Uusimmat

Pikatestissä HTC Desire Z

12.01.2011 17:01 Juha Kokkonen

TaskuMuron on tarkoitus julkaista tästä kuusta (Tammikuu 2011) lähtien yksi perinteistä tuoteartikkelia lyhyempi mobiililaitteen pikakatsaus joka kuukausi. Tämä pikatesti on ensimmäinen julkaisu tuossa sarjassa. Android-puhelimien markkinat alkavat jo pursuilla vaihtoehdoista, mutta edelleen fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustetut mallit edustavat selvää vähemmistöä.

Iloinen lisä tähän vähemmistöön on syyskuun puolivälissä julkaistu HTC Desire Z, joka yhdistää fyysisen näppäimistön monipuolisiin ominaisuuksiin ja HTC:n pidettyyn Sense UI -käyttöliittymään. Saimmekin Desire Z:n muutamaksi viikoksi testiin ja tutustuimme sen saloihin. Edullisimmillaan Desire Z:n saa testin julkaisuhetkellä Suomesta noin 520 euron hintaan.

HTC Desire Z toimitetaan HTC:lle tyypilliseen tapaan kovassa valkoisessa rasiassa, jonka pinnassa on puhelimen värikuvan ohella käsin tehtyjen tussipiirustuksien näköisiä koristeprinttauksia. Pakkauksen sisältä löytyy puhelin, akku, muistikortti, verkkolaturi, microUSB-kaapeli, nappikuulokkeet sekä nippu ohjeita ja takuulappuja.

Ensivaikutelma Desire Z:sta on laadukas ja painava. Tämä ei ole ihme, sillä kuorissa on käytetty metallia, lasia ja soft touch -pinnoitettua muovia ja koko komeus painaa tukevat 180 grammaa. Paino ei kuitenkaan ole ongelma, sillä kunhan Desire Z:n kanssa tulee tutuiksi, se unohtuu käytössä lähes kokonaan. Materiaalien ohella myös rakenteeltaan Desire Z on erittäin laadukkaan ja tukevan tuntuinen. Kuoret tai runko eivät nitise tai vääntyile ja saumat ovat moitteettomat.

Desire Z:n SLCD-monikosketusnäytön koko on 3,7 tuumaa ja se tarjoaa 480×800 pikselin tarkkuuden. Ulkomitoiksi HTC ilmoittaa 119 x 60,4 x 14,2 mm. Nopeimmat langattomat tiedonsiirtotavat ovat HSDPA 14.,4 Mbit/s, HSUPA 5.76 Mbit/s ja WLAN 802.11 b/g/n DLNA-tuella. 3G-verkko on tuettuna kahdella taajuudella (900 ja 2100 MHz) ja GSM neljällä taajuudella (850, 900, 1800 ja 1900 MHz).

Automaattitarkenteinen LED-salamalla varustettu kamera ottaa viiden megapikselin kuvia sekä tallentaa videokuvaa 720p-tarkkuudella. Suorittimena toimii 800 MHz Qualcomm MSM7230 -piiri ja sen kaverina suorituskyvystä takaavat 512 Mt RAM-muistia ja 1,5 Gt ROM-muistia. Muita tärkeitä teknisiä ominaisuuksia ovat A-GPS-vastaanotin, kiihtyvyysanturi, digitaalinen kompassi, 3,5 mm ääniliitäntä, microSD-muistikorttipaikka, 8 Gt muistikortti, Bluetooth 2.1 EDR- ja A2DP-tuella sekä FM RDS-radio. Valmiusaikaa luvataan 3G-verkossa jopa 430 tuntia tai vaihtoehtoisesti puheaikaa jopa 400 minuuttia. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.2 HTC:n Sense -käyttöliittymällä.

Desire Z:n 3,7 tuuman kapasitiivisen kosketusnäytön terävyys, kuvanlaatu ja värintoisto on erittäin hyvällä tasolla, vaikkakaan se ei aivan yllä AMOLED-näyttöjen loistokkuuteen. Myöskään näytön kosketuksentunnistuksesta ei löydy pahaa sanottavaa. Näyttöä ympäröi musta lasireunus, jota puolestaan kehystää harjatusta alumiinista tehty kehys. Etukuoren alareuna sekä takakuoren ulkoreunat ovat kädessä mukavan tuntuista ja pitävää ”soft touch” -pinnoitettua muovia. Desire Z on painojakaumaltaan tasapainoinen, joten se pysyy hyppysissä ilman tippumisvaaraa.

Näytön alapuolella ensimmäiseksi katseen kiinnittää suurehko kiiltävän musta pyöreäkulmainen neliö, joka on koristeltu kromireunoin. Kyseessä on trackpad, eli optinen suuntaohjain, jota pyyhkäisemällä käyttäjä voi selata kotiruutujen ja valikoiden sisältöä. Trackpad toimii myös valintapainikkeena.

Näyttöä kiertävän mustan lasin alareunassa ovat puolestaan neljä valkoiseksi taustavalaistua toimintopainiketta, jotka toimivat kapasitiivisella kosketuksen tunnistuksella. Vasemmalta oikealle lueteltuna edustettuna ovat kotinäppäin, valikkonäppäin, paluunäppäin ja hakunäppäin. Kaistale, jolla näppäimet sijaitsevat, on varsin kapea, ja tämä heikentää hieman käytettävyyttä. Kosketusnäppäimet eivät myöskään tarjoa fyysistä vastetta, joka ei ole kaikkien käyttäjien mieleen. Varsinkin suuremmalla peukalolla tulee helposti survaistua vahingossa näytön puolelle.

Näytön yläpuolella sijaitsee HTC:n logo sekä tiheä hopeinen metalliritilä, joka sijoittuu lasin ja alumiinisen kehyksen saumakohtaan muotoiltuun levennykseen. Ritilän taakse on sijoitettu kuulokekaiutin sekä merkkivalo, joka palaa tai vilkkuu vihreänä tai oranssina eri toimintojen yhteydessä. Valoa vasten on havaittavissa kuulokkeen vasemmalla puolella lähes piilossa sijaitsevat valoisuus- ja etäisyysanturit.

Desire Z:n vasemmasta kyljestä löytyy pitkänmallinen äänenvoimakkuusnäppäin sekä microUSB-liitäntä. Pitkä, hoikka ja tasainen äänenvoimakkuuspainike on tyylikkään näköinen, mutta sen tuntuma on valitettavasti hieman epämääräinen. USB-liitäntää käytetään sekä lataamiseen että datasiirtoon.

Oikea kylki on varsin tyhjä – näkyvillä on ainoastaan kaksivaiheinen kameranäppäin sekä takakuoren puolella sijaitseva akun kannen vapautusvipu. Kapeaksi muotoiltu kameranäppäin on selvästi muun pinnan yläpuolella ja sen tuntuma on hyvä.

Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu virtanäppäin ja 3,5 mm ääniliitäntä. Virtanäppäimen tuntuma on lyhyt ja napakka, joka on tervetullutta, sillä sitä käytetään myös näytön lukituksen avaamiseen. Valitettavasti virta- ja lukitusnäppäimen sijainti laitteen päädyssä ei ole luonnollisen otteen kannalta optimaalinen, vaan käytännöllisempi paikka olisi esimerkiksi oikeassa kyljessä oikean käden peukalon tienoilla.

Yksi Desire Z:n tärkeimmistä ominaisuuksista on fyysinen QWERTY-näppäimistö, joka kääntyy esiin näyttöosan alta. Tämä ominaisuus selittää osan puhelimen paksuudesta ja painosta. Näppäimistön avausmekanismia ei ole toteutettu perinteisillä liukukiskoilla, vaan HTC on päätynyt käyttämään monimutkaisempaa Z-saranaa. Näyttö nousee avatessa saranatankojen varaan ja laskeutuu sitten takaisin alta paljastuneen näppäimistön viereen.

Monimutkaisesta saranarakenteesta huolimatta näyttö tuntuu melko tukevalta myös siirtymäliikkeen aikana. Sen sijaan avausmekanismin tuntumassa yleisesti olisi parannettavaa. Näyttö lähtee nimittäin avautumaan ja sulkeutumaan hieman turhan helposti. Esimerkiksi puhelinta näyttöpuoli alaspäin kallisteltaessa näppäimistön saa aukeamaan ja sulkeutumaan omalla painollaan. Kirjoittaessa tästä kuitenkin on haittaa enintään sängyssä selällään maatessa. Kaikkiaan Z-saranan merkitys jäi hieman kysymysmerkiksi, sillä vastaavaan lopputulokseen olisi päästy myös yksinkertaisemmalla liukukiskoratkaisulla, koska näyttö asettuu samaan tasoon näppäimistön kanssa.

Itse näppäimistön tuntuma on varsin onnistunut. Kumipintaiset ja taustavalaistut näppäimet eivät ole erityisen voimakkaasti muotoillut tai korkeat, mutta ne pyöristyvät hieman reunoja kohden. Näppäinten liike on jämäkän lyhyt ja sitä seuraa pieni naksahdus. Näppäinasettelu on toimiva sekä riittävän tilava ja seasta löytyy myös suomenkielen ääkköset. Valkoinen taustavalaistus mahdollistaa kirjoittamisen pimeässä. Mattapintaisten näppäimien kehys on kiiltävää mustaa muovia.

Desire Z:n takakuori koostuu pehmeäpintaisista harmaista muovireunoista sekä harjatusta alumiinista valmistetusta akkukotelon kannesta. Takakuoren kulmat on pyöristetty voimakkaasti, joka lisää käyttömukavuutta. Alumiinikannen yläosassa on kiiltävä HTC:n logo. Alumiininen kansi vapautuu oikeassa kyljessä sijaitsevalla vivulla. Näppäimistö paljastettuna näytön mattamusta taustapuoli on koristeltu harmailla pisteillä.

Takakuoren yläosassa sijaitsee LED-salamalla varustettu viiden megapikselin kamera. Se on varustettu mm. automaattitarkennuksella, kasvojen tunnistuksella sekä paikkatietojen tallennusmahdollisuudella. Videokuvaus onnistuu jopa 720p-tarkkuudella. Alumiinisen akkukannen yläreunaan on muotoiltu aukko puhelimen kaiuttimelle, joka soi diskanttivoittoisesti, mutta yllättävän puhtaasti ja voimakkaasti.

Akkukotelon kansi on ”saranoitu” oikeasta reunastaan pienillä kynsillä ja sen lukitus vapautuu vasemmassa reunassa sijaitsevaa pientä kytkintä liu’uttamalla. Sekä muisti- että SIM-kortin asentaminen vaatii akun irrottamisen. MicroSD-muistikorttipaikka löytyy akun alta alhaalta ja SIM-korttipaikka puolestaan ylhäältä akku-upotuksen reunasta. Puhelimen mukana toimitetaan kahdeksan gigatavun muistikortti.

Litium-ioniakun kapasiteetiksi valmistaja ilmoittaa 1300 mAh (4,81 Wh). Sen pitäisi riittää jopa 400 minuutin puheaikaan tai 430 tunnin valmiusaikaan.

Käytettävyydeltään Desire Z on huippuluokkaa. Käyttöliittymä toimii sujuvasti ja kosketukset menevät perille aivan kuten käyttäjä voi odottaa. Käyttäjä voi keskittyä itse sovelluksen käyttämiseen puhelimen käyttämisen sijaan. Muutaman viikon testijakson aikana puhelin ei jumiutunut tai temppuillut muullakaan tavoin kertaakaan. Kuten monien muidenkin Android-puhelimien tapauksessa, myös Desire Z:n akunkestossa olisi vielä parannettavaa. Keskinkertaisella sekalaisella käytöllä Desire Z:n 1300 mAh akku on ladattava noin vuorokauden välein. Heikoimmillaan aktiivisessa käytössä se selviytyi juuri ja juuri työpäivän yli.

Desire Z:n käyttöjärjestelmänä toimii siis Android 2.2 (Froyo) ja sen päällä HTC:n oman Sense UI -käyttöliittymän tuorein versio. HTC tarjoaa Sense UI:n mukana jo tavallisesta Desire-mallista tutut lisäsovellukset, kuten sosiaalisten verkkojen (Facebook, Twitter ja Flickr) seurantaan tarkoitetun Friend Streamin ja Leap-työpöytienhallinnan. Myös kaikissa perussovelluksissa, kuten kalenterissa ja viestisovelluksissa on HTC:n oma kädenjälki. Kotiruutuja on seitsemän ja niiden sisältö on käyttäjän vapaasti muokattavissa pikakuvakkeiden ja pienoisohjelmien avulla. HTC:n omia pienoissovelluksia löytyy puhelimesta vajaat 30.

Sense UI:n uusimmassa versiossa HTC on lisännyt käyttöliittymän ulkoasun kustomointivaihtoehtoja entisestään. Käyttäjä voi ladata ja tallentaa valmiita näkymävaihtoehtoja, jotka sisältävät taustakuvan, ulkoasun ja äänimaailman. Näyttöä nipistämällä avautuva Leap-näkymä näyttää kaikki seitsemän kotiruutua sisältöineen samalla kertaa. Desire Z:ssa kotiruutujen keskinäistä järjestystä on nyt mahdollista muuttaa suoraan Leap-näkymässä.

HTC Hub -sovellus tarjoaa uutta sisältöä HTC-puhelimien omistajille. Tarjolla on mm. sovelluksia, widgettejä, taustakuvia, teemoja ja ääniä. Tarjonnan määrä ei ole yltäkylläinen mutta riittävä. Uusia widgettejä löytyi kirjoitushetkellä vain viisi kappaletta, taustakuvia puolestaan useita kymmeniä lukuisissa kategorioissa. HTC Likes -sovellus toimii tavallaan Hubin kyljessä, tarjoten HTC:n puhelinten käyttäjille eräänlaisen sosiaalisen verkon, jossa on mahdollista mm. suositella ja kommentoida sovelluksia.

HTC:n sähköpostisovellus tukee nyt yhdistettyjä postilaatikoita, eli kaikkien sähköpostitilien sisältöä on mahdollista tarkastella samassa näkymässä. Sovellus osaa lisäksi priorisoida käyttäjän määrittelemiltä lähettäjiltä tulevat sähköpostit. Sähköposteja on mahdollista selata myös keskustelun muotoon järjesteltynä.

Desire Z:n karttaohjelman nimi on muuttunut Footprintsistä Locationsiksi ja sen yhteydessä tulee nyt TomTomin ja Route66:n kanssa yhteistyössä kehitetty navigointisovellus, joka on varmasti monelle mieleinen lisä. Autokäyttöä helpottamassa on Car Panel -näkymä. TeleAtlaksen karttapohjia käyttävää sovellusta voi testata ilmaiseksi 30 päivän ajan, jonka jälkeen käyttäjä voi halutessaan ostaa lisenssin itselleen. Esimerkiksi Pohjoismaiden ääniopastava navigointi ikuisella lisenssillä maksaa 30 euroa ja koko Euroopan navigointi 50 euroa. Navigointilisenssin voi hankkia myöskin kuukauden tai vuoden pätkälle. Karttojen lataaminen onnistuu suoraan puhelimesta käsin ja se on ilmaista. Valvontakameravaroitus on hankittavissa kuuden euron vuosihintaan. Sovellus piirtää reitin kartalle myös ilman puheopastetun navigoinnin lisenssiä, joten siitä on apua myös satunnaisemmassa käytössä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (ulkokuva, hämäräkuva, lähikuva, salamakuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Desire Z:n viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera edustaa ominaisuuksistaan nykypäivän älypuhelinten standarditasoa. Se ei ole kuitenkaan kuvanlaadultaan ja värintoistoltaan hyvissä olosuhteissa lainkaan hullumpi, joskin kuvissa on havaittavissa jopa pientä yliterävyyttä. Hyvässä valossa Desire Z nappaa myöskin varsin kohtalaisia lähikuvia. Desire Z tarjoaa uudistetun kamerasovelluksen, joka on selkeä ja onnistunut. Tarkentaminen tapahtuu suht nopeasti ja sen voi tehdä joko kuvausnäppäimestä tai haluttua näytön kohtaa koskettamalla. Ympäristön hämärtyessä kuviin alkaa ilmestyä melko vakavaa kohinaa ja samalla värit latteutuvat. LED-salaman hyödyllisyys on rajallista. Läheltä se ylivalottaa helposti kuvan pilalle, mutta vähänkin kauempaa se ei jaksa enää valaista kohdetta. Joissain tilanteissa, kuten yllä olevassa sushi-kuvassa, se saattaa mahdollistaa hyvinkin kelvollisen otoksen taltioimisen.

720p tarkkuudella tallennettu videokuva on laadultaan ja väreiltään varsin hyvätasoista, vaikkakin nopeassa liikkeessä kuvassa esiintyy ajoittaista häntimistä. Valokuvien tavoin videokuvaus hämärässä tai pimeällä ei ole Desire Z:n vahvuuksia, vaan kuva alkaa kohista voimakkaasti.

Olen viimeisen parin vuoden aikana käyttänyt lukuisia Android-puhelimia ja HTC Desire Z on ehdottomasti yksi parhaista. Sen laadukkaat materiaalit ja erinomainen laaduntuntu vastaavat hyvin ajatukseen yli 500 euron älypuhelimesta. HTC:n Sense UI -käyttöliittymä on entistä sujuvampi ja monipuolisempi ja se nostaa Androidin vielä pykälää paremmalle tasolle. Lisäksi HTC on pakannut puhelimen useilla mielenkiintoisilla ja hyödyllisillä sovelluksilla, kuten erittäin toimivalla opastavalla navigoinnilla.

Tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluva fyysinen näppäimistö on tuntumaltaan ja asettelultaan onnistunut, vaikkakin saranointi on toteutettu turhaan liian monimutkaisesti. Desire Z:n suurin heikkous liittyy 1300 mAh Litium-ioniakkuun, jonka virta riittää hädin tuskin koko päivän aktiiviseen käyttöön. Myös laitteen paino ja paksuus saattavat näyttää hurjilta paperilla, mutta käytössä niitä ei juurikaan huomaa, jos kyseessä ei ole huippuohuisiin puhelimiin tottunut käyttäjä. Fyysinen näppäimistö vaatii aina veronsa ulkomitoissa.

Hyvää
  • Tasokkaat materiaalit ja laaduntuntu
  • Kosketusnäytön kuvanlaatu ja toimivuus
  • Päivitetty Sense UI & HTC:n omat sovellukset
  • Navigointisovellus
  • Fyysisen näppäimistön kirjoitustuntuma ja näppäinasettelu
Huonoa
  • Akunkesto
  • Paksuus ja paino varauksin
  • Lukitus/virtanäppäimen sijainti
  • Näppäimistön saranamekanismin löysyys varauksin