Nvidia aikoo ostaa ARM Holdingsin – viranomaisilla voi olla vielä sanansa sanottavana

14.09.2020 16:25 | Muropaketin toimitus

Aiemmin tänä vuonna huhuiltiin, että Nvidia olisi aikeissa ostaa ARM-suorittimia suunnittelevan ja teknologioitansa valmistajille lisensoivan ARM Holdingsin. Nyt näyttää siltä, että kauppa olisi toteutumassa.

Financial Timesin tietojen mukaan Nvidia on ostamassa ARM:in SoftBankilta noin 33,7 miljardin euron hintaan. SoftBankin haluja myydä ARM Holdings selittänee osaltaan sen taloudelliset vaikeudet, jotka juontavat ainakin koronapandemiaan. SoftBank maksoi ARM:sta itse noin 27 miljardia euroa vuonna 2016.

Mikäli kaikki sujuu ilman yllätyksiä, virallisesti kaupasta tiedotetaan näinä päivinä. Esteeksi saattaa kuitenkin nousta viranomaisten suhtautuminen kauppoihin.

CSS Insightin analyytikko Geoff Blaber kommentoikin, että kaupan toteutuminen olisi pitkällä tähtäimellä ”erittäin vahingollista” sekä ARM:lle itselleen että sen asiakkaille, joihin kuuluu muun muassa Apple sekä monet älypuhelinvalmistajat. Toisaalta Blaber oli viime kuussa epäilevällä kannalla siitä, kannattaako Nvidian kuitenkaan maksaa näin paljon vallasta ARM-ekosysteemissä – hänen mielestään Nvidia voisi toimia ARM:in asiakkaana ja lisensoida heiltä teknologiaa.

Nvidia käy joka tapauksessa parhaillaan neuvotteluja ainakin brittihallinnon kanssa kaupan etenemiseksi. Näytönohjainjätti on luvannut pitää ARM:in pääkonttorin Cambridgessa, ja jatkaa siellä suurinta osaa suunnittelutyöstä. Nvidia on myös luvannut rakentaa Cambridgeen tekoälykeskuksen, johon sijoitettaisiin ARM:in ja Nvidian teknologioilla varustettu supertietokone.

Nvidia maksaisi kauppahinnasta SoftBankille noin 10 miljardia euroa rahana ja loput Nvidian osakkeina. SoftBankista tulisi näin  Nvidian osa-omistaja arviolta alle 10 prosentin siivulla.