Uusimmat

Pikakokeilu Canon Selphy Square QX10 -mobiilitulostin – Näyttäviä pikkukuvia taskukokoisella laitteella

19.01.2022 20:00 Kai Taipale

Aika ajoin olisi kiva saada nopeasti kuva muussakin kuin digimuodossa. Yksi ratkaisu on taskukokoinen tulostin Canon Selphy Square QX10:n tapaan. Kokeilimme miten helppoa sellaista on käyttää, ja miellyttääkö todella kompaktin laitteen tulostusjälki.

Valtaosa kuvista katsellaan nykyisin erilaisten näyttöjen välityksellä, mutta tulostettu kuva puolustaa heittämällä paikkaansa. Kameroistaan ja tulostimistaan hyvin tunnettu Canon kertoo Muropaketin pikakokeiluun otetun laitteen tulostavan, keräävän ja jakavan ikimuistoiset hetket luovasti ilman johtoja, kaapeleita tai sotkuja. Tämä kuulostaa kieltämättä hyvältä.

Canon Selphy Square QX10 -tulostimen suositushinta on 150 euroa, ja 20 tulosteen materiaali (XS-20L) maksaa paikasta riippuen hieman yli tai alle 20 euroa.

Tulostinta on tarjolla neljässä eri värissä: musta, valkoinen, vihreä ja pinkki.

Myyntipakkauksessa on tulostin, USB-kaapeli ja käyttöohje. Tulostustarvikkeita on myyntipakkauksessa testilaitteesta poiketen vain muutaman näytekuvan tarpeisiin.

Erikseen ostettavissa tulostusmateriaalipakkauksissa on väriainetta ja tulostuspapereita tiettyyn kuvamäärään sopivan määrä. Molemmat tarvikkeet voi siis vaihtaa samalla kertaa. 20 kuvan materiaalien katuhinta liikkuu 20 euron kummallakin puolella, joten yhden tulosteen hinnaksi tulee noin euro.

Paketista purettu tulostin on mukavan yksinkertaisen oloinen, siinä on vain yksi painike, microUSB-liitäntä, pari merkkivaloa ja kaksi luukkua. Jälkimmäisten kautta syötetään tulostusmateriaalit eli värikasetti ja tulostuspaperi, merkkivalot kertoo latauksen ja toiminnan tilasta, USB-liitännästä ladataan akku ja painikkeella kytketään virta päälle ja pois.

Tulostimen ulkomitat ovat maltilliset 102,2 x 143,3 x 31,0 millimetriä. Painoa on sen sijaan hieman enemmän, sillä vaaka värähtää 445 gramman kohdalle.

Ennen käyttöä on syytä ladata laitteen akku. Käytännössä yhden 20 tulosteen materiaalipakkauksen pystyy helposti tulostamaan yhdellä latauksella. Erillistä latauslaitetta ei myyntipakkauksessa ole, joten on tukeuduttava kodista löytyviin latureihin. Harmillisesti laitteessa on käytössä microUSB, mikä alkaa mobiilimaailmassa edustamaan katoavaa kansanperinnettä.

Tulostus hoidetaan aina mobiililaitteella, ja tulostinta ei voi kytkeä USB-liitännällä esimerkiksi PC-tietokoneeseen. Ensimmäiseksi on siis asennettava Selphy Photo Layout-sovellus, jolla suoritetaan laitteen ja tulostimen liittäminen toisiinsa. Tiedonsiirtoon käytetään WiFi-yhteyttä. Käyttöönotossa luukun alta löytyvä QR-koodi ei toiminut, mutta yhdistäminen luukusta löytyvillä koodeilla onnistui ongelmitta. Kokeilu toisella puhelimella oli menestyksekkäämpi, ja QR-koodin kautta yhdistäminen onnistui muitta mutkitta.

Selphy Photo Layout -sovellus on siis tulostimen käyttöliittymä. Sen avulla valitaan tulostettavat kuva tai kuvakoosteen kuvat, kuvan muoto ja mahdolliset reunukset sekä tehosteet. Itse antaisin kuvien puhua puolestaan, joten tältä osin tehosteet tuntuvat hieman tarpeettomilta, mutta näillekin löytyy varmasti ystävänsä.

Jos kuvia valitsee tulostettavaksi useita, saa varautua useammankin kymmenen sekunnin odotusaikaan. Kun valitsee kerralla useita kuvia, muutokset esimerkiksi kuvan asemoinnissa vaikuttavat kaikkiin valittuihin.

Turvallisinta onkin siis hoitaa tulostaminen kuva kerrallaan. Joskin tähän sovellus on aavistuksen kankea, sillä se palaa aina alkuvalikkoon, ei esimerkiksi kuvien valintaan vaikkapa käytetystä pilvipalvelusta. Jälkimmäisiä löytyi sovelluksen kautta Canonin oma ImageGateway, Google Photos sekä Instagram. Mobiililaitteeseen tallennetut kuvat hoituvat toki nekin suoraan sovelluksesta. Omassa käytössä on ahkerasti OneDrive, mitä ei sovellus tunnistanut – tältä osin kuvien siirtely ei ollut aivan suoraviivaisesti mahdollista.

Tulostimessa käytetään sublimaatiotekniikkaa, eli laite koostaa lopulliset värit kolmen värin ja lämmön avulla (keltainen, syaani, magenta). Ne tulostetaan väri kerrallaan ja paperi tavallaan käy aina yhden kerroksen jälkeen kurkkaamassa ulos tulostimesta. Kun kaikki kolme väriä on tulostettu, saa kuva vielä päälleen pintakerroksen. Tulostukseen kuluu kellottamalla noin 45 sekuntia. Tulostin vilkuttelee valoaan tulostamisen päätyttyä, kunnes tulosteen poistaa.

Tulostetuissa kuvissa ei ole mitään suurempaa valittamista. Tulosteena kuvat eivät ole aivan yhtä värikylläisiä kuin ruudulla, mutta värimaailma on miellyttävän hillitty ja luonteva. Ehkä kontrastikin voisi olla ajoittain hieman enemmän, sillä musta ei ole aivan syvintä mahdollista. Kuvat kuitenkin tulostuvat 287 pikselin tuumatarkkuudella, joten niitä voi pitää miellyttävänkin tarkkoina. Valmiita tulosteita on siis mukava katsella, mikä on ehdottomasti tämän laitteen vahvuus.

Neliönmuotoisin tulostusmateriaalin koko on 68 x 68 millimetriä. Kuva ei täytä tulostetta kokonaan, joten reunoille voi vaikka kirjoittaa terveisensä. Tulosteiden myös luvataan kestävän sata vuotta, joten tässä mielessä ne vastaavat perinteisiä valokuvia tai tulostimella printattuja valokuvia. Materiaali on myös vettä hylkivää, joten pienet pisarat eivät tee heti tuhojaan. Tulosteet ovat samalla myös tarroja, mikä lisää niiden monikäyttöisyyttä.

Laitteen suurin ongelma on sen hinta.

Canon Selphy Square QX10 maksaa saman kuin kohtuullisen laadukas valokuvatulostin, ja euron tulostuskustannukset ovat kuvaa kohden kovat. Markkinoilta löytyy myös huomattavasti edullisempia Zink-tekniikkaan perustuvia tulostimia, jotka maksavat noin puolet testitulostimen hinnasta, mutta niidenkin materiaalit ovat Canonin kanssa samassa hintaluokassa. Edullisimpien laitteiden tulostuslaatu ei tosin pärjää Canon Selphy Square QX10:n jäljelle.

Selvää siis on, ettei tätä laitetta ole tarkoitettu mihinkään kaikkien kuvien massatulostukseen, vaan sillä pääsee tuottamaan sopivasta hetkestä mukaan tarttuvan muiston. Sen Canon tekee omalla ja sopivan hillityllä tyylillä. Ja laitteen käyttäminen on myös oman ohjelmanumeronsa, joka herättää ainakin tekniikkaa tuntemattomissa ihastusta ja mielenkiintoa. Akkukäyttöisenä tämä myös onnistuu lähes missä vain.

Hyvää

  • Todella kompakti tulostin kulkee vaikka repussa
  • Kuvanlaatu miellyttää
  • Riittävän nopea

Huonoa

  • Tulosteiden hinta
  • Sovelluksen tehosteiden tyyli ei ehkä kaikkien mieleen
  • Vain mobiililaitteiden käyttöön
  • Vanhahtava microUSB-liitin, ei latauslaitetta

Tärkeimmät tekniset tiedot Canon Selphy Square QX10

  • Hinta: 150 €
  • Tulostusmateriaalin hinta: 19 € (20 kpl)
  • Tulostustekniikka, tarkkuus: sublimaatiotulostus (värit: keltainen, syaani, magenta, 256 sävyä / väri), 287 DPI
  • Tulosteen koko, tulostusalue: 72 x 85 mm, 68 x 68 mm
  • Tulostusnopeus: 43 s / kuva
  • Mitat, paino: 102,2 x 143,3 x 31 mm, 445 g
  • Muuta: SELPHY Photo Layout -sovellus, tuettuna iOS- ja Android-laitteet (WiFi-yhteydellä)

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat