Uusimmat

Arvostelu: ARK: Survival Evolvedin hirveässä mobiiliversiossa kamppaillaan dinosaurusten lisäksi teknisten ongelmien kanssa

05.07.2018 20:30 Ilari Hauhia

Heräät yksin autiolta rannalta, pelkkä lannevaate vyötärösi ympäri kietaistuna. Vasemmasta käsivarrestasi löydät mystisen timantin ja vyösi alta kartan. Kaukaisuudessa näet valtavia hirmuliskoja, jotka saattavat hyökätä kimppuusi hetkenä minä hyvänsä. Tilanne on hieman kehno. Sitä se on myös ARK: Survival Editionin mobiiliversion pelaajalle.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Wildcard / Julkaisija: Wildcard / Saatavilla: Android & iOS, myös PC, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch / Testattu: Android – Nokia 8 / Pelaajia: 1 / Peliä pelattu arvostelua varten: viisi tuntia


ARK: Survival Evolved on perinteinen selviytymispeli. Sen alussa pelihahmo löytää itsensä autiolta rannalta, apuvälineenään pelkkä kartta. Maailma on karu, mutta ARK opastaa pelaajan vauhtiin opettamalla kontrollit.

Vasemmalla peukalolla liikutaan, oikealla lyödään ja pyöritetään kameraa.

Ikävä kyllä ARK: Survival Evolvedissa ei kamppailla pelkästään avaraa luontoa vastaan, vaan tekniset ongelmat vaivaavat alusta lähtien. Opastuskuvakkeet nimittäin liimautuvat näyttöön näennäisen pysyvästi, peittäen alleen pelinäkymän, eikä niitä saa pois ilman pelin uudelleenkäynnistystä.

Uuden yrityksen myötä käyttöliittymä alkaa toimia, ja pelihahmo voi alkaa suorittaa ensimmäistä tehtäväänsä. Aluksi pelaajan on kerättävä materiaalia kivihakkua varten. Maasta löytyykin pienen etsiskelyn jälkeen juuri sopivasti kiveä ja puunkappaleita ensimmäistä työkalua varten. Kuuluu vain tsips ja tsups, kun pelihahmo taikoo käteensä craftausvalikon kautta hieman nyrkkejä tehokkaamman apuvälineen.

Kivihakun hankinnan jälkeen ARK: Survival Evolvedin ensimmäiset tunnit kuluvat hyvin hidastempoisen alun ja teknisten ongelmien kanssa painiessa. Peli opastaa, kuinka pelihahmo oppii kokemuspisteiden karttuessa rakentamaan muun muassa nuotion, vaatteita sekä erilaisia alkukantaisia aseita. Ruokaa voi puolestaan etsiä vaikkapa metsästämällä pelimaailmassa juoksevia dodo-lintuja.

Ikävä kyllä materiaalien hankkiminen on jokseenkin työlästä, eikä vaikkapa banaanipensaiden harventaminen harvinaisten marjojen perässä ole kovinkaan jännittävää puuhaa. Riemu ratkeaa ja verisuonet pullistuvat entisestään, kun pelin quest-järjestelmä jumittuu ties kuinka monetta kertaa, eikä täten ymmärrä että inventaariossa on kuin onkin jo tarvittava määrä tarvittavia keltaisia ja äärimmäisen elintärkeitä bulibuli-marjoja.

Tällöin peli on käynnistettävä jälleen uudestaan. ARKissa on kuitenkin melko erikoinen tallennusjärjestelmä, joten pelaaja ei voi koskaan olla varma siitä, kuinka paljon progressiota menettää uudelleenkäynnistyksen yhteydessä. Samasta syystä ARK ei toimi kovinkaan hyvin lyhyissä pelisessioissa, mikä on ongelmallista mobiilipelille.

ARK: Survival Evolved eroaa hidastempoisuudellaan monista muista selviytymispeleissä. Esimerkiksi Minecraftissa tai Don’t Starvessa henki on tiukassa jo ensimmäisenä yönä, mutta ARKissa pelaaja saa olla suhteellisen rauhassa ensimmäiset pari tuntia. Siksi ensimmäinen kuolema voikin tuntua kovin epäreilulta.

Esimerkiksi uimareissu voi koitua kohtalokkaaksi, kun yhtäkkiä järvessä asustaakin hirmuisia petokaloja, jotka syövät hahmon elävältä. Päällepäin hengenvaarallinen järvi voi kuitenkin näyttää täysin samalta kuin aikaisemmatkin, täysin turvalliset uimapaikat. Toisaalta kuolema saattaa korjata myös kuivalla maalla, kun taivaalla liihottava lentolisko päättääkin yhtäkkiä lounashetken koittaneen.

Kuolema voi koittaa hirmuliskojen kynsien lisäksi myös armottomien olosuhteiden vuoksi. Pelihahmolle voi nimittäin tulla nälkä, jano, kuuma tai kylmä, joista jokainen johtaa ennen pitkää ennenaikaseen hengenlähtöön.

Kuoleman jälkeen pelihahmo voi kyllä syntyä uudelleen, mutta ilman varusteita. Tiputetut varusteet voi kuitenkin yrittää käydä keräämässä takaisin talteen, mikäli pelihahmo selviää takaisin hautapaikalleen.

Mikäli pelaaja jaksaa jatkaa ARKin pelaamista hitaasta alusta huolimatta, muuttuu selviytymispeli ajan myötä kiinnostavammaksi.

Varusteiden parantuessa ja kokemuspisteiden kasvaessa pelaaja voi ennen pitkää alkaa metsästämään ja kesyttämään myös isompia hirmuliskoja. Ikävä kyllä sinne saakka selviäminen vaatii melkoista mielen lujuutta. Alun grindauksen voi toki halutessaan välttää visakorttia heiluttamalla ja ostamalla mikromaksujen avulla erilaisia boostereita.

Graafisesti ARK on kelvollisen näköinen mobiilipeli, joka kärsii kuitenkin pahoista suorituskykyongelmista. Vaikka peliä pelaisi kohtalaisen tehokkaalla Snapdragon 835 -suorittimella varustetulla Nokia 8:lla, tippuu ruudunpäivitysnopeus välillä 10fps:n tietämille.

Kokonaisuudessaan ARKin mobiiliversiota vaivaavat alkuperäisestä PC-versiosta tutut ongelmat. Hidastempoisuuden, korkean oppimiskäyrän ja teknisten ongelmien vuoksi selvitymisseikkailu onkin tuomittu ennenaikaiseen sukupuuttoon.

ARK: SURVIVAL EVOLVED MOBILE EDITION

”ARK: Survival Evolvedin mobiiliversiot vaivaavat hidastempoinen alku ja pahat tekniset ongelmat.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat