Uusimmat

Testi Montblanc Summit Lite -älykello – Hintava ja tyylikäs Wear OS -laite

03.03.2021 20:00 Ilari Hauhia

Suurin osa älykelloista liikkuu noin 100-400 euron hintaluokassa. Montblanc Summit Lite on huomattavasti kalliimpaan makuun, sillä kellolla on hintaa peräti 855 euroa. Kalliimmalla hinnalla saa tyylikkään ulkokuoren, mutta teknisten ominaisuuksien puolesta ero huomattavasti edullisempiin älykelloihin verrattuna ei ole kovin suuri.

Montblanc Summit Lite on tarjolla sekä Muropaketin testilaitteen kaltaisena harmaana että mustana versiona. Kellon korkea hinta hinta näkyy erityisesti sen ulkoisessa laadussa. 43 millimetrisen kellon runko on valmistettu alumiinista, ja ranneke on mustaa kumia. 22 millimetrin ranneke on vaihdettavissa helposti, mikäli kumirannekkeen tilalle haluaa vaihtaa esimerkiksi kankaisen vaihtoehdon.

Ainakin omaan silmään Montblanc Summit Lite on ulkonäkönsä puolesta huomattavasti keskimääräistä älykelloa tyylikkäämpi ja viimeistellympi kokonaisuus. Lisäksi kello tuntuu kädessä mukavalta, eikä se pääse pyörimään ranteessa kumirannekkeen luoman kitkan ansiosta. Montblancin muihin Summit-malleihin verrattuna Lite on hieman sporttisemman oloinen, mutta yhtä lailla kelloa kehtaa käyttää myös formaalimpien asukokonaisuuksien kanssa.

Samaan hintaluokkaan Montblanc Summit Liten kanssa istuvat muun muassa Apple Watch Series 6:n kalleimmat malliversiot sekä Garmin Fenix 6 -urheilukello.

Älykello saapuu tyylikkäässä myyntipakkauksessa, johon kuuluvat itse kellon lisäksi ohjekirja, lataustelakka ja USB-A->USB-C-latausjohto.

Montblanc Summit Liten AMOLED-näytön koko on 1,19 tuumaa, tarkkuuden ollessa 390 x 390 pikseliä. Näytön laatu on moniin muihin älykelloihin verrattuna huomattavan hyvä. Värit toistuvat silmämääräisesti tarkasti ja maksimikirkkaus riittää myös kirkkaalla auringonpaisteella.

Näytön rinnalla on kaksi painiketta sekä pyörivä kruunu. Kruunua pyörittämällä voi selata valikoita, ja näppäimet toimivat hieman sovelluksesta riippuen esimerkiksi valitsemiseen tai takaisinpäin siirtymiseen. Sekä kruunun että näppäimien tuntuma on hyvä ja niiden käyttö onnistuu tarvittaessa myös hanskat kädessä.

Siinä missä Montblanc Summit Lite päihittää monet älykellot ulkoisilla ominaisuuksillaan, eivät varsinaiset tekniset ominaisuudet eroa kovinkaan paljoa edullisemmista kilpailijoista. Vaikka kyse on hurjan hintaisesta älykellosta, on mukana silti hieman vanhentunut Snapdragon Wear 3100 -järjestelmäpiiri uudempien Snapdragon Wear 4100- tai 4100+ -järjestelmäpiirien sijaan. Snapdragon Wear 4100 -sarjan järjestelmäpiirit ovat vielä hieman harvinaisia. Vanhempikin suoritin jaksaa kyllä liikuttaa sovelluksia kohtalaisesti, eikä merkittävää hidastelua ei ole huomattavissa. Silti näin kalliilta älykellolta toivoisi uusinta ja parasta rautaa.

Ohjelmiston puolella Montblanc Summit Lite hyödyntää Googlen kehittämää Wear OS -käyttöjärjestelmää, ja se toimii sekä Android- että iOS-puhelimien kanssa. Puhelimiin tulee kuitenkin ladata Wear OS -sovellus, jolla älykello paritetaan puhelimeen. Yhteys muodostetaan hieman vanhentuneen Bluetooth 4.2 -yhteyden avulla.

Yleisesti Wear OS ei tunnu yhtä hiotulta käyttöjärjestelmältä kuin vaikkapa Samsungin tizenOS tai Applen watchOS. Itse pidän Wear OS:n käyttöliittymää hieman sekavana ja sen selaaminen vaatii mielestäni liian paljon nappuloiden painelua ja näytön swaippailua. Kyse on kuitenkin jossain määrin makuasiasta ja tottumiskysymyksestä.

Wear OS:n ohella älykellon ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa optinen sykemittari, unen seuranta, VO2-mittaus, GPS ja NFC.

Optinen sykemittaus tuntui antavan usein alakanttiin olevia lukemia verrattuna sykevyön tuloksiin, eikä optinen sykemittaus vaikuttanut järin luotettavalta. Yleisesti ottaen optinen sykemittaus ei kuitenkaan koskaan yllä samaan tarkkuuteen kuin varsinainen sykevyö, joten mikäli haluaa hyvin luotettavia syketuloksia, kannattaa aina turvautua sykevyöhön sekä sitä tukeviin urheilukelloihin.

Myös unen seuranta vaikutti epätarkalta. Jos yöllä heräsi esimerkiksi vessakäynnille, saattoi kello väittää käyttäjän päivän alkaneen jo aamuyöstä ja unien jääneen hyvin lyhyiksi. Toisaalta välillä aamupalallakin istunut käyttäjä oli kellon mukaan edelleen nukkumassa. GPS:n antama tulos osoittautui onneksi testissä paikkansa hyvin pitäväksi.

Montblanc Summit Lite kestää myös vettä 5ATM-standardin mukaisesti, mikäli näin kalliin kellon kanssa haluaa tai uskaltaa lähteä uimaan.

Kello osaa seurata useita eri liikuntamuotoja. Käyttäjää miellyttävän seurantasovelluksen voi valita esimerkiksi älykelloon esiasennetun Google Fitin tai Montblancin oman Cardio Coachin väliltä. Lisäksi käyttäjä voi ladata jonkin muun kolmannen osapuolen seurantasovelluksen, sillä käyttöjärjestelmään on mahdollista asentaa kolmansien osapuolien sovelluksia Play Storen kautta. On kuitenkin suositeltavaa valita vain yksi liikuntaohjelma, jotta tiedot löytyisivät aina yhdestä paikasta.

Montblanc Summit Lite tarjoaa oman kattauksensa Montblancin omia kellotauluja sekä daily style -vaihtoehdon, joka arpoo joka päivälle uuden tyylin tarjolla olevasta valikoimasta. Montblancin kellotaulut ovat hienoja ja sopivat kellon tyyliin hyvin. Älykellolle ei ole omaa erillistä hallintaohjelmaa ja esimerkiksi kellotaulujen vaihtaminen onnistuu puhelimen Wear OS -sovelluksesta käsin.

Mukana on myös Montblancin omia sovelluksia. Näistä Body Energy seuraa päivittäistä liikunnan ja unen määrää ja arvioi, kuinka virkeä ja levännyt käyttäjä on. Arviot tuntuvat hieman karkeilta, sillä varsinkin unen seuranta tuntuu arvioivan nukuttua tuntimäärää usein pieleen. Cardio Coach suosittelee käyttäjälle sopivaa liikuntamäärää ja lepoaikoja. Neuvot eivät tunnu olevan aivan yhtä tarkkoja kuin joistain urheilukelloista löytyvät kehittyneemmät treeniohjelmat, mutta ainakin aloitteleva liikkuja voi hyötyä sovelluksen ehdotuksista. Stressisovellus puolestaan seuraa käyttäjän stressitasoja sykkeen avulla.

Montblancin sovelluksia yhdistää yksi ongelma. Tiedot ovat pirstaloituneet useamman eri sovelluksen alle, eikä kokonaiskuvaa ole siksi helppoa tarkastaa. Lisäksi tulosten vertailu aiempiin tuloksiin osoittautui hankalaksi, eikä niitä pysty seuraamaan yhdestä paikasta myöskään puhelimella. Puhelimeen saapuvien ilmoituksien kuittaaminen onnistuu kuitenkin myös älykellosta käsin.

Montblanc Summit Liten akkukesto tuntuu lyhyeltä, kun on tottunut esimerkiksi Muropaketin testissä aiemmin käyneen Honor GS Pro’n pari viikkoa kestävään akkuun. Montblanc Summit Liten 400 milliampeeritunnin akku kestää yhdellä latauksella ja GPS:n ja näytön kohtuullisen aktiivisella käytöllä vain noin päivän. Rajoitettu akkukesto tekee jo ennestään epätarkan unen seurannan hyödyntämisestä entistä vaikeampaa, sillä kello on usein pakko ladata öisin, jotta sen voi ottaa taas seuraavana päivänä ranteeseen. Toki sama ongelma vaivaa myös esimerkiksi useita Applen ja Samsungin älykelloja, joiden akkukestot jäävät pääsääntöisesti noin päivään tai pariin.

Rajallisemmalla käytöllä tai hyödyntämällä virransäästötilaa virtaa voi riittää kahdeksi tai kolmeksi päiväksi. Virransäästötilassa älykello toimii lähinnä tavallisena kellona ilman älyominaisuuksia kuten sykkeenseurantaa tai puhelimesta saapuvia ilmoituksia.

Kellon lataaminen on onneksi kohtuullisen ripeää ja akku täyttyy vajaassa tunnissa. Lataus tapahtuu kellon omasta telakasta, joka yhdistyy virtalähteeseen USB-C-kaapelin avulla.

Kokonaisuudessa Montblanc Summit Litessä on sekä hyviä että huonoja puolia. Älykellon hyvinä puolina Montblanc Summit Lite on yksi parhaan näköisistä markkinoilla olevista älykelloista ja sen omat kellotaulut näyttävät hyviltä.  Täytyy kuitenkin muistaa, että älykello kurittaa lompakkoa hurjalla 855 euron hintalapulla, minkä vuoksi Montblanc Summit Lite lienee hyvästä ulkonäöstään huolimatta houkutteleva älykello vain rajalliselle käyttäjäjoukolle.

Myös näytön laatu on Montblanc Summit Litessä erinomainen. Teknisellä puolella rahalle ei kuitenkaan saa näyttöä lukuun ottamatta erityisen hyvää vastinetta. Montblanc Summit Lite ei korkeasta hinnastaan huolimatta tarjoa edes uusinta järjestelmäpiiriä ja älykellon noin päivän akkukesto on kehno suoritus. Käyttöjärjestelmän hyvyys tai huonous on osaksi mielipidekysymys, mutta itse pidän Googlen Wear OS:ää kehnompana kuin esimerkiksi tizenOS:ää tai watchOS:ää. Myös sykkeen ja unen seurannan tarkkuus jättävät Montblanc Summit Liten tapauksessa toivomisen varaa.

Hyvää

  • Ulkonäkö
  • Kellotaulujen tyylikkyys
  • Näytön laatu

Huonoa

  • Hinta
  • Akkukesto
  • Sykkeen ja unen seurannan tarkkuus

Honor Watch GS Pro tekniset tiedot:

  • Hinta: 855 €
  • Läpimitta: 43 mm
  • Näyttö: 1,2” AMOLED-värinäyttö, resoluutio: 390 x 390 pikseliä
  • Muisti: 1 Gt keskusmuisti, 8 Gt tallennustila
  • Akku: 400 mAh (akunkesto noin yksi päivä)
  • Käyttöjärjestelmän yhteensopivuus: Android 6.0 tai uudempi, iOS 12.0 tai uudempi
  • Sykkeenmittaus: optinen sykesensori
  • Veden- ja iskunkestävyys: 5ATM (jopa 50 metriin asti)
  • Lataus: Magneettinen latausalusta
  • Sensorit: kiihtyvyys, gyroskooppi, geomagneettinen sensori, optinen sykesensori, ympäristön valontunnistin, ilmanpaine
  • Materiaalit: alumiini (runko), kumi (ranneke)
  • Yhteydet: Bluetooth 4.2, Wi-Fi (802.11b/g/n 2.4GHz), GPS, NFC payment

Muokattu 17.3.2021 klo 14.55: Täsmennetty latausjohdon USB-liitännät.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat