Uusimmat

Testi Langattomat Jabra Elite 5 -kuulokkeet – Etätyöläisen päivän pelastajat

25.09.2022 11:00 Nemo Mannermaa

Jabran 150 euron nappikuulokkeet, Elite 5:t, pyrkivät miellyttämään sekä etäkonttorityöläistä että satunnaisesti musiikkia kuuntelevaa käyttäjää. Kilpailua riittää, joten kokeilimme onnistuuko Elite 5 miellyttämispyrkimyksissään.

Jabra Elite 5 -kuulokkeiden suositushinta on siis 150 euroa. Tässä hintaluokassa kilpailua riittää aina Applen kestosuosikista Airpodeista Marshallin Minor III:n asti. Jopa Jabralta itseltään löytyy useampi nappikuulokemalli samassa hintaluokassa.

Ensivaikutelma Jabra Elite 5 -kuulokkeista on miellyttävä. Moderni beige väritys, kompakti pehmeäkulmainen kotelo ja toisaalta miellyttävä äänisuunnittelu: päälle/pois-äänimerkit ja opastuspuheiden lempeys ilahduttavat.

Kuulokkeiden muotoilussa on onnistuttu. Ne pysyvät korvissa jämäkästi, kivuttomasti ja kevyen tuntuisesti. Tästä voisi moni kilpailija ottaa mallia.

Istuvuutta saa parannettua kahdella mukana tulevalla erikokoisella silikonitulpalla. Testaajalla vaihto astetta pienempään tulppaan paransi sekä äänenlaatua että kohinanvaimennusta huomattavasti. Apua tulpanvaihtoon ja kohinanvaimennuksen säätöön saa Jabran Sound+ -sovelluksesta.

Melu- ja kohinanvaimennus toimii Eliteissä passelisti. Julkisissa liikennevälisissä ja muissa meluisissa tiloissa sai keskityttyä musiikkiin tai ajatuksiinsa rauhassa. Isoissa tiloissa, kuten asemissa ja ravintoloissa, vaimennus kuitenkin päästi läpi tasaista puheensorinaa.

Vaimennettu taustasorina kuulosti jopa miellyttävältä, mutta voi varmasti häiritä osaa käyttäjistä. Muita selkeitä ongelmia ei havaittu, ja melu vaimeni tarpeeksi niin ylä -kuin alataajuuksilta.

Kuulokkeet saa helposti vaihdettua ulkoiset äänet mikrofonien kautta läpipäästävään ”hear-through”-tilaan vasemman kuulokkeen sivunappia näpäyttämällä, ja takaisin vastamelutilaan samalla kikalla.

Toisin kuin monen kilpailijan kuulokkeissa, kuuluu Eliteistä hienoista korkeataajuuksista suhinaa vaimennuksen ollessa päällä. Suhinaa ei onneksi arkikäytössä huomaa, ellei sitä tietoisesti kuuntele.

Arkikäytössä huomaa mukavasti, että melunvaimennukseen eivät ympäröivät olosuhteet suuresti vaikuta. Tuuli, pään ravistelu, juokseminen tai hyppely ei hetkauttanut kuulokkeiden toimintaa. Vasta hyvin vauhdikas toiminta, kuten pyöräily, heikensi vastamelua ja toi tutun tuulen jyrinän selvästi esiin.

Kuulokkeet soveltuvat IP55-luokiteltuina ulkokäyttöön. Ne kestävät katupölyn, vesisateen ja hien, mikä ei ole itsestäänselvyys monella kilpailijalla ainakaan tässä hintaluokassa.

Eliten akkukesto tuntuu olevan linjassa nykyisen nappikuuloketrendin kanssa, jossa todellinen akkukesto on ilmoitettua suurempi: ilmoitetun 7 tunnin ja 28 minuutin sijaan soi musiikki vastamelun kanssa peräti 10 tuntia.

Akun kanssa ei aktiivisessa päiväkäytössä ollut minkäänlaisia ongelmia, kunhan kuulokkeiden koteloa muisti silloin tällöin ladata. Sound+ -sovelluksesta voi tarkistaa sekä kotelon että kummankin kuulokkeen oman varaustason. Tämä on vianetsintämielessä kätevää, esimerkiksi tilanteessa jossa toisesta kuulokkeesta ei kuulu ollenkaan ääntä.

Mukana tuleva Sound+ sovellus tuntuu kotoisalta. Jabra on lisännyt pakettiin moderneja ominaisuuksia, kuten Find My Jabran katoamistilanteisiin ja Soundscapes-nimisen soittimen ympäröivän melun peittämiseksi rauhoittavilla äänimaisemilla. Osa näistä ominaisuuksista näkyy etusivulla siirreltävinä Widgets-elementteinä.

Käyttäjän vaivaa säästävät monet älytoiminnot, joita saa räätälöityä sovelluksessa omien mielihalujen mukaan. Kuulokkeissa on korvan sisäiset anturit, jotka tietävät, milloin kuuloke on otettu pois korvista ja milloin ei. Tämän perusteella voi Sound+ -sovelluksessa asettaa automaatioita, kuten mykistyksen, puheluun vastaamisen ja musiikintoiston tauottamisen.

Vastamelu menee automaattisesti päälle musiikkia kuunnellessa ja hear through -tila vastaavasti puheluun vastatessa. Kokonaisuus on monista toiminnoista huolimatta ilahduttavan helppo hallita eikä vaadi teknistä osaamista tai opetteluaikaa.

Kuulokkeiden taajuusvasteessa eli äänensävyssä paistaa kompromissi työpalaverien, puhelinsoittojen ja musiikkifiilistelyn välillä. Ääni on huomattavan kirkas, teräväkin ja toisaalta syvä bassoisimmilla alataajuuksilla. Vaikka alimpia bassoja on, ei eri instrumenttien painoarvoa erota kauhean hyvin.

Työympäristöön äänensävy sopii oikein hyvin. Puheluille ja palavereille ominainen nasaalin mutainen äänensävy on lähes tiessään juuri kirkkauden ja keveyden ansioista. Kirkkaus suorastaan energisoi testeissä käydyt puhelinkeskustelut. Etäkommunikaatio tuntui sujuvan paremmin kuin yleensä ja paremmin kuin kuulokkeilla yleensä tässä hintaluokassa. Etenkin naisäänet yllättivät videopuhelukontekstissa selkeydellään.

Etäkommunikaatioon panostamisessa on kääntöpuolensa. Kirkkautta eli helisevän kihiseviä yksityiskohtia on paljon, ja ne tulevat välillä esiin sellaisella intensiteetillä, että äänenvoimakkuutta lähtee automaattisesti laskemaan. Esimerkiksi laulajien s-konsonantit saattavat puskea häiritsevästi muun musiikin läpi, jopa aivan isoimmissa pop-tuotannoissa.

Bassoa on lähinnä aivan alimmissa alataajuuksissa. Tuntuu siltä, että keskitaajuudet eli musiikkia kannatteleva runko eli se missä eniten tapahtuu puuttuu. Monet varmaan kuvaisivat sävyä yhdellä englanninkielisellä sanalla scooped. Minä kutsun sitä suomeksi rungottomaksi.

Kuulokkeiden äänensävy on korkeilla äänenpaineilla epämiellyttävä. Musiikin luukuttamisesta pitävien kannattaa suunnata katseensa muualle. Konservatiivisella äänenpaineilla, ehkä taustamusiikkina, kuuntelevat taas jopa hyötyvät siitä loudness-efektin takia: sanoista ja musiikin yksityiskohdista saa hiirenhiljaisillakin äänenvoimakkuuksilla selvää.

Rungoton äänensävy ei kuitenkaan estä bändejä ja orkestereja kuulostamasta kokonaisilta. Niistä piirtyvä stereokuva on uskottava. Tämä ei ole nappikuulokkeiden maailmassa itsestäänselvyys; monet pelkästään musiikin kuunteluun suunnitellut, äänensävyltään miellyttävämmät kilpailijatkin epäonnistuvat uskottavassa kolmiulotteisuuden piirtämisessä. Tässä asiassa on valmistaja onnistunut tekemään kompromissidesignista vähemmän kompromissilta kuulostavan. Ruusu Jabralle siitä.

Kokonaisuutena Elite viitoset ovat passelit kuulokkeet. Paljon on panostettu käytännöllisyyteen; siihen ettei mikään alkaisi ajan mittaan ja käyttötuntien kertyessä tympimään. Kirkkaan äänensävyn ja alimpien bassojen korostuman takia kuulokkeet ovat parhaimmillaan ihmisellä, joka kuuntelee musiikkia taustalla töitä tehdessään, soitellen välillä puheluja ja osallistuen etätapaamisiin. Paljon musiikkia luukuttavan musafiilistejä-tyypin kannattanee puolestaan katsella muita vaihtoehtoja.

Hyvää:

  • Mukavat ja tukevat pitää korvissa
  • Puhelukäyttö
  • Musiikki ja lyriikat erottuvat alhaisellakin äänenvoimakkuudella
  • Kompakti ja hyvin taskuun menevä latauskotelo
  • Fyysiset painikkeet
  • IP55-suojaus

Huonoa

  • Musiikin luukuttaminen ei onnistu huomattavan kirkkaan äänensävyn takia
  • Vastamelun heikkous puheensorinan kanssa

Tärkeimpiä teknisiä tietoja Jabra Elite 5

  • Hinta: 150 €
  • Ilmoitettu akkukesto: 7 h vastamelun ollessa päällä
  • Bluetooth multipoint. Muistaa 6 laitetta, joista samanaikaisesti bluetooth-yhteydessä voi olla 2.
  • Ilmoitettu latausaika: max 180 min
  • Lataus: USB-C ja langaton lataus
  • Ilmoitettu kantama: 10 metriä
  • Mobiilisovellus: Jabra sound+
  • IP-luokitus: IP55
  • Värivaihtoehdot: Gold Beige ja Titanium Black
  • Paino 5g kuuloke ja 40g kotelo