Pikatestissä HTC Incredible S

28.04.2011 14:10 | Juha Kokkonen

HTC esitteli helmikuussa Barcelonassa pidetyssä Mobile World Congress 2011 -tapahtumassa kolme uutta Android-puhelinta – Desire S:n, Wildfire S:n ja Incredible S:n.

Näistä viimeisin, Incredible S, on kolmikon kehittynein laite. Se asettuu HTC:n malliston kärkeen Desire HD:n rinnalle heti Sensationin alapuolelle. Muropaketti päättikin ottaa uutuusmallin pikatestiin ja tarkistaa mitä se käyttäjälle tarjoaa. Suomessa laitteen hinta on kirjoitushetkellä noin 550 euroa.

Incredible S toimitettiin TaskuMuron toimitukseen valkoisessa pahvipakkauksessa, mutta kaupasta ostettaessa se on pakattu mustaan pahvirasiaan, jonka pintaa koristaa suuri värikuva puhelimesta. Toimitukseen saapunut valkoinen pakkaus oli myös toimitussisällöltään vajavainen, mutta oikeasta myyntipakkauksesta löytyy pikaohjeet, takuutiedot, nappikuulokkeet, datakaapeli, seinälaturi, kahdeksan gigatavun microSD-muistikortti, akku ja itse puhelin.

Näyttö sammutettuna Incredible S:n etupuoli näyttää erittäin yksinkertaistetulta, sillä puhelimen värimaailma on kokonaan musta, eikä tarjolla ole lainkaan fyysisiä nappuloita. Synkkä ja yksinkertainen ulkoasu jättää laitteesta hieman mitäänsanomattoman ensivaikutelman. Tämän hetken älypuhelinvalikoimaan perehtymätön ei varmasti erottaisi sitä monista muista kilpailijoista.

Incredible S on ulkomitoiltaan melko kompakti neljän tuuman näytöllä varustetuksi älypuhelimeksi. Valmistaja ilmoittaa sen strategisiksi mitoiksi 120 x 64 x 11,7 mm ja painoksi 135,5 grammaa. Kädessä laite tuntuu varsin sopivan kokoiselta ja hyvin tasapainotetulta.

Incredible S:n nelituumainen kapasitiivinen kosketusnäyttö on Super-LCD-tekniikkaa ja tarkkuudeltaan 800×480 pikseliä. Langaton tiedonsiirto onnistuu matkapuhelinverkossa ripeästi HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s -yhteyksien avulla. Lisäksi käytössä ovat 802.11b/g/n WLAN ja Bluetooth 2.1. Järjestelmäpiiriksi HTC on valinnut Qualcomm Snapdragon MSM8255:n, joka sisältää Adreno 205 -grafiikkaytimen sekä gigahertsin Scorpion-prosessorin. RAM-muistia on 768 Mt ja sisäistä tallennustilaa 1,1 Gt. Lisäksi tallennuskapasiteettia on mahdollista laajentaa microSD-muistikorttipaikan avulla. Puhelimen mukana toimitetaan kahdeksan gigatavun muistikortti.

Incredible S:stä löytyy kahdeksan megapikselin automaattitarkenteinen kamera, jonka kaverina on kaksois-LED-salama. Lisäksi kamera sisältää videokuvan tallennusmahdollisuuden HD-tasoisena. Muita merkittäviä ominaisuuksia ovat A-GPS, digitaalinen kompassi, DLNA-tuki, 3,5 mm ääniliitäntä, 1450 mAh akku, RDS-stereoradio, microUSB-liitäntä, SRS WOW HD -tilaääni ja videopuhelukamera. Käyttöjärjestelmänä on jostain syystä ”vanha” Android 2.2, jonka kaverina on HTC:n oma Sense-käyttöliittymä.

Näytön lasipintaa lukuun ottamatta Incredible S:n kuoret ovat mattamustaa pehmeäksi ja pitäväksi pinnoitettua muovia. Tämä ei ehkä jätä niin ylellistä vaikutelmaa, kuin metallipinta, mutta tuntuu kädessä mukavalta ja luistamattomalta. Lisäksi se ei kerää tahroja niin helposti, kuin kiiltävä muovipinta tai metallipinta. Kuoret tuntuvat melko laadukkailta, mutta tiettyyn suuntaan vääntäessä on mahdollista saada aikaiseksi natinaa. Lisäksi takakuoren alakulmista painettaessa puhelin natisee.

Incredible S:n nelituumainen Super-LCD-näyttö yllättää positiivisesti kuvanlaadullaan. Aiemmin HTC:n puhelimet eivät ole aivan pärjänneet kuvanlaadun osalta markkinoiden kirkkaimman kärjen kanssa, mutta tämä näyttö tekee erittäin tasokasta jälkeä. Väritoisto, kirkkaus ja terävyys ovat kaikki erinomaista luokkaa. Ainut pieni miinus tulee näkyvyydestä kirkkaassa auringonpaisteessa. Näytön kapasitiivisen kosketuksentunnistuksen toiminnassa ei ole moitteen sijaa, vaan se toimii tarkasti ja nopeasti.

Näytön yläpuolelta löytyy etäisyys- ja valoisuussensorit, tiheän metalliverkon taakse piilotettu kuuloke sekä etupuolen yhden megapikselin kamera. Kuulokeverkon takaa löytyy myös merkkivalo, joka ilmoittaa mm. akun latauksesta ja saapuneista viesteistä. Laitteen vasemmassa kyljessä sijaitsee äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä microUSB-liitäntä. Oikea kylki on täysin umpinainen.

Huomionarvoinen yksityiskohta on näytön alapuolella sijaitsevat kapasitiiviset hipaisunäppäimet (koti, valikko, paluu ja haku), joiden symbolit ovat näkyvissä vain taustalon palaessa. Erikoisuutena näppäinten valaistut symbolit kääntyvät automaattisesti oikeaan asentoon, kun puhelin käännetään vaaka-asentoon. Muutos tapahtuu silmänräpäyksessä ja sen toteutustavasta on liikkunut paljon erilaisia spekulaatioita.

Puhelimen kumimaiseksi pinnoitettu mattamusta takakuori on muotoiltu erikoisesti. Kuori on keskiosaan rajatulta epäsymmetrisen muotoiselta alueelta reunoja paksumpi. Keskellä sijaitsee HTC:n logo ja kamera, LED-salamat sekä kaiuttimen ritilät on sijoitettu takakuoren yläosaan.

Incredible S:n kahdeksan megapikselin kamera on suojattu kookkaalla pyöreällä linssillä, jota kehystää musta uritettu alumiinirengas. Kaksi salamalediä on sijoitettu kameralinssin oikealle puolelle omien linssiensä taakse. Ulkoisen kaiuttimen ritilä löytyy salaman oikealta puolen. Kaiutin tukee Dolby- ja SRS-tilaääniä, muttei siitä huolimatta tarjoa keskitasoa kummempaa äänielämystä.

Puhelimen yläpäädystä löytyy 3,5 mm ääniliitäntä sekä virta-/lukitusnäppäin.

Takakuori on yllättävän tiukassa ja ainakin testiyksilön tapauksessa sitä irrottaessa meinasi usko loppua. Osa puhelimen antenneista on sisäänrakennettuna takakuoreen, josta johtuen takakuoressa on metalliset johdinpinnat. MicroSD-muistikorttipaikka löytyy puhelimen rungon alaosasta ja kortti on vaihdettavissa puhelimen ollessa päällä. Li-ion-akku on kapasiteetiltaan 1450 mAh (3,7 V) ja valmistaja lupaa sen riittävän jopa 380 minuutin puheaikaan tai 370 tunnin valmiusaikaan 3G-verkossa. Incredible S:n akunkesto todettiin käytännössä keskimääräistä Android-puhelinta paremmaksi.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvia ei ole muokattu ja ne avautuvat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

Vaikka Incredible S:stä löytyy monia muita HTC-malleja suurempi kahdeksan megapikselin kuvakenno, ei se tunnu tekevän erityisen autuaaksi. Koska puhelimesta ei löydy erillistä kameranäppäintä, pitää laukaisinta kontrolloida kosketusnäytöltä. Tämä hankaloittaa kuvan ottamista ja lisää tärähtämisen mahdollisuutta. Kuvanlaadussa on havaittavissa epäloogisuutta, sillä välillä hyvissäkin valaistusolosuhteissa kuvat jäivät epätarkoiksi, kun toisinaan kuvista tuli hyvinkin teräviä. Lisäksi kamera tuntuu ylikorostavan kuvien värimaailmaa, joka näyttää puhelimen näytöllä hyvältä, mutta tietokoneella katseltuna esiintyy ylikorostuneena kontrastina ja saturaationa.

Käyttäjä voi valita kuvan tarkennuspisteen itse ruudulta ja kamera mittaa kuvan valotuksen samasta pisteestä. Kameran dynamiikka ei ymmärrettävästi riitä esittämään voimakkaita valon ja varjon rajoja oikein, joten käyttäjä voi valita näytöltä kohdan, jonka haluaa kuvasta valottuvan oikein. Automaattitarkennus on jatkuva, joten käyttäjän ei halutessaan tarvitse valita tarkennuspistettä näytöltä. Kamerasta ei löydy makrokuvaustilaa, mutta se kykenee silti ottamaan vähintäänkin kohtalaisia lähikuvia. Hämäräkuvauksessa kohina pysyy kohtalaisesti loitolla, mutta kuvista tulee helposti hieman suttuisia.

720p-tasoinen HD-videokuva on värintoistoltaan hyvää, mutta tarkkuus ei ole aivan parhaalla mahdollisella tasolla. Lisäksi kuvassa esiintyi ajoittaista nykimistä. Tarkennuspiste on valittavissa näytöltä myös kuvauksen aikana, joka mahdollistaa monipuolisemman materiaalin tallentamisen.

HTC Incredible S ei ole millään muotoa huono älypuhelin, mutta se ei erotu millään osa-alueella erityisesti edukseen. Se on lähes kaikilta ominaisuuksiltaan vähintäänkin kohtalaisen hyvä, mutta sillä on hankala erottautua tiukasti kilpailluilla markkinoilla. Jäin kaipaamaan esimerkiksi NVIDIA:n Tegra 2 -järjestelmäpiiriä, HDMI-liitäntää, kuvanlaadultaan tasokkaampaa kameraa tai uudempaa käyttöjärjestelmää ja Sense-käyttöliittymää.

Tasaisuuden voi toki tulkita myös vahvuudeksi. Laitetta on mukava pitää kädessä ja käyttöliittymä toimii erittäin sulavasti. HTC:n insinöörit ovat hioneet Android 2.2:sta niin hienosti toimivan paketin, ettei uudempaa Gingerbread-versiota jää ajoittain edes kaipaamaan. Mainittakoon kuitenkin, että Android 2.3 -päivitys on luvassa kesällä. Sense-käyttöliittymä on tuttu muista HTC:n viimeisimmistä Android-puhelimista, ja se tarjoaa edelleen paljon kustomoitavaa sekä erinäisiä lisäsovelluksia. Snapdragon MSM8255 -järjestelmäpiiri tarjoaa vielä toistaiseksi varsin mukavaa suorituskykyä, mutta uudemmilla piireillä varustetut laitteet tulevat ajamaan siitä ohi.

Itseltäni Incredible S jäisi valitettavasti kaupan hyllyyn. Se on kelpo puhelin, mutta se ei tarjoa mitään niin erikoista, että siihen kannattaisi sijoittaa yli 500 euroa. Valitettavasti vaikuttaa siltä, että jo parin kuukauden sisällä Incredible S tulee näyttämään vanhentuneelta kilpailijoiden uutuusmallien rinnalla. Tilanne olisi aivan toinen, jos Incredible S olisi julkaistu viime syksynä.

Hyvää
  • Kosketusnäytön värintoisto, terävyys ja käytettävyys
  • Käyttöjärjestelmän nopeus ja sulavuus
  • Sense UI toimintoineen ja lisäsovelluksineen
  • Järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin
Huonoa
  • Hinta varauksin
  • Ei HDMI-liitäntää
  • Sisäisen tallennustilan määrä
  • Android 2.2
  • Ei kameranäppäintä