Uusimmat

Parikokeilu: Honor Sport AM61- ja Jaybird Tarah – Langattomat in-ear-urheilukuulokkeet mukana menossa järkihintaan 

11.10.2019 10:00 Kai Taipale

Syksyllä on hyvä hakeutua vaikkapa lenkkipolulle tai muuten vaan reippailemaan. Liikkuessa on ilo kuunnella jotain, on se sitten musiikkia, äänikirjoja tai vaikkapa podcasteja. Tämä onnistuu mukavimmin langattomilla kuulokkeilla. Muropaketti otti kokeiltavaksi pari kevyttä ja urheilukäyttöön suunnattua langatonta in-ear-nappikuuloketta.  

Kuulokkeita löytyy nykyisin lähes kaikkiin mahdollisiin käyttötarpeisiin. Korvan päälle asettuvat toimivat parhaiten kun kuunnellessa ollaan paikallaan tai kun liikunta on hyvin maltillista. Mutta kun vauhti kasvaa, toimivat nappikuulokkeet paremmin. Ne pysyvät varmemmin päässä, eikä painokaan tunnu liialliselta.

Nappikuulokkeiden käyttömukavuus kohentuu, kun pääsee eroon äänilähteeseen kytkettävästä kaapelista. Kevyet napit voivatkin olla Apple AirPodsien tai Samsung Galaxy Buds -kuulokkeiden kaltaiset täysin langattomat mallit, joissa ei siis ole mitään kaapelia. Ne kuitenkin vaativat ahkerassa käytössä tiheämpää latausta omasta säilytyskotelostaan. Ja pois korvista otettuina niille voi välillä olla hankala löytää sopivaa säilytyspaikkaa, ellei kotelo satu olemaan mukana.

Nyt testattu kaksikko edustaa hyvää kompromissia käytettävyyden ja mukana kulkevuuden välillä. Napit yhdistyvät toisiinsa kaapelilla, jossa sijaitsee niin hallintapainikkeet kuin akkukin. Kun kuulokkeita ei käytetä, ne voi siirtää roikkumaan kaulalle. Kokoa on juuri sen verran, ettei niitä hukkaa liian helposti, vaikka kuulokkeet sijoitettaisiin taskuun.

Testikaksikko on kirjoitushetkellä hieman eri hintaluokissa. Honor Sport AM61 -kuulokkeet ovat katuhinnaltaan noin 50 euroa. Jaybird Tarah on selvästi hintavampi vajaan satasen luokassa.

Kumpikin malli on suunniteltu toimimaan myös sporttisemmassa menossa. Mihinkään äärimmäiseen rääkkiin kuulokkeita ei kokeilun aikana viety, mutta kumpikin kuulokesetti testattiin niin juoksukäytössä, kävelyssä kuin pyöräillessä. Molemmat testikappaleet ehdittiin parittamaan myös useammankin Android-puhelimen kanssa (Samsungit Galaxy S9+ ja Galaxy S10+, OnePlus 7 Pro sekä Huawei P30 Pro).

Tässä Muropaketin kokeilussa käydään läpi kuulokkeiden käyttömukavuus, äänenlaatu ja yleinen olemus.

Honor Sport AM61

Huawein Honor-tuotemerkin alle sijoitetut in-ear-kuulokkeet ovat kevyet. Tämä tarkoittaa samalla käyttömukavuutta, sillä myös nappien välinen kaapeli on mukavan joustava. Kaapelin käyttömittaa pystyy säätämään niskasta löytyvän lenkin avulla. Sen avulla kiristettävissä helposti oikean mittaiseksi, jonka jälkeen kaapeli ei hierrä tai häiritse.

Kaapelin kummaltakin puolelta löytyy symmetrinen paksunnus, mutta kaikki toiminnot on keskitetty vasemman korvan puolelle. Hallintayksikössä on käytössä tavanomaisen virtapainikkeen lisäksi aina tarpeelliset äänenvoimakkuussäätimet ja vielä merkkivaloledi.

Myös Honor Sport AM61 -kuulokkeiden latausliitin on sijoitettu hallintapainikkeiden kanssa samaan paksunnokseen. Hallintayksikkö paljastaa koruttomasti kuulokkeiden edustavan alhaisempaa hintaluokkaa. Käytetty muovi on kovaa, saumat erottuvia ja painiketuntuma on hieman epämääräinen. Muoviosien rakenne ei valitettavasti herätä sen suurempaa luottamusta, ja latausluukku pysyy huonosti kiinni. Virran katkaiseminen vaatii turhan pitkän painalluksen.

