Testi Täyslangattomat JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeet – Monipuoliset toiminnot ja hyvä ääni virittelemällä

14.07.2021 09:00 Kai Taipale

JBL on julkaissut jo useita täyslangattomia nappikuulokkeita. Viimeisimpiin täydennyksiin kuuluu Live Pro+ -malli, joka edustaa valmistajan yläpäätä. Ominaisuudet ovat modernit, sillä tarjolla on niin vastamelutoimintoa kuin langatonta lataustakin. Käyttö vaatii pientä virittelyä, mutta lopputulos osoittautui ilahduttavaksi.

JBL:n mallistosta löytyy täyslangattomia kuulokkeita kohtuullisen edullisista aina ylempään keskiluokkaan saakka. Nyt testiin otetut, alkuvuodesta esitellyt ja loppukeväästä kauppoihin saapuneet Live Pro + TWS edustavat valmistajan malliston yläpäätä 179 euron suositushinnallaan. Myynnissä kuulokkeet ovat neljässä värissä: testissä olevien tapaan mustana, mutta myös pinkkinä, valkoisena ja beigenä.

JBL:n mallistosta löytyy vajaan parin sadan hintaluokassa myös hieman vanhemmat Club Pro+ TWS -kuulokkeet, mutta myös upouusi Tour Pro+ TWS -malli. Jälkimmäiset ovat korvan sisään asettuvia malleja, mutta testimalli on Apple AirPodsin kaltainen kuuloke, josta korvan ulkopuolelle jää lyhyt varsi.

Applen AirPodsien ja valmistajan oman valikoiman lisäksi kilpailua löytyy esimerkiksi Huawei Freebuds Pro -ja Jabra Elite 75t -mallien muodossa.

JBL markkinoi uusinta malliaan kolmella ominaisuudella: langattomalla latauksella, mukautuvalla vastamelutoiminnolla ja mahdollisuudella käyttää kuulokkeita paritettuina samanaikaisesti kahteen eri laitteeseen.

Kuulokkeiden himmeän musta latauskotelo on kohtuullisen pienikokoinen ja se mahtuu mukavasti myös farkkujen taskuun, joskin tässä käytössä hieman ohuempi rakenne olisi mukava. Olemukseltaan kotelo on tavanomainen, mutta kansirakenne tuntuu hieman turhan kevytrakenteiselta. Kannessa on jousi, joka vetää sen kiinni, mutta noin kolmen viikon testikäyttöjakson aikana kansi avautui vahingossa jokusen kerran. Kansi pääsee hieman huojumaan ollessaan auki. Hillitty pintaviimeistely on arahko kulutukselle, sillä siihen tulee nopeasti kiillottumia.

Napit ovat onneksi niin tukevasti kotelossa, etteivät ne sieltä vahingossa herkästi putoa. Kuulokkeet on kuitenkin helppo poimia kotelosta, sillä kulmikas varsi tarjoaa hyvän otteen.

JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeet istuvat ainakin omaan korvaani tukevasti.  Käyttäjälle on tarjolla peräti viisi erikokoista silikonikorvatulppaa. Omaan korvaani parhaiten istui keskikokoinen vaihtoehto.

Korvaan asettaminen onnistuu varsimaisen muodon myötä mukavasti ja helposti. Kuulokkeet pysyivät hyvin korvassa myös liikkeessä, mutta korvan hikoillessa napit nousevat hitaasti ulos – aktiivikuntoiluun eivät siis paras ratkaisu, mutta ulkoiluun kyllä. Kuulokkeilla on IPX4-luokitus, joten ne kestävät roiskeita eli tältä osin soveltuisivat myös hikiliikuntaan. Kuulokkeet eivät aiheuttaneet erityisen nopeasti kuunteluväsymystä, joten rakennetta ja istuvuutta voi pitää toimivana.

Kuulokkeet pariutuivat niin Samsung Galaxy Note20 Ultra- kuin OnePlus Nord CE 5G -puhelimien kanssa. Laitteiden välillä vaihtaminen vaati käytännössä ajoittain pariliitoksen purkamisen ja muodostamisen uudelleen, jotta kuulokkeet sai käyttöön.

Kuulokkeiden ominaisuuksien käyttöönottamiseksi ja täysimääräiseksi hyödyntämiseksi on tarpeen asentaa My JBL Headphones -sovellus. Se opastaa käyttöönottovaiheessa myös oikeankokoisen sovitteen valinnassa ja oikeassa istuvuudessa testiäänien avulla.

Sovelluksella voi myös valita kuulokkeen suosiman Bluetooth-yhteystavan. Perusasetus (Normal) käyttää vaatimattominta SBC-koodekkia. Testissä käytettiin kuitenkin lähtökohtaisesti Audio- tai Video-tilaa. Näistä ensimmäinen pyrkii tarjoamaan parhaan käytettävissä olevan laadun AAC-koodekin myötä, jälkimmäinen minimoimaan äänen viiveet. Jälkimmäisten välillä ei kyllä Android-käytössä tuntunut olevan mitään todellista vaikutusta, tai ainakin se oli häviävän pieni. Viive oli ylipäätään tavanomaista pidempi. Tilojen välinen vaihtaminen kestää sekin useita sekunteja, joten niiden käyttäminen ei aina jaksa innostaa.

My JBL Headphones -sovelluksen avulla pystyy myös muokkaamaan toimintoja monipuolisesti.

JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeitakin on oletuksena mahdollista ohjata monipuolisesti nappien kautta. Oikean kuulokkeen kertanapautus aloittaa/lopettaa toiston tai puhelun, tuplanapautus vaihtaa kappaletta, kolmoisnapautuksella pääsee edelliseen kappaleeseen ja napautuksen sekä pitkän painalluksen yhdistelmä aktivoi vielä ääniapurin tai hylkää puhelun.

Vasemmalla kuulokkeella on silläkin vielä lisää toimintoja. Napauttamalla kerran voi vaihtaa vastamelutoiminnon tilaa (ANC/läpikuuluvuus/pois), napauttamalla nappia kahdesti voi käynnistää ja lopettaa TalkThru-tilan. Jos tämä tuntuu sekavalta tai liialliselta, voi toimintoja kuitenkin muokata monipuolisesti omaan käyttöön soveltuvaksi.

Painallukset välittyvät hyvin perille, ja niistä kuuluu lisäksi äänimerkki. Itse toiminnon toteutuminen on hieman hitaan oloista, sillä toisto saattaa pysähtyä tai alkaa vasta parinkin sekunnin kuluttua painalluksesta. Toiston saa pysäytettyä tai alkamaan poistamalla nappi korvasta – mikä tuntuikin usein välittömimmältä toimintatavalta.

JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeet eivät ole halvat, ja käytössä on TWS-malliin kookkaat 11 millimetrin elementit, joten ääneltä voi odottaa paljon. Aivan ensimmäiseksi kuulokkeet tuntuivat soinniltaan varsinkin keskialueella hieman tunkkaisilta, tai ainakin tarpeettoman tasapainottomilta, eikä bassoissakaan ole aivan toivottua potkua.

Onneksi tämä ei ollut aivan koko totuus. My JBL Headphones -sovellut tulee tässä kohtaa avuksi ihan merkittävällä tavalla.

Äänen säätämiseksi on käytössä monipuolinen ja merkittävästi ääneen vaikuttava EQ. Käytössä on kolme valmista esiasetusta, joista Vocal tekee juuri sen mitä lupaa eli selkeyttää lauluääniä. Tästä saakin hyvää vinkkiä oman sävymuokkauksen pohjaksi. Jo lyhyellä erilaisen materiaalin kuuntelulla on kohtuullisen vaivatonta luoda omaan makuun soveltuva esiasetus, jolla ääni avautuu jo oikeinkin miellyttäväksi.

Sekin ilahduttaa, ettei vastamelutoiminnon käyttäminen tee äänestä turhan luonnotonta, vaikka se syökin keskiäänistä luontevuutta ja kirkastaa yläpäätä. Eivät nämä napit silti yllä aivan yhtä musikaaliseen lopputuloksen kuin vaikkapa Sennheiser Momentum True Wireless 2 -kuulokkeet pystyvät. Hinta- ja kokoluokassaan suoritus on silti oikein hyvä.

Mikrofonit on sijoitettu kuulokkeiden varren päähän eli mahdollisimman lähelle suuta. Mikrofoni toimiikin oikein hyvin, eikä vastapuolelta tullut mitään moitteita äänestä.

Vastamelutoiminto on JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeissa mukautuvaa mallia, ja valittavissa on erilaisia käyttötiloja. Everyday-käyttötila on tarkoitettu yleiskäyttöiseksi, Travel-tila pyrkii leikkaamaan nimenomaan lentokoneen tai junan taustamelua ja Active-tila on suunnattu ulkoaktiviteetteihin.

Edelleenkään kuulokkeita ei ole päästy testaamaan aktiivisessa reissukäytössä, mutta muutaman viikon käyttöjakson perusteella myös vastamelutoiminnon toimivuudesta on syntynyt selkeä kuva. Yleisvaikutelma onkin positiivinen.

Vastamelutoiminto puree varmimmin matalataajuuksiseen taustahälyyn, jota kuulokkeet onnistuvat häivyttämään oikein mukavasti. Nappikuulokkeiksi JBL Live Pro+ onnistuu ihan kohtuullisesti vielä keskiäänien kanssa, mutta korkeimmat äänet ovat jo selvästi suurempi haaste. Napit eivät ihan pärjää esimerkiksi Sennheiser Momentum True Wireless 2 -mallille, joka taas jää selvästi tässä suhteessa Bose QuietComfort EarBuds -kuulokkeille – näistä kummatkin ovat tosin selvästi pykälää kalliimmassa hintaluokassa.

Lisäksi on tarjolla kaksi erilaista ympäristön ääniä läpipäästävää kuuntelutilaa: Ambient Aware ja TalkThru. Ensimmäinen näistä sopii esimerkiksi liikkumiseen kaupungissa, sillä ympäristön äänet pääsevät paremmin läpi, samalla korostuvat toistossa matalat äänet. TalkThru tilassa ääni katoaa lähes taustamusiikkimaiseksi, jotta keskustelu onnistuisi kuulokkeet päässäkin – tämä toimii, mutta tapaan ei erityisesti voi kannustaa.

Valmistaja lupaa kuulokkeiden käyttöajaksi mukavat seitsemän tuntia vastamelun kanssa. Tämä piti käytössä paikkansa, sillä aika ylittyikin vielä vartilla, kun käytössä oli hyvä Bluetooth-yhteys ja maltillinen äänenvoimakkuus. Vastamelun käyttäminen ei tuntunut rokottavan aikaa kovinkaan rankasti. Kotelosta on luvassa lisälatausta vielä 21 tunnin verran. Akkukestoa voi pitää oikein hyvänä.

Kotelon lataaminen hoituu USB-C-liitännän, mutta myös Qi-yhteensopivan langattoman latausalustan kautta. Lähes tyhjästä täyteen kotelo latautui reilussa puolessatoista tunnissa.

Kokonaisuutena JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeet osoittautuivat miellyttäväksi tuttavuudeksi. Istuvuus omaan korvaan oli osittain runsaan sovitevalikoimankin ansiosta hyvä. Vastamelutoiminto on sekin nappikuulokkeiden tässä hintaluokassa oikein mainio – erityisesti monipuolisen toiminnallisuuden myötä. Äänenlaatu jää oletusasetuksilla hieman odotuksista, mutta My JBL Headphones -sovelluksessa sitä saa muokattua poikkeuksellisen hyvin, ja samalla omaan makuun sopivaksi. Lopputulos miellyttää tältäkin osin.

Hyvää on myös kompakti kotelo, vaikka sen kansi tuntuikin turhan heppoiselta ja pinta aralta kulutukselle. Langaton lataus tuo mukanaan käyttömukavuutta, mikäli latausalusta löytyy entuudestaan. Hieman sekavan kosketusohjauksen saa sovelluksella suitsittua kuriin.

Täyslangattomissa nappikuulokkeissa on tarjolla hieman hienostuneempaakin ääntä, ja tehokkaampaa vastameluakin, mutta ei samassa paketissa, eikä varsinkaan tässä hintaluokassa. JBL Live Pro+ TWS -kuulokkeet tarjoavat siis täysin mukiinmenevän vastineen rahalle.

Hyvää

 • Riittävä akkukesto ja käyttömukavuutta tuova langaton lataus
 • Monipuoliset ominaisuudet
 • Miellyttävä istuvuus
 • Toimiva vastamelu

Huonoa

 • Kotelon rakenne
 • Oletusääni suhteessa nappien kykyihin

Tekniset tiedot JBL Live Pro+ TWS

 • Hinta: 179 €
 • Elementti: 11 millimetriä
 • Ilmoitettu taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
 • Akku: 55 mAh (kuuloke), 500 mAh (kotelo)
 • Lataus: USB-C, Qi
 • Paino: 5 grammaa / nappi, 49,5 g kotelo
 • Yhteys: Bluetooth 5.0
 • Parhaat tuetut koodekit: SBC, AAC
 • Vastamelutoiminto: On
 • Akkukesto (ilmoitettu): 7 h (vastamelulla) 21 h (latauskotelo)
 • Värivaihtoehdot: Musta, pinkki, valkoinen ja beige