Uusimmat

Testissä Sony Xperia X Compact – Huippumallin pikkuversio

14.11.2016 14:38 Juha Kokkonen

xperia-x-compact-0

Sonyllä on jo useamman vuoden ajan ollut tapana julkistaa älypuhelinmallistonsa uudet lippulaivat puolen vuoden välein. Compact-mallit ovat puolestaan olleet tyypillisesti huippumalleista suoraan kutistettuja pienempiä versioita, joiden suhteen Sony on kuitenkin noudattanut vuoden julkaisusykliä.

Viime syksynä olimme pääosin tyytyväisiä Xperia Z5- ja Xperia Z5 Compact -malleihin. Tänä syksynä vuorossa ovat Xperia XZ- ja Xperia X Compact -mallit, joiden Sony toivoo varmasti pärjäävän Xperia X Performancea paremmin.

Sony esitteli uudet lippulaivapuhelimensa tuttuun tapaan IFA-messujen yhteydessä syyskuun alussa. Päivänvalon näkivät Xperia XA sekä pienikokoisempi Xperia X Compact, jonka edeltäjästä oli ehtinyt vierähtää vuoden päivät.

Xperia X Compactin myynti alkoi Suomessa syyskuussa 449 euron suositushintaan. Xperia XZ -huippumallin suositushinta on puolestaan 699 euroa, ja se saapui kauppoihin vasta lokakuun puolivälin tienoilla.

xperia-x-compact-1

Xperia X Compact toimitetaan tukevassa valkoisessa pahvirasiassa, jonka avatessa näkyviin tuleva pohjaosa on koristeltu värikkäällä kuvioinnilla. Pakkauksen toimitussisältö on niukka. Mukaan on laitettu puhelimen ohella ainoastaan pikakäyttöopas, esiasennetuista sovelluksista kertova lappunen, verkkovirtalaturi (5 V; 1,5 A) sekä USB Type-C -kaapeli. Laturin ulosantoteho on 7,5 wattia, eli kyseessä ei ole pikalaturi, vaikka puhelin pikalatausta tukeekin. UCH12W-pikalaturi on myynnissä erikseen suolaiseen, noin 60 euron hintaan.

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

xperia-x-compact-2

Sony on muuttanut tämän ja viime vuoden aikana huippumalliensa muotoilua aiempaa selkeämmin.  Myös Xperia X Compactin muotoilu on kokenut kasvojenkohotuksen. Mallinimestään huolimatta sen muotoilu noudattaa samaa linjaa Xperia XZ:n kanssa, eikä alkuvuodesta esitellyn Xperia X:n. Sony kutsuu muotoilua yhtenäiseksi, pyöristetyksi ja puhelimen ympäri jatkuvaksi ”silmukaksi”. Ulkonäköä voi pitää persoonallisena ja onnistuneena – uutuuden tunnistaa helposti Sonyn puhelimeksi. Myös värivaihtoehdot ovat massasta poikkeavat – kiiltäväpintaiset valkoinen, vaaleansininen sekä tummansininen.

Vaikka Xperia X Compactin rakenne näyttää samalta kuin Xperia XZ:ssa, merkittäviä eroja on kaksi. Laitteen runko on muovia, eikä sitä ole tehty vedenkestäväksi edeltäjämallin tapaan.

Etenkin jälkimmäinen seikka on suuri miinus, sillä Sonyn puhelimet ovat olleet jo pitkään tunnettuja IP-suojauksestaan. Muovirakenne ei sen sijaan ole tässä tapauksessa suuri miinus. Testikappaleemme valkoinen pinta tuntui kädessä laadukkaalta ja varsin tukevalta. Kun vertailimme sitä IFA-messuilla Xperia XA:n kanssa rinnatusten, jouduimme varmistamaan Sonyn edustajalta, oliko rakenne todella muovia, sillä se vaikutti aivan maalatulta metallilta.

Kädessä Xperia X Compact tuntuu erittäin miellyttävältä, sillä sen kyljet ja näyttölasin reunat on pyöristetty miellyttävästi. Pienikokoinen puhelin on helposti käytettävissä myös yhdellä kädellä, ja se sujahtaa helposti taskuun.

xperia-x-compact-3

Monien harmiksi Xperia X Compactin ulkomitat ovat kasvaneet jälleen edeltäjä Xperia Z5 Compactiin nähden. Etenkin pituussuunnassa koko on kasvanut selvästi (+2 mm) Xperia Z5 Compactiin nähden, vaikka näyttökoko on pysynyt samana. Fyysisiksi mitoiksi kirjataan nyt 129 x 65 x 9,5 mm. Paino on sentään pudonnut kolmella grammalla 135:een. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on tässä kokoluokassa kohtalainen 69,6 %, joka on selvästi parempi kuin iPhone 7:n 65,6 %.

Sisuskalut ovat pitkälti samat kuin ”esikuva” Xperia X:ssä. Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri koostuu neljästä 1,4 GHz Cortex-A53- sekä kahdesta 1,8 GHz Cortex-A72-prosessoriytimestä sekä Adreno 510 -grafiikkasuorittimesta. Suorituskyvyltään Xperia X Compact on siis heikompi kuin tämänhetkinen huippumalli Xperia XZ. RAM-muistia on kolme gigatavua ja eMMC-tallennustilaa 32 gigatavua (vapaana 21,7 Gt). Lisätilaa järjestyy micro-SD-muistikortin avulla. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat6-nopeusluokassa (300/50 Mbit/s) ja puhelimessa on myös NFC-tuki.

 

xperia-x-compact-4

Xperia X Compactin alapääty on (yläpäädyn tapaan) hopeanharmaata satiinipintaista muovia. Ainoa alapäädyssä sijaitseva aukko on USB Type-C -liitäntä. Puhelimen alapäätyyn näytön alle jäävä kaistale on melko leveä, mutta siinä sijaitsee ainoastaan mikrofonin ja toisen stereokaiuttimen aukko. Eteenpäin suunnattujen stereokaiuttimien äänenvoimakkuus on hyvää keskitasoa, mutta äänenlaatu on diskanttipainotteista ja ääni särkee hieman maksimivoimakkuudella. Navigointipainikkeet on toteutettu ohjelmistopohjaisesti näytön alaosaan, eikä niiden keskinäinen sijoittelu ole muokattavissa.

xperia-x-compact-5

IPS LCD -näyttöpaneelin koko on pysynyt kahdesta edeltäjästä tutussa 4,6 tuumassa ja myös resoluutio on edelleen nykymittapuulla matalahko 720 x 1280 pikseliä. Tässä näyttökoossa se tarkoittaa 319 PPI:n pikselitiheyttä, joka ei pysty tarjoamaan veitsenteräviä yksityiskohtia mutta joka ei toisaalta myöskään suoranaisesti häirinnyt testijakson aikana. Näytön suojana on reunoilta pyöristetty Gorilla Glass -lasi, jonka versiota valmistaja ei kuitenkaan kerro. Näyttö tukee korkean herkkyyden tilaa ja herätystä tuplanäpäytyksellä, mutta kytkimme jälkimmäisen pois käytöstä sen jälkeen, kun puhelin heräsi itsekseen taskussa useampaan otteeseen.

Kuvanlaadun suhteen Xperia X Compactin värintoisto on miellyttävää ja tummat sävyt toistuvat IPS-näytöksi varsin syvinä. Sonyn X-Reality-kuvanparannustilan saa kytkettyä näytön asetuksista, ja lisäksi käyttäjälle tarjotaan mahdollisuutta hienosäätää valkotasapainoa portaattomin liukusäätimin. Näytön kirkkaus riittää hyvin ja luettavuus auringonpaisteessa on hyvä. Myöskään katselukulmista ei ole pahaa sanottavaa.

xperia-x-compact-6

Yläpääty on alapäädyn tapaan satiinipintaista hopeanharmaata muovia. Toiseen nurkkaan on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä sekä vastamelumikrofonin pieni reikä. Oikean kyljen yläosassa sijaitsee micro-SD- ja nano-SIM-korttien kelkka. Etukameran tarkkuus on tämän vuoden Xperia-malliston alhaisin – viisi megapikseliä. Lisäksi sen 1/5-tuumainen kuvansensori on kooltaan pienempi kuin edeltäjämallissa. Etukameran objektiivi on polttoväliltään laajakulmainen 25 mm ja aukkosuhteeltaan f2.4.

xperia-x-compact-7

Xperia X Compactin takakuori on kevyesti pyöristettyjä pitkiä sivuja lukuun ottamatta täysin tasainen. Pinta on kiiltävä ja näyttää maalatulta. Käteen toteutus istuu erittäin miellyttävästi ja laitteen tavallista paksummat mittasuhteet korostavat hyvää tuntumaa. Kuivissa käsissä takakuori saattaa olla hieman liukas, mutta vähänkin kosteissa tai rasvaisissa näpeissä se tuntuu jopa pitävältä. Kylmässä säässä muovimateriaali ei viilene epämiellyttävän tuntuiseksi metallin tapaan. Testikappaleemme valkoinen väri ei kerännyt juurikaan näkyviä sormenjälkiä.

xperia-x-compact-8

Fyysiset painikkeet sijaitsevat puhelimen oikeassa kyljessä. Niiden sijoittelu sekä toteutus on Sonyn viimeaikaisista huippumalleista tuttuun tapaan hieman poikkeava. Äänenvoimakkuuden säätöpainike sijaitsee poikkeuksellisen alhaalla, eikä sen käytettävyys ole sen vuoksi paras mahdollinen. Tuntuma on klikkaava mutta hieman tahmea. Aivan kyljen alareunassa on Sonyn tavaramerkiksi muodostunut kaksivaiheinen kamerapainike, jota monet valokuvauksen ystävät arvostavat.

Keskellä puhelimen kylkeä on hopeanvärinen ovaalinmuotoinen virta-/lukituspainike, jonka yhteyteen on sijoitettu sormenjälkitunnistin. Tunnistin toimi testijaksolla mukavan nopeasti ja luotettavasti. Se ei toimi näytön ollessa pois päältä, mutta käytännössä tunnistus tapahtuu näppärästi samaan aikaan, kun näppäintä painetaan näytön herättämiseksi.

Kiinteän takakuoren alla on puhelimen 2700 mAh akku, joka on varsin hyvän kokoinen pienehköön laitteeseen. Myös edeltäjämalli Xperia Z5 Compactissa oli samankokoinen akku. Yhdellä latauksella luvataan teoreettisesti jopa 750 tuntia valmiusaikaa tai 14 tuntia puheaikaa 3G-verkossa. Sony käyttää akun tilan seurannassa Qnovon-tekniikkaa, joka valvoo ja pyrkii pidentämään akun elinikää.

Sisältö

  1. Johdanto & pakkauksen sisältö
  2. Kamera
  3. Käyttöjärjestelmä, Suorituskyky ja akunkesto
  4. Yhteenveto