Testissä langattomat Huawei Freebuds 4 -kuulokkeet – Ilmavasti istuvat kevytnapit
Huawei on julkaissut uuden version avoimeen rakenteeseen perustuvista langattomista Freebuds-kuulokkeistaan. Jo edeltäjä oli käytössä miellyttävän mukava, mutta uusi versio pistää vielä paremmaksi. Myös vastamelu toimii nyt hienostuneemmin.
Huawein Freebuds 3:n tavoin Freebuds 4 -napit näyttävät hyvin pitkälti samalta kuin Applen Airpodsit. Kyseessä ovat siis täyslangattomat kuulokkeet, joista korvassa istuu vain pieni kuulokeosa, ja korvasta näkyy ulospäin tappimainen rakenne. Huawein viimeisimmän TWS-kuulokemallin tärkeimpiin uudistettuihin ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi keveys ja korvan muotoon sopeutuva vastamelutoiminto.
Myyntipakkauksessa on FreeBuds 4 -kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, USB-A – USB-C -latauskaapeli sekä käyttöohje.
Huawein Freebuds 4 -kuulokemalli ensiesiteltiin kesällä ja myyntiin kuulokkeet ehtivät syyskuun loppupuolella 149 euron suositushinnalla. Värivaihtoehdot ovat valkoinen Ceramic White sekä testilaitteen kaltainen hopeanharmaa Silver Frost.
Hintaluokasta löytyy rutkasti kilpailua, mutta suurin osa niistä on korvakäytävän tulppaavia vaihtoehtoja. Avoimeen rakenteeseen perustuvia kuulokkeita ei Applen Airpods 2-, OnePlus Buds tai Samsungin Galaxy Buds Live -mallien lisäksi ole ruuhkaksi asti. Huawei iskee siis edelleen tuttuun markkinarakoon: kevyt ja hienosti viimeistelty, mutta silti keskihintainen langaton kuuloke vastamelutoiminnolla.
Jo Freebuds 3 -mallin kohdalla kävi selväksi, että tehokas vastamelutoiminto on paljon helpompi toteuttaa suljetulla kuulokemallilla. Tämä totuus pätee vahvasti edelleen, mutta toisaalta mitkään suljetut nappikuulokkeet eivät yllä samaa keveysvaikutelmaan korvassa.
Kuulokkeissa ei ole mitään sovitteita tai vaihdettavia silikoneja. Siksi ne joko istuvat korvaan – tai sitten eivät, jolloin ne ovat herkkiä putoilemaan, eikä ääni yksinkertaisesti toimi halutulla tavalla. Tätä vastaan Freebuds 4 -mallia on kutistettu aavistus entisestään ja niihin on tuotu uusi versio mukautuvasta vastamelutoiminnosta, jossa hyödynnetään Adaptive Ear Matching -teknologiaa. Nimensä mukaisesti tämän myötä vaimennukseen vaikuttaa käyttäjän korvan muoto, mutta myös se miten kuuloke on korvaan asettunut. Kuulokkeet osaavat siis säätää vastamelua myös näiden mukaan.
Käytännössä ominaisuutta on kuitenkin vaikea havaita, sillä hieman kääntämällä kuuloketta korvassa, ei ääni juurikaan muutu. Se, onko tämä sitten toiminnon ansiota vai muuttuuko ääni muuten vain marginaalisesti asennon muutoksista, ei käytössä selviä.
Mainiota kuulokkeissa on niiden keveys. Painoa ei olekaan kertynyt kuin vaivaiset 4,1 grammaa. Kuulokkeet kun sujauttaa korvaan, voi lähes unohtaa niiden olemassaolon. Omista korvistani napit eivät esimerkiksi pyrkineet kertaakaan putoamaan muutaman viikon testijakson aikana.
Huawei Freebuds 4 -kuulokkeiden latauskotelo on muotoiltu kiekkomaiseksi ja helposti taskuun sujahtavaksi. Latausliitäntä on USB-C, joka löytyy kotelon pohjasta. Myös langaton lataus onnistuu Qi-yhteensopivalla alustalla.
Kuulokkeet sujahtavat koloihinsa magneetin vetämänä ja pysyvät siellä tukevasti. Kotelon kansikin napsahtaa mukavasti kiinni. Nappien poimiminen kotelosta voi vaatia pientä sorminäppäryyttä, mutta kuulokkeet lähtevät kuitenkin kevyesti sopivalla pyöräytysliikkeellä. Harmaan latauskotelon ainoa todellinen tyylittely on taustalta löytyvä, peilaavan kiiltävä logopohja.
Käyttöönotto on helppoa. Parittamiseksi kuulokkeet pidetään kotelossaan, mutta kansi avataan. Ensimmäisellä käyttökerralla kuulokkeet siirtyvät automaattisesti paritustilaan, mutta tämä onnistuu painamalla kotelon kyljestä löytyvää painiketta parin sekunnin ajan, jolloin paritus käynnistyy. Testikäytössä kuulokkeet paritettiin tällä kertaa Samsung sekä Sony Xperia 1 III- että Samsung Galaxy Note20 Ultra -puhelimen kanssa. Kuulokkeet toimivat ihan ilman mitään lisäsovelluksia.
Mikäli säätäminen kuitenkin kiinnostaa, voi ja kannattaa asentaa Huawein AI Life -sovellus. Siitä voi esimerkiksi tarkistaa nappien ja latauskotelon varauksen tilan, muokata kosketuskomentoja ja ottaa melunpoiston käyttöön. Hieman ärsyttävästi sovellus unohtaa päälle kytketyn melunpoiston, joten se pitää muistaa käydä laittaa päälle kun kuulokkeet ovat olleet poissa käytöstä.
Lisäksi tarjolla on kolme taajuuskorjaustilaa: Oletus, Bassotehostus, Diskanttitehostus. Näistä jo oletustila pitää diskantit pääroolissa, joten diskanttitilan tarpeellisuus on vähän kyseenalainen. Bassotehostus taas nostaa ylempiä matalia ääniä sen verran, että yleissävystä tulee tunkkainen. Mikäli äänilähteessä on mahdollisuus säätää taajuuskorjausta, niin sitä kautta on helpompi säätää ääntä omaan makuun sopivaksi.
Matalien äänien toistoa on parannettu, mikä tuntuukin hieman, sillä nyt äänessä on hiljaisessa tilassa ajoittain pientä potkuakin, joka edellismallista jäi uupumaan. Nyt matalia ääniä voi myös kuulla, kylläkin vaimeammin, myös ulkona liikkuessa. Edelleen Freebuds 4 -kuulokkeiden äänen vahvimmat alueet ovat silti ylärekisterissä, jossa on kirkkautta ja selkeyttä, joskin hieman tuota voi jo äänilähteen puolelta suitsiakin. Yhdistelmässä on kuitenkin sen verran ryhtiä, että ääntä voi pitää ihan miellyttävänä ja sopivan avarana. Tarkempaan ja hienovaraisempaan lopputulokseen pääsee suljetuilla kuulokkeilla, mutta kyllä näitäkin kuuntelee ihan mielikseen.
Äänenvoimakkuutta ei – ainakaan sen särkemättä – irtoa samaan tapaan kuin tehokkaimmissa suljetuissa ratkaisuissa, mutta tämä ei ole mikään käytännön ongelma. Vastamelun toiminta on kieltämättä hieman parantunut, mutta jää edelleen merkittävästi jälkeen suljetuista versiosta, kuten myös Huawein edullisemmasta Freebuds 4i -mallista. Vastamelu leikkaa vähän esimerkiksi ulkoillessa liikenteen taustamelua tai bussissa istuessa ihmisten ja tekniikan tasaisia ääniä. Mikäli on tottunut vaikkapa sankamallisiin vastamelukuulokkeisiin, esimerkiksi Sonylta tai Boselta, niin ero on kuin yöllä ja päivällä. Lopputulos on vastamelutoiminto päälläkin ilmava, eli korvissa ei tunnu painetta ja kuunteluväsymystä ei herkästi synny.
Perustoiminnotkin ovat hyvällä tolalla. Esimerkiksi mikrofonin ääni on selkeä ja kirkas, ellei sitten satu seisomaan tuulisessa ulkotilassa. Merkittävät viiveet eivät riivaa videotoistossa tai peliäänissä. Kuulokkeet muistavat jopa kymmenen laitetta, joiden kanssa ne on paritettu. Toisto pysähtyy, kun kuulokkeen ottaa pois korvasta.
FreeBuds 4 -kuulokkeissa käytetään Bluetooh-versiota 5.2. Sen myötä käytössä on kaksikanavainen yhteys kuulokkeisiin, joten äänen ei tarvitse kiertää kuulokkeesta toiseen. Kuulokkeet saa myös kytkeytymään kahteen laitteeseen yhtä aikaa. Tältä osin kuulokkeet toimivat hyvin. Kun kuulokkeita käytettiin säännöllisesti saman tietokoneen ja puhelimen kanssa, molemmat uudelleenkytkeytyivät kohtuullisen varmasti, kunhan vain sijaitsevat Bluetooth-kantaman sisässä.
Kuulokkeissa ei ole mitään fyysisiä painikkeita, vaan hallinta tapahtuu kosketuksilla. Tuplanapautus kuulokkeeseen oletuksena käynnistää ja lopettaa toiston tai puhelun saapuessa hyväksyy puhelun. Pitkä painallus, tai pikemminkin puristus, ottaa käyttöön / poistaa käytöstä vastamelutoiminnon tai puhelun saapuessa hylkää puhelun. Pyyhkäisi ylöspäin nostaa äänenvoimakkuutta, alaspäin pyyhkäisy taas laskee sitä. Jälkimmäinen tuntuu käytössä hieman turhan hitaalta reagoimaan, ainakin jos haluaa tehdä muuta kuin hienosäätöä.
Pääsääntöisesti kuulokkeissa oli koko ajan vastamelutoiminto päällä, mikä näkyi akkukestossa. Käytännössä nimittäin kertalataus kotelosta riitti reilusti hieman yli neljään tuntiin luvatun viiden asemesta. Tässä on kuitenkin tunti lisää Freebuds 3 -malliin verrattuna.
Valmistaja kertoo, että aktiivisen taustamelun vaimennuksen ollessa kytkettynä pois, riittää Huawei FreeBuds 4 -kuulokkeiden akku neljän tunnin katkeamattomaan musiikintoistoon, ja latauskotelon kanssa kokonaistoistoaika on jopa 22 tuntia. Omassa käytössä tämä lupaus piti helposti, sillä kertalataus kotelosta riitti reilusti hieman yli neljään tuntiin jopa kotioloihin viritetyllä vastamelulla.
Huawei Freebuds 4 -kuulokkeet soveltuvat erityisesti heille, jotka eivät halua olla eristyksissä ympäristöstään, mutta silti kuunnella musiikkia rasittamattomalla äänellä. Keveyden myötä napit ovat korvassa mukavat, ja niitä voi käyttää jopa tunteja ilman että ne painaisivat tai aiheuttaisivat erityistä kuunteluväsymystä.
Huawei Freebuds 4 -kuulokkeet toimivat myös pääsääntöisesti kelvollisesti myös puhelukäytössä. Kahden mikrofonin ratkaisuun perustuva ääni osoittautui useimmiten selkeäksi, mutta hieman kaikuisaksi. Yhden puhelun aikana vastapuoli totesi nappien poimivan reippaasti myös taustamelua, ja kokonaislaadun olevan heikko – tämä jäi kuitenkin yksittäistapaukseksi.
Yleisvaikutelmaksi jäi se, että Huawei Freebuds 4 -kuulokkeet ovat parhaimmillaan sekalaisessa vapaa-ajankäytössä, jossa on hyvä pysyä perillä myös siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Mikäli kuitenkin haluaa varmaa istuvuutta tai nauttia kuuntelusta uppoutumalla syvälle äänimaisemaan, tulppaavat napit tai tehokkaammat vastameluversiot ovat edelleen varmempi valinta.
Hyvää
- Kevyet ja mukavat käyttää
- Äänenlaadun ja keveyden suhde
- Kompaksi latauskotelo ja laadukas rakenne
Huonoa
- Vastamelutoiminto edelleen hieman tehoton
- Akkukesto vain kohtuullisen hyvä
Tekniset tiedot Huawei Freebuds 4
- Hinta: 149 €
- Kaiutinelementti: 14,3 mm
- Järjestelmäpiiri: Huawei Kirin A1
- Yhteydet: Bluetooth 5.2
- Akku: 30 mAh (kuuloke), 410 mAh (latauskotelo)
- Akkukesto (ilmoitettu): 4 h (20 h latauskotelolla), latausaika noin tunti
- Liitäntä: USB-C (tuettuna Qi -langaton lataus)
- Mitat: 41,4 x 18,5 x 16,8 mm / kuuloke; 58 x 21,2 mm /latauskotelo
- Paino: 4,1 g (kuuloke), 38 g latauskotelo
- Muuta: Aktiivinen melunvaimennus