:15 | | 2

Tämän vuoden järjestelmäpiiriuutuuksista kovinta ennakkopöhinää on aiheuttanut Qualcommin Snapdragon 835. Piiristä on liikkunut paljon huhuja, joiden mukaan Samsungilla olisi aluksi yksinoikeus sen käyttöön tulevassa Galaxy S8 -puhelimessaan. Nyt Qualcomm on kiistänyt nämä tarinat. Totuus selviää Qualcommin tuotehallinnasta vastaavan johtajan Keith Kressinin haastattelusta Pocket-lint -verkkosivuilla.

Kressinin mukaan uutuuspiiriä ei ole luvattu yksinoikeudella tai ensisijaisesti yhtään kenellekään. Vaikka Snapdragon 835 onkin suunniteltu yhteistyössä Samsungin kanssa, ei se anna Samsungille minkäänlaista etuosto-oikeutta piireihin, vaan Qualcomm käsittelee kaikkien valmistajien tilaukset tasa-arvoisesti.

Tuotekehityssykli niin järjestelmäpiirin kuin siihen perustuvien puhelintenkin osalta on venähtänyt aiempaan verrattuna. Snapdragon 820 -järjestelmäpiiriin perustuvia julkistuksia nähtiin jo tammikuussa 2016. Tänä vuonna Samsung esittelee oman S8-puhelimensa vasta maaliskuun lopulla. MWC-tapahtumassa esitelty Sony Xperia ZX Premium käyttää 835-piiriä, mutta puhelin on luvattu kauppoihin vasta kesäkuussa 2017. Yksi vuoden odotetuimmista lippulaivoista LG G6 luottaa edelleen vanhempaan Snapdragon 821 -järjestelmäpiiriin, jonka kanssa valmiit tuotteet saadaan ostavien asiakkaiden ulottuville huomattavasti nopeammin.

Keskustelu

Ei se varmaan yksinoikeus ole, mutta Samsung voi silti saada merkittävästi paremman quotan niitä piirejä, kuin muut pienemmän valmistajat. Esim 4 miljoonaa chippiä kuukaudessa, kun taas Oppo saisi vaan 100000 chippiä kuukaudessa. Tästä tulee se että pienempien valmistajien pitää tehdä enemmän laitteita varastoon, ennenkuin myynti alotetaan. Tätä peliä se on ollut ennenkin highend piirien kanssa ja kaikki valmistajat vaan ei pysty tekemään globaaleja launcheja niin nopeasti kuin toiset. Ja toinen asia on se, että jos ei saa neuvoteltua kunnon supply quotaa, niin kannattaako koko tuotetta enää tehdä. Olisi hyvin toivottavaa että esim Mediatek saisi paremmin sijaa piirivalmistajana, koska qualcomm on määrännyt jo liian kauan markkinoita.

Mistä tällainen tieto, että olisi muka yhdessä suunniteltu Samsungin kanssa tämä piiri? En usko.

Muropaketin uusimmat