Myös latausliitännän luukku on ärsyttävän jäykkä kääntää pois tieltä. Aivan halvimpaan hintaluokkaan sijoittuvissa kuulokkeissa microUSB-liitännän voi juuri ja juuri sietää, mutta USB-C-liitäntä olisi kyllä näissä ainoa oikea ja selvästi nykyaikaisempi ratkaisu.

Honor Sport AM61 -kuulokkeiden perusvarustukseen kuuluu neljät erikokoiset tulpat. Runsaasta valikoimasta huolimatta yksikään ei ollut omaan korvaani aivan täydellinen. M-koko osoittautui aivan hitusen liian pieneksi, jolloin kuuloke pyrki hiljalleen nousemaan pois korvasta.

Istuvuus parani vaihtamalla L-kokoiseen tulppaan. Tämän haittapuoli taas on se, että istuvuus on aavistuksen turhan napakka. Se yhdistettynä kovanpuoleiseen pehmusteeseen, tarkoittaa sitä että jokainen askeleen aiheuttama tärähdys kuuluu korvassa – ei erityisen häiritsevästi, mutta havaittavasti.

Lenkkikäytössä joutui napakasta istuvuudesta ajoittain hieman korjaamaan asentoa. Noin parin kilometrin välein rauhallisellakin juoksutahdilla nappeja sai kääntää takaisin korvakäytävää kohti. Askeläänet kuuluvat selvästi.

Honor on onnistunut ulkopuolisten äänien eristävyydessä aika sopivasti. Kuulokkeita käytettäessä pystyy ympäristön äänistä kuulemaan kaikki paitsi aivan hiljaisimmat.

Kuulokkeiden parasta antia on kuitenkin tärkein ominaisuus eli äänenlaatu. Kuulokkeiden ääni on sävyltään miellyttävän selkeä.

Parhaimmillaan Honor Sport AM61 -kuulokkeet ovat puheohjelmien kuuntelussa. Musiikin kuuntelussa häiritsee bassojen puuttuminen, sillä matalimmat äänet puuttuvat käytännössä tyystin. Korvakuulolta käytännössä jo alle 150 hertsin äänet tuntuvat jäävän niukoiksi. Tilannetta pystyy kuitenkin hieman muokkaamaan, mikäli käytettävästä äänilähteestä löytyy taajuuskorjain. Äänessä ei kuitenkaan ole kireyttä, tai mitään selkeästi häiritsevää piirrettä.

Kuulokkeet saa kätevästi roikkumaan kaulalla, sillä kuulokkeet napsahtavat magneetin avulla tukevasti toisiinsa. Suuri harmi kuitenkin on se, ettei toisto lopu samalla. Tämä toiminnallisuus löytyy monista Bluetooth-kuulokkeista, ja sen puuttuminen on selkeä miinus. Mukana on myös käyttökelpoinen kotelo, kilpailija ei tarjoa edes pussukkaa.

Akkukesto osoittautui käytössä oikein riittäväksi. Yhdellä latauksella sai vähintään kymmenen tunniksi käyttöaikaa. Tämänkin jälkeen käyttöaikaa oli vielä kymmenen prosenttia jäljellä, mutta käyttö muuttuu siinä vaiheessa rasittavaksi, sillä Honor Sport AM61 toistelee tuolloin “Battery low” -herjaa hyvin lyhyin väliajoin.

Käytännön suoritus ylitti reippaasti valmistajan lupaaman kuuden tunnin keston.

Jaybird Tarah

Jaybird Tarah edustaa valmistajansa valikoiman edullisempaa päätä, mutta on silti olemukseltaan silkkaa sporttia. Kaapeli on paksuhko ja hieman jäykkä. Tämä aiheuttaakin välittömästi moitteen. Nihkeä kaapeli ei liu’u vaan takertuu niin ihoon kuin vaatteisiin. Erityisen hankalalta käyttäminen vaatteiden kanssa, joissa niskaan tulee kaulus.

Vaikka kaapelista löytyy mahdollisuus säätää se itselle oikean pituiseksi, jo säätölenkin osuminen aiheuttaa takertumisen tunnetta. Kuulokkeiden käyttö kuluttaa pintaa hieman, muttei tee siitä riittävän liukasta.

Kaapelit kuitenkin tuntuvat samalla erittäin tukevilta ja kulutusta kestäviltä. Lattamallinen kaapeli ei myöskään sotkeudu, vaan pysyy hyvin aina käyttökunnossa, vaikka kuulokkeet olisi heitetty muiden kamojen joukkoon treenikassiin.

Kuulokkeita yhdistettäessä ilmeni yllätys, oletusäänenvoimakkuus oli aivan tolkuttoman kovalla. Kuuntelu kannattaa siis aloittaa varovasti. Valmistajalle voi kuitenkin antaa myös kehuja, sillä Jaybird selvästi kehittää tuotteitaan. Heti käyttöönotossa tarjolle tuli uusi firmware-päivitys.

Äänenvoimakkuutta on kuitenkin helppo säätää. Kaapelissa sijaitsevan hallintayksikön painikkeet on merkitty selkeästi isoilla ja selkeillä kohoumilla.

Käyttömukavuutta verottavat pari Jaybird Tarah’in pari pientä ominaisuutta. Ensinnäkin virran kytkeminen vaatii pitkähkön painalluksen. Hyvää toki on, ettei kuulokkeet mene vahingossa päälle, mutta päällekytkeminen vaatii aina hieman liikaa tarkkaavaisuutta. Ominaisuuden kiusallisuutta korostaa kuulokkeiden merkkivalo-led, joka on himmeä ja sijaitsee syvällä hallintamokkulassa.

Lataaminen hoituu erillisen sovittimen avulla. Kuulokkeet napsahtavat lataussovittimeen napakasti ja pysyvät siinä tukevasti. Ratkaisun huono puoli on se, että reissukäytössä latauskaapeli on otettava mukaan, kun Honorin tapauksessa riittää, että jostain löytyy sopiva USB-kaapeli.

Kiusallisuuksista harmillisin on se, ettei kuulokkeissa ole Honorin tapaan magneetteja, jolla kuulokkeet saisi turvallisemmin kaulalle roikkumaan, kun ne eivät ole käytössä. Kuulokkeilla on IPX7-luokitus, jollaista ei kilpailijalla ole.

Istuvuus korvaan on ainakin omaan korvaan yksinkertaisesti hyvä. Kuulokkeet asettuvat korvakäytävään ilman turhaa kääntelyä tai vääntelyä, ja myös pysyvät paikoillaan, vaikka johdosta kevyesti nykisikin. Tahmea kaapeli saa kuitenkin liikkuessa aikaan nykäisyjä, jotka saavat tulpat liikkumaan.

Hyvän ja tukevan istuvuuden kääntöpuolena kuulokkeet myös välittävät kaikenlaisia ulkopuolisia ääniä turhankin selvästi. Askeleet suorastaan kaikuvat korviin, samoin kuin nielaisut tai leuan liikkeet. Myös johdon osuminen vaatteisiin välittyy korviin asti. Pienemmillä korvasovitteilla ilmiö lievenisi, mutta samalla istuvuus huononisi merkittävästi.

Kuulokkeiden käyttöä tuetaan erinomaisen monipuolisella mobiilisovelluksella, joka on Jaybirdin yksi ehdottomista valteista. Sen avulla saa niin vinkkejä istuvuuden virittelyyn, apua kuulokkeiden kytkemiseen ja erityisesti mahdollisuuden äänensävyn muokkaamiseen.

Jaybird Tarah -kuulokkeiden ääni on erittäin monipuolisesti muokattavissa sovelluksella. Perusääni ilman muokkauksia on kyllä selkeä ja rasittamaton, mutta liikkuessa myös hieman tasapaksu, jopa hieman eloton. Täysin hiljaisessa tilassa tämä vielä toimii, mutta taustamelun kasvaessa kaipaa lisää sävykkyyttä. Tässä kuvaan astuukin Jaybird-sovellus.

Sovelluksen avulla on nopeasti valittavissa erilaisia profiileja, joilla voi kuulokkeiden sävy muuttuu käyttötarkoitukseen soveltuvammaksi, vaikkapa vapaa-aikaan ja tiukkaan treenisessioon. Tarjolla myös muiden käyttäjien luomia vaihtoehtoja ja uusia profiileja voi luoda tai olemassaolevia muokata omaan makuun sopivammaksi. Niiden myötä Jaybird Tarah kuulostaa aina hieman erilaiselta, mutta samalla tilanteeseen mukautuvalta.

Jaybird Tarah’in akkukesto osoittautui käytössä riittäväksi, sillä yhdellä latauksella pystyi kuuntelemaan vähintään kahdeksan tuntia yhtäjaksoisesti. Tuossa vaiheessa sovellus alkaa jo hienovaraisesti muistutella latauksen akuutista tarpeesta. Myös Jaybird ylitti Honorin tapaan valmistajan ilmoittaman kuuden tunnin akkukeston selvästi. Tästä voi päätellä että oma kuunteluvoimakkuuteni lienee ollut kohtuullinen ja Bluetooth-yhteys hyvällä tasolla kumpaakin testattaessa.

Yhteenveto

Mikäli kuulokekaksikosta pitäisi valita käyttöön vain toinen, niin satunnaiseen lenkkikäyttöön ja arkikäyttöön ykkösvalinta olisi edullisempi Honor Sport AM61. Sitä voi pitää kaksikosta yleiskäyttöisempänä, vaikkakaan erityisen pitkää elinikää ei huonosti toteutetun latausluukun kaltaiset ratkaisut lupaa. Kuulokkeet toisiinsa napsauttava magneetti lisää kuitenkin käyttömukavuutta.

Syyslenkeille ja todella ahkeraan urheilukäyttöön soveltuu ehdottomasti paremmin Jaybird Tarah, jonka ratkaisut huokuvat laatua IPX7-luokitusta myöten laatua ja pitkäkestoisuutta. Kaikki osat tuntuvat hyvin viimeistellyiltä, mikä toki näkyy myös hintalapussa.

Monet käyttäjät osaavat varmasti arvostaa myös monipuolista hallintasovellusta, jolla ääntä voi vaivattomasti muokata eri käyttötilanteisiin sopivaksi. Käyttömukavuutta laskevia puolia on kuitenkin muutamia. Tahmea kaapeli on tietyissä käyttötilanteissa epämiellyttävä ja kuulokeosat toisensa yhdessä pitävä magneetti puuttuu, joten yleiskäyttöisyys kärsii. Latausratkaisukin vaatii käyttäjältä turhan paljon huomiota.

Honor Sport AM61

Hyvää

  • Monikäyttöisyys
  • Kohtuullinen hinta
  • Akkukesto

Huonoa

  • Heppoinen rakenne
  • Ei osaa hallita toistoa magneettikiinnityksellä

Tekniset tiedot Honor Sport AM61

  • Hintaluokka: 70 €
  • Värit: musta, punainen
  • Akku: 110 mAh
  • Liitäntä: Micro-USB
  • Ilmoitettu toistoaika: 6 h
  • Taajuusvaste, impedanssi: 20 Hz – 20 KHz, 16 ohm
  • Kaiutinelementin halkaisija: 9,2 mm
  • Herkkyys: 96 ± 3 dB / – 15 dBV
  • Yhteydet: Bluetooth
  • Kaapelin pituus, kuulokkeiden paino (käyttökunnossa): 660 mm, 20 g

 

Jaybird Tarah

Hyvää

  • Hyvin ja laadukkaasti toteutettu rakenne
  • Muokattavuus puhelimella erinomaisen sovelluksen myötä
  • Paremmin omaan makuun muokattava ääni

Huonoa

  • Latausratkaisu
  • Tahmea kaapeli (joka ei kuitenkaan helposti mene solmuun)
  • Ei magneettikiinnitystä

Tekniset tiedot Jaybird Tarah

  • Hintaluokka: 100 €
  • Akku: 50 mAh
  • Liitäntä: Pogo-lataus (USB-kaapelilla)
  • Ilmoitettu toistoaika: 6 h
  • Taajuusvaste, impedanssi: 20Hz – 20kHz, 16 ohm
  • Herkkyys: 99 +/- 3dB
  • Kaiutinelementin halkaisija: 6 mm
  • Yhteydet: Bluetooth 5.0
  • Kaapelin pituus, kuulokkeiden paino (käyttökunnossa): 528 mm, 17 g

Muokattu 14.10. klo 08.58: Lisätty puuttuneet hintaluokat ja täydennetty kesken katkennut lause Jaybirdin arviossa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat