Uusimmat

Arvostelu Jurassic World Evolution 2 on lähes viiden tähden dinosauruspeli, mutta tuottaa yhden ikävän pettymyksen

26.11.2021 11:55 Tuukka Hämäläinen

Uusi Jurassic Park -leffasarjasta ponnistava peli päästää jälleen rakentamaan ja hallinnoimaan omaa dinosauruspuistoa. Erinomaisella ja kauniilla dinopelillä on valitettavasti yksi ratkaiseva vika: pääkampanja jää turhan heikoksi.


Jurassic World Evolution 2Julkaisupäivä: 9.11.2021
Studio:Frontier Developments
Julkaisija: Frontier Developments
Saatavilla: PC, PS4 & PS5 (testattu), Xbox One & Xbox Series X/S
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arviota varten: n. 11 tuntia


Jurassic World -elokuvat ovat olleet melkoista höttöä, mutta niiden poikasena syntyi kolme vuotta sitten strategiapeli Jurassic World Evolution, joka oli erittäin positiivinen yllätys. Itsenäisen Frontier Developments -pelistudion puistosimulaattori piti erinomaisesti otteessaan, joten ihmekös tuo, että nyt peli on saanut jo jatko-osankin.

Jurassic World Evolution 2 on muodollisesti jatko-osa, mutta se toimii täysin itsenäisenä pelinä. Ja uutukaisen parantuneen ulkoasun, monipuolisten ominaisuuksien ja entistä suuremman lajivalikoiman vuoksi alkuperäiseen peliin ei olekaan mitään erityistä syytä enää palata.

JWE 2:n keskiössä on edelleen dinosauruspuiston rakentaminen ja hallitseminen. Pelaaja siis hankkii dinosauruksia, pitää niistä huolta, johtaa tieteellistä tutkimusta ja yrittää samalla pitää yleisönkin tyytyväisenä. Ja jos nyt välillä pari velociraptoria pääsee karkuun ja tappaa muutaman puistovieraan, niin eikös se nyt ollut ihan odotettavissa?

Tärkeintä koko pelissä on se, että dinopuiston rakentaminen ja hallinta on edelleen erittäin hauskaa ja koukuttavaa. Peli myös entistä kauniimpi ja etenkin dinosaurukset ovat näyttäviä luomuksia kaikissa väreissään. Ainakin PlayStation 5:llä peli on auringonlaskuineen ja trooppisine myrskyineen kaunis kuin mikä. Ja onneksi mukana on valokuvamoodi, jotta pelitunteja voi kuluttaa räpsimällä näyttäviä otoksia dinosauruksista.

Lisäksi konsoliversion käyttöliittymä on yhtä rautainen kuin edellisessäkin pelissä. Ei siis ole mitään syytä ajatella että JWE 2 olisi lajityypistään huolimatta parempi kokemus PC:llä.

JWE 2 sisältää neljä pelimuotoa: tarinallisen kampanjan, erilaisia haasteita tarjoavan Challenge Moden, kekseliään Chaos Theory -moodin, sekä avoimen sandbox-muodon, kuten tällaiselle pelille on sopivaa.

Kampanja on pelissä tavallaan parasta, mutta samalla huikea pettymys. Tarina sijoittuu umpisurkean Jurassic World: Kaatunut valtakunta -elokuvan jälkeiseen aikaan, jossa dinosaurukset ovat levinneet ympäri maailmaa ja asettuneet ihmisten rinnalle elämään. Kampanjan keskusidea ei olekaan kaupallisen turistikohteen pyörittäminen, vaan dinosaurusten suojelutyö ja ihmisille vaarallisten dinojen eristäminen puistoihin.

Idea tarinassa on itseasiassa perin toimiva ja paljon kiinnostavampi kuin Jurassic World -leffojen tarinat tähän mennessä. Siinä on oikeasti tunnelmaa, kun lähdetään vaikkapa kartoittamaan Yosemiten kansallispuistoon levinneitä dinosauruslajeja. Siksi onkin perhanan iso pettymys, että kampanjan läpäisy kestää vain kuutisen tuntia ja tarina jää auttamattomasti kesken. Loppukäänne vaikuttaisi vihjaavan ensi vuonna ilmestyvän Jurassic World Dominion -elokuvan suuntaan ärsyttävällä tavalla.

Chaos Theory -pelimuoto puolestaan päästää tutkailemaan vaihtoehtoisia ulottuvuuksia. Mitä jos John Hammond olisikin saanut alkuperäisen Jurassic Parkin toimimaan? Tai mitä jos Kadonnut maailma -elokuvassa nähty San Diegon dinosauruspuisto olisi oikeasti avattu yleisölle?

Chaos Theory tarjoaa paljon enemmän pelattavaa ja haastetta kuin pääkampanja, mikä on vähän nurinkurista. Mutta toisaalta oman Jurassic Parkin pyörittäminen on niin hauskaa, ettei asia jää pitkäksi aikaa kaivelemaan. Edes se ei paljon haittaa, että Richard Attenboroughin ikonisesta Hammondin roolista kuultava imitaatio on aika surkea. Onneksi sentään Jeff Goldblum on omana itsenään mukana pelissä, hänen imitaationsa olisi varmasti vielä hirveämpi.

Jurassic World Evolution 2:sta on vaikea löytää oikeita valituksen aiheita. Muutamaa hassua bugia lukuun ottamatta peli toimii moitteettomasti, ja se tarjoaa kylliksi haastetta ja monipuolisuutta erilaisista ympäristöistä aina dinojen geneettiseen manipulaatioon asti.

Lopulta suurimmat kompastuskivet ovat tarinallisen kampanjan lyhyt pituus ja se, että pohjimmiltaan peli on hyvin samanlainen kuin edeltäjänsä. Toisaalta se ei paljon häiritse, sillä tällä kertaa mukana on lentoliskoja! Ja vedenalaisia lajeja! Ja ei hemmetti, onko tässä myös compsognathus?!

JURASSIC WORLD EVOLUTION 2

”Vaikka pääkampanja jää liian lyhyeksi, on Jurassic World Evolution 2 erinomainen peli jokaiselle, joka pitää dinosauruksista.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat